Les om prosjektetStatus: 45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km
Les mer45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km

Magisk realisme i Kråkeslottet

Kråkeslottet er skeivt, vakkert og sært. Ikke for alle, men alle er likevel velkomne. Foto: Roger Grosvold
Kråkeslottet er skeivt, vakkert og sært. Ikke for alle, men alle er likevel velkomne. Foto: Roger Grosvold

I Kråkeslottet møtes to ulike verdener. Resultatet er et eventyrlig sted som trygt kan beskrives som skeivt, sært og vakkert.

SKALAND, SENJA (ABC Nyheter): Ute på en liten øy, knyttet til fastlandet via en smal molo der du til nød kan kjøre over med bil, ligger det et stort og rødfarget bygg som sett utenfra kan virke som et hvilket som helst renovert fiskebruk. Men tar du turen ut hit, vil du raskt oppdage et eventyrlig sted der kunst og kultur står i fokus.

– Magisk realisme, smiler daglig leder og deleier Georg Blickfeldt når vi spør ham hvordan han selv vil beskrive bygget som lyder navnet Kråkeslottet.

– Stort sett ubeskrivelig, må oppleves, følger han raskt opp.

Fra falleferdig til samlingspunkt

En regnfull junidag kommer jeg syklende over moloen til Kråkeslottet og der er det full aktivitet. Store fotografier er i ferd med å bli hengt opp på kroker som slås inn i bergsiden, mens fotokunstneren selv, svenske Maja Daniels, følger nøye med.

– Vi forbereder en månedslang internasjonal kunstfestival, ArtiJuli, som blant annet består av fem utstillinger med kunstnere fra Sverige, Wales, Belgia og Senja, forteller Blickfeldt når vi møter ham med verktøy i hånda ute på stien langs bergveggen.

Dette er det åttende året festivalen avholdes og den finner sted hver dag

gjennom hele juli måned. Og så har vi en musikkfestival – Kråkeslottfestivalen - som har vart i sytten år.

(Saken fortsetter under)

Maja Daniels i ferd med å henge opp sine fotografier på bergveggen. Foto: Roger Grosvold
Maja Daniels i ferd med å henge opp sine fotografier på bergveggen. Foto: Roger Grosvold

Kråkeslottet blir på egne nettsider beskrevet som skeivt, vakkert og sært. Sammen med kompanjongen Kitte Nordstrøm er det Georg Blickfeldt som står for den daglige driften av stedet som har en lang og innholdsrik historie.

– Tidligere var det et fiskebruk som hadde stått tomt i ti år. Det var helt forfallent og i ferd med å rase ut i havet. Så kom Ulf Willgohs Knudsen inn og kjøpte det, og han endret det til en miks mellom privat hjem og kultursenter. I 1996 overtok jeg det og da bygget jeg videre på det han startet.

Les også: En kul i magen ødela fotograf-drømmen – nå hjelper Elisabeth andre fotografer

Kunst til folket

Etter overtakelsen i 1996 er Kråkeslottet fylt med enda mer kultur. Når det ikke er åsted for ulike kulturaktiviteter driver de med utleie, blant annet har det vært populært å leie i forbindelse med bryllup.

– Fra oktober og ut til mars måned bor det ulike kunstnere på huset mens de først og fremst jobber med å forberede arbeider til kunstfestivalen ArtiJuli. Samtlige utenlandske som står på årets festivalprogram, har vært her i vinter og jobbet, forteller Blickfeldt.

(Saken fortsetter under)

På andre siden av moloen ligger et eventyrlig sted. Foto: Roger Grosvold

Tanken bak festivalen er å gjøre kunstopplevelser tilgjengelig for flere, særlig lokalt og regionalt.

– Det finnes jo ikke andre kunstinstitusjoner eller former for visuell samtidskunst i nærheten her, da må du til Tromsø eller Harstad. Publikumet som kommer hit representerer hele bredden, ikke minst de som ikke har vært på så mange kunstarrangementer tidligere. Det er flere tilreisende som kommer, men det er først og fremst de «kortreiste» fra blant annet Harstad og Finnsnes vi retter oss mot.

Les også: Da kong Olav V fikk skarv

Familieliv og kunstnerliv

Vi går bort til utearealet utenfor hovedinngangen der det står et mindre bygg. Her skal det være flere filmvisninger gjennom hele juli, blant annet en film signert Maja Daniels som skal vises inne i badstuen. Blickfeldt har selv laget den ene av filmene, en kort dokumentar om den lokale Senja-keramikeren Eilif Henriksen som er en av årets fire utvalgte kunstnere.

