Følg lystene i Amsterdam

SEXKLUBBER: Red Light District er ikke lenger hva det en gang var, men det er fortsatt nok av sexklubber.
SEXKLUBBER: Red Light District er ikke lenger hva det en gang var, men det er fortsatt nok av sexklubber.

Amsterdam var lenge frihavn for mennesker på flukt. Nettopp det bildet av byen gjør innbyggerne alt for å opprettholde.

Visste du at...

Visste du at…

…svært mange av husene som ligger langs kanalene er pælet med norsk tømmer?

Visste du at…

… det finnes mer enn 600 000 sykler i Amsterdam, som har 780 000 innbyggere?

Visste du at…

… spionkvinnen Mata Hari, som ble henrettet for sine gjerninger etter første verdenskrig, var hollandsk, og hevdet at hun var en javanesisk prinsesse?

AMSTERDAM, NEDERLAND (ABC Nyheter): Døren er knapt synlig i det unnselige smuget inn fra hovedåren Nieuwezijds Voorburgwal. Jeg snubler faktisk i den lille murtrappen som leder opp til den anonyme døren og videre inn til The Supper Club.

Et beskjedent dørskilt i halvmørket forteller oss at vi er fremme.

Les også: 9 ting du må gjøre i Amsterdam

Mat på sengen

En mann i 50-årene, kledelig ubarbert og grovt bygget i en sort tunika som strekker seg til knærne, tar oss imot. På hver side av hornbrillene i retrostil, under en glattbarbert isse, dingler tre–fire centimeter lange gummidildoer. Det virker som en noe barnslig tildragelse, et pek myntet på besøkende som vil ha bildet av Amsterdam som syndens pøl bekreftet.

– Velkommen inn, pludrer han vennlig, og viser vei ned i baren i underetasjen.

Innerst i lokalet slanger seks par seg på ditto sjeselonger, men med klærne på. Og stripperne dukker aldri opp, selv om farge- og musikkvalg bærer bud om at noe syndig er på gang. Til slutt våger også et amerikansk ektepar seg inn og bestiller en drink hos den noe überkule barmannen.

– Følg meg, roper plutselig verten med dildoene fra den opphøyde trappen bak baren, og de rundt tretti gjestene som denne kvelden har satt seg fore å innta et femretters måltid i The Supper Club, følger lydig med opp til restauranten. Der benker vi oss parvis på madrassene som ligger langsetter en meterhøy avsats.

Det går ikke lang tid før sjampanjen er servert. Lysene dempes, og forventningen stiger, både til maten og til at noe annet og mer vågalt skal skje denne lumre torsdagskvelden.

Les også: Hit vil ambassadørene at du reiser

Saken fortsetter under bildet

HOVEDGATEN: Warmoesstraat er gjerne første møte med Amsterdam om du kommer til byen med tog fra flyplassen.
HOVEDGATEN: Warmoesstraat er gjerne første møte med Amsterdam om du kommer til byen med tog fra flyplassen.

I dildosjappa

The Supper Club er ikke lenger et stereotypisk fenomen for den hollandske hovedstaden, men et restaurant- og klubbkonsept eksportert til flere storbyer. Den fremstår heller ikke så avantgardistisk og provoserende som på begynnelsen av 1990-tallet. Likevel klarer den fremdeles å begeistre de fremmøtte med sin helt spesielle, kulinariske tilnærming.

Det mest provoserende i dag må være antydningen om at noe mer vågalt skal skje. Nettopp slik manges forestilling er om Amsterdam; en by der dopet angivelig flyter fritt, og horer selges over disk.

For du tror du kjenner Amsterdam før du har vært der, og stusser muligens over forskjellen mellom forestillingen du hadde og inntrykket av den når du endelig kan spasere innover Warmoesstraat fra Sentralbanestasjonen. Handlegaten minner litt om Strøget i København, og antyder hvor liten byen egentlig er, og hvor relativt enkel den er å orientere seg i.

Hasjkafeene og horestrøket i kvartalet ved siden av blir nesten som rekvisitter å regne, fenomener mest myntet på turistene.

– Det er ikke mange lokale som havner her. De har bedre ting å foreta seg, forklarer min venninne Anna der vi vandrer i vrimmelen langs den smale gaten Oudezuds, med den billedskjønne kanalen på den ene siden, og bordeller og sexbutikker på den andre.

