Meny
Les om prosjektetStatus: Dag 29 av 45 dager • 2095 km av 3351 km
Les merDag 29 av 45 dager • 2095 km av 3351 km

Scenen er satt for restaurant «Under» - publikum strømmer til

Video: Bli med inn på restaurant «Under».

– Alle som kommer inn sier enten «oi» eller «wow». Det er ingen som kommer inn og tenker at dette var akkurat sånn de hadde forestilt seg, sier eierne av Norges nye verdenssensasjon.

BÅLØY, LINDESNES (ABC Nyheter): Opp av havet stiger et merkverdig byggverk i eik og betong. Det skiller seg ut fra naturen og går i ett med naturen på samme tid. Inngangen til bygget ligger over havoverflaten, men nede på fem meters dyp finner du Under restaurant, som ender med et vindu på størrelse med et kinolerret ut mot havbunnen.

Vi ønsker at vinduet skal fungere som en scene. Vinduet skal være et fokus, det samme skal maten og arkitekturen. Hadde vi hatt glass overalt, hadde vi tatt fokus vekk fra de andre fine elementene her. Ja, du skal kikke på sjøen mens du er her, men det skal være en balansert opplevelse med flere elementer, sier Gaute Ubostad, som viser ABC Nyheter rundt på restauranten.

Sammen med broren Stig Ubostad eier og driver han den nyåpnede turistmagneten som ligger i Båly i Lindesnes kommune, nederst på spissen av Norge.

Undertegnede klarer ikke å holde tilbake et «oi» når vi stiger inn og ser Under fra innsiden.

– Alle som kommer inn sier enten «oi» eller «wow». Det er ingen som kommer inn og tenker at dette var akkurat sånn de hadde forestilt seg, sier Ubostad.

Unders hovedscene befinner seg fem meter under havoverflaten, i enden av restauranten. Foto: Magnus Fossen/ABC Nyheter
Unders hovedscene befinner seg fem meter under havoverflaten, i enden av restauranten. Foto: Magnus Fossen/ABC Nyheter

– Hadde ikke trodd det skulle bli sånn

20. mars i år åpnet restauranten dørene for første gang, og pressedekningen har vært massiv. Over 800 ulike redaksjoner har omtalt Under, inkludert store internasjonale medieaktører som Independent, Forbes, New York Post, Deutsche Welle, Financial Times, Daily Mail, India Today, New Zealand Herald, Wall Street Journal, Vogue, Lonely Planet, CNN og nyhetsbyrået Reuters, som leverer innhold til aviser og nyhetstjenester over hele verden.

To måneder etter åpningen er restauranten fullbooket til godt ut i oktober. I oktober og november er det fremdeles noen få ledige bord. Under har foreløpig ikke åpnet opp for bookinger etter november. Ifølge Ubostad har mellom 6500-7000 personer reservert bord, mens enda flere står på venteliste.

– Vi hadde ikke trodd at det skulle bli sånn. Vi hadde trodd at det skulle bli kult, men det har blitt bedre enn vi trodde. Dette var et prosjekt som begynte adskillig mindre skala.

Les også: Hele verden lar seg fascinere av Under: - Det har vært helt sjukt!

Større, hardere og mer ambisiøst

Gaute Ubostad har selv spist på Under fire ganger, og mener kvaliteten begynner å sitte bedre nå som restauranten har fått kjørt seg inn, enn det gjorde de første kveldene. Foto: Magnus Fossen/ABC Nyheter
Gaute Ubostad har selv spist på Under fire ganger, og mener kvaliteten begynner å sitte bedre nå som restauranten har fått kjørt seg inn, enn det gjorde de første kveldene. Foto: Magnus Fossen/ABC Nyheter

Ideen om en undervannsrestaurant helt sør i sørlandsregionen ble lansert av en bekjent i 2011, og har ligget i Ubostad-brødrenes idebunke siden. Opprinnelig så de to investorene for seg en mindre restaurant på andre siden av sundet fra der Under ligger, formet som en betongkloss med vinduer mot havbunnen.

Tanken var at den skulle trekke kurs- og konferansegjester til Lindesnes, og brødrenes Havhotell på stedet. Budsjettet den gangen var på 13 millioner kroner, men brødrene fant ikke en arkitektløsning de var fornøyde med.

