Byen der alvor er pakket inn i jovial stemning

Moskva: Stalins hemmelige gjemmested

MANGE KIRKER: Gylne løkkupler er spredt rundt over hele den russiske storbyen.
MANGE KIRKER: Gylne løkkupler er spredt rundt over hele den russiske storbyen. Foto: Bjørn Moholdt

Den en gang så superhemmelige Bunker-42 i hjertet av Moskva er en av attraksjonene som gjør millionbyen til en av planetens mest spennende – og undervurderte.

– De stolte ikke på noen.

Vi befinner oss 65 meter under bakken med den joviale guiden Oksana, i det som var den super-hemmelige Taganka-bunkeren i hjertet av millionbyen. Hun forteller om frykten som regjerte på den tiden, på begge sider av «Jernteppet», og som resulterte i det enorme underjordiske nettverket av ganger og oppholdsrom.

I dag er Bunker-42, som den offisielt kalles, en påminnelse om vår nære historie. Den gir et spennende – noen vil si skremmende – vindu inn bak maktens kulisser, og paranoiaen som hersket i etterkrigstidens Sovjetunionen.

Bunker-42 i Moskva befinner seg 65 meter under bakken. Foto: Gilmanshin / Shutterstock / NTB scanpix
Bunker-42 i Moskva befinner seg 65 meter under bakken. Foto: Gilmanshin / Shutterstock / NTB scanpix

Store forskjeller

Etter hvert som du begynner å skrape litt i den imponerende, glansede overflaten er Moskva en by med uendelig mange attraksjoner, også bortenfor de mest åpenbare. Den er enorm. Det er den største byen i Europa, en metropol som brer seg over mer enn 2 500 kvadrat-kilometer (Oslo 454 kvm) langs Moskvaelven og en av Volgas sideelver – Oka.

Samtidig er innbyggerne imøtekommende og trivelige. Går du deg bort i vrimmelen av mennesker er de raskt på pletten og viser vei. De unge vi møtte i det imponerende undergrunns-systemet eller på byens spisesteder snakket godt engelsk, mens de eldre forbausende ofte behersket tysk.

Tilsammen gjør dette det relativt enkelt å bevege seg rundt i byen.

– Folk er nysgjerrige på besøkende, bekrefter da også Gayana Takhmazyan som store deler av oppholdet viste oss rundt til noen av Moskvas hovedattraksjoner.

Hun er en av millioner av mennesker fra det tidligere Sovjetunionens satellitt-stater som fant veien hit i jakten etter en fremtid for seg og sine. Russlands hovedstad skinner på overflaten, men som Gayana sier – du skal ikke langt av gårde bortenfor indre by før du møter en annen og langt hardere virkelighet.

I større grad enn andre byer i Europa og Nord-Amerika på denne størrelsen er forskjellen mellom by og land i dagens Russland fortsatt skremmende stor.

Gayana er forsiktig med å svartmale situasjonen, men bekrefter langt på vei at man bortenfor Moskva befinner seg mange tiår – for ikke å si århundrer – tilbake i utvikling.

– Veldig mye i Russland handler om Moskva, innrømmer Gayana.

Som Russlands ansikt ut mot verden er Moskva overøst med midler til utvikling resten av landet – kanskje med unntak av landets nest største by St. Petersburg – bare kan drømme om.

UNDER JORDEN: «Stalin» ved arbeidsbordet i Bunker-42, som visstnok hadde underjordisk forbindelse helt til Kreml. Foto: Bjørn Moholdt
UNDER JORDEN: «Stalin» ved arbeidsbordet i Bunker-42, som visstnok hadde underjordisk forbindelse helt til Kreml. Foto: Bjørn Moholdt

Endelig hovedstad

Overflate er viktig for russerne. Det går ofte i gull, fra løkkuplene i Kreml til bilparken blant Moskvas nyrike. Makt og velstand kommer til uttrykk i arkitektur og pengebruk. Slik har det vært gjennom store deler av historien, og noe som blant annet førte til revolusjonen i 1917.

Da hadde forskjellene mellom de mange fattige og svært få, regjerende rike, utviklet seg til en himmelropende avgrunn mellom de to.

Det begynte imidlertid i det små. Den første referansen til Moskva kan dateres mer enn 800 år tilbake i tid. Da hadde skandinaviske vikinger allerede drevet handel i denne delen av Europa. De har siden fått mye av æren for å etablere det første russiske riket. Etter indre stridigheter mellom de ulike slaviske folkegruppene ble nemlig vikingene invitert inn som en stabiliserende faktor, og var i større eller mindre grad tilstedeværende i landets gjøren og laden i flere hundre år.

