Derfor bør du ha fremtidsfullmakt

De fleste velger ektefelle eller annen nær familie som barn som sin fremtidsfullmektige.
De fleste velger ektefelle eller annen nær familie som barn som sin fremtidsfullmektige. Foto: NTB / Shutterstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uten en fremtidsfullmakt, risikerer du å ende opp i offentlig vergemål uten å være klar over det.

Stemmer: Karianne Listerud Lund
Advokat i Formue Advokater

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom du skulle bli ute av stand til å ta vare på deg selv, enten det skyldes et slag, en ulykke, eller demens, vil du få oppnevnt en verge av statsforvalteren. Denne kan ta beslutninger rundt personlige og økonomiske interesser som kanskje kolliderer med både dine og familiens ønsker.

Med andre ord er en fremtidsfullmakt kanskje et av de viktigste dokumentene du bør ha, som forhåpentligvis likevel aldri blir brukt.

Hva er en fremtidsfullmakt?

En fremtidsfullmakt er et juridisk dokument som gir deg mulighet til å bestemme hvem som skal handle på dine vegne, dersom du skulle bli så syk eller mentalt svekket at du ikke kan ivareta deg selv. Dette kan forhindre at en offentlig oppnevnt verge og Statsforvalteren involveres, og gir deg i stedet full kontroll over i forvaltningen av egne verdier dersom du selv ikke klarer det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fullmakten kan omfatte både personlige og økonomiske forhold.

Fire viktige grunner til hvorfor du bør ha fremtidsfullmakt

1. Få kontroll på egen fremtid

En av de aller viktigste grunnene til å til å sette opp en fremtidsfullmakt
er at du selv bestemmer hvem som skal være din fullmektig. De fleste velger ektefelle eller annen nær familie som barn, men vi anbefaler uansett at du også setter inn en reserve.

Selv om du har tillit til fullmektigen, kan du også sette inn visse begrensninger. Dette kan eksempelvis være at det først skal kunne disponeres over din bolig når du og dine nærmeste ikke lenger kan bo hjemme, eller at større gaver og forskudd på arv bare kan gis på visse vilkår.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

2. Unngå dårlig forvaltning av verdier

Ved et offentlig vergemål er det Statsforvalteren som skal forvalte dine verdier, med mindre vergen er ektefelle eller samboer.

Det vil vanligvis bety at midlene settes på konto med lav rente og ingen aktiv forvaltning, hvilket sjelden er god forvaltning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du et selskap, kan du i en fremtidsfullmakt bestemme hvem som skal sitte i styret og hvem som skal overta disse verdiene hvis du selv ikke kan ivareta egne interesser. Kanskje det samtidig vil være naturlig med et generasjonsskifte? Dette kan du selv legge føringer for i en fremtidsfullmakt.

3. Egenandel til kommunen for sykehjemsplass

Dersom du blir så svekket at du må på sykehjem, vil kommunen kreve en egenandel. For langtidsplass beregnes denne med opptil 85 prosent av alle dine inntekter. I beregningsgrunnlaget inngår ikke bare pensjon, trygd og lignende, men også utbytter fra selskaper, renteinntekter, leieinntekter med videre.

For å unngå unødvendig høy egenandel til kommunen, kan du i stedet gi fullmakt til at dine verdier skal overføres til for eksempel barna dersom du får fast plass på sykehjem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

4. Hensynet til dine nærmeste - unngå konflikter

For de rundt deg vil det kunne oppleves som en ekstra belastning å måtte forholde seg til en verge som kanskje ikke kjenner deg og dine ønsker, i tillegg til Statsforvalteren som må samtykke ved større disposisjoner (slik som kjøp og salg av bolig) og som har lang saksbehandlingstid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I fremtidsfullmakten kan du dessuten gi føringer for å forhindre konflikter og krangling om hva som skal skje med bolig, hytte og andre verdier du har.

Hva bør du ha med når du skriver fremtidsfullmakt?

Det er viktig å sørge for at alle dine økonomiske interesser ivaretas i en fremtidsfullmakt. Det innebærer blant annet fullmakt til å disponere over dine konti, betale regninger, eller bare forvalte verdiene dine på beste mulig måte. Videre bør du gi fullmakt til representasjon overfor private selskap og ikke minst offentlig kontorer, slik at fullmektig kan søke om stønader eller sykehjemsplass, klage på vedtak eller levere skattemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du et aksjeselskap, bør du vurdere å gi føringer på hvem som skal kunne sitte i styret, hvordan selskapet skal driftes videre, hvilket utbytte som skal kunne besluttes, og lignende.

Mange er også opptatt av muligheten til å gi gaver og forskudd på arv til familie og dette må presiseres for at fullmektig skal kunne dele ut dette. En fullmakt vil kunne virke over mange år, så husk å sørge for god sammenheng mellom fullmaktens bestemmelser om gaver, og føringene i et eventuelt testament. Det kan også være fornuftig å pålegge særeie på det som deles ut.

Til slutt anbefaler vi at du sikrer at også dine personlige interesser ivaretas. Det kan for eksempel være ønsker om bosted, pleie og stell, fritidsaktiviteter, kunne ta beslutninger om arv og skifte, eller hvem du ønsker skal være din nærstående etter helselovgivningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvordan oppretter du en fremtidsfullmakt?

En fremtidsfullmakt har strenge formkrav, så det er viktig at disse er oppfylt for at dokumentet skal være gyldig. Du må være over 18 år og mentalt frisk. Fullmakten må blant annet gjøres skriftlig, og du må ha to vitner som signerer sammen med deg på fullmakten.

Vi anbefaler at vitnene ikke er nær familie eller en som får en fordel av fullmakten. Husk også å føre på dato når du signerer.

Det kan også være praktisk å få en legeerklæring som bekrefter at du forstår fullmaktens betydning ved signering. Oppbevar den trygt hjemme eller hos en fullmektig, da det ikke er oppbevaringsløsninger for slike fullmakter.

Ikke vent til det er for sent

Formålet med en fremtidsfullmakt er å ha kontroll over egen fremtid og å sikre at dine personlige og økonomiske interesser ivaretas på en god måte av en du stoler på, dersom du ikke er i stand til å gjøre det selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så sørg for å opprette en fremtidsfullmakt før det er for sent!

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).