Les om prosjektetStatus: 45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km
Les mer45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km

Handelssteder var Nord-Norges forbindelse med verden

Slik så det ut på Ørnes handelssted.
Slik så det ut på Ørnes handelssted. Foto: Nordlands museum

– De hadde fullstendig kontroll over lokalsamfunnet. Alt skjedde på handelsstedet, forteller historiker.

ØRNES, MELØY (ABC Nyheter): Kommer du fra et sted sør for Trondheim og er lite historieinteressert, kan det hende du aldri har hørt om et handelssted før. Det hadde ikke undertegnede før jeg reiste til Ørnes i Meløy kommune i Nordland heller.

Handelssteder er et nordnorsk fenomen som hadde sin storhetstid på 1800-tallet. Da fantes det mellom 200-300 av dem mellom Brønnøysund i sør til Vardø i nord.

Konservator Helge Seim ved Ørnes handelssenter, en del av Nordlands museum, forteller at det var ønske om mer organisert handel på 1800-tallet.

– Konge og stat hadde interesse av å få skatteinntjening, og prøvde å sørge for at alle handel ble gjort i byene slik at det ble lettere å beskatte. Problemet var at det ikke fantes noen byer i Nord-Norge, men nordlendinger hadde likevel behov for å handle. Derfor dukket disse handelsstedene opp, forteller Seim til ABC Nyheter.

Myndighetene ønsket også å få kontroll på de omreisende handelsmenn, skreppakarene, som ikke nødvendigvis solgte livsnødvendige produkter. Disse var i tillegg vanskelige å beskatte.

– I tillegg gjorde de det enklere å knytte lofotfiske til bryggene i Bergen, og gjennom dem, det internasjonale marked.

Lokalsamfunnets «far»

Handelsstedene ble drevet av såkalte gjestgivere. De var privilegerte handelsmenn, som hadde fått tillatelse fra Kongen til å drive handel. Disse «nessekongene» satt på stor kapital og kan trygt sies og ha vært den nord-norske adelen.

– De hadde fullstendig kontroll over lokalsamfunnet. Alt skjedde på handelsstedet, ikke bare handel. Det var poståpneri, der posten ble åpnet. Det var de som kjøpte fisken fra fiskerne, solgte varer til befolkningen, lånte ut penger til de som trengte det. Det var kornlalgre, fjøs og tjenestefolk. Kanskje hadde stedene smie og bakeri.

Flere drivere av handelssteder fikk etter hvert kontroll over mye landområder. Dels via oppkjøp, dels fordi folk ikke klarte å tilbakebetale lånene sine. Seim understreker imidlertid at det ikke var snakk om godseiere som ønsket å utnytte og undertrykke.

– Driverne ble gjerne kalt for «far». Med det følger både tukt og kjærlighet. De passet på befolkningen sin, for uten befolkning ville ikke handelsstedene kunne eksistere. Uten handelsstedene kunne heller ikke befolkningen eksistere, så det var et gjensidig avhengighetsforhold.

Les også: En kul i magen ødela fotograf-drømmen – nå hjelper Elisabeth andre fotografer

Det som i dag er hovedhuset og som utgjør den største delen av utstillingen ved museet, samt kafeen, var ikke hovedhuset i sin tid. Selve gården brant ned under krigen da noen uforsiktige tyskere fyrte for hardt og forårsaket en pipebrann. Dette var våningshuset. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Det som i dag er hovedhuset og som utgjør den største delen av utstillingen ved museet, samt kafeen, var ikke hovedhuset i sin tid. Selve gården brant ned under krigen da noen uforsiktige tyskere fyrte for hardt og forårsaket en pipebrann. Dette var våningshuset. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Lå der jektene passerte

Plasseringen av handelsstedene var ikke tilfeldig.

– Da de seilte sørover og nordover var det viktig å seile så nærme land som mulig, for det var der jektene kunne gå.

En jekt er en bred, liten seilskute som ble brukt til å frakte fisk fra nord til sør. For å unngå de mektige kreftene fra hav, vær og vind i størst mulig grad, gikk de langs land og forbi de mange handelsstedene i Nord-Norge.

Etter at mer moderne teknologi ble tatt i bruk i skipsbygging utover 1900-tallet, var det ikke lenger nødvendig for skipene å gå så nært land. Det er noe av grunnen til at steder som engang var sentrale i Nord-Norge ikke er det lenger, som for eksempel Kjerringøy, hvor et av de største og mektigste handelsstedene lå.

– Mens handelssteder flest skyldte penger til havna i Bergen, var det havna i Bergen som skyldte penger til Kjerringøy, forteller Seim.

Les også: Velkommen til Norges minste by, Kolvereid

For driverne av handelssteder i Nord-Norge handlet det om å vise rikdom utad, slik at den lokale befolkningen skulle ha tillit til at de kunne hjelpe dem og beskytte dem i nedgangstider. Flotte antrekk var viktig faktor for å formidle velstand. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
For driverne av handelssteder i Nord-Norge handlet det om å vise rikdom utad, slik at den lokale befolkningen skulle ha tillit til at de kunne hjelpe dem og beskytte dem i nedgangstider. Flotte antrekk var viktig faktor for å formidle velstand. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Et representativt handelssted

En del av utstillingen ved museet består av autentiske gjenstander tidligere drivere av handelsstedet har eid, som er donert av etterkommere. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
En del av utstillingen ved museet består av autentiske gjenstander tidligere drivere av handelsstedet har eid, som er donert av etterkommere. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Blant de mange hundre handelsstedene i Nord-Norge var det på Ørnes langt ifra det største eller det mektigste, men Seim mener det er representativt for hvordan mange handelssteder var.

– Ørnes handelssted var litt smått. Ikke så veldig digert. Det passet på sin øyeblikkelig nærhet, sin sfære.

Kun tre av de opprinnelige 12-14 bygningene står igjen på stedet. I våningshuset har museet satt opp en utstilling som gir et innblikk i hvordan handelsstedet fungerte, og som viser utviklingen i lokalsamfunnet gjennom 1800- og 1900-tallet.

Blant annet kan besøkende bli kjent med familien som drev stedet, før det omsider ble lagt ned med den syvende driveren.

Mens driverne av handelssteder skulle vise rikdom utad, handlet det mye om å spare på innsiden. De private rommene var gjerne sparsommelig og enkelt innredet. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Mens driverne av handelssteder skulle vise rikdom utad, handlet det mye om å spare på innsiden. De private rommene var gjerne sparsommelig og enkelt innredet. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

– Ikke rart hun var streng og trist

Handelsstedet ble startet av Elling Pedersen i 1794, og lagt ned på slutten rundt 1960, etter at den syvende driveren Sigurd Bernhoft døde. Da lignet det mer på et gods enn et handelssted.

Den gamle smia er en av tre bygninger som fremdeles står igjen etter de 12-14 bygningene som utgjorde Ørnes handelssted. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Den gamle smia er en av tre bygninger som fremdeles står igjen etter de 12-14 bygningene som utgjorde Ørnes handelssted. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

– Handelsstedene mistet privilegiene sine, ett etter ett. De mistet monopolet både til å låne ut penger og til å drive handel. Når andre aktører kom inn, ble handelsstedene lite konkurransedyktige. Tingene som dannet bakgrunnen for makten, smuldret opp. Likevel klarte de å omstille seg her i Ørnes ved å gå bort fra handelen og satse på skipsfart. Det var det som gjorde at Sigurd klarte å holde stedet i gang, forteller Seim.

Fredrikke Dass og Johan Nikolai Myhre Bernhoft var de sjette driverne av Ørnes handelssted, og led tragiske tap. Samme året som sønnen Sigurd ble født, døde tre av hans eldre søsken.

– Det er ikke rart at hun ser litt streng og trist ut på bildet, sier Seim, mens han holder fram et fotografi av Fredrikke Dass, som mistet tre av sine fem barn i løpet av kort tid.

Sigurd Bernhoft og kona Elise Klementine fikk ingen barn, og handelsstedet ble avviklet med dem.

– De sier Sigurd ble skjemt bort av foreldrene sine, men det er vel forståelig gitt hva som skjedde med søsknene hans.
Les også: Million-toalett med dritt-problemer

Sigurd og Elise Bernhoft var de syvende og siste driverne av Ørnes handelssted. De hadde ingen etterkommere. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Sigurd og Elise Bernhoft var de syvende og siste driverne av Ørnes handelssted. De hadde ingen etterkommere. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Sto i fare for å forfalle helt

Det var slett ikke gitt at de gjenværende bygningene på Ørnes handelssted skulle bli stående lenge nok til å bli et museum.

Etter at Sigurd døde flyttet Elise Klementines nevø nordover. Han flyttet inn i huset og stiftet etter hvert familie. Huset ble brukt som bolighus av denne familien frem til de flyttet ut i 1976. Området ble da omregulert, og Ørnes handelsted gikk over i kommunens eie.

– Det er noe som heter at folk trenger hus, men hus trenger også folk. Dette viste seg å være aktuelt for Ørnes handelssted. Etter at Finne-familien flyttet ut, begynte bygningene å forfalle. Det ble etter hvert et øyesår i det ellers så moderne Ørnes. Det var faktisk tilfeller der folk prøvde å skyte på det med nyttårsraketter i håp om at flammen skulle rydde det unna. Det var ganske trasige greier, sier Seim.

På 80-tallet ble det gjennomført mindre restaurering, men i alt for beskjeden målestokk. Først mellom 2006-2008 blir det satt i gang med ordentlig restaurering, slik at handelsstedet kunne bli det fullverdige museet som det er idag.Samleside: Les alle artiklene fra prosjektet «To på strømmen»

Følg «To på strømmen» på Facebook!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:09 En person såret i ny skyteepisode i Malmö19:34 Erna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20 Boeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50 Bønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45 Forsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25 Snøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06 En «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57 Ti-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27 Litauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09 Kampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07 Isbreer fortsetter å krympe15:17 To fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17 Lacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55 Våpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44 Minst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40 Kandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36 Ap kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15 Brexitpartiet trekker kandidater til valget14:14 Xhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13 Internt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50 Chile skal få ny grunnlov13:18 163 studenter tapte mot staten i retten13:12 Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34 Klopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27 Gambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27 Warholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12 Brexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00 Regjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44 Over 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43 Kaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32 Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21 RBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13 Regjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45 Rasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32 19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31 Lagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53 UD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47 Forskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47 Mann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35 Ruud snuser på karrierebeste09:19 Rapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16 180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13 Wenger tror Liverpool vinner Premier League09:13 Alexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49 Økte strømpriser dro prisveksten opp08:11 Ventetiden øker for norske pasienter07:57 Passasjerbuss har veltet i Akershus07:36 Seattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36 Ventetiden øker for norske pasienter07:34 Far ble avslørt av datteren07:28 Kraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23 Demonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11 Stor politisk usikkerhet i Bolivia07:05 Underkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00 TV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44 Svindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15 Nyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nå skal trygdeskandalen flombelyses05:27 Demonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08 Latinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57 Person til sykehus etter brann i Asker04:54 Trondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17 Rapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14 Neil Young vil bli amerikansk statsborger03:29 Delstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20 Tre nye demonstranter drept i Irak03:05 Sparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53 Rødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11 Topper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47 Brannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40 Iran bygger enda et atomanlegg01:22 Mexico tilbyr Morales asyl01:02 Bilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31 Sanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02 Minst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16 Juventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24 Varhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05 Vraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51 Ambulanse frontkolliderte med personbil21:50 Solbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49 Lyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39 Bundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58 Fortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30 Hevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11 Målløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09 Lillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06 Ny hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51 Molde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48 Mann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39 Bussjåfør kjørte på to barn på Jessheim19:35 Liverpool overlegne i gigantduellen, knuste Manchester City19:04 Erna Solberg: – Vi må hindre at fordommer sprer seg18:58 Haaland-målfest ble avgjørende i toppkamp18:54 Venstre vil ha gratis SFO for de fattigste fra 202118:37 Celtic og Elyounoussi slo Motherwell, holder Rangers bak seg18:35 Flere sivile drept i russiske luftangrep i Syria18:03 Irakiske ledere lover valgreform og endring i landet
Siste nytt
20:09VerdenEn person såret i ny skyteepisode i Malmö19:34NorgeErna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20PengerBoeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50NæringslivBønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45NorgeForsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25NorgeSnøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06NorgeEn «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57VerdenTi-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27VerdenLitauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09SportKampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07NorgeIsbreer fortsetter å krympe15:17NorgeTo fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17SportLacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55NorgeVåpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44NorgeMinst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40SportKandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36PolitikkAp kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15PolitikkBrexitpartiet trekker kandidater til valget14:14SportXhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13PolitikkInternt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50PolitikkChile skal få ny grunnlov13:18Norge163 studenter tapte mot staten i retten13:12VerdenDanmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34SportKlopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27VerdenGambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27SportWarholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12StemmerBrexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00KulturRegjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44MotorOver 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43VerdenKaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32VerdenPolitiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21SportRBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13MotorRegjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45SportRasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32Norge19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31SportLagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53VerdenUD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47NorgeForskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47NorgeMann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35SportRuud snuser på karrierebeste09:19KulturRapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16Norge180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13SportWenger tror Liverpool vinner Premier League09:13SportAlexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49PengerØkte strømpriser dro prisveksten opp08:11Helse og livsstilVentetiden øker for norske pasienter07:57NorgePassasjerbuss har veltet i Akershus07:36SportSeattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36NorgeVentetiden øker for norske pasienter07:34NorgeFar ble avslørt av datteren07:28NorgeKraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23VerdenDemonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11PolitikkStor politisk usikkerhet i Bolivia07:05NorgeUnderkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00KulturTV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44SportSvindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15PolitikkNyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNå skal trygdeskandalen flombelyses05:27VerdenDemonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08VerdenLatinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57NorgePerson til sykehus etter brann i Asker04:54NorgeTrondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17NorgeRapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14KulturNeil Young vil bli amerikansk statsborger03:29VerdenDelstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20VerdenTre nye demonstranter drept i Irak03:05PengerSparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53NorgeRødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11VerdenTopper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47NorgeBrannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40VerdenIran bygger enda et atomanlegg01:22VerdenMexico tilbyr Morales asyl01:02NorgeBilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31VerdenSanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02NorgeMinst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16SportJuventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24NorgeVarhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05SportVraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51NorgeAmbulanse frontkolliderte med personbil21:50SportSolbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49SportLyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39SportBundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58VerdenFortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30NorgeHevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11SportMålløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09SportLillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06SportNy hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51SportMolde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48VerdenMann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39NorgeBussjåfør kjørte på to barn på Jessheim19:35SportLiverpool overlegne i gigantduellen, knuste Manchester City19:04PolitikkErna Solberg: – Vi må hindre at fordommer sprer seg18:58SportHaaland-målfest ble avgjørende i toppkamp18:54NorgeVenstre vil ha gratis SFO for de fattigste fra 202118:37SportCeltic og Elyounoussi slo Motherwell, holder Rangers bak seg18:35VerdenFlere sivile drept i russiske luftangrep i Syria18:03VerdenIrakiske ledere lover valgreform og endring i landet
Populært