På den tiden var Novgorod den viktigste byen i denne delen av Russland. Moskva var i grunnen bare en liten provinsby, inntil den etter mongolenes herjinger på 1300-tallet ble hovedstad i et selvstendig fyrstedømme. Men det var ikke før Ivan III vant den endelige seieren over mongolene i 1480 at Moskva ble tildelt rollen som hovedstad i Russland.

Det skulle imidlertid ikke vare.

– Moskva opphørte som hovedstad da Peter den Store grunnla St. Petersburg, som Russlands «vindu mot vest», forklarer Gayana om hvorfor det så brått tok slutt.

Det skiftet varte i 200 år. Etter den russiske revolusjonen ble Moskva 12. mars 1918 hovedstad i Føderasjonen av russiske sosialistiske sovjetrepublikker – det fremtidige Sovjetunionen.

Russlands hovedstad var «kommet hjem».

Les også : Johanne (23): – Russland er meir enn Putin!

Moskva har unik arkitektur, og blir møtt med beundring fra turister. Foto: Viacheslav Lopatin / Shutterstock / NTB scanpix
Moskva har unik arkitektur, og blir møtt med beundring fra turister. Foto: Viacheslav Lopatin / Shutterstock / NTB scanpix

Ny-gotisk eksperiment

De siste 200 årene har tæret hardt på det russiske folket. Opprøret på begynnelsen av 1900-tallet er forståelig. Under tsarens flere hundre år lange umenneskelige åk var de fleste innbyggerne i det enorme landet som slaver å regne. Resultatet var millioner av døde.

Det ble ikke særlig bedre under kommunismens monomane, paranoide tidsalder. Millioner døde som følge av feilslått politikk og utrenskninger, med Den store fedrelandskrigen (andre verdenskrig) som et foreløpig nullpunkt – tross seieren over nazistene.

Historikere har omtrentlig beregnet at innbyggertallet i dagens Russland ville vært mer enn dobbelt så høyt om ikke historiens gang hadde rammet landet så hardt. Vi snakker om mer enn 150 millioner mennesker som bare har forsvunnet ut av tiden.

Dette er viktig å ha i bakhodet når du vandrer gatelangs i Moskva, besøker museene og de monumentale innslagene av russisk stormannsgalskap. Menneskene der er preget av de siste hundre års forferdelige prøvelser. Utenpå bærer ikke dagens ungdom på denne byrden, men i landets DNA og politiske og samfunnsmessige orden og utforming ligger den dramatiske historien som en ulmende påminnelse like under overflaten.

PUTIN: Presidenten spiller en sentral rolle i russisk dagligliv, ikke minst som symbolsk kraft. Foto: Bjørn Moholdt
PUTIN: Presidenten spiller en sentral rolle i russisk dagligliv, ikke minst som symbolsk kraft. Foto: Bjørn Moholdt

Overfladisk sett fremstår Moskva som hvilken som helst annen vesterlandsk storby i rasende utvikling. Moter og butikkfasader er noenlunde som i Los Angeles eller Oslo. Det samme er de nye og moderne høyhusene i betong og glass. Moskva City ble for eksempel planlagt allerede året etter overgangen fra sovjetisk planøkonomi, i 1992. Et helt nytt område på én kvadrat-kilometer med høyhus og skyskrapere fylt med finansselskaper og banker, butikker, fornøyelsesparker, leiligheter og kontorer.

Det er et fascinerende ny-gotisk eksperiment som virker mer inspirert av Batmans Gotham enn New York og London. Du merker at folk flest ikke helt klarer å henge med i svingene, i byens indre og ellers. For som den russiske nobelprisvinneren i Litteratur, Svetlana Alexievich, har beskrevet om utfordringen befolkningen sto foran i 1991:
«De som ble født i det gamle Sovjetunionen, og de født etter at den kollapset, deler ingen felles erfaringer. Det er som de tilhører ulike planeter».

Fascinerende metro

Om Moskva City henter inspirasjon fra vestlig arkitektur, er det andre og langt mer spennende godbiter for den som er mer inngående interessert i den slags. Vasilij-katedralen på den røde plass, med de elegante løkkuplene, for eksempel, eller Frelseren Kristus-katedralen ved Moskvaelven.

Under Stalins regime fra 1930-tallet til begynnelsen av 1950 ble flere kirkebygg revet, blant annet sistnevnte. «Stålmannen», som etternavnet kan oversettes til, skulle nemlig modernisere Moskva, og fikk eksempelvis bygget flere enorme bulevarder, noen med hele ti felter i bredden. De mest kjente bygningene fra den tiden er trolig De syv søstre, syv katedrallignende skyskrapere som fortsatt preger Moskvas skyline.