– Hvordan fungerer denne? undrer en lett brydd indier, som tydeligvis har vært innom en av de utallige barene i samme område før han våget seg til raden av dildoer i pornosjappa vi etter hvert befinner oss i.

Han henvender seg til sine kompiser, som heller ikke synes å være faste kunder her, og venter ikke å få noe svar. De kniser som uskikkelige smågutter over de ofte merkelige hjelpemidlene som er å finne blant SM-utstyr og oppblåsbare «sjømannsbruder».

Ekspeditøren sukker oppgitt, for som besøkende flest er kompisene bare innom for å få seg en god latter, og kanskje gi fantasien et løft.

Deretter ramler de ut i kveldsmørket, og slenger noen bemerkninger til jentene som i minimalt med tekstiler står på utstilling bak vinduene. Blikket i ansiktene er dødt, inntil noen henvender seg til dem direkte. Da agerer de som trekkoppdukker, med innøvde replikker og bevegelser.

Mer til forlystelse enn for lysten.

Les også: Tips til å spare penger på reise - fra en som har besøkt alle verdens land

Saken fortsetter under bildet

KANALBY: Det er hele 165 ulike kanaler i Amsterdam, med til sammen 1281 broer. Et av områdene fra 1600-tallet er på UNESCOs verdensarvliste.
KANALBY: Det er hele 165 ulike kanaler i Amsterdam, med til sammen 1281 broer. Et av områdene fra 1600-tallet er på UNESCOs verdensarvliste.

Fristedet Amsterdam

Amsterdam ble grunnlagt som en liten fiskerlandsby på 1200-tallet, og utviklet seg rundt en dam ved elven Amstel (derav navnet). Ikke før på slutten av 1500-tallet fremsto byen som et økonomisk sentrum. Det skjedde i kjølvannet av krigen mellom Spania og England. Da ble den langt større byen Antwerpen erobret av spanjolene, noe som førte til at Amsterdam raskt tok føringen.

Mange kjøpmenn fra de erobrede provinsene flyktet til Amsterdam, noe som forsterket byens posisjon. Mellom 1585 og 1595 skjedde det nesten av fordobling av innbyggertallet, og på 1600-tallet var Amsterdam en av verdens ledende finans- og sjøfartsbyer, og sentrum for Nederlands sterkt ekspanderende kolonirike

Parallelt hadde inkvisisjonen drevet mange ulike trossamfunn til byen, blant annet jøder fra Spania og hugenotter fra Frankrike. Dette bidro til å etablere Amsterdam som et religiøst og kulturelt fristed, en merkelapp som har hengt ved byen helt inn i vår tid.

Jødenes innflytelse i Amsterdam var betydelig, både fordi mange av dem som flyktet hit var ressurssterke, og i tillegg hadde et bredt internasjonalt kontaktnett. I flere hundre år satte de sitt preg på byen, inntil andre verdenskrig nesten utraderte dem.

Jødenes betydelige bidrag er likevel fremdeles tydelig i mange av bygningene i sentrum, særlig i bydelen Jordaan, der vi ender opp etter en sykkeltur vestover fra Damplass, hvor både Red Light District og Warmoesstraat munner ut.

Les også: Keukenhof - blomsterbalsam for sjelen

Skiltet på veggen

Dagen er solrik og varm, og trengselen i gatene er stor. Alle byens innbyggere ser ut til å være ute samtidig, i tillegg til hærskarer av turister. Særlig i området rundt Westermarkt er det folksomt. Det skyldes ikke bare de mange handelsbodene rundt Westerkerk-katedralen, men et mer beskjedent utseende hus like bortenfor.

Hadde det ikke vært for køen av mennesker, som bukter seg et par hundre meter avgårde inn en sidegate, i tillegg til ansamlingen av mennesker foran den anonyme døren, hadde jeg trillet rett forbi. Menneskemengden får meg imidlertid til å stoppe opp.

