– Jeg er på et korstog mot depresjon

Kristian Hall (41) er utdannet sivilingeniør og har i mange år hatt lederstillinger i næringslivet. Sidne han ble frisk av depresjon, har han jobbet aktivt for å hjelpe andre. I fjor kom han ut med sin andre selvhjelpsbok, «Glad igjen!». Foto: Tove K. Breistein
Kristian Hall (41) er utdannet sivilingeniør og har i mange år hatt lederstillinger i næringslivet. Sidne han ble frisk av depresjon, har han jobbet aktivt for å hjelpe andre. I fjor kom han ut med sin andre selvhjelpsbok, «Glad igjen!». Foto: Tove K. Breistein

Da Kristian Hall var fjorten år mistet han faren, og sorgen skulle utvikle seg til årelang depresjon. I dag er han frisk og ønsker å hjelpe andre ut av deres indre mørke skog.

Livet mitt er ikke levelig. Uansett hvilket scenario jeg ser for meg, er konklusjonen at den beste og raskeste utveien er å henge meg. Jeg føler intet, bortsett fra ensomhet og resignasjon. Heisen er på vei mot Slutten, og jeg gir faen.

Utdraget er hentet fra dagboken til en ung Kristian Hall, skrevet for tjue år siden da han var inne i de tyngste årene av sitt liv. Den utilslørte og direkte teksten viser hvor mørkt det kan bli på innsiden av noens hode når depresjonen har slått rot. Men selv bak de mørkeste skyer på himmelen skjuler det seg sol, og da Hall var 24 ble han endelig frisk.

Ti år senere hadde han skrevet sin første selvhjelpsbok - «Opp fra avgrunnen». I fjor kom han med «Glad igjen!», der han ønsker å vise leseren en vei ut av mørket gjennom et mestringsprogram på fjorten steg.

– Jeg er på et korstog mot depresjon. Jeg hater den sykdommen og vil hjelpe så mange jeg kan til å få det litt bedre og til å kunne komme i gang, sier Hall til ABC Nyheter.

– Det er jo ikke slik at det er en bok som vil gjøre deg frisk, på samme måte som det heller ikke er en terapeut som vil gjøre deg frisk. Det er du selv som må gå de tunge skrittene. Men du trenger et kart du kan følge, og boken min er ment som det.

– Det ble skikkelig stygt

Hall omtaler egen bakgrunnshistorie som trøblete. I boken skriver han at faren var et av de snilleste menneskene han noen gang har kjent, og at faren var høyt elsket av andre for sin snillhet.

– Terapi er kjempeviktig og i utgangspunktet mener jeg at alle som sliter med depresjon bør gjøre et helhjertet forsøk på å få hjelp den veien, forteller Kristian Hall. Foto: Bjørn Wad
– Terapi er kjempeviktig og i utgangspunktet mener jeg at alle som sliter med depresjon bør gjøre et helhjertet forsøk på å få hjelp den veien, forteller Kristian Hall. Foto: Bjørn Wad

Men han hadde også en dyster skyggeside som skulle prege dagliglivet til familien. I «Glad igjen!» skriver Hall at faren ville blitt diagnostisert som bipolar dersom han hadde levd i dag

– Far var alkoholisert og slet med tidvis sterk angst og dyp depresjon. Det var mange røffe tak og han døde da jeg var fjorten år. Da gikk jeg inn i sorg, men sorgen gikk med tiden over i depresjon. Det ble skikkelig stygt, jeg slet med tunge selvmordstanker og gikk så langt som jeg tror jeg kunne uten å bli borte, forteller han til ABC Nyheter.

– Men til slutt kom jeg ut av det. Det som er en veldig viktig del av min historie er at jeg i veldig liten grad opplevde at noen sa til meg hva jeg kunne gjøre for å komme ut av det. Jeg savnet noen som kunne fortelle meg hva forskningen sier om den situasjonen jeg sto i.

Les også: Rammes menn og kvinner ulikt av depresjon?

Kunsten å få stemmen til å holde kjeft

Det skulle ta seks-syv år med depresjon før Hall omsider begynte med terapi. Han omtaler de to årene han gikk til samtale som veldig viktig for ham. Hans vei mot å bli frisk startet der. Det de stort sett gjorde i løpet av de to årene, var å snakke om faren og oppveksten.

– Det var veldig bra ettersom jeg fikk ryddet opp i mitt forhold til den historien. Men det ble ikke snakket noe om for eksempel kognitive teknikker som jeg er veldig opptatt av.

De aller fleste som opplever dyp depresjon, er plaget av svært irrasjonelle tanker.

– Da går du rett og slett rundt med tanker som kontinuerlig sier at du ikke er verdt noe, ingen liker deg og du vil aldri klare å få til noe, sier han før han fortsetter:

– Og du blir ikke glad igjen før du klarer å få den stemmen til å holde kjeft.

Forskning: Ett personlighetstrekk ligger bak nesten all psykisk sykdom

Når Jesus er løsningen

Hall mener at det som skal til for å få den indre stemmen til å bli borte, er å jobbe med deg selv over tid ved hjelp av kognitive teknikker. Dette var noe han selv aldri hørte noe om mens han kjempet seg ut av egen depresjon.

– Etter mye om og men tenkte jeg at alt jeg har lært om dette med å bli frisk etter depresjon, er interessant for mange flere enn meg. Derfor skrev jeg min første bok, «Opp fra avgrunnen». Men jeg følte den ikke var helt perfekt så jeg ville gjøre et nytt forsøk og skrive den - for meg - ultimate guiden til hvordan bli kvitt depresjon.

