Meny
Les om prosjektetStatus: 45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km
Les mer45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km

Magisk realisme i Kråkeslottet

Kråkeslottet er skeivt, vakkert og sært. Ikke for alle, men alle er likevel velkomne. Foto: Roger Grosvold
Kråkeslottet er skeivt, vakkert og sært. Ikke for alle, men alle er likevel velkomne. Foto: Roger Grosvold

I Kråkeslottet møtes to ulike verdener. Resultatet er et eventyrlig sted som trygt kan beskrives som skeivt, sært og vakkert.

SKALAND, SENJA (ABC Nyheter): Ute på en liten øy, knyttet til fastlandet via en smal molo der du til nød kan kjøre over med bil, ligger det et stort og rødfarget bygg som sett utenfra kan virke som et hvilket som helst renovert fiskebruk. Men tar du turen ut hit, vil du raskt oppdage et eventyrlig sted der kunst og kultur står i fokus.

– Magisk realisme, smiler daglig leder og deleier Georg Blickfeldt når vi spør ham hvordan han selv vil beskrive bygget som lyder navnet Kråkeslottet.

– Stort sett ubeskrivelig, må oppleves, følger han raskt opp.

Fra falleferdig til samlingspunkt

En regnfull junidag kommer jeg syklende over moloen til Kråkeslottet og der er det full aktivitet. Store fotografier er i ferd med å bli hengt opp på kroker som slås inn i bergsiden, mens fotokunstneren selv, svenske Maja Daniels, følger nøye med.

– Vi forbereder en månedslang internasjonal kunstfestival, ArtiJuli, som blant annet består av fem utstillinger med kunstnere fra Sverige, Wales, Belgia og Senja, forteller Blickfeldt når vi møter ham med verktøy i hånda ute på stien langs bergveggen.

Dette er det åttende året festivalen avholdes og den finner sted hver dag

gjennom hele juli måned. Og så har vi en musikkfestival – Kråkeslottfestivalen - som har vart i sytten år.

(Saken fortsetter under)

Maja Daniels i ferd med å henge opp sine fotografier på bergveggen. Foto: Roger Grosvold
Maja Daniels i ferd med å henge opp sine fotografier på bergveggen. Foto: Roger Grosvold

Kråkeslottet blir på egne nettsider beskrevet som skeivt, vakkert og sært. Sammen med kompanjongen Kitte Nordstrøm er det Georg Blickfeldt som står for den daglige driften av stedet som har en lang og innholdsrik historie.

– Tidligere var det et fiskebruk som hadde stått tomt i ti år. Det var helt forfallent og i ferd med å rase ut i havet. Så kom Ulf Willgohs Knudsen inn og kjøpte det, og han endret det til en miks mellom privat hjem og kultursenter. I 1996 overtok jeg det og da bygget jeg videre på det han startet.

Les også: En kul i magen ødela fotograf-drømmen – nå hjelper Elisabeth andre fotografer

Kunst til folket

Etter overtakelsen i 1996 er Kråkeslottet fylt med enda mer kultur. Når det ikke er åsted for ulike kulturaktiviteter driver de med utleie, blant annet har det vært populært å leie i forbindelse med bryllup.

– Fra oktober og ut til mars måned bor det ulike kunstnere på huset mens de først og fremst jobber med å forberede arbeider til kunstfestivalen ArtiJuli. Samtlige utenlandske som står på årets festivalprogram, har vært her i vinter og jobbet, forteller Blickfeldt.

(Saken fortsetter under)

På andre siden av moloen ligger et eventyrlig sted. Foto: Roger Grosvold

Tanken bak festivalen er å gjøre kunstopplevelser tilgjengelig for flere, særlig lokalt og regionalt.

– Det finnes jo ikke andre kunstinstitusjoner eller former for visuell samtidskunst i nærheten her, da må du til Tromsø eller Harstad. Publikumet som kommer hit representerer hele bredden, ikke minst de som ikke har vært på så mange kunstarrangementer tidligere. Det er flere tilreisende som kommer, men det er først og fremst de «kortreiste» fra blant annet Harstad og Finnsnes vi retter oss mot.

Les også: Da kong Olav V fikk skarv

Familieliv og kunstnerliv

Vi går bort til utearealet utenfor hovedinngangen der det står et mindre bygg. Her skal det være flere filmvisninger gjennom hele juli, blant annet en film signert Maja Daniels som skal vises inne i badstuen. Blickfeldt har selv laget den ene av filmene, en kort dokumentar om den lokale Senja-keramikeren Eilif Henriksen som er en av årets fire utvalgte kunstnere.

Inne i selve hovedbygningen runger Queen over høyttaleren mens det er frenetisk aktivitet i et tilstøtende utstillingsrom. Det rigges til spotter i taket mens ulike malerier plasseres ut og henges opp.

Midt mellom de flotte kunstverkene møter jeg den walisiske maleren Beth Marsden, som på snedig vis har løst koden med å kunne kombinere familieliv og karrière.

– Maleriene mine er et resultat av kunstnerisk samarbeid med mine tre barn. De siste årene har jeg og barna tegnet på samme lerret, det har forandret stilen min fullstendig fra å jobbe på egenhånd til å jobbe sammen og se kunst på en helt ny måte. Vi kan ta et tema i vidt forskjellige retninger, da kan det fort bli både eksperimentelt og morsomt - av og til litt kaotisk, ler hun hjertelig.

– Jeg synes det fungerer svært godt. Jeg får både være kunstnerisk og kreativ, samtidig som jeg ikke trenger ha dårlig samvittighet overfor barna mine.

Les også: Lyngdals historiske annerledeshotell

(Saken fortsetter under)

Den walisiske kunstneren Beth Masden med maleriet "Lambs". Foto: Roger Grosvold
Den walisiske kunstneren Beth Masden med maleriet "Lambs". Foto: Roger Grosvold

Fra en klode til en annen

Marsden forteller at det som oftest er hun som starter, så fortsetter barna litt før hun kommer inn igjen. Noen ganger maler hun portretter og så legger de inn ulike elementer i bildet, som for eksempel tatoveringer.

– Gir du de noen veiledning underveis, eller får de frie tøyler?

– Vi gjør det sammen, for hvis jeg ender opp med å bli for spesifikk så blir det snart for påtvunget og da blir de lei av meg. Da vil de ikke være med lenger.

Vi går over til et maleri som har tittelen «We Begged Our Loved To Love More». Marsden mener er det beste eksempelet på hvordan ting kan endre seg underveis i arbeidet.

– Det begynte med at jeg malte en scene med forvridde bilvrak. Så spurte jeg sønnen min om han ville tegne inn akkurat hva han selv hadde lyst på, og da malte han inn Jorden her oppe i hjørnet.

(Saken fortsetter under)

«We Begged Our Loved To Love More» er malt av Beth Marsden, med god hjelp av hennes sønn. Foto: Roger Grosvold
«We Begged Our Loved To Love More» er malt av Beth Marsden, med god hjelp av hennes sønn. Foto: Roger Grosvold

Det viste seg at sønnen opplevde motivet fra en helt annen vinkel enn moren.

– Han tolket det som å stå på én klode og se over til en annen. Han har også vært svært bekymret for klimaet den siste tiden, så han tegnet inn flokker med fugler som kjemper tilbake.

Les om ABC Nyheters sykkelprosjekt: «To på strømmen»: Et elektrisk eventyr gjennom Norge

Samleside: Alle artiklene fra «To på strømmen»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:40 Lexerød gir seg som trener for J19-landslaget i fotball23:40 Norges sjømatråd frykter hard brexit med Johnson23:27 Trump saksøker kongresskomité for å hindre utlevering av selvangivelse23:22 To personer skadd i sammenstøt mellom båt og redningsskøyte22:54 Europeiske land samler seg bak britisk eskorteplan for Persiabukta22:39 Fastlimte klimaaktivister må møte i retten22:23 Beredskapen økes som følge av stor skogbrannfare i Nord-Norge22:21 Strålende utgangspunkt for Solbakken og FCK i mesterligaen22:13 Bohemian Rhapsody når 1 milliard på YouTube21:48 49 har kontaktet advokat om mobbing i Drangedal – kan bli norgeshistoriens største mobbesak21:34 United-kamp i Oslo nesten utsolgt20:50 FBI-sjefen: Russere prøver fortsatt å påvirke amerikanske valg20:17 Russisk proffbokser døde etter kamp20:16 USA tiltaler kinesere for å ha medvirket til nordkoreanske våpenprogrammer20:11 25 turister skadd i bussulykke i Tyrkia – flere norske turister skal være om bord19:48 Frankrike svetter seg gjennom ny rekord-hetebølge19:45 Fant unikt og intakt skipsvrak fra 1500-tallet utenfor Stockholm19:27 Hvert år havner 4,5 billioner sigarettsneiper i naturen, nå tror forskere at de skader plantene våre19:11 Norsk familie saksøker Boeing etter flystyrten i Etiopia18:38 Senatet gir grønt lys til Esper som USAs nye forsvarsminister18:27 Se og hør Metallica spille «Forelska i lærer'n»!18:27 Tre personer hoppet i sjøen da båt begynte å synke i Karmøy18:24 Puerto Rico: Politiet skal granske kontroversielle tekstmeldinger18:23 Båt i ferd med å synke i Åkra i Rogaland – alle tatt opp fra sjøen18:04 Ny etappeseier for Ewan – Kristoff parkert i spurten18:00 Hydro-hopp på positiv børsdag17:58 Stoltenberg gratulerer Johnson17:43 To fengslet for tolv branner i Sverige17:19 Skaper frykt: Her er Nord-Koreas nye gigant-ubåt17:15 Skogbrann i samme område som fjorårets katastrofebrann i Hellas17:05 Strømmen begynner å vende tilbake i Venezuela17:03 Warholm tar over etter Bolt i Puma: – Det er dritkult, jeg kunne ikke vært mer fornøyd16:30 NRK: Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på Black Box-henleggelse16:26 Krekar-saken: Sanner endrer instruksen til UDI for å kunne trekke tilbake statsborgerskap16:21 UDI sier at de ikke hadde kjennskap til terroretterforskning i Italia16:12 Forsvarsdepartementet: Norge kontaktet av Storbritannia om eskorteplaner i Persiabukta16:05 Full stopp for torskefisket i Østersjøen16:03 NRK: Svein Jemtland anker ikke dommen på 17 års fengsel til Høyesterett15:59 Kvinne skadd i fallulykke ved Lindesnes fyr15:37 Svak krone gjør utenlandsferien dyr for nordmenn15:30 Brudd i fiberkabel rammer 1.500 personer i Mo i Rana15:26 Tap for Griezmann i Barcelona-debuten mot Chelsea15:24 Storbrann under kontroll i Portugal14:57 Her fyller paret bensin før drømmereisen – få timer senere var de brutalt drept14:39 Russisk LGBT-aktivist funnet drept14:25 Tidligere kinesisk statsminister er død14:23 Klagestorm mot NRK etter Scrabble-vits14:01 EUs brexit-sjef: – Ser fram til å samarbeide med Johnson13:28 Nordmann omkom i trafikkulykke i Thailand13:22 Gilbert om luftambulansekrisen: – Uforsvarlig og uholdbar13:21 NRK: PST sier det kan bli aktuelt å opprette saker mot Krekars meddømte13:01 Bergensskole stengt etter asbestfunn13:00 Britisk statssekretær i utdanningsdepartementet trekker seg12:38 Chloe (1) falt i døden fra bestefarens hender12:24 Fengslingsmøte torsdag for 18-åring som er pågrepet for drapsforsøk i Hellas12:18 Boris Johnson blir ny britisk statsminister11:56 Kollegaer hedret brannmann som omkom i trafikkulykke i Kvinesdal11:46 Børge ble 2,5 milliarder rikere på én dag11:34 Storbeslag av elfenben og skjelldyr i Singapore11:21 Funnet bak fryseren ti år etter at han forsvant11:13 Rekordmange har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak11:10 Trygg Trafikk: – Meningsløst å trimme elsparkesykler11:04 Demokratene vil ha svar fra motvillig Mueller10:50 Politiet frigir navn på omkommet basehopper10:48 Solskjær tok grep for å bedre United-spillernes form10:22 Sykehusene bryter tidsfrister oftere10:09 Norovirus påvist i Madlaleiren10:08 Aker BP-brønn avdekket opptil 200 millioner fat olje i Nordsjøen09:57 Ni uker satt av til straffesak mot voldtektstiltalt kulturprofil09:52 Jehovas vitner må betale erstatning til ekskludert medlem09:51 Maria Ressa for retten på Filippinene09:29 Narko-bil med milliard-last krasjet med parkerte politibiler08:42 Trump ønsker raskere utsending av folk uten lovlig opphold08:20 Oppfinner skal krysse Den engelske kanal med jetdrevet flygebrett07:48 Fakturasvindel på 97 millioner kroner ble til to års soning07:37 Johnson og Hunt venter på resultatet07:00 Aper, fisk og trær nærmere utryddelse06:45 Kaggestad tror Bernal vinner Tour de France06:30 Wiborg: – 50 prosent sjanse for at Frp går ut av regjering06:25 Sør-Korea avfyrte varselskudd mot russisk militærfly06:07 Henrik Christiansen videre til finalen på 800 meter fri i svømme-VM05:52 Sverige mener norsk politihelikopter krenket deres territorium05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Studie: Multiresistent malaria sprer seg i Sørøst-Asia03:40 Elsparkesykkel tok fyr i leilighet i Lillestrøm03:28 Tony Blair vil ikke bekrefte at han vil stemme på eget parti02:48 Flere organisasjoner vil ha nye utredninger av vindkraft02:27 Venezuela hevder seg utsatt for «elektromagnetisk angrep» etter strømbrudd02:26 Norsk kart til topps i verdensmesterskapet02:03 Irans utenriksminister: – Vi søker ingen konfrontasjon01:51 Utøya-naboer reagerer på minnested – varsler søksmål01:39 Rødt og Sp varsler nei til EUs fjerde energipakke01:26 Valgekspert: – KrFs situasjon er ­overraskende bra01:17 Budsjettenighet i USA01:03 Studie: Unødvendig for friske å forebygge hjerteinfarkt med aspirin00:37 Politiet: – Avpass farten ved våt veibane23:50 Bare gutter og ingen jenter født på tre måneder i 132 indiske byer23:11 Kontroll på to kvinner som var savnet etter brann i Sandefjord22:58 Advokatkontor klager inn Mattilsynet for Landsbruks- og matdepartementet
Siste nytt
23:40SportLexerød gir seg som trener for J19-landslaget i fotball23:40NorgeNorges sjømatråd frykter hard brexit med Johnson23:27VerdenTrump saksøker kongresskomité for å hindre utlevering av selvangivelse23:22NorgeTo personer skadd i sammenstøt mellom båt og redningsskøyte22:54VerdenEuropeiske land samler seg bak britisk eskorteplan for Persiabukta22:39NorgeFastlimte klimaaktivister må møte i retten22:23NorgeBeredskapen økes som følge av stor skogbrannfare i Nord-Norge22:21SportStrålende utgangspunkt for Solbakken og FCK i mesterligaen22:13KulturBohemian Rhapsody når 1 milliard på YouTube21:48Norge49 har kontaktet advokat om mobbing i Drangedal – kan bli norgeshistoriens største mobbesak21:34SportUnited-kamp i Oslo nesten utsolgt20:50VerdenFBI-sjefen: Russere prøver fortsatt å påvirke amerikanske valg20:17SportRussisk proffbokser døde etter kamp20:16VerdenUSA tiltaler kinesere for å ha medvirket til nordkoreanske våpenprogrammer20:11Verden25 turister skadd i bussulykke i Tyrkia – flere norske turister skal være om bord19:48VerdenFrankrike svetter seg gjennom ny rekord-hetebølge19:45VerdenFant unikt og intakt skipsvrak fra 1500-tallet utenfor Stockholm19:27Helse og livsstilHvert år havner 4,5 billioner sigarettsneiper i naturen, nå tror forskere at de skader plantene våre19:11NorgeNorsk familie saksøker Boeing etter flystyrten i Etiopia18:38VerdenSenatet gir grønt lys til Esper som USAs nye forsvarsminister18:27KulturSe og hør Metallica spille «Forelska i lærer'n»!18:27NorgeTre personer hoppet i sjøen da båt begynte å synke i Karmøy18:24VerdenPuerto Rico: Politiet skal granske kontroversielle tekstmeldinger18:23NorgeBåt i ferd med å synke i Åkra i Rogaland – alle tatt opp fra sjøen18:04SportNy etappeseier for Ewan – Kristoff parkert i spurten18:00PengerHydro-hopp på positiv børsdag17:58PolitikkStoltenberg gratulerer Johnson17:43VerdenTo fengslet for tolv branner i Sverige17:19VerdenSkaper frykt: Her er Nord-Koreas nye gigant-ubåt17:15VerdenSkogbrann i samme område som fjorårets katastrofebrann i Hellas17:05VerdenStrømmen begynner å vende tilbake i Venezuela17:03SportWarholm tar over etter Bolt i Puma: – Det er dritkult, jeg kunne ikke vært mer fornøyd16:30NorgeNRK: Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på Black Box-henleggelse16:26NorgeKrekar-saken: Sanner endrer instruksen til UDI for å kunne trekke tilbake statsborgerskap16:21NorgeUDI sier at de ikke hadde kjennskap til terroretterforskning i Italia16:12PolitikkForsvarsdepartementet: Norge kontaktet av Storbritannia om eskorteplaner i Persiabukta16:05VerdenFull stopp for torskefisket i Østersjøen16:03NorgeNRK: Svein Jemtland anker ikke dommen på 17 års fengsel til Høyesterett15:59NorgeKvinne skadd i fallulykke ved Lindesnes fyr15:37ReiseSvak krone gjør utenlandsferien dyr for nordmenn15:30NorgeBrudd i fiberkabel rammer 1.500 personer i Mo i Rana15:26NorgeTap for Griezmann i Barcelona-debuten mot Chelsea15:24VerdenStorbrann under kontroll i Portugal14:57VerdenHer fyller paret bensin før drømmereisen – få timer senere var de brutalt drept14:39VerdenRussisk LGBT-aktivist funnet drept14:25VerdenTidligere kinesisk statsminister er død14:23NorgeKlagestorm mot NRK etter Scrabble-vits14:01PolitikkEUs brexit-sjef: – Ser fram til å samarbeide med Johnson13:28NorgeNordmann omkom i trafikkulykke i Thailand13:22NorgeGilbert om luftambulansekrisen: – Uforsvarlig og uholdbar13:21NorgeNRK: PST sier det kan bli aktuelt å opprette saker mot Krekars meddømte13:01NorgeBergensskole stengt etter asbestfunn13:00PolitikkBritisk statssekretær i utdanningsdepartementet trekker seg12:38VerdenChloe (1) falt i døden fra bestefarens hender12:24NorgeFengslingsmøte torsdag for 18-åring som er pågrepet for drapsforsøk i Hellas12:18VerdenBoris Johnson blir ny britisk statsminister11:56NorgeKollegaer hedret brannmann som omkom i trafikkulykke i Kvinesdal11:46PengerBørge ble 2,5 milliarder rikere på én dag11:34VerdenStorbeslag av elfenben og skjelldyr i Singapore11:21VerdenFunnet bak fryseren ti år etter at han forsvant11:13NorgeRekordmange har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak11:10NorgeTrygg Trafikk: – Meningsløst å trimme elsparkesykler11:04VerdenDemokratene vil ha svar fra motvillig Mueller10:50NorgePolitiet frigir navn på omkommet basehopper10:48SportSolskjær tok grep for å bedre United-spillernes form10:22NorgeSykehusene bryter tidsfrister oftere10:09NorgeNorovirus påvist i Madlaleiren10:08PengerAker BP-brønn avdekket opptil 200 millioner fat olje i Nordsjøen09:57NorgeNi uker satt av til straffesak mot voldtektstiltalt kulturprofil09:52NorgeJehovas vitner må betale erstatning til ekskludert medlem09:51VerdenMaria Ressa for retten på Filippinene09:29VerdenNarko-bil med milliard-last krasjet med parkerte politibiler08:42VerdenTrump ønsker raskere utsending av folk uten lovlig opphold08:20VerdenOppfinner skal krysse Den engelske kanal med jetdrevet flygebrett07:48NorgeFakturasvindel på 97 millioner kroner ble til to års soning07:37VerdenJohnson og Hunt venter på resultatet07:00VerdenAper, fisk og trær nærmere utryddelse06:45SportKaggestad tror Bernal vinner Tour de France06:30NorgeWiborg: – 50 prosent sjanse for at Frp går ut av regjering06:25VerdenSør-Korea avfyrte varselskudd mot russisk militærfly06:07SportHenrik Christiansen videre til finalen på 800 meter fri i svømme-VM05:52NorgeSverige mener norsk politihelikopter krenket deres territorium05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenStudie: Multiresistent malaria sprer seg i Sørøst-Asia03:40NorgeElsparkesykkel tok fyr i leilighet i Lillestrøm03:28VerdenTony Blair vil ikke bekrefte at han vil stemme på eget parti02:48NorgeFlere organisasjoner vil ha nye utredninger av vindkraft02:27VerdenVenezuela hevder seg utsatt for «elektromagnetisk angrep» etter strømbrudd02:26NorgeNorsk kart til topps i verdensmesterskapet02:03VerdenIrans utenriksminister: – Vi søker ingen konfrontasjon01:51NorgeUtøya-naboer reagerer på minnested – varsler søksmål01:39NorgeRødt og Sp varsler nei til EUs fjerde energipakke01:26NorgeValgekspert: – KrFs situasjon er ­overraskende bra01:17VerdenBudsjettenighet i USA01:03VerdenStudie: Unødvendig for friske å forebygge hjerteinfarkt med aspirin00:37NorgePolitiet: – Avpass farten ved våt veibane23:50VerdenBare gutter og ingen jenter født på tre måneder i 132 indiske byer23:11NorgeKontroll på to kvinner som var savnet etter brann i Sandefjord22:58NorgeAdvokatkontor klager inn Mattilsynet for Landsbruks- og matdepartementet
Populært