– Jeg er på et korstog mot depresjon

Kristian Hall (41) er utdannet sivilingeniør og har i mange år hatt lederstillinger i næringslivet. Sidne han ble frisk av depresjon, har han jobbet aktivt for å hjelpe andre. I fjor kom han ut med sin andre selvhjelpsbok, «Glad igjen!». Foto: Tove K. Breistein
Kristian Hall (41) er utdannet sivilingeniør og har i mange år hatt lederstillinger i næringslivet. Sidne han ble frisk av depresjon, har han jobbet aktivt for å hjelpe andre. I fjor kom han ut med sin andre selvhjelpsbok, «Glad igjen!». Foto: Tove K. Breistein

Da Kristian Hall var fjorten år mistet han faren, og sorgen skulle utvikle seg til årelang depresjon. I dag er han frisk og ønsker å hjelpe andre ut av deres indre mørke skog.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Livet mitt er ikke levelig. Uansett hvilket scenario jeg ser for meg, er konklusjonen at den beste og raskeste utveien er å henge meg. Jeg føler intet, bortsett fra ensomhet og resignasjon. Heisen er på vei mot Slutten, og jeg gir faen.

Utdraget er hentet fra dagboken til en ung Kristian Hall, skrevet for tjue år siden da han var inne i de tyngste årene av sitt liv. Den utilslørte og direkte teksten viser hvor mørkt det kan bli på innsiden av noens hode når depresjonen har slått rot. Men selv bak de mørkeste skyer på himmelen skjuler det seg sol, og da Hall var 24 ble han endelig frisk.

Ti år senere hadde han skrevet sin første selvhjelpsbok - «Opp fra avgrunnen». I fjor kom han med «Glad igjen!», der han ønsker å vise leseren en vei ut av mørket gjennom et mestringsprogram på fjorten steg.

– Jeg er på et korstog mot depresjon. Jeg hater den sykdommen og vil hjelpe så mange jeg kan til å få det litt bedre og til å kunne komme i gang, sier Hall til ABC Nyheter.

– Det er jo ikke slik at det er en bok som vil gjøre deg frisk, på samme måte som det heller ikke er en terapeut som vil gjøre deg frisk. Det er du selv som må gå de tunge skrittene. Men du trenger et kart du kan følge, og boken min er ment som det.

– Det ble skikkelig stygt

Hall omtaler egen bakgrunnshistorie som trøblete. I boken skriver han at faren var et av de snilleste menneskene han noen gang har kjent, og at faren var høyt elsket av andre for sin snillhet.

– Terapi er kjempeviktig og i utgangspunktet mener jeg at alle som sliter med depresjon bør gjøre et helhjertet forsøk på å få hjelp den veien, forteller Kristian Hall. Foto: Bjørn Wad
– Terapi er kjempeviktig og i utgangspunktet mener jeg at alle som sliter med depresjon bør gjøre et helhjertet forsøk på å få hjelp den veien, forteller Kristian Hall. Foto: Bjørn Wad

Men han hadde også en dyster skyggeside som skulle prege dagliglivet til familien. I «Glad igjen!» skriver Hall at faren ville blitt diagnostisert som bipolar dersom han hadde levd i dag

– Far var alkoholisert og slet med tidvis sterk angst og dyp depresjon. Det var mange røffe tak og han døde da jeg var fjorten år. Da gikk jeg inn i sorg, men sorgen gikk med tiden over i depresjon. Det ble skikkelig stygt, jeg slet med tunge selvmordstanker og gikk så langt som jeg tror jeg kunne uten å bli borte, forteller han til ABC Nyheter.

– Men til slutt kom jeg ut av det. Det som er en veldig viktig del av min historie er at jeg i veldig liten grad opplevde at noen sa til meg hva jeg kunne gjøre for å komme ut av det. Jeg savnet noen som kunne fortelle meg hva forskningen sier om den situasjonen jeg sto i.

Les også: Rammes menn og kvinner ulikt av depresjon?

Kunsten å få stemmen til å holde kjeft

Det skulle ta seks-syv år med depresjon før Hall omsider begynte med terapi. Han omtaler de to årene han gikk til samtale som veldig viktig for ham. Hans vei mot å bli frisk startet der. Det de stort sett gjorde i løpet av de to årene, var å snakke om faren og oppveksten.

– Det var veldig bra ettersom jeg fikk ryddet opp i mitt forhold til den historien. Men det ble ikke snakket noe om for eksempel kognitive teknikker som jeg er veldig opptatt av.

De aller fleste som opplever dyp depresjon, er plaget av svært irrasjonelle tanker.

– Da går du rett og slett rundt med tanker som kontinuerlig sier at du ikke er verdt noe, ingen liker deg og du vil aldri klare å få til noe, sier han før han fortsetter:

– Og du blir ikke glad igjen før du klarer å få den stemmen til å holde kjeft.

Forskning: Ett personlighetstrekk ligger bak nesten all psykisk sykdom

Når Jesus er løsningen

Hall mener at det som skal til for å få den indre stemmen til å bli borte, er å jobbe med deg selv over tid ved hjelp av kognitive teknikker. Dette var noe han selv aldri hørte noe om mens han kjempet seg ut av egen depresjon.

– Etter mye om og men tenkte jeg at alt jeg har lært om dette med å bli frisk etter depresjon, er interessant for mange flere enn meg. Derfor skrev jeg min første bok, «Opp fra avgrunnen». Men jeg følte den ikke var helt perfekt så jeg ville gjøre et nytt forsøk og skrive den - for meg - ultimate guiden til hvordan bli kvitt depresjon.