I mengden hører jeg blant mange andre språk kinesisk, svensk, tysk og russisk. Jeg sikksakker meg frem til døren alle ser ut vil å være opptatt av, og som det poseres foran med brede smil. Litt malapropos, tenker jeg når jeg setter sammen bokstavene på det hvite, kvadratiske navneskiltet på den ellers dystre, sorte døren: «Anne Franks Hus»

Opptrinnet bekrefter hvordan den tragiske historien om den jødiske jenta fenger nye generasjoner, både fordi den leder vei inn i et ungt menneskes innerste tanker, og forteller historien om det jødiske folks skjebne i Europa. Anne Franks dagbok gjorde utryddelsen av seks millioner mennesker fattbar, hevet jødenes skjebne ut av tåkeleggende statistikk, og fikk deres lidelser til å angå oss alle.

Oppløftende nok er det hovedsakelig unge mennesker som stimler sammen rundt døren, noe som viser at historien har evig relevans.

Der jeg med en klump i halsen blir stående og undres over menneskets anlegg for bunnløs ondskap, frir jeg meg heller ikke fra å tenke over hvor deilig det må ha vært å vokse opp i dette nabolaget. De mange kafeene langs de underskjønne kanalene, blomsterbodene du finner overalt, og de vakre, ofte skummelt skjeve bygningene, de fleste pælet ned i grunnen med omfangsrike, 10–12 meter lange trestokker.

Der jeg sykler videre innover i Jordaan er det med tanken om at det var godheten som tross alt seiret for mer enn 60 år siden.

Les også: Hit vil vi reise i sommerferien

Hos Van Gogh

Kafeliv er en sentral fritidssyssel i Amsterdam, om det gjelder de noe tvilsomme «coffeshops» eller «high tea» på de finere kaffehusene.

– Amsterdam er motsetningsfylt, en liberal by på noen områder, men også stokk konservativ på andre. I bunn og grunn er vi bare pragmatiske, forklarer Anna og gir et eksempel:

– Alle vet jo at kvinner bruker langt mer tid på toalettet enn guttene, noe som skaper kø. Derfor har mange utesteder droppet speil på dametoalettene, forklarte hun lattermildt over en klassisk eplekake på kafeen Winkes.

En liten, men megetsigende detalj ved det typisk amsterdamske. Det er også greit å vite at selv i toleransens erklærte høyborg er ikke alt rosenrødt. Cannabis er ikke, slik mange tror, legalisert. Bruken blir bare tolerert. Det samme gjelder horehusene ved kanalene.

Alt dette er som en erkjennelse av mennesket som skjørt og ofte villfarent, og at de basale behov ikke alltid lar seg dekke på ønskelig vis. For hollandske myndigheter er det snakk om en hårfin balansegang, der årsak og effekt blir nøye overvåket.

En helt annen form for overvåking, som er langt hyggeligere og mer utbredt enn noen annen, er å sitte på noen av kafeene, for eksempel på Rembrandts plass. Her kan du nippe til teen og samtidig bli underholdt av gatemusikere fra hele Europa.

På Café ’t Smalle i Egelantiersgracht har du praktfull utsikt over en av kanalene. På dette klassiske stedet fra slutten av 1700-tallet, bare et steinkast fra Westermarkt og Anne Frank-museet, var det lenge genever det meste handlet om. De lagde sågar sin egen. I dag går det mest i kaffe og te.

Men en «lille en» til kaffen hører selvsagt med.

Senere, rastløse som vi er, vandrer vi videre langs kanalene, forbi Hermitage Amsterdam ved elven Amstel, den eneste underavdelingen av det berømte kunstmuseet i St. Petersburg.

Vi stopper ikke der denne gangen, men hopper på trikken som tar oss sørvestover, mot mote- og museumsdistriktet. I skyggen av det imponerende Rijksmuseum, på vei mot den gedigne Vondelpark, ligger nemlig Van Gogh-museet, som er et must for alle som besøker Amsterdam.

Som med Anne Frank er de flestes forhold til Van Gogh og bildene hans styrt av følelser. Før han begikk selvmord etter mange års sykdom hadde han bare solgt ett bilde. Ikke før etter sin død vokste det frem en forståelse for hans kunst, som i dag anses på høyde med de aller største.

Innenfor i foajeen er det ofte konserter på fredager. I dag spiller en gruppe som opererer i et musikalsk landskap som minner om det hovedpersonen selv befant seg i: Mellom fantasi og virkelighet, det ekspressive og det rent dokumentariske. Stringent jazz og improvisert elektronika.