(Saken fortsetter under)

– Hovedbudskapet for meg er at det er all grunn til å føle håp, sier Kristian Hall til ABC Nyheter. Foto: Kirsten Eidsaa Hall
– Hovedbudskapet for meg er at det er all grunn til å føle håp, sier Kristian Hall til ABC Nyheter. Foto: Kirsten Eidsaa Hall

Hall er til daglig sivilingeniør og selv om han riktignok har lest utrolig mye om psykologi så er han ingen utdannet psykolog. Han har jobbet med psykologer og psykiatere for å kvalitetssikre det faglig innholdet i bøkene.

– Det jeg tror er den store forskjellen på min bok og mange andre selvhjelpsbøker som finnes, er at den er skrevet av en som selv har vært der nede. Mange forteller meg at det gjør den mer troverdig.

I hvilken grad opplever du at det finnes utgivelser som kanskje ikke burde vært ute på markedet?

– I Norge er det nok ikke så utbredt, men det finnes for eksempel mange selvhjelpsbøker som har en religiøs tilnærming, der budskapet er at så lenge du har Jesus i ditt hjerte så vil alt fungere bra. Jeg skal ikke si at det ikke kan gjøre det for enkelte, men det er jo ikke forskningsbasert. Det er et bærende prinsipp for meg at alt jeg skriver og sier skal være fundert i solid forskning.

Les også: Styrketrening hjelper mot depresjon

Ingen tilfeldig rekkefølge

I «Glad igjen!» legger Kristian Hall frem et mestringsprogram bestående av fjorten steg, der det første handler om å bestemme deg for å bli bedre, mens steg fjorten går ut på å lære å elske deg selv. Han forklarer at de første stegene handler om hva du gjør, mens de senere handler om hvordan du tenker.

– Litt av min oppgave i samfunnet nå er å være et symbol på at det går an, forteller Hall. Foto: Privat
– Litt av min oppgave i samfunnet nå er å være et symbol på at det går an, forteller Hall. Foto: Privat

– Rekkefølgen er ikke tilfeldig, Det grunnleggende prinsippet er at terskelen for å komme i gang med hvert enkelt steg blir tøffere jo lenger du går inn i programmet. For eksempel å komme i gang med fysisk aktivitet kan være en lav terskel å komme over, mens det å skulle lære kognitive teknikker krever arbeid og at du gjør hjemmeleksa di. Derfor kommer de senere.

Depresjon kommer i mange ulike former, basert på ulikt grunnlag hos den enkelte. Hvordan kan de fjorten stegene hjelpe, uavhengig av leserens vansker?

– Nettopp det er grunnen til at det er fjorten steg og ikke tre. Jeg har prøvd å saumfare alt det jeg har kommet over av ulik litteratur. Jeg begynner med å sortere vekk det som kanskje ikke er så virkningsfullt og prøver å reflektere over at det at det er utrolig stor forskjell på folk.

– Hovedutfordringen når man skriver slike bøker er både gå bredt og spisst ut, mener Hall.

Les også: Thea (2) reddet Hugo fra depresjon og ensomhet

– Vi må snakke om selvmord

I dag lever Kristian Hall med kone og barn i Drøbak. Han beskriver livet sitt som innholdsrikt og godt. Samtidig merker han forskjell på hvordan han blir behandlet i dag kontra da han var syk. For mens han i dag ofte inntar rollen som hobbypsykolog for kjente og ukjente, opplevde han at andre gikk litt varsomt frem og tok på ham med silkehansker i den tiden da han var deprimert.

– Det kan være veldig kontraproduktivt. Hvis man behandler noen som er syk som syk så vil det ofte bare forsterke følelsen av maktesløshet.

Hall er opptatt av at man skal stille krav til de som er syke.

– Det trenger ikke være veldig harde krav, men å stille krav er generelt sett viktig. At man behandler de som er syke fullt og helt som medmennesker.

(Saken fortsetter under)

– Jeg har det veldig bra i dag, men uten alle disse tiltakene og teknikkene så ville jeg nok fremdeles vært deprimert i ny og ne, forteller Kristian Hall. Foto: Kirsten Eidsaa Hall
– Jeg har det veldig bra i dag, men uten alle disse tiltakene og teknikkene så ville jeg nok fremdeles vært deprimert i ny og ne, forteller Kristian Hall. Foto: Kirsten Eidsaa Hall

Hall, som selv slet med selvmordstanker da han var nede på sitt dypeste, mener det er viktig at vi som samfunn snakker om selvmord, om selvmordstanker og hva vi kan gjøre for å få det bedre.

– Vi kan ikke gå rundt og behandle folk som om de var skjøre objekter. Samtidig forstår jeg at folk blir redde og er bekymret for at de vil kunne gjøre vondt verre ved å ta opp vanskelige spørsmål. Men generelt synes jeg man skal snakke mer og ikke mindre om livets skyggesider.

– Hovedbudskapet for meg er at det er all grunn til å føle håp. Det finnes så mye man kan gjøre for å få det bedre uansett hvor dårlig man har det, avslutter han.

Om du har det vanskelig eller kjenner noen som har det vanskelig, be om hjelp! Ring en venn, snakk med familien din, gå til fastlegen eller ring Mental Helses hjelpetelefon på 116 123.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:40 Nytt portforbud i Santiago22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Ny bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland
Siste nytt
23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:40VerdenNytt portforbud i Santiago22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkNy bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland
Populært