Diktatoren skal ha vært inspirert av lignende bygg i New York, blant annet Manhattan Municipal Building.

De ikoniske byggverkene med intrikat eksteriør og et høyt, sentralt spir var samtidig utpreget sovjetisk i sin stalinistisk-gotiske utførelse, og er den dag i dag gjenstand for stor oppmerksomhet – og beundring.
Det er også byens metro-system, både på grunn av størrelsen, at vognene stort sett går på tidtabell, og undergrunns-stasjonenes fenomenale utsmykning.

– Metroen ble påbegynt i 1935, og under beleiringen av Moskva, da tyskerne bare var noen kilometer unna Kreml, fortsatte arbeidene under jorden ufortrødent videre, forklarer Guyana under vår siste tur rundt i byen.
I likhet med London under andre verdenskrig, ble metrosystemet brukt som bomberom under det massive tyske angrepet på storbyen.

FRA OVEN: Utsikt over byen fra baren i Swissôtel Krasnye Holmy. I bakgrunnen til høyre ved Moskvaelven ligger en av «De syv søstre». Foto: Bjørn Moholdt
FRA OVEN: Utsikt over byen fra baren i Swissôtel Krasnye Holmy. I bakgrunnen til høyre ved Moskvaelven ligger en av «De syv søstre». Foto: Bjørn Moholdt

Aldri ferdig

Erfaringene fra andre verdenskrig satte naturlig nok en støkk i Moskvas befolkning, og landets ledelse med Stalin i spissen, som ikke flyktet fra byen da fienden banket på døren i 1941, men holdt stand.

Reiseinformasjon om Moskva

Turistinformasjon

www.moscow.info , www.bunker42.com

Reisen dit

Aeroflot er et moderne selskap med en relativt ny flåte, god service og ditto direkteforbindelser til Oslo.

www.aeroflot.com

Sov godt

Vi bodde bekvemt på Renaissance Moscow Monarch Centre Hotel.

www.marriott.com

Spis godt

Russisk mat er preget av det jorden gir – salater i ulike varianter, samt rødbetesuppe (borsj), pannekaker (blinis), paier (piroger) osv. Moskva preges ellers av alle innflytterne fra hele det veldige russiske riket, fra stekte poteter fra Hviterussland til fylt gjedde fra det jødiske kjøkken.

En av de fremste og mest populære av de finere restaurantene i Moskva er White Rabbit, som herved er anbefalt.

www.whiterabbitmoscow.com

Besøket i metroen ledet oss derfor nærmest naturlig videre til stedet som på mange måter kan stå som en manifestasjon på frykten for en ny, verdensomspennende og «endelig» krig. Etter andre verdenskrig hadde seierherrene, med Vesten på den ene siden og kommunistene med Sovjetunionen i spissen på den andre, delt verden mellom seg. «Jernteppet», som Churchill kalte splittelsen under den kalde krigen, senket seg like etter krigens slutt, og det skulle gå nærmere 50 år før det hevet seg igjen.

Noen vil sågar hevde at det fortsatt henger der, om enn mer som en rullegardin.

Bunker-42 er Russlands eneste såkalte «de-klassifiserte» militære installasjon, og ble bygget for å tåle et direkte kjernefysisk angrep på Moskva. Under kodenavnet «Object 02» begynte arbeidene med bunkeren tidlig på 1950-tallet, etter at Sovjetunionen hadde klart å fremstille sitt eget atomvåpen-arsenal.

Selv om det var komplisert nok, var ikke det tekniske arbeidet den største utfordringen med Bunker-42. Det viktigste var å holde lokalbefolkning og derigjennom også utlandet fullstendig uvitende om dens eksistens.

Her under jorden vi befinner oss ble det nærmest bygget en hel by, med leiligheter, restauranter, kommandosentraler og alt det som ellers kreves for at hundrevis av mennesker skulle kunne holde seg avsondret fra omverdenen i måneder i strekk.

Dagens oppsett er dypt fascinerende, ikke minst hvordan man har klart å gjøre den kalde krigen til en eneste stor underholdnings-maskin med barer og restauranter innhyllet i dyp rød sovjetisk mystikk og tilhørende regalier, i tillegg til de ulike tablåene rundt om i det massive underjordiske universet.

Det er også rystende – og ikke så rent lite moro på samme tid.

