Byen der alvor er pakket inn i jovial stemning

Moskva: Stalins hemmelige gjemmested

MANGE KIRKER: Gylne løkkupler er spredt rundt over hele den russiske storbyen.
MANGE KIRKER: Gylne løkkupler er spredt rundt over hele den russiske storbyen. Foto: Bjørn Moholdt

Den en gang så superhemmelige Bunker-42 i hjertet av Moskva er en av attraksjonene som gjør millionbyen til en av planetens mest spennende – og undervurderte.

– De stolte ikke på noen.

Vi befinner oss 65 meter under bakken med den joviale guiden Oksana, i det som var den super-hemmelige Taganka-bunkeren i hjertet av millionbyen. Hun forteller om frykten som regjerte på den tiden, på begge sider av «Jernteppet», og som resulterte i det enorme underjordiske nettverket av ganger og oppholdsrom.

I dag er Bunker-42, som den offisielt kalles, en påminnelse om vår nære historie. Den gir et spennende – noen vil si skremmende – vindu inn bak maktens kulisser, og paranoiaen som hersket i etterkrigstidens Sovjetunionen.

Bunker-42 i Moskva befinner seg 65 meter under bakken. Foto: Gilmanshin / Shutterstock / NTB scanpix
Bunker-42 i Moskva befinner seg 65 meter under bakken. Foto: Gilmanshin / Shutterstock / NTB scanpix

Store forskjeller

Etter hvert som du begynner å skrape litt i den imponerende, glansede overflaten er Moskva en by med uendelig mange attraksjoner, også bortenfor de mest åpenbare. Den er enorm. Det er den største byen i Europa, en metropol som brer seg over mer enn 2 500 kvadrat-kilometer (Oslo 454 kvm) langs Moskvaelven og en av Volgas sideelver – Oka.

Samtidig er innbyggerne imøtekommende og trivelige. Går du deg bort i vrimmelen av mennesker er de raskt på pletten og viser vei. De unge vi møtte i det imponerende undergrunns-systemet eller på byens spisesteder snakket godt engelsk, mens de eldre forbausende ofte behersket tysk.

Tilsammen gjør dette det relativt enkelt å bevege seg rundt i byen.

– Folk er nysgjerrige på besøkende, bekrefter da også Gayana Takhmazyan som store deler av oppholdet viste oss rundt til noen av Moskvas hovedattraksjoner.

Hun er en av millioner av mennesker fra det tidligere Sovjetunionens satellitt-stater som fant veien hit i jakten etter en fremtid for seg og sine. Russlands hovedstad skinner på overflaten, men som Gayana sier – du skal ikke langt av gårde bortenfor indre by før du møter en annen og langt hardere virkelighet.

I større grad enn andre byer i Europa og Nord-Amerika på denne størrelsen er forskjellen mellom by og land i dagens Russland fortsatt skremmende stor.

Gayana er forsiktig med å svartmale situasjonen, men bekrefter langt på vei at man bortenfor Moskva befinner seg mange tiår – for ikke å si århundrer – tilbake i utvikling.

– Veldig mye i Russland handler om Moskva, innrømmer Gayana.

Som Russlands ansikt ut mot verden er Moskva overøst med midler til utvikling resten av landet – kanskje med unntak av landets nest største by St. Petersburg – bare kan drømme om.

UNDER JORDEN: «Stalin» ved arbeidsbordet i Bunker-42, som visstnok hadde underjordisk forbindelse helt til Kreml. Foto: Bjørn Moholdt
UNDER JORDEN: «Stalin» ved arbeidsbordet i Bunker-42, som visstnok hadde underjordisk forbindelse helt til Kreml. Foto: Bjørn Moholdt

Endelig hovedstad

Overflate er viktig for russerne. Det går ofte i gull, fra løkkuplene i Kreml til bilparken blant Moskvas nyrike. Makt og velstand kommer til uttrykk i arkitektur og pengebruk. Slik har det vært gjennom store deler av historien, og noe som blant annet førte til revolusjonen i 1917.

