Fra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd

Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) fulgte ikke egenberedskapsrådene fra DSB før hun fikk ansvar for norsk sikkerhet og beredskap, men mener likevel hun er rett kvinne for jobben. 

Sola skinner fra knallblå himmel den første dagen i april. Lufta er tørr og varm. Det lukter vår. Ingen sirener uler. Ingen bombefly truer i horisonten. Hverken flom, skogbrann, ras eller storm herjer noen steder i Norge i dag. Ingen cruiseskip har grunnstøtt, ingen helikoptre har styrtet. Alle passasjerer overlevde Viking Sky-ulykken, og hackerangrepet på Hydro er under kontroll. Det er snart åtte år siden Norge ble rammet av et terrorangrep.

Akkurat i dag er det en relativt rolig dag på jobb for Norges samfunnssikkerhetsminister, Ingvil Smines Tybring-Gjedde, men de to første månedene i ny jobb har vært travle for 53-åringen fra Tveita i Oslo. I et solfylt hjørnekontor i justis- og beredskapsdepartementet (JD) i Nydalen forteller hun om hvordan det er å være statsråd.

– Det er hektisk! Jeg har allerede hatt noen situasjoner som har vært ganske krevende. Noen har blitt skadet, men heldigvis har ingen mistet livet, sier Smines Tybring-Gjedde til ABC Nyheter, og viser til Viking Sky-ulykken 23. mars.

Samfunnssikkerhetsministeren reiste til Molde og hilste Viking Sky velkommen da cruiseskipet endelig la til kai etter et svært dramatisk døgn.

Tybring-Gjedde (Frp) på plass på kaia i Molde da Viking Sky ankom. I etterkant av hendelsen har samfunnssikkerhetsministeren skrytt enormt av redningsmannskapets innsats. – Det som har kommet fram til nå er at ressursene fant hverandre og alt fungerte helt supert. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Tybring-Gjedde (Frp) på plass på kaia i Molde da Viking Sky ankom. I etterkant av hendelsen har samfunnssikkerhetsministeren skrytt enormt av redningsmannskapets innsats. – Det som har kommet fram til nå er at ressursene fant hverandre og alt fungerte helt supert. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Den ferske ministeren fikk sterke møter med takknemlige passasjerer og utslitt redningspersonell.

– Det sterkeste var å møte redningspersonell som gråt av glede fordi det var så sterkt for dem å delta på en redningsaksjon hvor det potensielt kunne gått virkelig ille, men hvor det gikk så bra. Det var sterke positive følelser hos dem som hadde bidratt. Det var rett og slett sterkt å se dem bli rørt.

Les også: «The Handmaid's tale»-protest mot ny regjering

Ingvil Smines Tybring-Gjedde:

  • Født 8. juli 1965.
  • Oppvokst på Tveita i Groruddalen i Oslo med foreldre og en eldre bror.
  • Gift med stortingspolitiker Christian Tybring-Gjedde (Frp).
  • Bosatt på Frogner sammen med ektemannen.
  • Har en voksen sønn fra et tidligere ekteskap.
  • Er styreleder i Frogner Frp.
  • Utdanning: Kristelig Gymnasium Naturfaglinje. NDT-Tekniker, Force Institutes, Danmark. Markedsøkonom, grunnfag markedsøkonomi, BI Stavanger. Høyskolekandidat, BI Stavanger. Bachelor i Internasjonalisering og Ledelse, BI Stavanger. Master of Management Program: Organisering og ledelse av Intellektuell kapital, BI Stavanger. Master of Management Program: Samspill og ledelse, BI Stavanger.
  • Arbeidserfaring: Opplærings- og sikringsleder on- og offshore i TKT AS (Tilkomst Teknikk). Seksjonsleder i Grøner Offshore. Prosjektleder og leder for Seksjon for petroleumskompetanse ved BI Stavanger. Regionsansvarlig Rogaland og sektorleder for olje og gass i Innovasjon Norge. Seniorrådgiver i Næringspolitisk seksjon og Besøksseksjonen i Utenriksdepartementet.
  • Liker å koble av med TV-serien Eventyrlig oppussing, avslapping hjemme, fisking på hytta og lange gåturer i skog og mark.
  • Var profesjonell klatrer på sine yngre dager.
Kilder: Regjeringen.no, Ingvil Smines Tybring-Gjedde

Lett antennelig engasjement

Ingvil Smines Tybring-Gjedde snakker mye og engasjert om alt. Hun svarer på mer enn hun får spørsmål om, særlig om sikkerhet- og beredskapsfeltet. Hun beskriver seg selv som lett antennelig, med en evne til å engasjere seg dypt og inderlig i alt hun gjør.

– I alle jobber jeg har hatt, og jeg har gjort mye rart altså, har jeg tenkt: Fy søren så heldig jeg er som får lov til å jobbe med akkurat dette. Dette er det aller, aller beste jeg kan gjøre i livet. Jeg tenkte det da jeg jobbet som avløser på gård, melket kyr, lagde ost og lærte om biodynamisk dyrking av grønnsaker. Da jeg ble statssekretær i Olje- og energidepartementet tenkte jeg: Det kan ikke bli bedre enn dette, det er det aller viktigste departementet i hele regjeringsstrukturen.

Etter at hun begynte i sin nye post er ikke Smines Tybring-Gjedde i tvil om at justisdepartementet er det viktigste departementet i regjeringsstrukturen, og at akkurat sikkerhet og beredskap er det viktigste politiske feltet av alle.

Det var imidlertid slett ikke åpenbart at hun skulle ende opp statsråd eller toppolitiker i det hele tatt.

– Det hadde jeg aldri trodd! Jeg har aldri hatt noen ambisjoner om å bli statsråd eller å bli nasjonal politiker.

Ingvil Smines Tybring-Gjedde har bred kompetanse fra olje- og gassindustrien. Her besøker hun Aker BP-plattformen Valhall i Nordsjøen som statssekretær i Olje- og energidepartementet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Ingvil Smines Tybring-Gjedde har bred kompetanse fra olje- og gassindustrien. Her besøker hun Aker BP-plattformen Valhall i Nordsjøen som statssekretær i Olje- og energidepartementet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Ble overrasket da Siv ringte

Statsråden har en 25 år lang karriere innen olje- og gassektoren, med arbeidsgivere som TKT AS, Grøner Offshore, BI Stavanger og Innovasjon Norge. 2015 markerer starten på hennes karriere som toppolitiker. Da ringte Siv Jensen henne med tilbud om å bli statssekretær i Olje- og energidepartementet (OED).

– Jeg ble veldig overrasket. Da var jeg redd. Skrekkslagen. Jeg sov ikke, og jeg holdt på å kaste opp hele tiden. Det var veldig skummelt synes jeg. Men det gikk bra. Alt går bra.

Med 25 års arbeidserfaring fra olje- og gassindustrien var OED et naturlig departement for Smines Tybring-Gjedde å havne i. De nye oppgavene i justis- og beredskapsdepartementet ligger lenger unna det statsråden har drevet med i arbeidslivet. Likevel var hun ikke redd eller nervøs da hun tok steget opp til statsrådsposten, men følte seg trygg på at hun har kompetanse til å mestre oppgaven.

– I olje- og gassektoren er sikkerhet, sikkerhet, beredskap og sikkerhet én gang til hovedfokus hele tiden på alle aktiviteter man gjør. Det har jeg jobbet mye og lenge med. Jeg har også arrangert sikkerhetskurs i klatring for forsvaret gjennom Røde Kors, så jeg har kompetanse på skred.

I tillegg til å utnytte relevant erfaring, er nøkkelen å stille godt forberedt. Det er Tybring-Gjedde spesialist på. Helgen før hun skulle begynne som statsråd leste hun rundt 3000 sider med dokumenter for å forberede seg, og har siden fått god hjelp fra departementets ressurser.

Den ferske samfunnssikkerhetsministeren Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) smiler sammen med kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) og digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) under presentasjonen av den utvidede regjeringen 22. januar. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Den ferske samfunnssikkerhetsministeren Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) smiler sammen med kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) og digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) under presentasjonen av den utvidede regjeringen 22. januar. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Mangelfull egenberedskap

Selv om lesehesten Tybring-Gjedde forberedte seg godt før hun ble samfunnssikkerhetsminister, var hun ikke helt beredt på beredskap. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sendte i fjor ut en brosjyre med råd om egenberedskap som blant annet inneholdt en liste med gjenstander alle husholdninger bør ha i hjemmet til enhver tid i tilfelle krise.

– Jeg hadde ikke alt som står på den listen før jeg ble samfunnssikkerhetsminister. Det er bare å være helt ærlig på det. Jeg bar to femlitersdunker med vann opp på loftet for noen uker siden, men det var ikke det første jeg gjorde som statsråd heller. Jeg har fremdeles ikke alt, men jeg er på vei. Nå mangler bare jodtabletter.

Statsråden har en annen innrømmelse å komme med:

– Den brosjyren fra DSB har faktisk hengt i oppgangen der jeg bor i en liten evighet, men jeg la aldri merke til den før, sier hun og ler høyt.

– Men nå har alle i oppgangen min fått den på døren!

DSBs anbefalinger for egenberedskap - dette bør du ha hjemme:

  • Ni liter vann per person
  • To pakker knekkebrød per person
  • Én pakke havregryn per person
  • Tre bokser middagshermetikk eller tre poser tørrmat per person
  • Tre bokser med pålegg med lang holdbarhet per person
  • Noen poser tørket frukt eller nøtter, kjeks og sjokolade
  • Medisiner du er avhengig av
  • Ved-, gass eller parafinovn til oppvarming
  • Grill eller kokeapparat som går på gass
  • Stearinlys, lommelykt med batterier, parafinlampe
  • Fyrstikker eller lighter
  • Varme klær, pledd og sovepose
  • Førstehjelpspakke
  • Batteridrevet DAB-radio
  • Batterier, batteribank og mobillader til bilen
  • Våtservietter og desinfeksjonsmiddel
  • Tørke-/toalettpapir
  • Litt kontanter
  • Ekstra drivstoff og ved/gass/parafin
  • Rødsprit til oppvarming og matlaging
  • Jodtabletter (til bruk ved atomhendelser)
Kilde: DSB

Ønsker folkelig politisk engasjement

Statssekretær og statsråd i regjeringen er politiske toppverv med tyngde. Før Smines Tybring-Gjedde ble en del av Solbergs regjering, var hun frivillig deltidspolitiker og drev «bare» med dugnadsarbeid for Fremskrittspartiet. Hun har aldri vært valgt inn på Stortinget eller i noe kommunestyre, men har heller aldri stilt høyt eller ønsket å stille høyt på valglister.