Inne i selve hovedbygningen runger Queen over høyttaleren mens det er frenetisk aktivitet i et tilstøtende utstillingsrom. Det rigges til spotter i taket mens ulike malerier plasseres ut og henges opp.

Midt mellom de flotte kunstverkene møter jeg den walisiske maleren Beth Marsden, som på snedig vis har løst koden med å kunne kombinere familieliv og karrière.

– Maleriene mine er et resultat av kunstnerisk samarbeid med mine tre barn. De siste årene har jeg og barna tegnet på samme lerret, det har forandret stilen min fullstendig fra å jobbe på egenhånd til å jobbe sammen og se kunst på en helt ny måte. Vi kan ta et tema i vidt forskjellige retninger, da kan det fort bli både eksperimentelt og morsomt - av og til litt kaotisk, ler hun hjertelig.

– Jeg synes det fungerer svært godt. Jeg får både være kunstnerisk og kreativ, samtidig som jeg ikke trenger ha dårlig samvittighet overfor barna mine.

Les også: Lyngdals historiske annerledeshotell

(Saken fortsetter under)

Den walisiske kunstneren Beth Masden med maleriet "Lambs". Foto: Roger Grosvold
Den walisiske kunstneren Beth Masden med maleriet "Lambs". Foto: Roger Grosvold

Fra en klode til en annen

Marsden forteller at det som oftest er hun som starter, så fortsetter barna litt før hun kommer inn igjen. Noen ganger maler hun portretter og så legger de inn ulike elementer i bildet, som for eksempel tatoveringer.

– Gir du de noen veiledning underveis, eller får de frie tøyler?

– Vi gjør det sammen, for hvis jeg ender opp med å bli for spesifikk så blir det snart for påtvunget og da blir de lei av meg. Da vil de ikke være med lenger.

Vi går over til et maleri som har tittelen «We Begged Our Loved To Love More». Marsden mener er det beste eksempelet på hvordan ting kan endre seg underveis i arbeidet.

– Det begynte med at jeg malte en scene med forvridde bilvrak. Så spurte jeg sønnen min om han ville tegne inn akkurat hva han selv hadde lyst på, og da malte han inn Jorden her oppe i hjørnet.

(Saken fortsetter under)

«We Begged Our Loved To Love More» er malt av Beth Marsden, med god hjelp av hennes sønn. Foto: Roger Grosvold
«We Begged Our Loved To Love More» er malt av Beth Marsden, med god hjelp av hennes sønn. Foto: Roger Grosvold

Det viste seg at sønnen opplevde motivet fra en helt annen vinkel enn moren.

– Han tolket det som å stå på én klode og se over til en annen. Han har også vært svært bekymret for klimaet den siste tiden, så han tegnet inn flokker med fugler som kjemper tilbake.

Les om ABC Nyheters sykkelprosjekt: «To på strømmen»: Et elektrisk eventyr gjennom Norge

Samleside: Alle artiklene fra «To på strømmen»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:21 Store protester i Chile tross løfter om sosiale reformer03:00 Medvind for motstandere av vindkraft02:28 Sjeføkonom spår fall i boligmarkedet02:21 Seksualforbrytere saksøker politiet etter «knask-eller-knep»-nekt i USA01:46 Servitører betaler skatt av tips uten å få noe tilbake01:27 Trudeau utelukker koalisjonsregjering etter knepen valgseier00:37 Tesla leverte overraskende positivt resultat00:07 Skylagring drar opp resultatet til Microsoft23:59 Sjaman Dureks bok stoppes23:34 Messi satte mesterligarekord i heldig seier23:04 Liverpool endte tapsrekken på bortebane med storseier23:00 Salzburg tapte til tross for nytt Haaland-show22:53 Motorsyklist omkom i ulykke på E39 i Sogn og Fjordane22:38 Også Elkjøp ba ansatte jobbe uten lønn21:48 Raja melder seg på i lederkampen i Venstre21:31 SV vil skrote fergerfri-satsing: – Lite seriøst21:31 – Jeg må ha fått flere hundre poser med matvarer. Dette var den eneste måten jeg kunne overleve på21:19 Dødstallene stiger mens uroen fortsetter i Chile20:33 Politihøgskolen raser mot regjeringens kuttforslag19:53 Israels president har gitt Benny Gantz regjeringsoppdrag18:58 Har du det ene av disse førerkortene, må du skynde deg18:57 – Regjeringen går historisk langt i å føye seg etter Israel18:19 Forsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15 Storstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34 Knivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32 Mann mistet livet i ulykke i Brønnøy16:56 Lene Marie Fossen er død16:54 Kagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25 Forskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06 Tankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57 Trump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32 Sjaman Dureks bok stoppes15:27 Midtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19 I helga stilles klokka til vintertid15:10 Mann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32 Verdens største tretopphus brant opp14:28 Spanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37 Stort slagsmål på Stovner i Oslo13:36 Mest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26 Google hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19 Drapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19 16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10 Issmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49 Hardarson forlenger med Start12:40 Tunisias nye president tatt i ed12:31 Russland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09 Ber publikum om videoer av ambulansekapringen11:37 Ap-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21 Svakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21 Full bortekrise for Solskjær11:20 Skamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19 Russlands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02 PST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01 Kippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37 39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34 De fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13 MDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12 Mann forskanset seg på museum i Frankrike09:56 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget09:47 Færre lovbrudd ble oppklart09:45 Granskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08 Lonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07 Botswanas politiske stabilitet på prøve09:04 15 norske alpinister til Sölden09:03 Jevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35 Stein Erik Hagen går inn i SATS07:35 Norges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 De siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 En av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo
Siste nytt
03:21VerdenStore protester i Chile tross løfter om sosiale reformer03:00NorgeMedvind for motstandere av vindkraft02:28NorgeSjeføkonom spår fall i boligmarkedet02:21VerdenSeksualforbrytere saksøker politiet etter «knask-eller-knep»-nekt i USA01:46NorgeServitører betaler skatt av tips uten å få noe tilbake01:27VerdenTrudeau utelukker koalisjonsregjering etter knepen valgseier00:37VerdenTesla leverte overraskende positivt resultat00:07VerdenSkylagring drar opp resultatet til Microsoft23:59NorgeSjaman Dureks bok stoppes23:34SportMessi satte mesterligarekord i heldig seier23:04SportLiverpool endte tapsrekken på bortebane med storseier23:00SportSalzburg tapte til tross for nytt Haaland-show22:53NorgeMotorsyklist omkom i ulykke på E39 i Sogn og Fjordane22:38PengerOgså Elkjøp ba ansatte jobbe uten lønn21:48PolitikkRaja melder seg på i lederkampen i Venstre21:31MotorSV vil skrote fergerfri-satsing: – Lite seriøst21:31Norge– Jeg må ha fått flere hundre poser med matvarer. Dette var den eneste måten jeg kunne overleve på21:19VerdenDødstallene stiger mens uroen fortsetter i Chile20:33NorgePolitihøgskolen raser mot regjeringens kuttforslag19:53VerdenIsraels president har gitt Benny Gantz regjeringsoppdrag18:58MotorHar du det ene av disse førerkortene, må du skynde deg18:57Politikk– Regjeringen går historisk langt i å føye seg etter Israel18:19NorgeForsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15SportStorstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34NorgeKnivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32NorgeMann mistet livet i ulykke i Brønnøy16:56KulturLene Marie Fossen er død16:54NorgeKagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25VerdenForskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06NorgeTankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57VerdenTrump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32KulturSjaman Dureks bok stoppes15:27PolitikkMidtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19NorgeI helga stilles klokka til vintertid15:10NorgeMann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32VerdenVerdens største tretopphus brant opp14:28SportSpanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37NorgeStort slagsmål på Stovner i Oslo13:36NorgeMest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26Helse og livsstilGoogle hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19NorgeDrapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19Norge16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10VerdenIssmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49SportHardarson forlenger med Start12:40PolitikkTunisias nye president tatt i ed12:31VerdenRussland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09NorgeBer publikum om videoer av ambulansekapringen11:37Helse og livsstilAp-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21PengerSvakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21SportFull bortekrise for Solskjær11:20PolitikkSkamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19SportRusslands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02NorgePST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01SportKippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37Verden39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34StemmerDe fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13PolitikkMDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12VerdenMann forskanset seg på museum i Frankrike09:56PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget09:47NorgeFærre lovbrudd ble oppklart09:45VerdenGranskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08ReiseLonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07PolitikkBotswanas politiske stabilitet på prøve09:04Sport15 norske alpinister til Sölden09:03PengerJevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35PengerStein Erik Hagen går inn i SATS07:35NorgeNorges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33Helse og livsstilRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeDe siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeEn av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35Helse og livsstilRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Penger30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24Helse og livsstilMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo
Populært