Da hadde forskjellene mellom de mange fattige og svært få, regjerende rike, utviklet seg til en himmelropende avgrunn mellom de to.

Det begynte imidlertid i det små. Den første referansen til Moskva kan dateres mer enn 800 år tilbake i tid. Da hadde skandinaviske vikinger allerede drevet handel i denne delen av Europa. De har siden fått mye av æren for å etablere det første russiske riket. Etter indre stridigheter mellom de ulike slaviske folkegruppene ble nemlig vikingene invitert inn som en stabiliserende faktor, og var i større eller mindre grad tilstedeværende i landets gjøren og laden i flere hundre år.

På den tiden var Novgorod den viktigste byen i denne delen av Russland. Moskva var i grunnen bare en liten provinsby, inntil den etter mongolenes herjinger på 1300-tallet ble hovedstad i et selvstendig fyrstedømme. Men det var ikke før Ivan III vant den endelige seieren over mongolene i 1480 at Moskva ble tildelt rollen som hovedstad i Russland.

Det skulle imidlertid ikke vare.

– Moskva opphørte som hovedstad da Peter den Store grunnla St. Petersburg, som Russlands «vindu mot vest», forklarer Gayana om hvorfor det så brått tok slutt.

Det skiftet varte i 200 år. Etter den russiske revolusjonen ble Moskva 12. mars 1918 hovedstad i Føderasjonen av russiske sosialistiske sovjetrepublikker – det fremtidige Sovjetunionen.

Russlands hovedstad var «kommet hjem».

Les også : Johanne (23): – Russland er meir enn Putin!

Moskva har unik arkitektur, og blir møtt med beundring fra turister. Foto: Viacheslav Lopatin / Shutterstock / NTB scanpix
Moskva har unik arkitektur, og blir møtt med beundring fra turister. Foto: Viacheslav Lopatin / Shutterstock / NTB scanpix

Ny-gotisk eksperiment

De siste 200 årene har tæret hardt på det russiske folket. Opprøret på begynnelsen av 1900-tallet er forståelig. Under tsarens flere hundre år lange umenneskelige åk var de fleste innbyggerne i det enorme landet som slaver å regne. Resultatet var millioner av døde.

Det ble ikke særlig bedre under kommunismens monomane, paranoide tidsalder. Millioner døde som følge av feilslått politikk og utrenskninger, med Den store fedrelandskrigen (andre verdenskrig) som et foreløpig nullpunkt – tross seieren over nazistene.

Historikere har omtrentlig beregnet at innbyggertallet i dagens Russland ville vært mer enn dobbelt så høyt om ikke historiens gang hadde rammet landet så hardt. Vi snakker om mer enn 150 millioner mennesker som bare har forsvunnet ut av tiden.

Dette er viktig å ha i bakhodet når du vandrer gatelangs i Moskva, besøker museene og de monumentale innslagene av russisk stormannsgalskap. Menneskene der er preget av de siste hundre års forferdelige prøvelser. Utenpå bærer ikke dagens ungdom på denne byrden, men i landets DNA og politiske og samfunnsmessige orden og utforming ligger den dramatiske historien som en ulmende påminnelse like under overflaten.

PUTIN: Presidenten spiller en sentral rolle i russisk dagligliv, ikke minst som symbolsk kraft. Foto: Bjørn Moholdt
PUTIN: Presidenten spiller en sentral rolle i russisk dagligliv, ikke minst som symbolsk kraft. Foto: Bjørn Moholdt

Overfladisk sett fremstår Moskva som hvilken som helst annen vesterlandsk storby i rasende utvikling. Moter og butikkfasader er noenlunde som i Los Angeles eller Oslo. Det samme er de nye og moderne høyhusene i betong og glass. Moskva City ble for eksempel planlagt allerede året etter overgangen fra sovjetisk planøkonomi, i 1992. Et helt nytt område på én kvadrat-kilometer med høyhus og skyskrapere fylt med finansselskaper og banker, butikker, fornøyelsesparker, leiligheter og kontorer.

