Meny
Les om prosjektetStatus: Dag 37 av 45 dager • 2626 km av 3351 km
Les merDag 37 av 45 dager • 2626 km av 3351 km

Scenen er satt for restaurant «Under» - publikum strømmer til

Video: Bli med inn på restaurant «Under».

– Alle som kommer inn sier enten «oi» eller «wow». Det er ingen som kommer inn og tenker at dette var akkurat sånn de hadde forestilt seg, sier eierne av Norges nye verdenssensasjon.

BÅLØY, LINDESNES (ABC Nyheter): Opp av havet stiger et merkverdig byggverk i eik og betong. Det skiller seg ut fra naturen og går i ett med naturen på samme tid. Inngangen til bygget ligger over havoverflaten, men nede på fem meters dyp finner du Under restaurant, som ender med et vindu på størrelse med et kinolerret ut mot havbunnen.

Vi ønsker at vinduet skal fungere som en scene. Vinduet skal være et fokus, det samme skal maten og arkitekturen. Hadde vi hatt glass overalt, hadde vi tatt fokus vekk fra de andre fine elementene her. Ja, du skal kikke på sjøen mens du er her, men det skal være en balansert opplevelse med flere elementer, sier Gaute Ubostad, som viser ABC Nyheter rundt på restauranten.

Sammen med broren Stig Ubostad eier og driver han den nyåpnede turistmagneten som ligger i Båly i Lindesnes kommune, nederst på spissen av Norge.

Undertegnede klarer ikke å holde tilbake et «oi» når vi stiger inn og ser Under fra innsiden.

– Alle som kommer inn sier enten «oi» eller «wow». Det er ingen som kommer inn og tenker at dette var akkurat sånn de hadde forestilt seg, sier Ubostad.

Unders hovedscene befinner seg fem meter under havoverflaten, i enden av restauranten. Foto: Magnus Fossen/ABC Nyheter
Unders hovedscene befinner seg fem meter under havoverflaten, i enden av restauranten. Foto: Magnus Fossen/ABC Nyheter

– Hadde ikke trodd det skulle bli sånn

20. mars i år åpnet restauranten dørene for første gang, og pressedekningen har vært massiv. Over 800 ulike redaksjoner har omtalt Under, inkludert store internasjonale medieaktører som Independent, Forbes, New York Post, Deutsche Welle, Financial Times, Daily Mail, India Today, New Zealand Herald, Wall Street Journal, Vogue, Lonely Planet, CNN og nyhetsbyrået Reuters, som leverer innhold til aviser og nyhetstjenester over hele verden.

To måneder etter åpningen er restauranten fullbooket til godt ut i oktober. I oktober og november er det fremdeles noen få ledige bord. Under har foreløpig ikke åpnet opp for bookinger etter november. Ifølge Ubostad har mellom 6500-7000 personer reservert bord, mens enda flere står på venteliste.

– Vi hadde ikke trodd at det skulle bli sånn. Vi hadde trodd at det skulle bli kult, men det har blitt bedre enn vi trodde. Dette var et prosjekt som begynte adskillig mindre skala.

Les også: Hele verden lar seg fascinere av Under: - Det har vært helt sjukt!

Større, hardere og mer ambisiøst

Gaute Ubostad har selv spist på Under fire ganger, og mener kvaliteten begynner å sitte bedre nå som restauranten har fått kjørt seg inn, enn det gjorde de første kveldene. Foto: Magnus Fossen/ABC Nyheter
Gaute Ubostad har selv spist på Under fire ganger, og mener kvaliteten begynner å sitte bedre nå som restauranten har fått kjørt seg inn, enn det gjorde de første kveldene. Foto: Magnus Fossen/ABC Nyheter

Ideen om en undervannsrestaurant helt sør i sørlandsregionen ble lansert av en bekjent i 2011, og har ligget i Ubostad-brødrenes idebunke siden. Opprinnelig så de to investorene for seg en mindre restaurant på andre siden av sundet fra der Under ligger, formet som en betongkloss med vinduer mot havbunnen.

