Meny

– Jeg er på et korstog mot depresjon

Kristian Hall (41) er utdannet sivilingeniør og har i mange år hatt lederstillinger i næringslivet. Sidne han ble frisk av depresjon, har han jobbet aktivt for å hjelpe andre. I fjor kom han ut med sin andre selvhjelpsbok, «Glad igjen!». Foto: Tove K. Breistein

Da Kristian Hall var fjorten år mistet han faren, og sorgen skulle utvikle seg til årelang depresjon. I dag er han frisk og ønsker å hjelpe andre ut av deres indre mørke skog.

Livet mitt er ikke levelig. Uansett hvilket scenario jeg ser for meg, er konklusjonen at den beste og raskeste utveien er å henge meg. Jeg føler intet, bortsett fra ensomhet og resignasjon. Heisen er på vei mot Slutten, og jeg gir faen.

Utdraget er hentet fra dagboken til en ung Kristian Hall, skrevet for tjue år siden da han var inne i de tyngste årene av sitt liv. Den utilslørte og direkte teksten viser hvor mørkt det kan bli på innsiden av noens hode når depresjonen har slått rot. Men selv bak de mørkeste skyer på himmelen skjuler det seg sol, og da Hall var 24 ble han endelig frisk.

Ti år senere hadde han skrevet sin første selvhjelpsbok - «Opp fra avgrunnen». I fjor kom han med «Glad igjen!», der han ønsker å vise leseren en vei ut av mørket gjennom et mestringsprogram på fjorten steg.

– Jeg er på et korstog mot depresjon. Jeg hater den sykdommen og vil hjelpe så mange jeg kan til å få det litt bedre og til å kunne komme i gang, sier Hall til ABC Nyheter.

– Det er jo ikke slik at det er en bok som vil gjøre deg frisk, på samme måte som det heller ikke er en terapeut som vil gjøre deg frisk. Det er du selv som må gå de tunge skrittene. Men du trenger et kart du kan følge, og boken min er ment som det.

– Det ble skikkelig stygt

Hall omtaler egen bakgrunnshistorie som trøblete. I boken skriver han at faren var et av de snilleste menneskene han noen gang har kjent, og at faren var høyt elsket av andre for sin snillhet.

– Terapi er kjempeviktig og i utgangspunktet mener jeg at alle som sliter med depresjon bør gjøre et helhjertet forsøk på å få hjelp den veien, forteller Kristian Hall. Foto: Bjørn Wad

Men han hadde også en dyster skyggeside som skulle prege dagliglivet til familien. I «Glad igjen!» skriver Hall at faren ville blitt diagnostisert som bipolar dersom han hadde levd i dag

– Far var alkoholisert og slet med tidvis sterk angst og dyp depresjon. Det var mange røffe tak og han døde da jeg var fjorten år. Da gikk jeg inn i sorg, men sorgen gikk med tiden over i depresjon. Det ble skikkelig stygt, jeg slet med tunge selvmordstanker og gikk så langt som jeg tror jeg kunne uten å bli borte, forteller han til ABC Nyheter.

– Men til slutt kom jeg ut av det. Det som er en veldig viktig del av min historie er at jeg i veldig liten grad opplevde at noen sa til meg hva jeg kunne gjøre for å komme ut av det. Jeg savnet noen som kunne fortelle meg hva forskningen sier om den situasjonen jeg sto i.

Les også: Rammes menn og kvinner ulikt av depresjon?

Kunsten å få stemmen til å holde kjeft

Det skulle ta seks-syv år med depresjon før Hall omsider begynte med terapi. Han omtaler de to årene han gikk til samtale som veldig viktig for ham. Hans vei mot å bli frisk startet der. Det de stort sett gjorde i løpet av de to årene, var å snakke om faren og oppveksten.

– Det var veldig bra ettersom jeg fikk ryddet opp i mitt forhold til den historien. Men det ble ikke snakket noe om for eksempel kognitive teknikker som jeg er veldig opptatt av.

De aller fleste som opplever dyp depresjon, er plaget av svært irrasjonelle tanker.

– Da går du rett og slett rundt med tanker som kontinuerlig sier at du ikke er verdt noe, ingen liker deg og du vil aldri klare å få til noe, sier han før han fortsetter:

– Og du blir ikke glad igjen før du klarer å få den stemmen til å holde kjeft.

Forskning: Ett personlighetstrekk ligger bak nesten all psykisk sykdom

Når Jesus er løsningen

Hall mener at det som skal til for å få den indre stemmen til å bli borte, er å jobbe med deg selv over tid ved hjelp av kognitive teknikker. Dette var noe han selv aldri hørte noe om mens han kjempet seg ut av egen depresjon.

– Etter mye om og men tenkte jeg at alt jeg har lært om dette med å bli frisk etter depresjon, er interessant for mange flere enn meg. Derfor skrev jeg min første bok, «Opp fra avgrunnen». Men jeg følte den ikke var helt perfekt så jeg ville gjøre et nytt forsøk og skrive den - for meg - ultimate guiden til hvordan bli kvitt depresjon.

(Saken fortsetter under)

– Hovedbudskapet for meg er at det er all grunn til å føle håp, sier Kristian Hall til ABC Nyheter. Foto: Kirsten Eidsaa Hall

Hall er til daglig sivilingeniør og selv om han riktignok har lest utrolig mye om psykologi så er han ingen utdannet psykolog. Han har jobbet med psykologer og psykiatere for å kvalitetssikre det faglig innholdet i bøkene.

– Det jeg tror er den store forskjellen på min bok og mange andre selvhjelpsbøker som finnes, er at den er skrevet av en som selv har vært der nede. Mange forteller meg at det gjør den mer troverdig.

I hvilken grad opplever du at det finnes utgivelser som kanskje ikke burde vært ute på markedet?

– I Norge er det nok ikke så utbredt, men det finnes for eksempel mange selvhjelpsbøker som har en religiøs tilnærming, der budskapet er at så lenge du har Jesus i ditt hjerte så vil alt fungere bra. Jeg skal ikke si at det ikke kan gjøre det for enkelte, men det er jo ikke forskningsbasert. Det er et bærende prinsipp for meg at alt jeg skriver og sier skal være fundert i solid forskning.

Les også: Styrketrening hjelper mot depresjon

Ingen tilfeldig rekkefølge

I «Glad igjen!» legger Kristian Hall frem et mestringsprogram bestående av fjorten steg, der det første handler om å bestemme deg for å bli bedre, mens steg fjorten går ut på å lære å elske deg selv. Han forklarer at de første stegene handler om hva du gjør, mens de senere handler om hvordan du tenker.

– Litt av min oppgave i samfunnet nå er å være et symbol på at det går an, forteller Hall. Foto: Privat

– Rekkefølgen er ikke tilfeldig, Det grunnleggende prinsippet er at terskelen for å komme i gang med hvert enkelt steg blir tøffere jo lenger du går inn i programmet. For eksempel å komme i gang med fysisk aktivitet kan være en lav terskel å komme over, mens det å skulle lære kognitive teknikker krever arbeid og at du gjør hjemmeleksa di. Derfor kommer de senere.

Depresjon kommer i mange ulike former, basert på ulikt grunnlag hos den enkelte. Hvordan kan de fjorten stegene hjelpe, uavhengig av leserens vansker?

– Nettopp det er grunnen til at det er fjorten steg og ikke tre. Jeg har prøvd å saumfare alt det jeg har kommet over av ulik litteratur. Jeg begynner med å sortere vekk det som kanskje ikke er så virkningsfullt og prøver å reflektere over at det at det er utrolig stor forskjell på folk.

– Hovedutfordringen når man skriver slike bøker er både gå bredt og spisst ut, mener Hall.

Les også: Thea (2) reddet Hugo fra depresjon og ensomhet

– Vi må snakke om selvmord

I dag lever Kristian Hall med kone og barn i Drøbak. Han beskriver livet sitt som innholdsrikt og godt. Samtidig merker han forskjell på hvordan han blir behandlet i dag kontra da han var syk. For mens han i dag ofte inntar rollen som hobbypsykolog for kjente og ukjente, opplevde han at andre gikk litt varsomt frem og tok på ham med silkehansker i den tiden da han var deprimert.