– Da spurte vi Snøhetta om de ville bygge verdens kuleste undervannsrestaurant. Det ville de selvfølgelig, sier Ubostad.

Les også: Maaemo i Oslo kåret til verdens 35. beste restaurant

Kostnadene for prosjektet steg, og prislappen på Under endte til slutt opp på nærmere 70 millioner.

– Det har vokst seg større, bedre, kulere, hardere og mer ambisiøst etter hvert. Jeg tenker mange ganger at jeg er stolt og fornøyd over at dette er noe jeg har bidratt til å få til. Vi kunne ikke lage en halvfin restaurant. Vi måtte fullføre, og det har vi klart.

Gaute Ubostad elsker de mange eikedeltaljene i restauranten. Eika som er brukt er hentet kun fire kilometer unna Båly. Foto: Magnus Fossen/ABC Nyheter
Gaute Ubostad elsker de mange eikedeltaljene i restauranten. Eika som er brukt er hentet kun fire kilometer unna Båly. Foto: Magnus Fossen/ABC Nyheter

Fiskere syntes kjøkkensjefen var en idiot

Nede i dypet møter ABC Nyheter Unders ambisiøse kjøkkensjef, danske Nicolai Ellitsgaard. Han har bygget en sjømatbasert 17-retters meny rundt lokale råvarer fra regionen, med mange innskudd av ingredienser som ikke brukes så mye i det norske kjøkken.

Kjøkkensjef Nicolai Ellitsgaard drømmer om sin første Michelin-stjerne for Under. Foto: Magnus Fossen/ABC Nyheter
Kjøkkensjef Nicolai Ellitsgaard drømmer om sin første Michelin-stjerne for Under. Foto: Magnus Fossen/ABC Nyheter

– Jeg vet ikke om du har vært mye på hytte som barn? Dere fisket kanskje strandkrabber ved havet, og når dere gikk tilbake til hytta kastet foreldrene dine alt sammen tilbake i sjøen. Vi serverer de strandkrabbene foreldrene dine kastet i sjøen. Vi serverer dem som det flotte produktet som det er, bare en liten smule grillet, sier Ellitsgaard.

Han forteller videre om Unders ønske om at folk skal få øynene opp for bifangsten, som ofte bare blir kastet tilbake i havet av fiskerne, som for eksempel trollkrabben. Fiskesorten lange, som tilhører torskefamilien, har også mer å by på enn hva nordmenn flest er klar over, mener kjøkkensjefen.

– Man tar bare fileten, så kastes resten tilbake i sjøen. Hodet, rognen og den andre innmaten som er riktig god, blir bare kastet. Vi har en rett her hvor vi bruker både halsen og rognen fra lange, sier Ellitsgaard.

Det har fått flere lokale fiskere til å steile.

– Første gang jeg spurte om å få langerogn, syntes de lokale fiskerne at jeg var en idiot. De skjønte ikke en dritt. Det var ingen som spiste det.

Fem sorter tang til dessert

To av hans favorittretter på den omfattende menyen, som for øvrig tar cirka tre timer å spise seg gjennom, er fiskepudding og desserten med fem forskjellige sorter tang.

– Retten er søt og god, ikke salt, mer umami. Vi koker den lenge i eplejuice så den blir søtlig. Noe av tangen glasserer vi med en sirup. Det smaker sykt digg.

Noen gjester synes maten og menyen er merkelig, men Ellitsgaard sier han kan telle de som har vært direkte misfornøyde, på én hånd.

Unders danske kjøkkensjef Nicolai Ellitsgaard prøver å ta turen innom alle bordene i løpet av en kveld på jobb, for å fortelle gjestene om restaurantens filosofi og hvordan maten blir tilberedt. Foto: Magnus Fossen/ABC Nyheter
Unders danske kjøkkensjef Nicolai Ellitsgaard prøver å ta turen innom alle bordene i løpet av en kveld på jobb, for å fortelle gjestene om restaurantens filosofi og hvordan maten blir tilberedt. Foto: Magnus Fossen/ABC Nyheter

Nå drømmer han om sin første Michelin-stjerne som kjøkkensjef.

– Man må jo satse litt. En unik restaurant som Under fortjener det. Det hadde vært veldig stort for meg personlig også. Men først og fremst handler dette stedet om å glede gjester og lære dem om hva som finnes i havet, som de ikke ellers spiser. Selvfølgelig hadde det vært flott med en Michelin-stjerne, og det hadde nok også vært godt for butikken.

