Meny

Utbrent og overveldet: Bør du omfavne gleden ved å si nei?

– Hver gang telefonen ringte, tenkte jeg: «Å nei, hvem er det? Hva er det jeg ikke har gjort nå?» Det var en konstant følelse av å skuffe folk, sier Maurice Mcleod som lenge slet med å si nei og fremdeles synes det er pinlig. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix

Det var en gang i tiden vi ble presset til å skaffe oss ting og gjøre mer med livene våre. Nå blir vi fortalt at vi skal rydde opp både hjemme og i kalenderen. Hva skjedde med å bare være oss selv?

Hva gir deg glede?

Det er et spørsmål som er vanskelig å unngå i disse dager, i og med at glede virker som det er det nye moteordet.

Glede, Joy på engelsk, er i tittelen på to nye bøker: «The Joy of No - #JoNo» av Debbie Chapman, som ble publisert på tampen av fjoråret, og «The Joy of Missing Out», av filosof og psykolog Svend Brinkmann, publisert tidligere denne måneden.

Det er også å finne på Netflix, i serien «Opprydning med Marie Kondo», der ryddeguruen og forfatteren forteller at vi bør kvitte oss med enhver eiendel som ikke gir oss glede. En virkelig fråtsing i glede!

Men glede er ikke den eneste fellesnevneren ved disse tre: Chapman, Brinkmann og Kondo sikter seg alle inn på det samme ønsket om å rydde opp. For Kondo handler det om rot i hjemmet, for Chapman og Brinkmann handler det om å få orden i rotete liv.

Ytre og indre press om å gjøre og være mer

Som Brinkmann skriver i «The Joy of Missing Out», som er en reversering av Twitter-fenomenet #Fomo, the fear of missing out (frykten for å gå glipp av noe), er det et intenst og økende press om at man skal gå ut mer, skaffe seg mer – og generelt være mer. Dette presset kommer både fra utsiden og fra innsiden, fra reklame og sosiale medier, så vel som fra våre egne sinn. Brinkmann skriver;

«Vi blir stadig invitert til å gjøre noe, tenke noe, oppleve noe, kjøpe noe … når vi oversvømmes av overveldende mengder informasjon, er det noen ganger vanskelig å skille mellom hva som er viktig og hva som ikke er det.»

Ifølge Chapman bygger rotet seg opp når vi fyller livene våre med sosiale begivenheter vi ikke egentlig har lyst til å dra på, arbeidsoppgaver vi sier ja til, når de ikke egentlig er vårt ansvar, giftige forhold og lite hjelpsomme tanker og følelser.

Der Kondo lover oss glede ved å rydde opp hjemme, promoterer disse bøkene en annen slags opprydning, nemlig sosial, profesjonell og eksistensiell opprydning, som forfatterne forteller oss at vil føre til virkelig tilfredsstillelse og frihet.

– Kan ikke fortsette slik, men klarer ikke stoppe

Det er ingen overraskelse for meg at dette er fokus for den nåværende bølgen av «hvordan kan jeg fikse livet mitt»-angst. Ønsket om å si nei i stedet for ja, om å bli hjemme heller enn å gå ut, om å forkaste heller enn å akkumulere – dette er alle logiske reaksjoner på følelsene vi har av å være overtrøtte, overveldet og av å ha strukket oss for langt.

Klinisk psykolog Rachel Andrew sier hun ser dette i mange former i klinikken sin, der pasienter forteller at livet er for stressende og presset, eller beskriver seg selv som frakoblet og livet sitt som meningsløst og ikke bærekraftig.

Pasientene hennes forteller at «de ikke kan fortsette å leve i det tempoet de lever i», men likevel klarer de ikke stoppe – de klarer ikke si nei.

Når hun hører disse ordene, begynner Andrew å tenke på «følelsene som ligger bak folks manglende evne til å si nei». Når pasienter beskriver hvordan de sliter med å nekte å ta på seg ekstra ansvar på jobben, er det ofte en underliggende frykt for at andre vil tenke at de ikke prøver hardt nok, en underliggende frykt for at de ikke er gode nok, forteller hun.

Frykter at de ikke er likendes

Det tvangsmessige JA-et utgjør en del av en vanskelig løsning på usikkerheten deres, sier hun, fordi ubevisst «bruker de denne konstante streben for å bedre selvfølelsen sin, for å kjenne på den gleden det gir å utrette noe».