Statsråden var voksen da hun meldte seg inn i et politisk parti for 15 år siden, men sier hun har vært engasjert i politikk helt siden hun begynte å tenke selv.

– Hvis du er engasjert i skoleveien til ungene dine eller hva staten bruker penger på, er det faktisk politikk selv om du ikke er medlem av et politisk parti.

– Politikk er menneskelig engasjement om hvordan vi skal innrette livene våre og hvordan samfunnet skal se ut.

Hun skulle likevel ønske flere engasjerte seg mer aktivt i politikk.

– Det er veldig mange som rekker opp hånda og er uenig i veldig mye, uten at de prøver å gjøre noe med det. Jeg tenker det er veldig lett å bli politiker. Bare meld deg inn i et parti og vær aktiv. Hvem som helst kan komme i en hvilken som helst posisjon hvis de står på og får til ting, mener hun.

Unødvendig kløpper på byutviklingssaker

Smines Tybring-Gjedde vet hva hun snakker om. Hun har ikke gått den politiske skolen mange aktive politikere har gjennom ungdomspartier. På den politiske CV-en har hun blant annet ett år som organisatorisk nestleder i Oslo Frp, og ulike lederverv i Frogner Frp. Likevel har hun blitt statsråd.

– Frogner Frp var Oslos største bydelslag og jeg var leder, men det får da være måte på hvor toppolitiker jeg var. I 2011 sto jeg langt nede på valglisten til Frp ved kommunevalget i Oslo, jeg tror det var rundt 37. plass. Der fikk jeg mange kryss og jeg ble, hør på toppolitikeren nå, syvende vara for Fremskrittspartiet til bystyret i Oslo, og tredje vara til byutviklingskomiteen.

I løpet av fire år måtte vararepresentanten aldri møte. Kun én gang fikk hun spørsmål om hun kunne stille til en debatt, men da var hun bortreist.

– Men jeg leste alle papirene, da som nå. Byutviklingssaker er mye jobb. Jeg hadde egentlig ikke bruk for noe av det, men jeg ble veldig god på veistubber og lovlig høyde på tak og møner i Oslo, erindrer statsråden og ler.

Ingvil Smines Tybring-Gjedde på vei til Frps landsstyremøte 17. januar sammen med ektemannen Christian. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Ingvil Smines Tybring-Gjedde på vei til Frps landsstyremøte 17. januar sammen med ektemannen Christian. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Ingen klimafornekter

Dagen før hun ble innsatt som samfunnssikkerhetsminister ble Smines Tybring-Gjedde kalt uegnet for jobben av MDGs Arild Hermstad. Hun uttalte seg tvetydig om klimaendringer til Aftenposten i 2016 da hun sa følgende:

«Jeg tror det er klimaforandringer, men jeg tror ikke nødvendigvis de bare er menneskeskapte».

Til Dagbladet har hun i 2019 svart følgende på spørsmål om hun tror klimaendringer er menneskeskapte eller ikke: «Jeg tror det er begge deler. Det er et komplekst område, og det er krevende å finne ut hvor mange prosent er den ene eller den andre».

Statsråden er imidlertid ikke i tvil om at klimaendringer er et reelt fenomen.

– Det er et veldig viktig felt, hvor vi må jobbe med forebyggende sikkerhetstiltak. Vi må for eksempel legge veitraseene dit risikoen for skred og flom er minimal. Vi jobber tett på tvers av departementene for å takle disse utfordringene.

Smines Tybring-Gjedde elsker natur og friluftsliv. Hun var profesjonell klatrer på sine yngre dager, og går gjerne tur i skog og mark med ektemannen stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) når hun har fri. Hun er bekymret for endringene vi ser i klimaet.

– Det går skred der det tidligere ikke har gått skred. Det er oversvømmelser der det ikke tidligere har vært oversvømmelser.

Hun fortsetter:

– Samtidig skjer det mye på én gang, ofte. Før var det gjerne en skredperiode og en flomperiode. På grunn av klimaendringene øker risikoen for slike naturhendelser året rundt.

Noe annet som bekymrer ministeren er forsøpling og ødeleggelse av naturen.

– Jeg har vært en miljøforkjemper hele veien. Jeg har unngått å bruke klær med plast og fleece. Jeg strikket mine egne gensere og nikkerser da jeg drev med klatring. Vi må ha ren luft og vi må ha rent vann. Hele verden trenger det. Det er mitt ansvar, også som privatperson, å hjelpe til. Alle må bidra med det de selv kan gjøre. Det minste kravet bør være å ikke kaste søppel på bakken.