Det er et fascinerende ny-gotisk eksperiment som virker mer inspirert av Batmans Gotham enn New York og London. Du merker at folk flest ikke helt klarer å henge med i svingene, i byens indre og ellers. For som den russiske nobelprisvinneren i Litteratur, Svetlana Alexievich, har beskrevet om utfordringen befolkningen sto foran i 1991:
«De som ble født i det gamle Sovjetunionen, og de født etter at den kollapset, deler ingen felles erfaringer. Det er som de tilhører ulike planeter».

Fascinerende metro

Om Moskva City henter inspirasjon fra vestlig arkitektur, er det andre og langt mer spennende godbiter for den som er mer inngående interessert i den slags. Vasilij-katedralen på den røde plass, med de elegante løkkuplene, for eksempel, eller Frelseren Kristus-katedralen ved Moskvaelven.

Under Stalins regime fra 1930-tallet til begynnelsen av 1950 ble flere kirkebygg revet, blant annet sistnevnte. «Stålmannen», som etternavnet kan oversettes til, skulle nemlig modernisere Moskva, og fikk eksempelvis bygget flere enorme bulevarder, noen med hele ti felter i bredden. De mest kjente bygningene fra den tiden er trolig De syv søstre, syv katedrallignende skyskrapere som fortsatt preger Moskvas skyline.

Diktatoren skal ha vært inspirert av lignende bygg i New York, blant annet Manhattan Municipal Building.

De ikoniske byggverkene med intrikat eksteriør og et høyt, sentralt spir var samtidig utpreget sovjetisk i sin stalinistisk-gotiske utførelse, og er den dag i dag gjenstand for stor oppmerksomhet – og beundring.
Det er også byens metro-system, både på grunn av størrelsen, at vognene stort sett går på tidtabell, og undergrunns-stasjonenes fenomenale utsmykning.

– Metroen ble påbegynt i 1935, og under beleiringen av Moskva, da tyskerne bare var noen kilometer unna Kreml, fortsatte arbeidene under jorden ufortrødent videre, forklarer Guyana under vår siste tur rundt i byen.
I likhet med London under andre verdenskrig, ble metrosystemet brukt som bomberom under det massive tyske angrepet på storbyen.

FRA OVEN: Utsikt over byen fra baren i Swissôtel Krasnye Holmy. I bakgrunnen til høyre ved Moskvaelven ligger en av «De syv søstre». Foto: Bjørn Moholdt
FRA OVEN: Utsikt over byen fra baren i Swissôtel Krasnye Holmy. I bakgrunnen til høyre ved Moskvaelven ligger en av «De syv søstre». Foto: Bjørn Moholdt

Aldri ferdig

Erfaringene fra andre verdenskrig satte naturlig nok en støkk i Moskvas befolkning, og landets ledelse med Stalin i spissen, som ikke flyktet fra byen da fienden banket på døren i 1941, men holdt stand.

Reiseinformasjon om Moskva

Turistinformasjon

www.moscow.info , www.bunker42.com

Reisen dit

Aeroflot er et moderne selskap med en relativt ny flåte, god service og ditto direkteforbindelser til Oslo.

www.aeroflot.com

Sov godt

Vi bodde bekvemt på Renaissance Moscow Monarch Centre Hotel.

www.marriott.com

Spis godt

Russisk mat er preget av det jorden gir – salater i ulike varianter, samt rødbetesuppe (borsj), pannekaker (blinis), paier (piroger) osv. Moskva preges ellers av alle innflytterne fra hele det veldige russiske riket, fra stekte poteter fra Hviterussland til fylt gjedde fra det jødiske kjøkken.

