Italiensk by tilbyr deg 90.000 kr for å flytte dit

Den nord-italienske byen Locana frister med 90.000 kroner til de som ønsker å flytte hit.
Den nord-italienske byen Locana frister med 90.000 kroner til de som ønsker å flytte hit. Foto: F.Ceragioli/Wikimedia
Artikkelen fortsetter under annonsen

Drømmer du om å flytte ut av Norge? Den italienske byen Locana betaler deg for å flytte nettopp dit - mot at du blir værende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et dramatisk fall i innbyggertall gjør den lille byen Locana, nord i Italia, desperate etter flere innbyggere for å sikre byens fremtid. Ordføreren i byen tilbyr 9.000 euro, omtrent 90.000 norske kroner, til de som ønsker å flytte hit.

– Innbyggertallet har falt fra 7.000 tidlig på 1900-tallet til så vidt 1.500 nå, sa ordføreren Giovanni Bruno Mattiet til CNN Travel.

Byens skole står i fare for å bli stengt på grunn av for få elever hvert år, i byen som årlig har 40 dødsfall og bare 10 fødsler, ifølge CNN.

Mattiet mener grunnen til fallet i innbyggertall er at mange flytter til den nærmeste storbyen, Torino, for å jobbe ved fabrikker der.

Mottar 90.000 kr - men…

Locana ligger helt nord i Italia.
Locana ligger helt nord i Italia.

Tilbudet er derimot ikke for hvem som helst, og det er visse kriterier du må oppfylle. Du må ha en årlig inntekt på minst 60.000 kroner og du må ha barn. Du må også bo der fast, og de 90.000 kronene blir fordelt utover tre år som Locana-innbygger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ønsker å få unge mennesker og arbeidsføre som kan jobbe eksternt eller starte en bedrift her. Det er dusinvis av stengte butikker, barer og restauranter som bare venter på nye mennesker til å drive dem, sa Mattiet til CNN Travel.

Locana ligger rett ved Alpene i regionen Piedmont.

Les også: Togreisens sjarm: – Kan ta deg til rare steder med rare navn

Hus til 1 euro

Flere av Italias småbyer sliter på grunn av den nasjonalt synkende befolkningen. Mange flytter til storbyer, og på grunn av dette står mange hus tomme i de mindre byene.

I et desperat forsøk på å selge hus og øke innbyggertallene, har flere byer lagt ut hus for salg til bare 1 euro. Reiseguiden Lonely Planet skrev i fjor om byen Ollolai på Sardinia som solgte hus for 1 euro, tilsvarende 10 norske kroner.

Kjøpsavtalen innebar at kjøper måtte starte med oppussingen av huset innen sitt først år som huseier, og bli ferdig innen tre. Hvis kravet ikke blir møtt kan byen kjøpe tilbake huset for salgssummen.

Ollolai er ikke eneste by med dette tilbudet - rundt elleve byer rundt om i Italia selger unna hus til en tikrone.