(Saken fortsetter under)

– Hovedbudskapet for meg er at det er all grunn til å føle håp, sier Kristian Hall til ABC Nyheter. Foto: Kirsten Eidsaa Hall
– Hovedbudskapet for meg er at det er all grunn til å føle håp, sier Kristian Hall til ABC Nyheter. Foto: Kirsten Eidsaa Hall

Hall er til daglig sivilingeniør og selv om han riktignok har lest utrolig mye om psykologi så er han ingen utdannet psykolog. Han har jobbet med psykologer og psykiatere for å kvalitetssikre det faglig innholdet i bøkene.

– Det jeg tror er den store forskjellen på min bok og mange andre selvhjelpsbøker som finnes, er at den er skrevet av en som selv har vært der nede. Mange forteller meg at det gjør den mer troverdig.

I hvilken grad opplever du at det finnes utgivelser som kanskje ikke burde vært ute på markedet?

– I Norge er det nok ikke så utbredt, men det finnes for eksempel mange selvhjelpsbøker som har en religiøs tilnærming, der budskapet er at så lenge du har Jesus i ditt hjerte så vil alt fungere bra. Jeg skal ikke si at det ikke kan gjøre det for enkelte, men det er jo ikke forskningsbasert. Det er et bærende prinsipp for meg at alt jeg skriver og sier skal være fundert i solid forskning.

Les også: Styrketrening hjelper mot depresjon

Ingen tilfeldig rekkefølge

I «Glad igjen!» legger Kristian Hall frem et mestringsprogram bestående av fjorten steg, der det første handler om å bestemme deg for å bli bedre, mens steg fjorten går ut på å lære å elske deg selv. Han forklarer at de første stegene handler om hva du gjør, mens de senere handler om hvordan du tenker.

– Litt av min oppgave i samfunnet nå er å være et symbol på at det går an, forteller Hall. Foto: Privat
– Litt av min oppgave i samfunnet nå er å være et symbol på at det går an, forteller Hall. Foto: Privat

– Rekkefølgen er ikke tilfeldig, Det grunnleggende prinsippet er at terskelen for å komme i gang med hvert enkelt steg blir tøffere jo lenger du går inn i programmet. For eksempel å komme i gang med fysisk aktivitet kan være en lav terskel å komme over, mens det å skulle lære kognitive teknikker krever arbeid og at du gjør hjemmeleksa di. Derfor kommer de senere.

Depresjon kommer i mange ulike former, basert på ulikt grunnlag hos den enkelte. Hvordan kan de fjorten stegene hjelpe, uavhengig av leserens vansker?

– Nettopp det er grunnen til at det er fjorten steg og ikke tre. Jeg har prøvd å saumfare alt det jeg har kommet over av ulik litteratur. Jeg begynner med å sortere vekk det som kanskje ikke er så virkningsfullt og prøver å reflektere over at det at det er utrolig stor forskjell på folk.

– Hovedutfordringen når man skriver slike bøker er både gå bredt og spisst ut, mener Hall.

Les også: Thea (2) reddet Hugo fra depresjon og ensomhet

– Vi må snakke om selvmord

I dag lever Kristian Hall med kone og barn i Drøbak. Han beskriver livet sitt som innholdsrikt og godt. Samtidig merker han forskjell på hvordan han blir behandlet i dag kontra da han var syk. For mens han i dag ofte inntar rollen som hobbypsykolog for kjente og ukjente, opplevde han at andre gikk litt varsomt frem og tok på ham med silkehansker i den tiden da han var deprimert.

– Det kan være veldig kontraproduktivt. Hvis man behandler noen som er syk som syk så vil det ofte bare forsterke følelsen av maktesløshet.

Hall er opptatt av at man skal stille krav til de som er syke.

– Det trenger ikke være veldig harde krav, men å stille krav er generelt sett viktig. At man behandler de som er syke fullt og helt som medmennesker.

(Saken fortsetter under)

– Jeg har det veldig bra i dag, men uten alle disse tiltakene og teknikkene så ville jeg nok fremdeles vært deprimert i ny og ne, forteller Kristian Hall. Foto: Kirsten Eidsaa Hall
– Jeg har det veldig bra i dag, men uten alle disse tiltakene og teknikkene så ville jeg nok fremdeles vært deprimert i ny og ne, forteller Kristian Hall. Foto: Kirsten Eidsaa Hall

Hall, som selv slet med selvmordstanker da han var nede på sitt dypeste, mener det er viktig at vi som samfunn snakker om selvmord, om selvmordstanker og hva vi kan gjøre for å få det bedre.

– Vi kan ikke gå rundt og behandle folk som om de var skjøre objekter. Samtidig forstår jeg at folk blir redde og er bekymret for at de vil kunne gjøre vondt verre ved å ta opp vanskelige spørsmål. Men generelt synes jeg man skal snakke mer og ikke mindre om livets skyggesider.

– Hovedbudskapet for meg er at det er all grunn til å føle håp. Det finnes så mye man kan gjøre for å få det bedre uansett hvor dårlig man har det, avslutter han.

Om du har det vanskelig eller kjenner noen som har det vanskelig, be om hjelp! Ring en venn, snakk med familien din, gå til fastlegen eller ring Mental Helses hjelpetelefon på 116 123.

Personvernpolicy