<p>HAN LEVER: Robin Hood har gjenoppstått i Ezekial Bones skikkelse – her foran skulpturen av helten ved Nottingham Castle.</p>
<p>HAN LEVER: Robin Hood har gjenoppstått i Ezekial Bones skikkelse – her foran skulpturen av helten ved Nottingham Castle.</p>

Der Robin Hood fortsatt lever

HAN LEVER: Robin Hood har gjenoppstått i Ezekial Bones skikkelse – her foran skulpturen av helten ved Nottingham Castle. Foto: Bjørn Moholdt

Historien om Robin Hood fortsetter å trollbinde nye generasjoner, for i hjertet av De britiske øyer lever han i beste velgående.

Av Bjørn Moholdt 11. juni 2019

Med teatralsk iver nærmest roper Ade Andrews ut historien om personen som gjør at hele verden kjenner Nottingham og skogene rundt. Den legendariske fotballtreneren Sir Brian Clough – som ga byen sitt eneste mesterskap i toppdivisjonen – får ha meg unnskyldt der han frosset i bronse rett ved Old Market Square i hjertet av byen hever hendene over hodet rett:

Nottinghams mest kjente og sagnomsuste person er han som stjal fra de rike og ga til de fattige.

Og som på sitt forunderlige vis – mer enn 700 år senere – fortsetter å gjøre det.

I full mundur

Ezekial Bone som Ade også kaller seg lever av å fortelle verden om Robin Hood. Tusener av besøkende har vært med ham rundt i Nottingham, til byens mange turistattraksjoner – fra den kjente statuen av røveren ved Nottingham Castle, til St. Marys-kirkegården og det som angivelig er Storbritannias eldste pub – Ye Olde Trip To Jerusalem etablert i 1189.

Sistnevnte bygning hviler inntil Castle Rock, der Nottingham Castle ble oppført så tidlig som i 1067. Det var like etter den normanniske invasjonen i 1066, en hendelse som i likhet med de norske vikingenes nederlag ved Stamford Bridge samme år forandret Storbritannia for alltid.

– Det var en turbulent tid, mye krig og elendighet, og folk trengte noe å håpe og tro på, forklarer Ezekial med store geberder foran St. Mary’s Church – den største middelalderbygningen i Nottingham.

Vi tar han ikke helt på alvor i starten der han står i full Robin Hood-mundur, grønn overdel og ditto lue, pil, bue og sverd i skikkelig stål, men de mange lagene i historien han ruller ut om verdens mest kjente fredløs gjør at vi dras inn i universet.

– Robin Hood var trolig ikke én person, men flere. Han ble en kompositt – en helteskikkelse for sin tid man kunne fortelle historier om rundt leirbålet.

Nærmest en Jesus-figur, som alltid passet på de fattige og upriviligerte i opposisjon til makten.

Saken fortsetter under

Populært
TIMBER: Den alternative festivalen i hjertet av England passer for alle. Foto: Bjørn Moholdt
TIMBER: Den alternative festivalen i hjertet av England passer for alle. Foto: Bjørn Moholdt

– Han sto på de svakes side, mot styresmaktene – presteskapet, skatteinnkreverne og sheriffen – maktens tyranniske håndhever. Og som småkårsfolkets forsvarer er han fortsatt relevant, mener Ezekiel med stor innlevelse.

Samtidig med et lekent glimt i øyet.

– Min filmatiske Robin Hood-favoritt er utvilsomt Errol Flynn (i 1938), den første med tale og i farger. Jeg rett og slett elsker de strekkbuksene.

Inn i det grønne

Det er gjort utallige forsøk på å finne bakgrunnen for skikkelsen Robin Hood, og om han virkelig levde dypt inne i Sherwood-skogen med sine venner Lille-John, jomfru Marion og fader Tuck. Eller jakter vi på et spøkelse?

Den mest kjente versjonen knytter Robin til årene 1193-1194, da Richard Løvehjerte var i fangenskap etter korstoget. Det er også den historien regissør Ridley Scott forteller i Robin Hood (2010) med Russell Crowe i hovedrollen – den nest siste versjon i den uendelige filmsagaen om helten fra skogene. Den siste versjonen av mannen i grønt på lerretet – som kom i november i fjor – har lite med den faktiske historien å gjøre, mener både anmeldere og kjennere.

– En fryktelig karikatur, sier de som lever av å fortelle historien om ham i og rundt Nottingham.

