Aqabas undersjøiske militærmuseum:Senket i Rødehavet for å bli kunstig rev

Video: En Boeing 747 blir en del av undersjøisk militærmuseum.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette noe uortodokse militærmuseet kan friste med pansrede biler, Hercules-fly og stridsvogner. Men du trenger dykkermaske for å komme til det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rødehavet utenfor kysten av Jordans femte største by Aqaba er et yndet reisemål for dykkere fra hele verden. Her kan du oppleve hval, spekkhogger, delfiner og hvalhaier på nært hold, og området er berømt for sitt rike fiskeliv. Men nede på bunnen befinner det seg også et militærmuseum helt utenom det vanlige.

Nede på dybder omkring 28 meter er det nemlig blitt senket omkring tjue militære kjøretøy og våpen i løpet av de siste ukene: Stridsvogner, helikopter, pansrede biler og anti-luftvernvåpen for å nevne noe. Først ut var et Hercules C-130 -fly som ble senket i november i fjor. I løpet av tiden som er gått, er flyet blitt nytt hjem for myriader av fisk, koraller og andre marine organismer. Flyet er også blitt en svært populær attraksjon for dykkere fra hele verden.

De øvrige militære fartøyene vil være utilgjengelig for dykkere til det er gått seks måneder, da vil organismer og dyr ha gjort de sine hjem uten å bli forstyrret eller skremt bort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: «Uredd»-tragedien i Fugløyfjorden

(Saken fortsetter under)

Denne stridsvognen ble senket i Rødehavet i juli i år. Seks måneder senere vil den være klar for dykkerbesøk. Foto: Reiuters

Nå har det undersjøiske militærmuseet fått et nytt tilskudd til samlingen: Nylig ble et Lockhead TriStar passasjerfly senket i sjøen. Se video øverst i saken.

Flyet hadde opprinnelig stått forlatt på King Hussein International Airport i en årrekke før det ble besluttet å demontere flyet. Deretter ble det fraktet til sjøen der det ble satt sammen igjen og senket på omkring 28 meters dybde.

Området der flyet og de øvrige fartøyene og kasserte våpnene befinner seg, var på forhånd fritt for koraller, med brede og flate sandflater på bunnen. Fartøyene er ifølge ScubaDiver blitt nøye gjennomgått og renset for alt som kunne være miljøskadelig før de ble sendt til bunns i Rødehavet. Tanken bak prosjektet er at fartøyene skal danne grunnlag for nye korallrev, gi ly og hjem for undersjøisk liv og tiltrekke seg dykkerturister.