En av de fremste og mest populære av de finere restaurantene i Moskva er White Rabbit, som herved er anbefalt.

www.whiterabbitmoscow.com

Besøket i metroen ledet oss derfor nærmest naturlig videre til stedet som på mange måter kan stå som en manifestasjon på frykten for en ny, verdensomspennende og «endelig» krig. Etter andre verdenskrig hadde seierherrene, med Vesten på den ene siden og kommunistene med Sovjetunionen i spissen på den andre, delt verden mellom seg. «Jernteppet», som Churchill kalte splittelsen under den kalde krigen, senket seg like etter krigens slutt, og det skulle gå nærmere 50 år før det hevet seg igjen.

Noen vil sågar hevde at det fortsatt henger der, om enn mer som en rullegardin.

Bunker-42 er Russlands eneste såkalte «de-klassifiserte» militære installasjon, og ble bygget for å tåle et direkte kjernefysisk angrep på Moskva. Under kodenavnet «Object 02» begynte arbeidene med bunkeren tidlig på 1950-tallet, etter at Sovjetunionen hadde klart å fremstille sitt eget atomvåpen-arsenal.

Selv om det var komplisert nok, var ikke det tekniske arbeidet den største utfordringen med Bunker-42. Det viktigste var å holde lokalbefolkning og derigjennom også utlandet fullstendig uvitende om dens eksistens.

Her under jorden vi befinner oss ble det nærmest bygget en hel by, med leiligheter, restauranter, kommandosentraler og alt det som ellers kreves for at hundrevis av mennesker skulle kunne holde seg avsondret fra omverdenen i måneder i strekk.

Dagens oppsett er dypt fascinerende, ikke minst hvordan man har klart å gjøre den kalde krigen til en eneste stor underholdnings-maskin med barer og restauranter innhyllet i dyp rød sovjetisk mystikk og tilhørende regalier, i tillegg til de ulike tablåene rundt om i det massive underjordiske universet.

Det er også rystende – og ikke så rent lite moro på samme tid.