Når pasienter sliter med å si nei til sosiale arrangementer, kan det «noen ganger bunne i en følelse av at de ikke egentlig er likendes». Røttene til slike oppfatninger er ofte begravd i fortiden vår.

– Jeg møter ofte voksne som har hatt vanskelige opplevelser i barndommen, der de følte at de befant seg på utsiden av en sosial gruppe eller gikk gjennom et traume, og de vil ikke si nei fordi de frykter å havne på utsiden, at folk vil oppdage at de på et eller annet vis ikke er likendes. Dette kan føre til det evigvarende behovet for å si ja, for å blidgjøre andre mennesker.

Les også: – Døden kan lære oss hva som er verdt å prioritere

– En konstant følelse av å skuffe folk

Maurice Mcleod, skribent og lokalpolitiker, opplevde sitt manglende evne til å si nei da han jobbet frilans for om lag et tiår siden. Han tok på seg så mange prosjekter og sa ja til å gjøre så mange tjenester at han levde med en konstant følelse av uro og panikk.

– Hver gang telefonen ringte, tenkte jeg: «Å nei, hvem er det? Hva er det jeg ikke har gjort nå?» Det var en konstant følelse av å skuffe folk.

Han tok på seg så mye ubetalt jobb at han måtte si nei takk til betalte oppdrag, han fikk gjeld og innså at den eneste måten å komme seg ut av situasjonen var å si nei.

Han utviklet en rekke spørsmål som skulle hjelpe ham med å forstå hvilke forespørsler han skulle takke nei til og hvilke han skulle takke ja til: Vil jeg få betalt? Hvor lang tid vil det ta? Hvor mye oppmerksomhet krever det? Dette hjalp ham med å føle seg roligere og mindre panisk.

– Til tross for at det er pinlig å si nei – og i hodet mitt er dette fremdeles pinlig – vet jeg at det er bra ikke å ha en ekstra deadline hengende over meg.

Men dette betyr ikke at det var enkelt, understreker han.

– Jeg synes fortsatt at det er veldig vanskelig. Jeg blir fremdeles smigret når noen sier de gjerne vil at jeg skal være involvert i deres prosjekt, og jeg sier fremdeles ja til ting jeg strengt tatt ikke burde si ja til. Jeg prøver ikke å late som jeg har erobret nei-et.

Sier vi nok nei? Går vi glipp av nok?

Det virker som det er mer komplisert å oppleve «#Jono» (gleden ved å si nei) enn Chapman fremstiller det i sin bok, som er full av setninger som: «Kvitt deg med skyldfølelsen». Dette fikk meg til å le en bitter og hul latter.

Dette er problemet med å gjøre tanken om å si mer nei og gjøre mindre, som en reaksjon mot det psykoanalytiker og forsker ved Institute of Psychoanalysis Josh Cohen kaller vår «manisk overaktive, hypersimulerte kjøpskultur», til en hashtag-greie.

Cohens bok «Not Working: Why We Have to Stop», er en kritikk mot vår tilstand av evigvarende travelhet, en salme som roser å gjøre ingen ting. Men selv om han bidrar til hylekoret mot denne kulturen, er han samtidig litt mistenksom når det kommer til det som dukker opp i stedet, sier han.

– Jeg tror at så snart en utvikling eller en reaksjon mot denne utviklingen blir en trend på denne måten, så blir det en del av den kulturen den ønsker å kritisere eller stå imot. Den trer inn i kretsen av angst.

Det er uunngåelig at vi til slutt begynner å spør oss: Sier vi nei til nok? Går vi glipp av nok? Jobber vi lite nok? I det vi strever for å omfavne tilbakeholdenhetens dyd – å gjøre mindre og å la det være plass – risikerer vi å ødelegge det vi søker etter. Det fordufter mens vi prøver å gi uttrykk for det, lik kredibiliteten til folk som tvitrer om hvor mye de «lever i øyeblikket».

Mangler evne til å sitt stille i et rom alene

Men dette er uansett noe vi må ta tak i. For Brinkmann er det ikke bare et spørsmål om vår psykiske velvære – selv om det er det også. Han skriver at selvbeherskelse og det å gå glipp av ting er like viktig for den globale befolkningen som det er for oss på det individuelle plan, for «altfor lenge har våre liv vært basert på overforbruk, ubegrenset vekst og gradvis eliminering av naturressurser». Argumentene hans er overbevisende.