Opplevelsen av bildene, satt sammen som en reise i Van Goghs mentale univers og liv i fattigdom, får et ekstra løft av de såre tonene som sprer seg opp gjennom etasjene og inn i krokene. Det er vakkert og føles betydningsfullt, med en sårhet som er å finne i mange av Van Goghs bilder.

Konserten toner ut ved ti-tiden, men både bildene og lydsporet følger oss videre ut i kveldsmørket, hele veien videre tilbake til hjertet av Amsterdam.


Turistinformasjon

www.iamsterdam.com

Sov godt

The College Hotel ligger i et tidligere skolebygg, og er fortsatt skole, nå for fremtidige hotelldrivere. Det gjør et opphold her spesielt hyggelig. I tillegg er omgivelsene utsøkte.

Designhotellet Lloyd Hotel er et interessant konsept, med fem ulike stjerneklasser under ett tak.

For den med litt mer økonomisk armslag er velkjente Intercontinental Amstel Hotel å anbefale.

Spis godt

Det finnes en rekke spennende etniske restauranter i Amsterdam, nært knyttet til Nederlands fortid som kolonimakt. Det florerer av for eksempel indonesiske spisesteder i byen, fra de helt enkle til de mer avanserte. Ett godt sted er Blue Pepper.

Den pågående gentrifiseringen av Red Light District har blant annet ført til at flere gode restauranter har etablert seg i bydelen. Mata Hari i Oudezijds serverer ypperlig middelhavsmat, med nederlandsk vri, og Brasserie Bark byr på utmerket fisk.

Av kafeer trivdes vi godt på Café ’t Smalle og Café Nol. Ellers går byens befolkning mann av huse for å få seg en stykke eplekake på Winkel i Noordermarkt på lørdagene.

På Nieuwmarkt byr ’t Loosje på Leffe-øl og de klassiske «bitterballen». Et flott ettermiddagssted.

For den som jakter på de berømte «coffeeshops» er The Bulldog et kjent alternativ.

Se

Amsterdam er en kulturby av de sjeldne, med noen av verdens flotteste gallerier og museer. Van Gogh-museet er nevnt. I tillegg bør både Rijksmuseum, Anne Frank House og det nye, glitrende Eye Film Institute besøkes.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Statsministeren hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 E-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36 Tour-feltet får en tøff start neste år12:13 Elbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06 Strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05 Mulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05 Russland med klar advarsel til Tyrkia12:03 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54 Skiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53 Nye toppsjefer til Rema 100011:31 Mette-Marit-feber i Tyskland11:23 To menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19 Disse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17 Isbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58 Nilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57 Lesertallene synker på papir – øker digitalt09:53 Frelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53 Russer nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49 Russland avholder militærøvelse09:31 Hellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30 Uniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14 Tidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14 230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54 Barnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37 Sju pågrepet i grov voldtektssak08:20 Skryt til Norge i rumensk avis08:19 Sky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12 Russere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54 Forsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48 Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33 Flere metoo-saker i Forsvaret07:13 – Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10 Carlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58 Eks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43 Mings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42 13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30 Salget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år
Siste nytt
06:00NorgeFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeStatsministeren hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42NorgeBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26NorgeNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29NorgeE-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36SportTour-feltet får en tøff start neste år12:13MotorElbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06MotorStrengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05SportMulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05VerdenRussland med klar advarsel til Tyrkia12:03PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54SportSkiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53PengerNye toppsjefer til Rema 100011:31KulturMette-Marit-feber i Tyskland11:23NorgeTo menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19VerdenDisse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17VerdenIsbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58SportNilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57KulturLesertallene synker på papir – øker digitalt09:53PolitikkFrelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53NorgeRusser nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49VerdenRussland avholder militærøvelse09:31VerdenHellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30SportUniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14PolitikkTidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14Norge230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54PolitikkBarnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37NorgeSju pågrepet i grov voldtektssak08:20SportSkryt til Norge i rumensk avis08:19PengerSky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12NorgeRussere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54NorgeForsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48NorgeStaten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33NorgeFlere metoo-saker i Forsvaret07:13Politikk– Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10SportCarlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58NorgeEks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43SportMings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42Verden13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30Helse og livsstilSalget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år
Populært