Litt som Moskva by, egentlig. Alvor pakket inn en jovial stemning med attraksjoner attåt. Ikke ulikt andre storbyer vi aldri blir ferdige med, og dermed alltid ønsker oss tilbake til.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:34 Mange rammet av strømbrudd i Agder12:22 Gulltoalett stjålet fra Churchills fødested11:22 AUF-hateren har spredd avføring og dødstrusler i 30 år – nå er han dømt11:03 – Det er et økende måkehat i Norge10:50 Forskere med en visjon om én vaksine for alt – livet ut10:18 Litauer for retten for bildrap i Sandefjord10:09 Brannvesenet har kontroll på brann i enebolig i Soknedal09:30 Flere veier stengt på Vestlandet09:27 Ingvild Flugstad Østberg: – Jeg ventet på smellen07:51 Svart hull i midten av Melkeveien har stor appetitt07:32 Brann i bygård i Oslo slukket06:54 Australske byer risikerer å gå tomme for vann06:45 Stjernedryss for Ødegaard: Toppkarakter over alt06:17 Lærer tiltalt for seksuell omgang med elev06:08 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:06 Bahamas slapp unna med kraftig regn da nytt uvær truet05:05 Ingen alvorlige hendelser på Vestlandet tross uvær04:13 Over halvparten av kvinnelige bartendere utsatt for trakassering04:04 Sanders avlyser valgkampmøter for å skåne stemmen03:25 Carl I. Hagen mener Frp bør stille ultimatum til regjeringen02:50 Jevn Hovland klatret på plasseringen02:29 Sterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44 Halve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41 Elevrekord ved folkehøgskolene00:39 Mann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05 Uværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34 Folk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23 Legendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28 Britisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24 Hundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05 Ung mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42 Ødegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21 Frp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20 To personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16 Johnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41 Flytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22 MDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55 – Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36 Fire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08 Etterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51 Angrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24 Høyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10 Trump: Hamza bin Laden er død15:57 Bonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56 Vålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53 Øvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52 Seks omkom i uværet i Spania15:50 Spitse-dobbel for Vålerenga15:49 Stortap for Snøgg15:48 Poengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22 Mané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20 Dødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56 Real Madrid slapp med skrekken14:53 Elyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53 Ny leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49 Grei-seier over Kaupanger14:45 Barneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43 Afrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39 Ruud sendte Norge videre i Davis Cup14:30 Europa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27 To asteroider passerer Jorden14:18 Kjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner13:46 Telenor-feil er rettet13:36 Person i omsorgsbolig glemt på do i flere timer13:19 Motocrossfører til sykehus etter ulykke i Oppdal13:16 Han så ni personer dø i sin celle. Nå vil han hjelpe ungdommen13:16 Skiftet barnas navn for å unngå hets - det utløste mer hat12:59 Død mann i Båtsfjord identifisert12:52 Kvinne hardt skadd i eksplosjon i Sverige12:19 Solskjær hissig på kjapp De Gea-avklaring12:04 Tine-bygg i Trondheim ble evakuert etter ammoniakk-lekkasje11:58 USAs avsluttet sitt svakeste basket-VM noen gang11:53 Migranter på Ocean Viking får gå i land i Italia11:35 Extinction Rebellion-aktivister for retten11:19 Amerikaner tangerte birderekord på PGA-touren10:58 «Verdens viktigste oljeanlegg» i brann etter droneangrep10:11 Vegvesenet har bygget ned mer dyrket jord enn planlagt de siste ti årene09:51 Reuters: Erdogan vil diskutere kjøp av amerikanske raketter med Trump09:43 Politiet jakter gjerningsmann etter masseslagsmål i Oslo09:40 Professor: – Demokrati krever for mye av folk09:16 Oliver Solberg dominerer i USA-rally09:00 Varemerket Storbritannia kan bli svekket av brexitbråk08:29 Pondus fikk øl-nei av Helsedirektoratet08:04 Bjørnebinne med unger skutt under lisensjakt i Hedmark08:00 Johaug om framtida: – OL-gull er ikke altavgjørende06:41 Guaidó nekter for bånd til colombianske kriminelle06:40 Bondetopper vil ikke reversere melkekutt06:01 Dette skjer i dag05:36 Nesten 9.000 blanke stemmer i kirkevalget05:30 Dette skjedde i natt04:01 Elvestuen taus om gjenvalg av Grande04:01 Prest dømt til fengsel etter overgrep03:16 Nesespray har reversert 2.100 overdoser02:42 Etterretningstopp siktet for spionasje i Canada02:38 Fylkesleder i Trøndelag Venstre tar Grande i forsvar01:52 Reineier gir bort flokken for å unngå tvangsslakt01:50 Amerikansk domstol slo ned på økt pris på frimerker01:14 Hovland gikk to slag under par til tross for dobbel bogey01:14 Politiet avhører mannskapet på oljetankeren Dubai Harmony
Siste nytt
12:34NorgeMange rammet av strømbrudd i Agder12:22VerdenGulltoalett stjålet fra Churchills fødested11:22NorgeAUF-hateren har spredd avføring og dødstrusler i 30 år – nå er han dømt11:03Norge– Det er et økende måkehat i Norge10:50Helse og livsstilForskere med en visjon om én vaksine for alt – livet ut10:18NorgeLitauer for retten for bildrap i Sandefjord10:09NorgeBrannvesenet har kontroll på brann i enebolig i Soknedal09:30NorgeFlere veier stengt på Vestlandet09:27SportIngvild Flugstad Østberg: – Jeg ventet på smellen07:51VerdenSvart hull i midten av Melkeveien har stor appetitt07:32NorgeBrann i bygård i Oslo slukket06:54VerdenAustralske byer risikerer å gå tomme for vann06:45SportStjernedryss for Ødegaard: Toppkarakter over alt06:17NorgeLærer tiltalt for seksuell omgang med elev06:08NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:06VerdenBahamas slapp unna med kraftig regn da nytt uvær truet05:05NorgeIngen alvorlige hendelser på Vestlandet tross uvær04:13NorgeOver halvparten av kvinnelige bartendere utsatt for trakassering04:04VerdenSanders avlyser valgkampmøter for å skåne stemmen03:25PolitikkCarl I. Hagen mener Frp bør stille ultimatum til regjeringen02:50SportJevn Hovland klatret på plasseringen02:29NorgeSterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44VerdenHalve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41NorgeElevrekord ved folkehøgskolene00:39NorgeMann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05NorgeUværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34NorgeFolk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23NorgeLegendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28VerdenBritisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24NorgeHundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05NorgeUng mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42SportØdegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21PolitikkFrp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20NorgeTo personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16SportJohnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41VerdenFlytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22PolitikkMDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55Verden– Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36SportFire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08SportEtterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51PolitikkAngrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24PolitikkHøyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10VerdenTrump: Hamza bin Laden er død15:57VerdenBonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56SportVålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53SportØvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52VerdenSeks omkom i uværet i Spania15:50SportSpitse-dobbel for Vålerenga15:49SportStortap for Snøgg15:48SportPoengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22SportMané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20NorgeDødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56SportReal Madrid slapp med skrekken14:53SportElyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53VerdenNy leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49SportGrei-seier over Kaupanger14:45NorgeBarneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43VerdenAfrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39SportRuud sendte Norge videre i Davis Cup14:30SportEuropa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27VerdenTo asteroider passerer Jorden14:18NorgeKjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner13:46NorgeTelenor-feil er rettet13:36NorgePerson i omsorgsbolig glemt på do i flere timer13:19NorgeMotocrossfører til sykehus etter ulykke i Oppdal13:16VerdenHan så ni personer dø i sin celle. Nå vil han hjelpe ungdommen13:16NorgeSkiftet barnas navn for å unngå hets - det utløste mer hat12:59NorgeDød mann i Båtsfjord identifisert12:52VerdenKvinne hardt skadd i eksplosjon i Sverige12:19SportSolskjær hissig på kjapp De Gea-avklaring12:04NorgeTine-bygg i Trondheim ble evakuert etter ammoniakk-lekkasje11:58SportUSAs avsluttet sitt svakeste basket-VM noen gang11:53VerdenMigranter på Ocean Viking får gå i land i Italia11:35NorgeExtinction Rebellion-aktivister for retten11:19SportAmerikaner tangerte birderekord på PGA-touren10:58Verden«Verdens viktigste oljeanlegg» i brann etter droneangrep10:11NorgeVegvesenet har bygget ned mer dyrket jord enn planlagt de siste ti årene09:51VerdenReuters: Erdogan vil diskutere kjøp av amerikanske raketter med Trump09:43NorgePolitiet jakter gjerningsmann etter masseslagsmål i Oslo09:40PolitikkProfessor: – Demokrati krever for mye av folk09:16SportOliver Solberg dominerer i USA-rally09:00VerdenVaremerket Storbritannia kan bli svekket av brexitbråk08:29NorgePondus fikk øl-nei av Helsedirektoratet08:04NorgeBjørnebinne med unger skutt under lisensjakt i Hedmark08:00SportJohaug om framtida: – OL-gull er ikke altavgjørende06:41VerdenGuaidó nekter for bånd til colombianske kriminelle06:40NorgeBondetopper vil ikke reversere melkekutt06:01NorgeDette skjer i dag05:36NorgeNesten 9.000 blanke stemmer i kirkevalget05:30NorgeDette skjedde i natt04:01NorgeElvestuen taus om gjenvalg av Grande04:01VerdenPrest dømt til fengsel etter overgrep03:16NorgeNesespray har reversert 2.100 overdoser02:42VerdenEtterretningstopp siktet for spionasje i Canada02:38NorgeFylkesleder i Trøndelag Venstre tar Grande i forsvar01:52NorgeReineier gir bort flokken for å unngå tvangsslakt01:50VerdenAmerikansk domstol slo ned på økt pris på frimerker01:14SportHovland gikk to slag under par til tross for dobbel bogey01:14NorgePolitiet avhører mannskapet på oljetankeren Dubai Harmony
Populært