Turister stjal sand fra strand – risikerer fengsel

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Et fransk par på ferie i Sardinia risikerer opp mot seks år i fengsel etter å ha blitt stoppet med 40 kilo hvit sand i bilen.

Å ta med seg en flaske sand er en svært vanlig suvenir for mange som nyter ferien på kritthvite paradisstrender. Nå risikerer et fransk par opp mot seks år i fengsel for å ha fylt 14 flasker med sand fra Sardinias vakre strender som de forsøkte å ta med seg hjem til fastlandet.

Myndighetene på Sardinia har nemlig sett seg lei av turister som forsøker å ta med seg en del av øyas geologi hjem. I 2017 innførte de derfor en ny lov som gjør det ulovlig å fjerne sand fra Sardinias strender.

Det franske paret skulle til å kjøre om bord i fergen som går mellom den italienske øya og Frankrike, da de ble stoppet med bilen fylt opp med sand.

Til sammen hadde paret 40 kilo sand fordelt på 14 flasker, skriver Telegraph . Det var Aftenposten som først omtalte saken i Norge.

Les også: Du kan få bot om du tar med sand herfra

Ifølge Telegraph visste ikke paret at de hadde brutt loven. De ønsket bare å ta med seg suvenirer. Lokalt politi sier imidlertid til CNN at det er satt opp skilt på flere språk på øyas strender som informerer om at det er forbudt å ta med seg sand.

Litt av sandbeslaget som er gjort så langt i sommer på øya Sardinia. Foto: Sardegna Rubata e Depredata.
Litt av sandbeslaget som er gjort så langt i sommer på øya Sardinia. Foto: Sardegna Rubata e Depredata.

Politiet gjør rutinemessige kontroller av kjøretøyer som tar fergen fra Porto Torres til Toulouse i Frankrike. Også på flyplassene beslaglegges det sand som turister forsøker å ta med seg fra øya. Sommeren 2015 ble det beslaglagt fem tonn med sand på Sardinias internasjonale lufthavn Cagliari Elmas, omlag syv kilometer fra Cagliari sentrum, en populær ferieby for nordmenn. Og i løpet av de siste 10 årene har de ansatte på flyplassen Olbia beslaglagt rundt ti tonn med sand, skriver Aftenposten.

Les også: Denne sandstranden består av millioner av stjerner

– Sandstrender er en av Sardinias fremste attraksjoner. Men det er to trusler: Naturlig erosjon og turister som stjeler sanden, forteller Pierluigi Cocco, miljøforsker fra Sardinia, til BBC.

Ifølge lokale myndigheter havner sanden ofte på auksjonssider på internett hvor de selges til høystbydende.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært