Måling: Klimaendringer er klodens største sikkerhetstrussel

Smeltende is fra isbreer som kalver ut i Kongsfjorden ved Ny-Ålesund på Svalbard. Klimaendringer er sikkerhetstrusselen som bekymrer folk mest, ifølge Pew Research Center. Foto: Are Føli / NTB scanpix
Smeltende is fra isbreer som kalver ut i Kongsfjorden ved Ny-Ålesund på Svalbard. Klimaendringer er sikkerhetstrusselen som bekymrer folk mest, ifølge Pew Research Center. Foto: Are Føli / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Klimaendringer topper listen over de største sikkerhetstruslene, men bekymring for USA under Trump øker, ifølge en global meningsmåling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 13 av 26 land i undersøkelsen overgår klimafrykten alle andre sikkerhetstrusler, viser undersøkelsen , som er utført av den uavhengige amerikanske tankesmia Pew Research Center. Totalt 27.612 personer deltok i undersøkelsen mellom mai og august i fjor.

I åtte land, blant dem Frankrike, rangeres trusselen fra militante islamistiske grupper øverst, mens frykt for dataangrep troner øverst i fire av landene.

Bekymringen for IS er imidlertid avtagende. Spesielt i USA, Japan, Spania og Israel er IS-frykten markant lavere enn i 2017. Gruppen har de siste årene blitt påført enorme tap i Syria og Irak.

Aktuelt: Norges isbreer kan smelte bort

Rundspørringen viser en markant økning i bekymring tilknyttet USAs rolle i verden. I 2013, da Barack Obama var president, så 25 prosent på USAs makt som en trussel. Under Trump er andelen steget til 45 prosent. I ti land, inkludert Tyskland, Japan og Sør-Korea, svarer halvparten at USAs makt utgjør en vesentlig trussel mot deres land.

Undersøkelsen viser også at regionale konflikter og spenninger påvirker folks trusselvurderinger. I Polen rangeres Russlands makt og innflytelse som den største sikkerhetstrusselen, mens sørkoreanere vurderer Kinas makt som den største trusselen fra et enkeltland.

Aktuelt: Klimaendringer kan gi dramatiske følger for Svalbards befolkning

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden