Les om prosjektetStatus: 45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km
Les mer45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km

Sommarrevyen på Fitjar:

Flere ser revyen enn det bor innbyggere i kommunen: – Et eventyr

Se utdrag fra Sommarrevyen i videoen over.

Den lokale Sommarrevyen på Fitjar feirer 20 år med full fyr i teltet. Den har bidratt til å holde liv i et hotell og kulturlivet i ei lita vestlandsbygd i Hordaland.

FITJAR (ABC Nyheter): I overkant av 400 mennesker samler seg i et stort, hvitt telt nede ved Fitjarsjøen. De slår seg ned langs enkle benker ved langbord i tre. Sitter tett i tett. Støynivået i teltet er høyt. Varmen stiger. Stemningen er god. Overalt høres latter, skråling, hilsing og skåling.

Alle i teltet venter spent på årets store happening på Fitjar. Det er klart for premiere på den årlige sommerrevyen.

I 2019 har den tradisjonsrike revyen 20-årsjubileum. Hver sommer siden år 2000 har rundt 3500 besøkende tatt turen til Fitjar Fjordhotell for å bli underholdt av revy, synge for full hals og feste. Til sammenligning bor det i underkant av 3200 mennesker i kommunen.

Årets revyensemble under åpningsnummeret. Fra venstre: Ole André Westerheim, Kristian Arntsen, Britt-Synnøve Johansen, Ole Bergersen og Frank Robert Andreassen. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Årets revyensemble under åpningsnummeret. Fra venstre: Ole André Westerheim, Kristian Arntsen, Britt-Synnøve Johansen, Ole Bergersen og Frank Robert Andreassen. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

«Er dere klare for å lage full fyr i teltet?»

Klokken 20.00 denne maifredagen entrer hotelldirektør Ronald Hareide scenen sammen med revysjef og produsent Ole Bergersen. De skåler i prosecco på scenen, «for de 70.000 gjestene vi har hatt de siste 20 årene. Dere skal selvfølgelig få være med på skålen», erklærer Hareide, og et titalls servitører marsjerer hurtig ut blant gjestene med prosecco-flasker på kjøl. Alle skal få.

Servitørene har på seg matchende t-skjorter i rødt med påskriften «Full fyr i teltet!», navnet på årets revy.

På scenen er Hareide og Bergersen ferdig med introduksjonen, og Bergersen roper: «Er dere klare for å lage full fyr i teltet?». «JA!», brøler publikum, og showet er i gang.

Les også: Kinesere satser millioner på Preikestolen

Kristian Arntsen i aksjon på scenen. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Kristian Arntsen i aksjon på scenen. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

1 time og 20 minutter med allsang

Vi spoler noen timer tilbake i tid. To slitne syklister ankommer Fitjar etter rundt 100 kilometer på sykkelsetet. Begge er journalister i ABC Nyheter. En av dem er født og oppvokst i Oslo og har aldri sett en lokalrevy før. Det er undertegnede.

I 18-tiden tripper jeg spent ned på hotellet og spør Anne Marie Larsen, som driver hotellet sammen med Ronald Hareide, hva jeg har i vente.

Anne Marie Larsen drivet Fitjar Fjordhotell sammen med Ronald Hareide. Hun er usikker på om hotellet hadde gått rundt uten omsetningen fra sommarrevyen. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Anne Marie Larsen drivet Fitjar Fjordhotell sammen med Ronald Hareide. Hun er usikker på om hotellet hadde gått rundt uten omsetningen fra sommarrevyen. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

– Du får se noen lokale revynummer, men likevel tror jeg du kan kjenne deg igjen i figurene som står på scenen. Det går i et forrykende tempo. Det er mye musikk og mange sangnumre som også er morsomme. Jeg tror du kommer til å få deg en god latter. Etter revyen blir det allsang i 1 time og 20 minutter, forteller Larsen.

– Allsang?!

– Ja, den må du få med deg. Allsangen er det morsomme! Det er sanger de fleste kan så klart, men vi har et fantastisk band og fantastiske artister som gir full fres på scenen, så det oppleves nesten som en konsert. Publikum pleier å stå og skrike og hoie.

Jøss. Organisert allsang har jeg heller aldri vært med på. Da blir det to helt nye opplevelser på meg denne festaftenen.

Les også: Lyngdals historiske annerledeshotell

– Fantastisk å være med på

Produsent og hjerne bak Fitjarrevyen år etter år, Ole Bergersen, ønsker velkommen. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Produsent og hjerne bak Fitjarrevyen år etter år, Ole Bergersen, ønsker velkommen. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Etter at Larsen har vist meg teltet der det hele skal skje, huker hun tak i produsent og revysjef Ole Bergersen idet han haster forbi. Han sier han er spent og nervøs for kveldens forestilling, slik han alltid er før premierer. Samtidig er han stolt over hva Sommarrevyen på Fitjar har blitt.

– Det er fantastisk å være med på dette. Tida har flydd. Det er kjempegøy. Vi har hatt et bra konsept og vi trekker masse folk. Vi selger flere billetter enn det bor folk i bygda. Det er et eventyr, sier Bergersen engasjert.

Revysjefen haster av gårde for å få på plass de siste forberedelsene, og Larsen overlater meg til sjefen selv, Ronald Hareide. Han er tilflytter fra Hareid i Møre og Romsdal og har drevet Fitjar Fjordhotell i 23 år.

– Hotellet hadde gått konkurs ganske mange ganger da jeg tok over i '96. Da var det ingenting som var bra nok for å kunne drive et hotell. Ikke rom, ikke restaurant, ingenting. Jeg har nok investert mellom 30 og 40 millioner kroner de 23 årene jeg har vært her, men vi har alltid brukt penger fra drifta. Vi er ikke gjeldsslaver. Det er viktig, forklarer Hareide.

Samleside: Les alle artiklene fra sykkelprosjektet «To på strømmen»

En helaften er nøkkelen til suksess

Sammen med Ole Bergersen startet han opp sommerrevyen i år 2000, blant annet for å gi hotellet flere bein å stå på inntektsmessig. Det er hotellet som står for arrangementet og alle tilhørende utgifter hvert år.

Hotelldirektør Ronald Hareide har driftet Fitjar Fjordhotell i 23 år, og var med på å starte opp den populære revyen for 20 år siden. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Hotelldirektør Ronald Hareide har driftet Fitjar Fjordhotell i 23 år, og var med på å starte opp den populære revyen for 20 år siden. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Hareide er ikke i tvil om at revykonseptet til Fitjar Fjordhotell er en kjempesuksess.

– Folk kommer igjen år etter år etter år og får litt humor og glede inn i livet sitt. Dette er det største kulturarrangementet i Fitjar hvert år.

På spørsmål om hva som gjør Sommarrevyen på Fitjar til en suksess, er ikke Hareide i tvil.

– Vi selger en full pakke, en helaften. Det er suksessoppskriften som gjør at folk kommer langsveis fra, fra Stavanger og Bergen, for å oppleve dette. Først bespiser vi gjestene våre, deretter får de underholdning i form av revy og allsang. Så får de komme opp på hotellet etterpå hvor vi har levende musikk og dans oppe, og piano nede. Folk får en kveld ifra A til Å. Du behøver ikke gå en annen plass.

Les også: Scenen er satt for restaurant «Under» - publikum strømmer til

Britt-Synnøve Johansen parodierer Fitjars ordfører, og har med et bilde av en kjent kunstner som gave til Fitjarrevyen i anledning 20-årsjubileet. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Britt-Synnøve Johansen parodierer Fitjars ordfører, og har med et bilde av en kjent kunstner som gave til Fitjarrevyen i anledning 20-årsjubileet. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

«Du kommer vel tilbake til allsangen?»

