Les om prosjektetStatus: 45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km
Les mer45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km

En drøm om Sør-Amerika ble til en drøm om en nordnorsk campingplass

Miriam Sollie Iversen og Philipp Ammertmann møttes på et hostell i Rio de Janeiro, og forelsket seg. Allerede ni måneder senere ble de camping-eiere i Miriams hjembygd, Reipå.
Miriam Sollie Iversen og Philipp Ammertmann møttes på et hostell i Rio de Janeiro, og forelsket seg. Allerede ni måneder senere ble de camping-eiere i Miriams hjembygd, Reipå. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Ni måneder etter at to fremmede forelsket seg på et hostell i Rio de Janeiro, kjøpte de en campingplass i en nordnorsk bygd med 300 innbyggere.

REIPÅ, MELØY (ABC Nyheter): Tyske Philipp Ammertmann (29) hadde nettopp dratt til Sør-Amerika med en drøm om å reise rundt på kontinentet i et par år, da han møtte sitt livs kjærlighet på et hostell i Rio de Janeiro.

– Det var helt tilfeldig at jeg dro dit. Jeg hadde ikke lyst til å reise til Brasil. Jeg ville se alle landene i Sør-Amerika, unntatt Brasil. Men det var så kaldt i Argentina, og alle de lokale anbefalte meg å dra til Brasil for å få varmen, forteller han til ABC Nyheter.

1. juli 2018, kun én måned etter at Sør-Amerika-eventyret startet, møtte han Miriam Sollie Iversen (29) fra Reipå i Nordland, som var på et kortere studieopphold i Brasil. De reiste sammen et par uker, og falt for hverandre. Da Miriam kort tid etterpå flyttet til Frankrike for et utvekslingssemester, la Philipp alle planer om å reise jorda rundt «til evig tid» på is, og flyttet etter.

– Det føles riktig å ta sjanser i livet. Vi tok en sjanse, og det fungerte godt, forteller Miriam.

Det ferske paret ble samboere i Marseille. I dag er de samboere et helt annet sted, med helt nye drømmer.

– Da vi så stedet, var vi solgt

Reipå ligger like ved halvøya Kunna, som markerer skillet mellom Helgeland i sør og Salten i nord, 11 mil sør for Bodø. Stedet er omkranset av mektige og frodige fjell på den ene siden, kritthvite strender og hav på den andre. Det er et sted det er fristende å stoppe for å ta bilder og kanskje gå en tur hvis du kjører gjennom.

Den lille bygda har rundt 300 innbyggere og én campingplass fra 1970-tallet som har ligget ute for salg i mange år.

– I oktober skrev vi en liste over alt vi ønsker å gjøre i livet, en bucket list. Et av punktene var at vi ønsket å starte en egen bedrift i løpet av ti år, sier Miriam, og ler.

Det skulle ta adskillig kortere tid før den drømmen gikk i oppfyllelse.

Philipp kom til Norge for første gang rundt juletider. Paret snakket om å flytte til Bodø, da de la merke til campingplassen til salgs på hjemplassen til Miriam.

– Jeg var ikke helt tent på ideen, sier Miriam.

– Det var jeg, utbryter Philipp.

– Men da vi så stedet, var vi solgt begge to. Det er pussig, for jeg har vokst opp her og bodd her store deler av livet mitt, men jeg har aldri vært på campingen før. Det er en fantastisk plass.

Kolvereid, Trøndelag: Velkommen til Norges minste by

(Saken fortsetter under)

Ammertmann er vegetarianer, og er lidenskapelig opptatt av dyrking av grønnsaker. I det lille drivhuset har han chili, hvitløk, paprika, jordbær og tomater. På sikt ønsker han og Iversen å lage en mye større grønnsaksahge. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Ammertmann er vegetarianer, og er lidenskapelig opptatt av dyrking av grønnsaker. I det lille drivhuset har han chili, hvitløk, paprika, jordbær og tomater. På sikt ønsker han og Iversen å lage en mye større grønnsaksahge. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Skulle aldri flytte hjem

1. april 2019 ble de to 29-åringene eiere av campingen på Reipå.

– De første månedene har vært svært hektiske og slitsomme, men den tidligere eieren har vært utrolig hjelpsomt. Vi kan ringe han når vi vil, sier Miriam.

Hun hadde imidlertid aldri drømt om å flytte hjem.

– Det skulle ikke skje. Det var noe alle visste. Men det var dette stedet som gjorde mulig. At vi kan jobbe her og skape noe sammen. Jeg ønsker å få flere til å komme til Reipå. Når jeg reiser selv viser jeg folk bilder av hjemstedet mitt og anbefaler dem å dra dit. Nå gleder jeg meg til å markedsføre stedet profesjonelt.

Sommersesongen på campingen har alltid vært bra, men Iversen og Ammertmann ønsker å gjøre campingen mer attraktiv for vinterturisme.

– Det er nesten ingen her om vinteren. Vi ser etter selskaper å samarbeide med, som for eksempel arrangerer fisketurer for turister, slik at turistene kan overnatte her hos oss, men så er det et annet selskap som står for opplevelsene. Vi ønsker å bli en del av pakkereise-tilbud for å utvide sesongen.

Philipp legger til:

– Vi har mange ideer. Blant annet ønsker vi å sette opp en lavvo man kan overnatte i om vinteren. Også ønsker vi å få på plass et resirkuleringssystem, utvide grønnsakshagen min, og få oss noen høner. Vi jobber med å etablere Facebook-siden og Instagram-kontoen vår, også jobber vi med en ny nettside.

Les også: Scenen er satt for restaurant «Under» - publikum strømmer til

(Saken fortsetter under)

Miriam Sollie Iversen ønsker velkommen til Reipå camping. Selv bor de i hovedhuset på området, slik at de alltid er i nærheten om noe spesielt skulle skje. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Miriam Sollie Iversen ønsker velkommen til Reipå camping. Selv bor de i hovedhuset på området, slik at de alltid er i nærheten om noe spesielt skulle skje. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Drømte om å bo i varmt land

Ammertmann har brukt store deler av 20-årene på å reise. Han tilbragte tre år i Australia, New Zealand og Sørøst-Asia, og var klar for flere år på farten. Tyskeren hadde en drøm om å slå seg ned i Australia etter hvert, og ville under ingen omstendigheter flytte nordover til et kaldt land.

Selv om det er kaldt i Norge, tror Philipp Ammertmann at han vil trives i vakre Reipå. Han har funnet drømmedama, fått oppfylt drømmen om å starte egen bedrift, og han har både fjell og strand rett i nærheten slik han alltid har ønsket seg. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Selv om det er kaldt i Norge, tror Philipp Ammertmann at han vil trives i vakre Reipå. Han har funnet drømmedama, fått oppfylt drømmen om å starte egen bedrift, og han har både fjell og strand rett i nærheten slik han alltid har ønsket seg. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

– Jeg har aldri vært lenger nord enn Danmark, og har ikke hatt lyst heller.

Da ABC Nyheter besøker parets hjem på Reipå camping har Philipp fyrt i vedovnen i stuen, selv om kalenderen viser 18. juni.

– Hvordan synes du det er å bo her?

– Jeg så alltid for meg at jeg skulle bo et sted med fjell rett ved en strand. Men det hørtes umulig ut. Hvor finner man sånne steder? Og så kom jeg hit, og fant det. Det er flott. Det er ikke så varmt, men det er varmt av og til. En dag eller to i året.

– Ønsker dere å bli værende her noen år nå?

– Ja, absolutt. Nå er det dette som er livet vårt og dette vi vil satse på. Men vi håper vi fremdeles skal få til å reise litt om vinteren.


Samleside: Les alle artiklene fra prosjektet «To på strømmen»

Følg «To på strømmen» på Facebook!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:32 Aftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:22 Én siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land06:17 Alkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00 Dette skjer i dag05:53 Forskere: Over tusen trolig smittet av kinesisk lungevirus05:53 Mann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30 Dette skjedde i natt05:13 Forsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47 Mann påkjørt av trikken i Trondheim04:46 Lærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39 Brannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23 Regn dynker skogbranner øst i Australia03:52 Byrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35 Stadig færre barn i Bygde-Norge02:41 Ventura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04 Jagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04 Johnson inviterer til brexit-feiring01:04 Én person skutt og alvorlig skadd i Sverige00:56 PST bekrefter: Terrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen00:36 Trump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34 Boeing har funnet ny 737 Max-feil23:09 Jury utpekt i Weinstein-saken22:43 Person død etter vold22:37 Frykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15 En person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28 Anne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55 Frp-exit kan utløse lederstrid20:13 Motedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51 Brutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42 Medier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41 Forskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52 Mistenkelig dødsfall i Skien18:36 Togsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12 Durek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46 Annonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37 Hjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03 Mann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00 Frps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46 Norges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29 Lavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26 Thunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16 TV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51 Ung mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51 Norsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22 Skal rydde opp i svensk langrennskaos13:22 Åtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20 Mann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20 Overgrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07 Krisemøte mandag for å redde regjeringen12:24 Gjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23 Japansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22 NASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04 Sejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46 Frykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33 Solskjær har utnevnt ny kaptein11:24 Ytterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02 Tysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01 Australia taper milliarder på at turistene uteblir11:00 Jordskjelv utenfor Bergen10:23 – Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22 Glimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21 Nordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41 Sjark gikk på grunn i Finnmark09:40 Ødegaard skadefri og klar til kamp09:29 Slik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13 Anbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12 Ukrainas statsminister vil gå av08:50 Iversen var syk da han startet Tour de Ski08:49 25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46 Færre røyker, flere snuser08:29 Frp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18 Barneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11 Laveste fødselstall i Kina siden 194908:06 Betydelig snøskredfare på Vestlandet07:47 Svenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25 Faren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23 Elleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10 Wild tilbake på vinnersporet07:03 Meningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54 UNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42 Nestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24 Guatemalas nye president bryter med Venezuela06:00 Topptungt fredsmøte om Libya05:50 Dette skjer i dag05:36 Dette skjedde i natt05:30 Bergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07 Asias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06 Biltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02 To menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26 Brannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38 Svakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35 Snøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02 Frp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46 Ny person død av mystisk virus i Kina02:45 Googles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30 Israel angrep Gazastripen for andre dag på rad02:26 Konkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans02:20 Drammenbanen og Askerbanen åpen for trafikk igjen01:39 Undersøkelse: Stort flertall for at staten bør ta over luftambulansen01:32 Frp-topper: Visste ikke at IS-siktet kvinne skulle hentes hjem
Siste nytt
06:32NorgeAftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:22NorgeÉn siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land06:17VerdenAlkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00NorgeDette skjer i dag05:53VerdenForskere: Over tusen trolig smittet av kinesisk lungevirus05:53NorgeMann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30NorgeDette skjedde i natt05:13NorgeForsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47NorgeMann påkjørt av trikken i Trondheim04:46VerdenLærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39NorgeBrannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23VerdenRegn dynker skogbranner øst i Australia03:52NorgeByrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35NorgeStadig færre barn i Bygde-Norge02:41SportVentura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04NorgeJagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04VerdenJohnson inviterer til brexit-feiring01:04VerdenÉn person skutt og alvorlig skadd i Sverige00:56NorgePST bekrefter: Terrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen00:36VerdenTrump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34VerdenBoeing har funnet ny 737 Max-feil23:09VerdenJury utpekt i Weinstein-saken22:43NorgePerson død etter vold22:37NorgeFrykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15NorgeEn person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28NorgeAnne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55NorgeFrp-exit kan utløse lederstrid20:13KulturMotedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51SportBrutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42NorgeMedier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41VerdenForskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52NorgeMistenkelig dødsfall i Skien18:36NorgeTogsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12NorgeDurek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46Helse og livsstilAnnonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37NorgeHjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03NorgeMann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00NorgeFrps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46SportNorges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29VerdenLavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26VerdenThunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16KulturTV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51NorgeUng mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51SportNorsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22SportSkal rydde opp i svensk langrennskaos13:22PolitikkÅtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20VerdenMann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20NorgeOvergrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07PolitikkKrisemøte mandag for å redde regjeringen12:24KulturGjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23VerdenJapansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22VerdenNASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04SportSejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46PolitikkFrykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33SportSolskjær har utnevnt ny kaptein11:24NorgeYtterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02SportTysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01ReiseAustralia taper milliarder på at turistene uteblir11:00NorgeJordskjelv utenfor Bergen10:23Sport– Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22SportGlimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21PengerNordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41NorgeSjark gikk på grunn i Finnmark09:40SportØdegaard skadefri og klar til kamp09:29SportSlik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13PengerAnbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12PolitikkUkrainas statsminister vil gå av08:50SportIversen var syk da han startet Tour de Ski08:49Verden25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46Helse og livsstilFærre røyker, flere snuser08:29PolitikkFrp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18NorgeBarneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11VerdenLaveste fødselstall i Kina siden 194908:06NorgeBetydelig snøskredfare på Vestlandet07:47SportSvenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25NorgeFaren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23VerdenElleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10SportWild tilbake på vinnersporet07:03PolitikkMeningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54VerdenUNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42NorgeNestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24VerdenGuatemalas nye president bryter med Venezuela06:00VerdenTopptungt fredsmøte om Libya05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeDette skjedde i natt05:30KulturBergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07PengerAsias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06PengerBiltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02NorgeTo menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26NorgeBrannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38PengerSvakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35NorgeSnøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02PolitikkFrp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46Helse og livsstilNy person død av mystisk virus i Kina02:45PengerGoogles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30VerdenIsrael angrep Gazastripen for andre dag på rad02:26NorgeKonkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans02:20NorgeDrammenbanen og Askerbanen åpen for trafikk igjen01:39NorgeUndersøkelse: Stort flertall for at staten bør ta over luftambulansen01:32NorgeFrp-topper: Visste ikke at IS-siktet kvinne skulle hentes hjem
Populært