Det var i skogene i hjertet av England Robin hadde sitt hjem. Det var her han ifølge legenden bygget sin «maktbase», hvor han levde og planla sine fremstøt mot makthaverne.

På denne tiden – rundt år 1200 – var det ikke slett ikke uvanlig for mennesker å leve og bo inne i de tette skogene. Høye skatter som ikke minst gikk til alle krigene kongen utkjempet ble for mange en så stor belastning av de gikk fra gård og grunn og heller rømte inn i det grønne.

For den som kjenner skogen er det slett ikke det verste stedet å oppholde seg.

Les også: 9 flotte byer bortenfor turisttråkket

I pakt med naturen

Bare spør unge James Wood i Totally Wild Foraging i Derbyshire. Han lever bokstavelig av det som kan spises i naturen.

– Da jeg først oppdaget hvor mye av det som finnes her ute ble jeg helt oppslukt, sier den unge mannen, som har drevet med såkalt foraging – fôrsanking – i mer enn åtte år.

Interessen korresponderer med det sterkt voksende internasjonale fokuset på naturlige ingredienser i mat, og James leverer gjennom selskapet sitt råvarer til flere restauranter i Derbyshire og London-området.

LOKAL MAT: Et lite kunstverk av en lammestek servert på Lace Market Hotel.
LOKAL MAT: Et lite kunstverk av en lammestek servert på Lace Market Hotel.

Han lager også sine egne produkter basert på det han finner ute i naturen, skriver kokebøker og er ikke sjelden å se på nasjonalt fjernsyn som ekspert på «foraging».

– Det finnes jo mat over alt. I noe så enkelt som brennesler er det mye næring. Det er en plante som kan brukes til uendelig mye, forklarer han entusiastisk når han lar oss forsøke å plukke noen eksemplarer til dagens lunsj.

– Men husk – det er bare den øverste delen som gjelder, forklarer han.

Senere finner han en erstatning for mintblader ved elvebredden, og noen bær som han mener vil kunne være prikken over i-en på desserten som venter oss ved lunsjtider.

Les også: Ferieparadiset Acapulco er blitt en av Mexicos farligste byer

– Med god lokalkunnskap kunne Robin og hans menn fint leve inne i skogene, selv uten å skyte rådyr eller annet vilt – som den gang var kongens eiendom, sier James.

Skogene ga også råvarer til andre ting Robin trengte, som tråd til buen sin, tauverk eller verktøyet til noe så enkelt som å tenne bål.

– Når du lever i pakt med naturen og har lært den å kjenne er det ikke så vanskelig, mener Peter Morton, en annen kar som har spesialisert seg på det naturen gir.

Han vet hvor du skal lete.

– Bare se hvor enkelt du kan lage streng til en bue av noe så vanlig som brennesler, forklarer Peter og viser oss hvor lett det er.

Vi hadde neppe kommet på det selv.

Populært

Tilbake til skogen

Skogen skjulte Robin og hans menn fra omverdenen. Selv om trær også den gang ble ryddet unna for å gjøre plass til jordbruk var det nok av gjemmesteder. Noen hundre år senere – da alle historiene om den fredløse begynte å bli publisert mellom to permer – startet en endring av landskapet som ikke skulle reverseres før i vår tid.

KULISSE: I åsene i bakgrunnen av elveovergangen (Stepping Stones) i Dovedale ble de siste scenene av Robin Hood med Russell Crowe spilt inn. Foto: Bjørn Moholdt
KULISSE: I åsene i bakgrunnen av elveovergangen (Stepping Stones) i Dovedale ble de siste scenene av Robin Hood med Russell Crowe spilt inn. Foto: Bjørn Moholdt

Den industrielle revolusjonen hadde nemlig sin begynnelse nettopp i storbyene som omkranser Sherwood-skogen – Manchester, Birmingham og Sheffield – og de mange fabrikkene der trengte energi.

Den fikk de fra kull, som i et par hundre år ble gravd rett ut av bakken like ved. Millioner av trær måtte dermed vike for dagbruddene, og virksomheten gjorde denne tidligere så grønne og fruktbare delen av England om til et månelandskap.

NATURMANN: Peter Morton viser hvor lekende lett det er å lage buestreng av hva som naturlig finnes i skogen.
NATURMANN: Peter Morton viser hvor lekende lett det er å lage buestreng av hva som naturlig finnes i skogen.