– Det kan være veldig kontraproduktivt. Hvis man behandler noen som er syk som syk så vil det ofte bare forsterke følelsen av maktesløshet.

Hall er opptatt av at man skal stille krav til de som er syke.

– Det trenger ikke være veldig harde krav, men å stille krav er generelt sett viktig. At man behandler de som er syke fullt og helt som medmennesker.

(Saken fortsetter under)

– Jeg har det veldig bra i dag, men uten alle disse tiltakene og teknikkene så ville jeg nok fremdeles vært deprimert i ny og ne, forteller Kristian Hall. Foto: Kirsten Eidsaa Hall

Hall, som selv slet med selvmordstanker da han var nede på sitt dypeste, mener det er viktig at vi som samfunn snakker om selvmord, om selvmordstanker og hva vi kan gjøre for å få det bedre.

– Vi kan ikke gå rundt og behandle folk som om de var skjøre objekter. Samtidig forstår jeg at folk blir redde og er bekymret for at de vil kunne gjøre vondt verre ved å ta opp vanskelige spørsmål. Men generelt synes jeg man skal snakke mer og ikke mindre om livets skyggesider.

– Hovedbudskapet for meg er at det er all grunn til å føle håp. Det finnes så mye man kan gjøre for å få det bedre uansett hvor dårlig man har det, avslutter han.