Tilbake i revyteltet like etter klokken 20.00 er jeg klar for min første helaften på lokalrevy. Revyartistene Ole Bergesen, Ole André Westerheim, Kristian Arntsen, Frank Robert Andreassen og Britt-Synnøve Johansen byr opp til humor og sang. De åpner showet med fengende sang i paljettkostymer og med viftende jazzhands. Lovende.

Ole Bergersen på scenen som den legendariske karakteren Fitjarbu, som trives godt med damene, og dukker opp år etter år. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Ole Bergersen på scenen som den legendariske karakteren Fitjarbu, som trives godt med damene, og dukker opp år etter år. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Mye av den lokale humoren går over hodet på meg, men som Anne Marie Larsen lovet kjenner jeg meg igjen i karakterene og humrer likevel. Andre, mer universelle sketsjer får meg til å le og er veldig gjenkjennelige.

Ved revyens slutt reiser jeg meg for å gå ut og ta litt frisk luft. Sidemannen tar tak i armen min og sier innstendig: «Du kommer vel tilbake til allsangen? Du må få med deg allsangen. Du kan ikke gå før allsangen!»

Jeg lover å komme tilbake, og angrer ikke på det. For om revyen kanskje var en 7 av 10-opplevelse, er allsang 10 av 10, uten tvil. Det blir virkelig full fyr i teltet når «Tore Tang», «Splitter pine», «Forelska i lærer'n» og «Den du veit» suser forbi.

Enda mer fyr i teltet blir det når Fitjars helt egen Freddie Mercury, Ole André Westerheim, drar i gang et Queen-show som er Wembley verdig.

Jeg trodde jeg skulle føle meg dum, men det er ikke tilfellet. At folk står og hoier og skriker derimot, det er tilfellet.

Les også: Norges siste levende fyrtårn

Torpedo-paret Tor og ... Christian i aksjon på scenen. Karakterene jobber med å kreve inn bøker for biblioteket. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Torpedo-paret Tor og ... Christian i aksjon på scenen. Karakterene jobber med å kreve inn bøker for biblioteket. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Statsministeren hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 E-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36 Tour-feltet får en tøff start neste år12:13 Elbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06 Strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05 Mulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05 Russland med klar advarsel til Tyrkia12:03 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54 Skiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53 Nye toppsjefer til Rema 100011:31 Mette-Marit-feber i Tyskland11:23 To menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19 Disse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17 Isbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58 Nilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57 Lesertallene synker på papir – øker digitalt09:53 Frelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53 Russer nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49 Russland avholder militærøvelse09:31 Hellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30 Uniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14 Tidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14 230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54 Barnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37 Sju pågrepet i grov voldtektssak08:20 Skryt til Norge i rumensk avis08:19 Sky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12 Russere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54 Forsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48 Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem
Siste nytt
06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13NorgeVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00NorgeFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeStatsministeren hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42NorgeBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26NorgeNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29NorgeE-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36SportTour-feltet får en tøff start neste år12:13MotorElbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06MotorStrengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05SportMulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05VerdenRussland med klar advarsel til Tyrkia12:03PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54SportSkiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53PengerNye toppsjefer til Rema 100011:31KulturMette-Marit-feber i Tyskland11:23NorgeTo menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19VerdenDisse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17VerdenIsbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58SportNilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57KulturLesertallene synker på papir – øker digitalt09:53PolitikkFrelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53NorgeRusser nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49VerdenRussland avholder militærøvelse09:31VerdenHellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30SportUniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14PolitikkTidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14Norge230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54PolitikkBarnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37NorgeSju pågrepet i grov voldtektssak08:20SportSkryt til Norge i rumensk avis08:19PengerSky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12NorgeRussere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54NorgeForsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48NorgeStaten lokker marokkanere med penger for å reise hjem
Populært