Tenk deg at du har avlyst alle uønskede planer, sagt nei til alle invitasjoner som får deg til å stønne, stått imot fristende innkjøp, skrudd av TVene, telefonene og datamaskinene. Du går glipp av absolutt alt, og føler deg veldig selvtilfreds. Du sitter, i dette øyeblikket, hjemme, alene og gjør ingen ting. Hva skjer så?

«Alle menneskehetens problemer stammer fra menneskets manglende evne til å sitte stille i et rom alene», sa den franske filosofen Blaise Pascal som levde på 1600-tallet.

Les også: – Vi søker alltid ny informasjon og nye løsninger

– Dyrk impulsen til å være formålsløs

Men løsningen kan ikke være å tvinge oss selv til å sitte alene i et rom, for i motsetning til våre egne allmektige fantasier og latterlige vrangforestillinger om selvkontroll, kan vi ikke velge hva vi føler eller tenker. Vi må spørre, hvorfor er dette så vanskelig for oss å gjøre? Hvorfor fortsetter vi å fylle livene våre, selv når vi ikke har lyst? Hva er det vi unngår? Og til slutt, hvorfor fortsetter vi å gjøre de tingene som gjør oss ulykkelige?

Slike store spørsmål kan adresseres med psykoanalyse, sier Cohen, «fordi metoden oppfordrer oss til å stille spørsmål om hvordan vi lever, som vi får lov til å sitte med og snu og vende på, men ikke føle oss presset til å finne svaret på. Den ber oss om å holde oss til spørsmålet i stedet for å hoppe rett til svaret».

Han foreslår også å gå en lang tur uten noe bestemt mål, eller å møte en venn uten en tidsbegrensning eller agenda, med andre ord, å prøve å skape et rom i livet ditt som ikke er begrenset av tid, rom eller formål.

– Det handler om å dyrke impulsen til formålsløshet i en selv.

Les også: – Samfunnet vil tjene mye på å lytte til de vise eldre

– Gleden er flyktig

Når det kommer til #Jono (gleden ved å si nei) og #Jomo (gleden ved å gå glipp av ting) – vel, for meg, er det ikke det å si nei og gå glipp av ting som gir meg glede. Jeg finner glede når jeg ikke leter etter det: når jeg får barna til vennen min til å le, når jeg føler en spontan bølge av kjærlighet for ektemannen min, når jeg lager middag til vennene mine.

– Hvis du leser det de store poetene skrev om glede, som Rilke, tenkte de på glede som noe flyktig. Det er noe trist ved den, fordi man føler at den forsvinner idet man opplever den – det er ikke en permanent tilstand, sier Cohen.

Glede er et ord som mister mening når det blir del av et hashtag-akronym.

I disse dysfunksjonelle tider, er glede en høy standard. Kanskje vi kan starte med å være ærlige med oss selv.

Oversatt og tilrettelagt av Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter / © Guardian News & Media Limited