Litt som Moskva by, egentlig. Alvor pakket inn en jovial stemning med attraksjoner attåt. Ikke ulikt andre storbyer vi aldri blir ferdige med, og dermed alltid ønsker oss tilbake til.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:16 – Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15 Fastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47 Basketlegende Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43 Rekordmange har kjøpt sin første bolig20:24 Etterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01 Shrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56 Rakettangrep nær amerikansk ambassade19:55 Håpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05 Spansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43 Forsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20 Folkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58 Solskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48 SAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38 Palestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02 Lindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02 Mellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48 – Jeg tror alle her har vært gjennom en sorgprosess16:24 Auschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57 Olsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54 Virusutbruddet øker i omfang15:47 Mot snøfri rekord i Oslo14:48 Suverene Riiber har VM-planen klar14:47 Lundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36 200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05 Høyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44 Vinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28 Klæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20 Appelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11 Thingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35 Snøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21 Høie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16 UD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58 Listhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55 Lucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45 Dødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30 Tore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03 – Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53 Sovende mann berget ut av brennende bil09:53 Kim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29 Rødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24 Stor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05 At samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42 Fjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08 Kun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05 Politiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30 Sundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02 Dødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54 Mann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13 Mons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02 Operaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00 Dette skjer i dag05:39 Dette skjedde i natt05:34 Godstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05 Bilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35 Treåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35 Iran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04 Morales ber om et fritt og rettferdig valg03:30 Hareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39 Mann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16 FN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50 Brexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13 Vellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12 Rekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55 Minst 30 døde i uvær i Brasil22:22 15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06 Ocean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51 Uroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56 Sierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33 Astronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07 Norge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01 Politiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44 Tallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09 Carlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52 Journalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19 Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33 Trumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33 Kina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25 Tandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16 Hareide vil ikke være noen rød klut16:09 Mente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06 Erna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53 «Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47 Oslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09 Syk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31 Norsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28 Rein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29 Røthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27 Politiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10 Torp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45 Haaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39 Ropstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52 Varsler stor snøskredfare10:44 Johaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57 Distriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52 Solberg: Hatet er blitt mer intenst08:17 Nordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36 Kina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54 Minst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01 Flere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land
Siste nytt
21:16Helse og livsstil– Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15NorgeFastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47VerdenBasketlegende Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43PengerRekordmange har kjøpt sin første bolig20:24SportEtterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01SportShrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56VerdenRakettangrep nær amerikansk ambassade19:55VerdenHåpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05SportSpansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43Helse og livsstilForsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20NorgeFolkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58SportSolskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48ReiseSAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38VerdenPalestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02SportLindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02NorgeMellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48Norge– Jeg tror alle her har vært gjennom en sorgprosess16:24VerdenAuschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57SportOlsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54VerdenVirusutbruddet øker i omfang15:47NorgeMot snøfri rekord i Oslo14:48SportSuverene Riiber har VM-planen klar14:47SportLundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36Helse og livsstil200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05PolitikkHøyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44NorgeVinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28SportKlæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20SportAppelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11SportThingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35NorgeSnøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21NorgeHøie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16ReiseUD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58PolitikkListhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55SportLucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45VerdenDødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30SportTore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03Verden– Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53NorgeSovende mann berget ut av brennende bil09:53VerdenKim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29PolitikkRødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24NorgeStor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05KulturAt samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42NorgeFjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08VerdenKun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05NorgePolitiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30SportSundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02VerdenDødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54NorgeMann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13SportMons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02VerdenOperaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00NorgeDette skjer i dag05:39NorgeDette skjedde i natt05:34NorgeGodstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05SportBilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35NorgeTreåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35VerdenIran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04VerdenMorales ber om et fritt og rettferdig valg03:30NorgeHareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39NorgeMann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16VerdenFN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50VerdenBrexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13ReiseVellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12NorgeRekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55VerdenMinst 30 døde i uvær i Brasil22:22Norge15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06VerdenOcean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51Helse og livsstilUroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56VerdenSierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33VerdenAstronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07SportNorge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01NorgePolitiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44VerdenTallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09SportCarlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52VerdenJournalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19NorgeReineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33VerdenTrumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33VerdenKina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25SportTandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16PolitikkHareide vil ikke være noen rød klut16:09PolitikkMente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06PolitikkErna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53Politikk«Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47PolitikkOslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09SportSyk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31SportNorsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28KulturRein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29SportRøthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27VerdenPolitiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10NorgeTorp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45SportHaaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39PolitikkRopstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52NorgeVarsler stor snøskredfare10:44SportJohaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57PolitikkDistriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52NorgeSolberg: Hatet er blitt mer intenst08:17VerdenNordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36VerdenKina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54VerdenMinst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01VerdenFlere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land
Populært