Om du har det vanskelig eller kjenner noen som har det vanskelig, be om hjelp! Ring en venn, snakk med familien din, gå til fastlegen eller ring Mental Helses hjelpetelefon på 116 123.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:31 Omtrent 200 beboere evakueres på grunn av brann i Hunndalen i Gjøvik10:13 Eksplosjon i Somalias hovedstad10:01 Bedring for mannen som ble skutt av politiet09:42 Tom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32 Forsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:24 Brexit-motstandere demonstrerer i London09:19 Blodapparat trekkes fra markedet09:15 May varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:44 Afghanistan: Tre drept og mange såret i angrep08:42 Roboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30 Voldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27 Mann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19 Regjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet08:19 Sp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen07:46 USA-støttet opprørsgruppe: IS er bekjempet i Baghouz06:54 Stor snøskredfare flere steder i landet06:54 26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15 Flere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01 Dette skjer i dag05:54 Moske gjenåpnet i Christchurch05:38 Dette skjedde i natt04:40 To sykloner treffer Australia04:33 Saksbehandlingstiden i politiet øker04:06 Frankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35 Kina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29 62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16 Minst 26 døde i bussbrann i Kina02:11 59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37 New Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17 Trumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05 Universitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:07 Mueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47 Mann siktet for drapsforsøk på politimann23:08 U21-landslaget slapp inn åtte mål22:56 England banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07 Mueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40 USA med rekordunderskudd i februar21:18 Overgrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48 Trump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27 Mann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24 To uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23 Menn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03 Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16 Forskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03 Trump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45 E6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08 Arnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00 Trump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30 Prest knivstukket i kirke i Canada17:28 Johannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09 Terrorofre hedret i Oslos største moské17:03 Tysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57 Fysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49 Trumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35 Utrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35 Hydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30 Bonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13 Tusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11 Kunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52 PR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51 En person tatt av skred i Lyngen15:40 Økt snøskredfare i store deler av landet15:34 Svært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22 NRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19 Klimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18 Sky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16 Rapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24 Sundby ber Klæbo leke seg14:07 Pågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04 Spiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52 Russer fratatt kappgang-gull fra 201313:41 Lærer sa opp jobben i streikeprotest13:40 Ikke mer skiflyging for Lindvik13:24 Skipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20 Vil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19 Bråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53 Lover oppløsning av tvangsfylker12:45 DNB og Danske Bank setter opp renta12:43 Frithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39 Flere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39 Minst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38 Spania – Norge på billigsalg12:21 Her streikar elevane i dag og dette er krava12:20 Stormsenter treffer Norge med full kraft11:54 Norsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41 Norsk 14-åring rekruttert av IS11:27 Pappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25 Sander Sagosen fra PSG til Kiel10:59 Snøskred over fylkesvei i Troms10:50 Frykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35 Jegerne blir digitale10:34 Nord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34 13-åring varslet om busskapring i Italia10:29 – SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20 Russland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11 – Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47 Henriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43 Elvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30 Lover troskap til EØS i Brussel
Siste nytt
10:31NorgeOmtrent 200 beboere evakueres på grunn av brann i Hunndalen i Gjøvik10:13VerdenEksplosjon i Somalias hovedstad10:01NorgeBedring for mannen som ble skutt av politiet09:42LivetTom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32NorgeForsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:24VerdenBrexit-motstandere demonstrerer i London09:19NorgeBlodapparat trekkes fra markedet09:15VerdenMay varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:44VerdenAfghanistan: Tre drept og mange såret i angrep08:42NorgeRoboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30NorgeVoldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19NorgeRegjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet08:19NorgeSp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen07:46VerdenUSA-støttet opprørsgruppe: IS er bekjempet i Baghouz06:54NorgeStor snøskredfare flere steder i landet06:54Verden26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15NorgeFlere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01NorgeDette skjer i dag05:54VerdenMoske gjenåpnet i Christchurch05:38NorgeDette skjedde i natt04:40VerdenTo sykloner treffer Australia04:33NorgeSaksbehandlingstiden i politiet øker04:06VerdenFrankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35VerdenKina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29Verden62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16VerdenMinst 26 døde i bussbrann i Kina02:11Verden59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37VerdenNew Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17VerdenTrumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05NorgeUniversitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:07VerdenMueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47NorgeMann siktet for drapsforsøk på politimann23:08SportU21-landslaget slapp inn åtte mål22:56SportEngland banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07PolitikkMueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40PengerUSA med rekordunderskudd i februar21:18VerdenOvergrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48PolitikkTrump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27NorgeMann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24NorgeTo uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23VerdenMenn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03SportJohannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16VerdenForskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13NorgeNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03VerdenTrump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45NorgeE6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08PolitikkArnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00PolitikkTrump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30VerdenPrest knivstukket i kirke i Canada17:28NorgeJohannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09NorgeTerrorofre hedret i Oslos største moské17:03NorgeTysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57VerdenFysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49PolitikkTrumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35VerdenUtrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35NorgeHydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30NorgeBonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13PolitikkTusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11NorgeKunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52KulturPR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51NorgeEn person tatt av skred i Lyngen15:40NorgeØkt snøskredfare i store deler av landet15:34NorgeSvært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22KulturNRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19NorgeKlimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18PolitikkSky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16PengerRapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24SportSundby ber Klæbo leke seg14:07NorgePågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04VerdenSpiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52SportRusser fratatt kappgang-gull fra 201313:41NorgeLærer sa opp jobben i streikeprotest13:40SportIkke mer skiflyging for Lindvik13:24SportSkipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20NorgeVil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19NorgeBråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53PolitikkLover oppløsning av tvangsfylker12:45PengerDNB og Danske Bank setter opp renta12:43KulturFrithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39VerdenFlere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39VerdenMinst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38SportSpania – Norge på billigsalg12:21PolitikkHer streikar elevane i dag og dette er krava12:20NorgeStormsenter treffer Norge med full kraft11:54NorgeNorsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41NorgeNorsk 14-åring rekruttert av IS11:27SportPappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25SportSander Sagosen fra PSG til Kiel10:59NorgeSnøskred over fylkesvei i Troms10:50MotorFrykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35NorgeJegerne blir digitale10:34VerdenNord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34Verden13-åring varslet om busskapring i Italia10:29Politikk– SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20VerdenRussland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11Politikk– Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47SportHenriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43NorgeElvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30PolitikkLover troskap til EØS i Brussel
Populært