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:51 – Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46 Ramos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40 Ny Norge-seier etter sterk avslutning22:20 Folk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18 Massemønstring mot brexit i London21:59 To til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:58 Evakueringen av frakteskipet er i gang på Hustadvika21:29 Tre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28 Trump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24 Stavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11 VGs egen gransking er «like rundt hjørnet»21:07 Evakueringen av cruiseskipet på Hustadvika vil ta hele natten20:56 En ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46 SOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35 Kilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30 Styrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19 Ektepar: – Vi er veldig takknemlige19:56 Over 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32 En hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00 Passasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49 Fræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04 Evakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54 Johannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45 Viking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27 Oljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20 Klæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16 Store taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09 Minst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58 Tusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48 De første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28 Venezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27 Senterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24 LSK snudde og vant målrik serieåpning16:01 Kuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57 Ingen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31 Omtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik14:49 VM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49 Første distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48 Fisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48 Senterparti-applaus for pelsdyrnæringen14:17 Afghanistan: Fire drept og over 30 såret i angrep14:15 Ungdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist14:15 Tyver med gravemaskin stjal MC-er i Mysen14:14 – Forbudet mot pelsdyrnæringa brudd med fritt Norge siden 181413:45 Ola Borten Moe: Oljeoverfloden visker ut sammenhengen mellom verdiskaping og velferd13:19 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene12:58 Over 600 døde etter syklon12:42 USA-støttede opprørere erklærer seier over IS i Baghouz11:48 Politiet håper å avhøre mannen som ble skutt på Skjetten11:40 Sp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen09:42 Tom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32 Forsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:19 Blodapparat trekkes fra markedet09:15 May varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:42 Roboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30 Voldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27 Mann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19 Regjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet06:54 Stor snøskredfare flere steder i landet06:54 26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15 Flere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01 Dette skjer i dag05:54 Moske gjenåpnet i Christchurch05:38 Dette skjedde i natt04:40 To sykloner treffer Australia04:33 Saksbehandlingstiden i politiet øker04:06 Frankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35 Kina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29 62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16 Minst 26 døde i bussbrann i Kina02:11 59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37 New Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17 Trumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05 Universitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:07 Mueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47 Mann siktet for drapsforsøk på politimann23:08 U21-landslaget slapp inn åtte mål22:56 England banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07 Mueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40 USA med rekordunderskudd i februar21:18 Overgrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48 Trump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27 Mann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24 To uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23 Menn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03 Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16 Forskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03 Trump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45 E6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08 Arnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00 Trump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30 Prest knivstukket i kirke i Canada17:28 Johannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09 Terrorofre hedret i Oslos største moské17:03 Tysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57 Fysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49 Trumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35 Utrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35 Hydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon
Siste nytt
22:51Norge– Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46SportRamos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40SportNy Norge-seier etter sterk avslutning22:20NorgeFolk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18VerdenMassemønstring mot brexit i London21:59NorgeTo til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:58NorgeEvakueringen av frakteskipet er i gang på Hustadvika21:29NorgeTre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28VerdenTrump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24SportStavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11NorgeVGs egen gransking er «like rundt hjørnet»21:07NorgeEvakueringen av cruiseskipet på Hustadvika vil ta hele natten20:56LivetEn ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46VerdenSOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35VerdenKilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30ReisenyheterStyrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19NorgeEktepar: – Vi er veldig takknemlige19:56VerdenOver 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32NorgeEn hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00NorgePassasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49NorgeFræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04NorgeEvakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54SportJohannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45NorgeViking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27NorgeOljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20SportKlæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16NorgeStore taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09VerdenMinst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58VerdenTusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48NorgeDe første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28SportVenezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27NorgeSenterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24SportLSK snudde og vant målrik serieåpning16:01SportKuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57NorgeIngen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31NorgeOmtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik14:49NorgeVM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49SportFørste distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48NorgeFisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48NorgeSenterparti-applaus for pelsdyrnæringen14:17VerdenAfghanistan: Fire drept og over 30 såret i angrep14:15NorgeUngdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist14:15NorgeTyver med gravemaskin stjal MC-er i Mysen14:14Norge– Forbudet mot pelsdyrnæringa brudd med fritt Norge siden 181413:45NorgeOla Borten Moe: Oljeoverfloden visker ut sammenhengen mellom verdiskaping og velferd13:19ReiseNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene12:58VerdenOver 600 døde etter syklon12:42VerdenUSA-støttede opprørere erklærer seier over IS i Baghouz11:48NorgePolitiet håper å avhøre mannen som ble skutt på Skjetten11:40NorgeSp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen09:42LivetTom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32NorgeForsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:19Helse og livsstilBlodapparat trekkes fra markedet09:15VerdenMay varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:42NorgeRoboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30NorgeVoldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19PengerRegjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet06:54NorgeStor snøskredfare flere steder i landet06:54Verden26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15NorgeFlere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01NorgeDette skjer i dag05:54VerdenMoske gjenåpnet i Christchurch05:38NorgeDette skjedde i natt04:40VerdenTo sykloner treffer Australia04:33NorgeSaksbehandlingstiden i politiet øker04:06VerdenFrankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35VerdenKina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29Verden62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16VerdenMinst 26 døde i bussbrann i Kina02:11Verden59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37VerdenNew Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17VerdenTrumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05NorgeUniversitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:07VerdenMueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47NorgeMann siktet for drapsforsøk på politimann23:08SportU21-landslaget slapp inn åtte mål22:56SportEngland banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07PolitikkMueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40PengerUSA med rekordunderskudd i februar21:18VerdenOvergrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48PolitikkTrump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27NorgeMann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24NorgeTo uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23VerdenMenn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03SportJohannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16VerdenForskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13NorgeNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03VerdenTrump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45NorgeE6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08PolitikkArnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00PolitikkTrump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30VerdenPrest knivstukket i kirke i Canada17:28NorgeJohannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09NorgeTerrorofre hedret i Oslos største moské17:03NorgeTysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57VerdenFysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49PolitikkTrumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35VerdenUtrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35NorgeHydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon
Populært