For vel 30 år siden ble idéen om å gjenskape det vel 500 kvadratkilometer industribeltet til det skoglandskapet som var der på Robins tid født. Siden har stiftelsen The National Forest plantet flere millioner trær her, og enorme sår i jorden er leget.

– Da prosjektet startet sto bare seks prosent av de opprinnelige trærne igjen, forklarer daglig leder John Everitt i The National Forest.

I dag er dekningen på 20 prosent, men arbeidet fortetter. Satsingen på å gjenskape denne delen av England har engasjert millioner av mennesker, og bare i jobber knyttet til turisme som følge av engasjementet er det etablert nær 5 000 arbeidsplasser.

Skogen er tilbake, med andre ord – noe Robin og hans glade menn utvilsomt ville bifalt. Eller bifaller – for Robin Hood lever jo?

Om ikke annet på filmlerretet, i sangene og bøkene – og gjennom en grønnkledd mann med pil og bue i Nottinghams gater.

Spis godt

Fischer’s Baslow Hall i Bakewell (Derbyshire) følger sesongen, og har en egen urtehage som setter en ekstra spiss rettene kjøkkensjef Rubert tilbereder.

Velkjente The Peacock at Rowsley i Matlock ligger ikke tilbake for ovennevnte, ikke minst takket være kjøkkensjef Dan Smith oppfinnsomhet. I likhet med Baslow Hall følger The Peacock sesongene (med blant annet lokalt oppdrettet okse, lam og gris), med engelske klassikere i tillegg til innslag av Asia på menyen.

Launay’s Restaurant i Mansfield i hjertet av Sherwood-skogen – med pappa Alain over grytene – ligger rett ved kirken der Robin og Marion angivelig giftet seg. Engelsk cuisine med en elegant fransk touch som folk kommer langveisfra for å oppleve.

I Nottingham serverer det elegante boutique-hotellet Lace Market Hotel engelske retter med moderne vri, utviklet at stedets kjøkkensjef Luke Holland.

Etter en runde i Ye Old Bell Hotels elegante spa bør du ta turen innom hotellets restaurant.

Sov godt

East Lodge Country House i Peak District utenfor landsbyen Matlock er et elegant, klassisk engelsk landhotell, med et kjøkken som står i stil. East Lodge var for øvrig jakthytte for det velkjente middelalderslottet Haddon Hall.

Forest Holidays inne i Sherwood-skogen leier ut hytter som minner om skihyttene du finner i den norske fjellheimen. De er romslige, med boblebad inkludert, og du kan bestille såkalt «in-cabin» middag med kokker som kommer og tilbereder treretters måltider.

Noen aktiviteter

For den heste-interesserte kan en ridetur i Robin Hoods fotspor på Matlock Farm Park være en utmerket måte å bli kjent med de legendariske Sherwood-skogene på. I samme område kan du sammen med erfarne arkeologer være med og lete etter levninger fra Robins tid, blant annet gjennom The Sherwood Forest Archeology Project.

Clumber Park er en 15 kvadratkilometer stor juvel i hjertet av Nottinghamshire, som ikke så rent lite speiler overklassens privilegerte liv fra middelalderen frem til vår tid.

Sherwood Forest National Nature Reserve er en annen hyggelig stopp, der man i løpet av året åpner et nytt besøkssenter. Skogene her har mer enn 900 gamle eiketrær, ikke minst Årets tre i England 2014, The Major Oak, også kåret til «Storbritannias favorittre» i 2002.

For den aktive byr Adrenaline Jungle på mange utfordringer, men den beste av dem alle er utvilsomt bueskytterbanen. Der får du en liten innføring i bueskyting, i det som mange omtaler som bueskytingens spirituelle episenter.

Festivalen Timber ble arrangert for første gang i år – et samarbeid mellom skogvernstiftelsen The National Forest og arrangøren Rumpus. Her feires skogens helbredende, «transformative» påvirkning gjennom kunst, musikk og ideer. Sistnevnte ved blant annet foredrag – og stand up(!). Blant de musikalske innslagene i år var norske Siv Jakobsen. Et spennende, alternativt tiltak som herved anbefales.

I sommer går festivalen av stabelen 5., 6. og 7. juli.

www.matlockfarmpark.co.uk , www.sherwoodforestarcheology.com , www.mercian-as.co.uk , www.sherwoodforest.org.uk , www.adrenalinjungle.com , www.timberfestival-org.uk

Mer fra ABC Nyheter