Torino – Den «ukjente» storbyen

Se hva Torino har å by på i videoen over.

Torino var en gang landets hovedstad, og mer kjent for sine fenomenale barokk-palasser og historiske kaffehus enn Fiat-fabrikkene. Bli med til Italias mest underkjente storby.

TORINO, ITALIA (ABC Nyheter): Torino er ikke et resultat av Agnelli-familiens ambisjoner og virketrang, som mange er tilbøyelige til å tro. Faktisk har navnet keltisk opprinnelse, avledet fra ordet tau, som betyr fjell.

Med andre ord lå Torino der lenge før den ble identisk med den ikoniske industri-familien. Anene helt fra før-romersk tid gjenspeiles i alt fra kunst og kultur til innbyggernes stolte holdning.

Et vannskille i Torinos historie kom i 1280, da det franske fyrstehuset Savoy la området der byen befinner seg under seg. Etter mange omveier og historiens snirklete gang, endte Torino opp som det samlede Italias første hovedstad i 1861.

Denne forankringen til fortiden, og at Torino ble Italias viktigste industriby etter andre verdenskrig, har formet den på godt og vondt.

Det gjør den også til en av de mest spennende byene i hele landet.

(Saken fortsetter under)

Bortenfor sentrum har Torino mange små og trivelige bydeler. Foto: Bjørn Moholdt

Kulturbyen

Den enorme opprustingen av Torino i etterkrigstiden, drevet frem av bilfabrikkene og den store tilflyttingen av arbeidere i industrien, ga penger i bykassa. Det beredte grunnen for byggingen av Galleria d’Arte Moderne (galleriet for moderne kunst), Museo dell’Automobile (bilmuseet) samt de imponerende, moderne palassene Palazzo del Lavoro og Palazzao a Vela.

Det egyptiske museet er det nest største i sitt slag i verden, bare slått av det som ligger i Kairo. Allerede i 1824 skrev mannen som tolket hieroglyfene – Francois Champollion – at «veien til Memfis og Thebe går gjennom Torino».

For de yngre er Det regionale museet for naturvitenskap og Museet for skole og bøker for barn et must.

Italia er ellers et viktig filmland, og Torino er fødestedet for italiensk filmkunst. Derfor finner du Det nasjonale filmmuseet nettopp her.

Les også: Baltimore: Liljen i Chesapeake Bay

(Saken fortsetter under)

På begynnelsen av 1900-tallet fremsto Torino som Italias filmatiske vugge, noe som feires i Det nasjonale filmmuseet. Foto: Bjørn Moholdt
På begynnelsen av 1900-tallet fremsto Torino som Italias filmatiske vugge, noe som feires i Det nasjonale filmmuseet. Foto: Bjørn Moholdt

En noe annerledes severdighet er Det nasjonale fjellmuseet, som ble opprettet allerede i 1874 med det ideelle formål å «samle hele verdens fjell».

På kvelden skjer mye rundt Piazza Vittorio Veneto, Borgo Dora og i det romerske kvarter. Sjekk for øvrig hva som skjer på Regio-teateret (Regio Teatro), der Giacomo Puccini i 1896 triumferte med sin første oppsetning av «La Bohème» under den legendariske dirigenten Arturo Toscaninis ledelse.

Les også: Nord-Irland: Der eventyrene gror

Skibyen

Kommer du opp i et av Torinos høyhus, skjønner du også hvorfor vinter-OL i 2006 ble lagt hit. Alpene med OL-byen Sestriere ligger nemlig som en himling i nordvest, knapt en time i bil unna.

Det går tog direkte fra Torino en gang i timen til til en annen alpeby - Bardonecchia. Derifra er det en kort transportetappe til Sestriere og nabobyen Sauze d’Oulx. I helgene går det busser direkte fra flyplassen i Torino til Sestriere.

Kafébyen

Visste du at Tornio er spisesjokoladens fødeby? Lenge var sjokolade en drikk, men det var i Torino at franskmannen Doret tidlig på 1700-tallet oppfant en hydraulisk maskin som kunne omdanne kakaobønnene til en fast masse, og dermed spisesjokoladen som vi kjenner i dag.

(Saken fortsetter under)

Kafeer i alle varianter ligger tett i sentrum av Torino. Foto: Bjørn Moholdt

Dette historiske faktum gjør et besøk til de mange og flotte kaffehusene i Torino til en ekstra spesiell opplevelse, fordi nettopp sjokolade i utallige varianter står høyt oppe på menyen der.

Les også: Helsinki: Østersjøens datter har mange overraskelser på lur

Den grønne byen

Du visste kanskje ikke at Torino er Italias grønneste by, med flere parker per innbygger enn noen andre. Agnelli-familien og andre størrelser før dem skjønte hvor viktig parkanlegg var, og brukte mye penger på det (visste du at alpin- og OL-byen Sestriere i stor grad ble bygget av Agnelliene som et fritidstilbud til fabrikkarbeiderne?).

Mange av parkene ligger langs den buktende Po-elven, for eksempel Torino-fjellenes naturpark, La Mandria naturpark, Dora-parken – som en gang var et sammenhengende industriområde, samt Valentino-parken.

Les også: Seks flotte opplevelser på Borneo

Shopping-byen

Det finnes mer enn 18 kilometer med søyleganger i Torino, med utallige butikker og kafeer. Foto: Bjørn Moholdt
Det finnes mer enn 18 kilometer med søyleganger i Torino, med utallige butikker og kafeer. Foto: Bjørn Moholdt

De færreste forlater Italia uten å handle der, og i Torino er du i så måte kommet til rett sted. Her finnes det et utall butikker, for eksempel langs de mer enn 18 kilometer med søyleganger, eller Via Roma – byens hjerte. Prøv også gågatene Via Carlo og Via Lagrange, samt mer trendy Via Garibaldi. Via Po er mer «intellektuell», med sine bokhandlere og vinylbutikker, for å nevne noe.

Via Maria Vittoria og Via della Rocca anses som mer sofistikert, som har sammenheng med alle kunstgalleriene og antikkbutikkene der.

Det finnes også en rekke markeder i Torino, for eksempel Porta Palazzo, Europas største utendørsmarked. I fenomenale Balôn kan du gjøre gode kjøp av antikke penner, klokker, bøker, tepper fra ulike tidsperioder, møbler, leker, juveler og mye, mye mer.

Les også: Derfor bruker hotellene hvite sengeklær

Reisefakta: Torino

Turistinformasjon: turismotorino.org

Slik kommer du dit: Enklest er det med Lufthansa via Frankfurt og München til Torino.

Overnatting: I Torino bodde vi på elegante Grand Hotel Sitea . For øvrig har turistmyndighetene i Torino en utmerket hotellbooking-tjeneste, Hotel & Co

Spis godt: Det italienske matkonseptet Eataly – som er i ferd med å erobre en hel verden – befinner seg ved Lingotto i historiske Carpano.

Torino er for øvrig «hovedstad» i delstaten Piemonte, av mange regnet som landets fremste vindistrikt. Det finnes derfor en rekke vinoteker (vinoteca) rundt om i byen, som også serverer klassiske, lokale retter, som «agnolotti», pasta fylt med kjøtt. I det hele tatt er det slik i dette mangslungne landet, uansett hvor man er, at det kompromisses ikke på matsiden.

Selv den mest enkle bensinstasjon opererer med en skikkelig kaffemaskin og ferske sandwicher.

Sjekk ellers guideboken «Masters of Taste of Torino and province”, der byens handelskammer har samlet de beste tilbyderne av alt det fenomenale Torino og Italia har å by på i matveien.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært