Les om prosjektetStatus: 45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km
Les mer45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km

Her gikk Norges skarpeste språkgrense

Video: Denne steingarden markerer hvor riksgrensen mellom Danmark-Norge og Sverige en gang lå.
Artikkelen fortsetter under annonsen

En gammel steingard markerte skillet mellom sunnmørsk og romsdalsk. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

MIDØYA, MIDSUND (ABC Nyheter): På en øy i havgapet lengst vest i landet vårt, i fjord- og fjellfylket Møre og Romsdal, ligger en gammel steingard.

Vesle Midøya er ikke større enn 13,9 kvadratkilometer, og hadde kun 410 innbyggere i 2015. Likevel er ikke øya uten historisk betydning.

Den gamle steingarden på vestsiden av øya markerer hvor riksgrensen mellom Danmark-Norge og Sverige gikk en gang i tiden. Men ikke særlig lenge.

Nordmøre, Romsdal og Trøndelag til Sverige

Andre halvdel av 1600-tallet var en svært urolig tid i Skandinavia. Danmark-Norge var i lengre perioder i krig med Sverige, og måtte gi fra seg store landområder til nabolandet i øst. I 1657 gikk Danmark-Norge til krig for å vinne landområdene tilbake, men tapte.

Resultatet ble at vi måtte gi fra oss enda mer land. Nordmøre, Romsdal og Trøndelag forsvant inn i svenskenes grep.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny riksgrense ble etablert i 1658, som løp fra øst til vest, hvor den endte ved havet på Midøya. Allerede i 1660 ble landområdene tilbakeført til Danmark-Norge, og riksgrensen forsvant.

Sto i to år - har hatt stor betydning

Rådmannen i Midsund kommune, hvor Midøya og den gamle riksgrensen ligger, forteller at grensas historie slett ikke sluttet i 1660.

– Det som er interessant er at den grensen som bestod i kun to år, senere har vært fogderigrense mellom Sunnmøre og Romsdal. Det gjenspeiler seg i talemål. Langs grensen går et av de skarpeste skillene i talemåter i landet vårt. De som bor på Sunnmøre-siden snakker sunnmørsk, og vi som bor på Romsdal-siden snakker romsdalsk, sier Ketil Ugelvik til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Riktignok har skillet blitt gradvis mer vasket ut etter at Sunnmøre-siden ble innlemmet i samme kommune som Romsdal-siden i 1964, og ytterligere etter at det ble bygget en bro fra Midøya til Otrøya i 1969.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Friluftsliv og båtliv

I tillegg til å være riksgrense en kort periode, og fogderigrense i en lengre periode, har steingarden på Midøya markert skillet mellom flere kommuner og to bispedømmer.

Steingarden og riksgrensa ligger i naturskjønne omgivelser på Midøya. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Steingarden og riksgrensa ligger i naturskjønne omgivelser på Midøya. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Men steingarden sto ikke der da riksgrensen ble etablert i 1658. Den kom først opp i 1860, for å skille utmarka til to gårder.

I dag markerer ikke steingarden grensen mellom noe som helst lenger, men har blitt en Midsunds mange turistattraksjoner. Friluftsliv og båtliv skal lokke turister til kommunen, og som syklist, bilist og fotturist er det mange severdigheter å stoppe ved underveis. I tillegg til å være interessant for historieelskere, er det laget en liten tursti ned til den gamle riksgrensa, som ligger i naturskjønne omgivelser nede ved havet.

Midsund kommune består i dag av fem øyer, hvorav fire er knyttet sammen med broer.

Samleside: Les alle sakene fra sykkelprosjektet «To på strømmen»

Kilder: Store norske leksikon, Midsund kommune.