Tanken var at den skulle trekke kurs- og konferansegjester til Lindesnes, og brødrenes Havhotell på stedet. Budsjettet den gangen var på 13 millioner kroner, men brødrene fant ikke en arkitektløsning de var fornøyde med.

– Da spurte vi Snøhetta om de ville bygge verdens kuleste undervannsrestaurant. Det ville de selvfølgelig, sier Ubostad.

Les også: Maaemo i Oslo kåret til verdens 35. beste restaurant

Kostnadene for prosjektet steg, og prislappen på Under endte til slutt opp på nærmere 70 millioner.

– Det har vokst seg større, bedre, kulere, hardere og mer ambisiøst etter hvert. Jeg tenker mange ganger at jeg er stolt og fornøyd over at dette er noe jeg har bidratt til å få til. Vi kunne ikke lage en halvfin restaurant. Vi måtte fullføre, og det har vi klart.

Gaute Ubostad elsker de mange eikedeltaljene i restauranten. Eika som er brukt er hentet kun fire kilometer unna Båly. Foto: Magnus Fossen/ABC Nyheter
Gaute Ubostad elsker de mange eikedeltaljene i restauranten. Eika som er brukt er hentet kun fire kilometer unna Båly. Foto: Magnus Fossen/ABC Nyheter

Fiskere syntes kjøkkensjefen var en idiot

Nede i dypet møter ABC Nyheter Unders ambisiøse kjøkkensjef, danske Nicolai Ellitsgaard. Han har bygget en sjømatbasert 17-retters meny rundt lokale råvarer fra regionen, med mange innskudd av ingredienser som ikke brukes så mye i det norske kjøkken.

Kjøkkensjef Nicolai Ellitsgaard drømmer om sin første Michelin-stjerne for Under. Foto: Magnus Fossen/ABC Nyheter
Kjøkkensjef Nicolai Ellitsgaard drømmer om sin første Michelin-stjerne for Under. Foto: Magnus Fossen/ABC Nyheter

– Jeg vet ikke om du har vært mye på hytte som barn? Dere fisket kanskje strandkrabber ved havet, og når dere gikk tilbake til hytta kastet foreldrene dine alt sammen tilbake i sjøen. Vi serverer de strandkrabbene foreldrene dine kastet i sjøen. Vi serverer dem som det flotte produktet som det er, bare en liten smule grillet, sier Ellitsgaard.

Han forteller videre om Unders ønske om at folk skal få øynene opp for bifangsten, som ofte bare blir kastet tilbake i havet av fiskerne, som for eksempel trollkrabben. Fiskesorten lange, som tilhører torskefamilien, har også mer å by på enn hva nordmenn flest er klar over, mener kjøkkensjefen.

– Man tar bare fileten, så kastes resten tilbake i sjøen. Hodet, rognen og den andre innmaten som er riktig god, blir bare kastet. Vi har en rett her hvor vi bruker både halsen og rognen fra lange, sier Ellitsgaard.

Det har fått flere lokale fiskere til å steile.

– Første gang jeg spurte om å få langerogn, syntes de lokale fiskerne at jeg var en idiot. De skjønte ikke en dritt. Det var ingen som spiste det.

Fem sorter tang til dessert

To av hans favorittretter på den omfattende menyen, som for øvrig tar cirka tre timer å spise seg gjennom, er fiskepudding og desserten med fem forskjellige sorter tang.

– Retten er søt og god, ikke salt, mer umami. Vi koker den lenge i eplejuice så den blir søtlig. Noe av tangen glasserer vi med en sirup. Det smaker sykt digg.

Noen gjester synes maten og menyen er merkelig, men Ellitsgaard sier han kan telle de som har vært direkte misfornøyde, på én hånd.

Unders danske kjøkkensjef Nicolai Ellitsgaard prøver å ta turen innom alle bordene i løpet av en kveld på jobb, for å fortelle gjestene om restaurantens filosofi og hvordan maten blir tilberedt. Foto: Magnus Fossen/ABC Nyheter
Unders danske kjøkkensjef Nicolai Ellitsgaard prøver å ta turen innom alle bordene i løpet av en kveld på jobb, for å fortelle gjestene om restaurantens filosofi og hvordan maten blir tilberedt. Foto: Magnus Fossen/ABC Nyheter

Nå drømmer han om sin første Michelin-stjerne som kjøkkensjef.

– Man må jo satse litt. En unik restaurant som Under fortjener det. Det hadde vært veldig stort for meg personlig også. Men først og fremst handler dette stedet om å glede gjester og lære dem om hva som finnes i havet, som de ikke ellers spiser. Selvfølgelig hadde det vært flott med en Michelin-stjerne, og det hadde nok også vært godt for butikken.

– Hvorfor takket du ja til jobben på Under?

– Har du sett dette stedet?!

Engasjementet for utsikten falmer ikke

I likhet med Ubostad er den danske kjøkkensjefen svært engasjert i dyrelivet utenfor panoramavinduet mot havbunnen, på restaurantens helt egen scene. Han forteller ivrig om de åtte fiskesortene han ser oftest og peker og gestikulerer når hans favoritter svømmer forbi.

Kino møter akvarium, bare mer virkelig. Foto: Magnus Fossen/ABC Nyheter
Kino møter akvarium, bare mer virkelig. Foto: Magnus Fossen/ABC Nyheter

Midt under intervjuet dukker det opp en rognkjeks, en sjelden gjest, og både Ubostad og Ellitsgaard stormer bort til vinduet mens de forteller hvordan rognkjeksen hekker og formerer seg.

– Det blir stadig mer fisk. I starten var det mye sei, men nå kommer det mer av alt annet. Jeg håper det kommer større makrellstimer etter hvert, kommenterer Ellitsgaard.

Kjøkkensjefen kan fortelle at sikten varierer fra dag til dag. Når algene blomstrer om våren blir havet mer grumsete. Når vinteren kommer blir det mørkt, men på havbunnen er det satt opp 15 lamper for å lyse opp utsikten for gjestene.

Ifølge eier Gaute Ubostad ødelegger ikke lampene for det lokale dyrelivet.

– Nei, tvert imot. Lyset tiltrekker seg kreps og krill, som igjen tiltrekker seg mer fisk.

Jeg tiltrekkes av det 35 centimeter tykke glasset og legger begge hendene mot vindusruta. Kjøkkensjefen humrer lett oppgitt når han påpeker at han må vaske vekk fingermerkene etter meg.

– Men vi har hatt barnehager på besøk her tidligere, så det er ikke første gang det skjer.

Les om ABC Nyheters sykkelprosjekt: «To på strømmen»: Et elektrisk eventyr gjennom Norge

Samleside: Alle artiklene fra «To på strømmen»

Selv om han har tilbragt mye tid i restauranten, blir ikke Gaute Ubostad lei av å studere dyrelivet utenfor Under. Foto: Magnus Fossen/ABC Nyheter
Selv om han har tilbragt mye tid i restauranten, blir ikke Gaute Ubostad lei av å studere dyrelivet utenfor Under. Foto: Magnus Fossen/ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:20 Vedvarende hetebølge i Europa11:18 Thorsnes ble inspirert av England11:15 Bilde av druknede flyktninger vekker sterke følelser i USA10:21 Brasils president trekker omstridt våpenlov10:13 NATO sikter mot verdensrommet10:12 REC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41 45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41 Reddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23 Hyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10 Kritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59 Flere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58 Franske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54 Solberg oppsummerer halvår i strid motvind08:44 Migrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40 – Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39 Kraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15 Demonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05 VM-laget scorer også på sosiale medier08:04 Svensk politi etterforsker eksplosjon08:02 Stadig flere misbruker kokain og opioider06:59 Krüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40 Mjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32 Europa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30 Friskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30 Kraftig økning i antall selvmord i USA06:20 Avgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15 Enighet om ny rød regjering i Danmark06:15 Betenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:05 Enorm økning i mobbesaker etter lovendring05:03 San Francisco forbyr salg av e-sigaretter05:00 Skjebnedag for studiestedene Nesna og Sandnessjøen04:28 Mueller vitner for justiskomiteen 17. juli04:26 DNB er størst i Norden03:45 Stopper import kjøtt etter funn av falske sertifikater02:43 Omstridte svinebønder leverer ennå kjøtt01:30 Brasils høyesterett løslater ikke Lula01:22 17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31 Ikke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22 Hver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32 Kvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31 Slik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26 Den europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20 Tidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17 Løfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16 Real Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13 Fansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09 Nederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41 Migrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23 Everton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53 «Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44 Palestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38 Bollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42 Høyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06 Hjemsøkt av utallige jordskjelv20:01 To skutt utenfor København20:00 Far dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37 Sjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21 Stoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12 Hauwa (24) drept på jobb for Røde Kors19:07 Overtar Melanias talsperson18:49 Gjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48 Khashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28 Person funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06 Nkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48 Trump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31 Høydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14 IS-topp skal være tatt i Jemen17:13 54-åring døde etter flystyrt i Mandal16:34 USA om krisen i Golfen: – Vi samarbeider med Norge16:23 Politiet varsler ny informasjon om Anne-Elisabeth16:12 Amerikansk gigant kjøper norske Nabobil16:05 Johnson fortsatt taus om husbråk16:02 Norges analytikere om VM-kvartfinalen: – Dette blir jevnt!15:53 Trond Mohn tapte milliarder på valuta15:02 Gulbrandsen skrev under for tyrkisk toppklubb14:47 58-åring dømt for 15 år gammel voldtekt14:40 Tollere fant 164 kilo hasj – årets største tollbeslag i Hedmark13:49 Lampard får tillatelse til forhandle om Chelsea-jobben13:48 FIFA innkaller til ekstraordinært møte om VAR13:31 Dommen som kan gi konsekvenser for resten av landet13:12 Carlsen betaler lisensen for medlemmer i ny sjakklubb13:11 74-åring tiltalt for voldtekt av barnebarn12:49 «Norgesglasset» på NRK P1 legges ned12:46 Dømt for å ikke ha fjernet rasisme fra Facebook-gruppe12:40 – Pønsker på å trekke USA fra avtale fra andre verdenskrig12:15 Her endte ferden for den gjeldstyngede direktøren12:07 Fansen markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager12:04 Trekker på skuldrene av USAs fredsplan11:37 Myanmar har kuttet internett for over 1 million mennesker11:23 MDG oppsummerer det politiske halvåret11:10 54-åring døde etter flystyrt i Mandal10:46 – Ser ut til at folk satser på en reprise av fjorårets supersommer10:32 En av tre eldre bor alene10:31 Oljefondet tar våpenprodusent inn i varmen igjen10:22 Skrekkopptak fra norske veier: – Er bare glad for at jeg er her i dag09:55 Ett av fem barn blir slått, kløpet eller lugget i oppveksten09:55 Dommer får kritikk for å ha hjulpet venn i arvesak09:42 Pensjonister har billioner til gode – men det meste av verdiene finnes ikke
Siste nytt
11:20NorgeVedvarende hetebølge i Europa11:18SportThorsnes ble inspirert av England11:15VerdenBilde av druknede flyktninger vekker sterke følelser i USA10:21VerdenBrasils president trekker omstridt våpenlov10:13VerdenNATO sikter mot verdensrommet10:12PengerREC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41Politikk45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41PolitikkReddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23SportHyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10NorgeKritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59Helse og livsstilFlere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58SportFranske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54PolitikkSolberg oppsummerer halvår i strid motvind08:44VerdenMigrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40Norge– Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39VerdenKraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15VerdenDemonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05SportVM-laget scorer også på sosiale medier08:04VerdenSvensk politi etterforsker eksplosjon08:02Helse og livsstilStadig flere misbruker kokain og opioider06:59SportKrüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40SportMjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32SportEuropa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30SportFriskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30Helse og livsstilKraftig økning i antall selvmord i USA06:20NorgeAvgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15PolitikkEnighet om ny rød regjering i Danmark06:15NorgeBetenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeEnorm økning i mobbesaker etter lovendring05:03Helse og livsstilSan Francisco forbyr salg av e-sigaretter05:00NorgeSkjebnedag for studiestedene Nesna og Sandnessjøen04:28VerdenMueller vitner for justiskomiteen 17. juli04:26PengerDNB er størst i Norden03:45VerdenStopper import kjøtt etter funn av falske sertifikater02:43NorgeOmstridte svinebønder leverer ennå kjøtt01:30VerdenBrasils høyesterett løslater ikke Lula01:22Norge17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31NorgeIkke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22NorgeHver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32NorgeKvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31SportSlik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26SportDen europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20NorgeTidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17VerdenLøfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16SportReal Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13VerdenFansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09SportNederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41VerdenMigrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23SportEverton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53Verden«Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44PolitikkPalestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38NorgeBollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42PolitikkHøyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06VerdenHjemsøkt av utallige jordskjelv20:01VerdenTo skutt utenfor København20:00NorgeFar dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37SportSjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21PolitikkStoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12VerdenHauwa (24) drept på jobb for Røde Kors19:07VerdenOvertar Melanias talsperson18:49ForbrukerGjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48VerdenKhashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28NorgePerson funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06TeknologiNkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48PolitikkTrump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31NorgeHøydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14VerdenIS-topp skal være tatt i Jemen17:13Norge54-åring døde etter flystyrt i Mandal16:34VerdenUSA om krisen i Golfen: – Vi samarbeider med Norge16:23NorgePolitiet varsler ny informasjon om Anne-Elisabeth16:12NorgeAmerikansk gigant kjøper norske Nabobil16:05PolitikkJohnson fortsatt taus om husbråk16:02SportNorges analytikere om VM-kvartfinalen: – Dette blir jevnt!15:53Børs og finansTrond Mohn tapte milliarder på valuta15:02SportGulbrandsen skrev under for tyrkisk toppklubb14:47Norge58-åring dømt for 15 år gammel voldtekt14:40NorgeTollere fant 164 kilo hasj – årets største tollbeslag i Hedmark13:49SportLampard får tillatelse til forhandle om Chelsea-jobben13:48SportFIFA innkaller til ekstraordinært møte om VAR13:31PengerDommen som kan gi konsekvenser for resten av landet13:12SportCarlsen betaler lisensen for medlemmer i ny sjakklubb13:11Norge74-åring tiltalt for voldtekt av barnebarn12:49Kultur«Norgesglasset» på NRK P1 legges ned12:46VerdenDømt for å ikke ha fjernet rasisme fra Facebook-gruppe12:40Verden– Pønsker på å trekke USA fra avtale fra andre verdenskrig12:15MotorHer endte ferden for den gjeldstyngede direktøren12:07KulturFansen markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager12:04VerdenTrekker på skuldrene av USAs fredsplan11:37VerdenMyanmar har kuttet internett for over 1 million mennesker11:23PolitikkMDG oppsummerer det politiske halvåret11:10Norge54-åring døde etter flystyrt i Mandal10:46Reise– Ser ut til at folk satser på en reprise av fjorårets supersommer10:32Helse og livsstilEn av tre eldre bor alene10:31PengerOljefondet tar våpenprodusent inn i varmen igjen10:22MotorSkrekkopptak fra norske veier: – Er bare glad for at jeg er her i dag09:55Helse og livsstilEtt av fem barn blir slått, kløpet eller lugget i oppveksten09:55NorgeDommer får kritikk for å ha hjulpet venn i arvesak09:42PengerPensjonister har billioner til gode – men det meste av verdiene finnes ikke
Populært