– Hvorfor takket du ja til jobben på Under?

– Har du sett dette stedet?!

Engasjementet for utsikten falmer ikke

I likhet med Ubostad er den danske kjøkkensjefen svært engasjert i dyrelivet utenfor panoramavinduet mot havbunnen, på restaurantens helt egen scene. Han forteller ivrig om de åtte fiskesortene han ser oftest og peker og gestikulerer når hans favoritter svømmer forbi.

Kino møter akvarium, bare mer virkelig. Foto: Magnus Fossen/ABC Nyheter
Kino møter akvarium, bare mer virkelig. Foto: Magnus Fossen/ABC Nyheter

Midt under intervjuet dukker det opp en rognkjeks, en sjelden gjest, og både Ubostad og Ellitsgaard stormer bort til vinduet mens de forteller hvordan rognkjeksen hekker og formerer seg.

– Det blir stadig mer fisk. I starten var det mye sei, men nå kommer det mer av alt annet. Jeg håper det kommer større makrellstimer etter hvert, kommenterer Ellitsgaard.

Kjøkkensjefen kan fortelle at sikten varierer fra dag til dag. Når algene blomstrer om våren blir havet mer grumsete. Når vinteren kommer blir det mørkt, men på havbunnen er det satt opp 15 lamper for å lyse opp utsikten for gjestene.

Ifølge eier Gaute Ubostad ødelegger ikke lampene for det lokale dyrelivet.

– Nei, tvert imot. Lyset tiltrekker seg kreps og krill, som igjen tiltrekker seg mer fisk.

Jeg tiltrekkes av det 35 centimeter tykke glasset og legger begge hendene mot vindusruta. Kjøkkensjefen humrer lett oppgitt når han påpeker at han må vaske vekk fingermerkene etter meg.

– Men vi har hatt barnehager på besøk her tidligere, så det er ikke første gang det skjer.

Les om ABC Nyheters sykkelprosjekt: «To på strømmen»: Et elektrisk eventyr gjennom Norge

Samleside: Alle artiklene fra «To på strømmen»

Selv om han har tilbragt mye tid i restauranten, blir ikke Gaute Ubostad lei av å studere dyrelivet utenfor Under. Foto: Magnus Fossen/ABC Nyheter
Selv om han har tilbragt mye tid i restauranten, blir ikke Gaute Ubostad lei av å studere dyrelivet utenfor Under. Foto: Magnus Fossen/ABC Nyheter
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:37 Durek om prinsesse Märtha Louise: – Vi har snakket om ekteskap15:27 Rosenborg møter Linfield i mesterligakvalifiseringen15:04 Million-toalett med dritt-problemer14:46 – Denne utviklingen burde regjeringen stoppe14:43 Legemiddelmangel kan ramme opptil en halv million ganger i året14:38 Skjelven Merkel vekker oppmerksomhet14:10 Foreslår at prøveløslatte nektes pass14:06 Norgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03 Filmregissør Knut Andersen er død13:51 Bane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51 Draghi åpner for nye rentekutt13:48 Varaordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18 Landslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04 Familien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36 Norsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36 Strammer inn regler for bommer på sideveier12:21 Nå snakker hele verden om denne norske bygda12:13 Leddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12 EU risikerer å bomme på klimamålene11:57 EUs handelsoverskudd med USA øker11:57 Forskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36 Snart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34 – Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33 Jemtlands ektemann viste retten hvordan han mener skuddet gikk av11:31 Facebook lanserer egen kryptovaluta10:55 Danske forskere fant «nytt» folkeslag10:37 – Platini pågrepet i korrupsjonssak om Qatar-VM10:37 Hegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23 Journalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22 Ny elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20 Klima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05 EU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59 To indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58 Færre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56 Truende mann skutt i beinet av politiet i Oslo09:45 Omsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39 Kina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07 Maur setter livet på spill for å redde søsken09:06 Bomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03 Støtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30 Raymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23 Havprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14 Sterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12 Pakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05 Bompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54 Trump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51 Legeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43 Raymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35 Miljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33 EVRY og Tieto fusjonerer07:22 NRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20 Tolv døde i jordskjelv i Kina07:11 Offensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56 Alle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41 Fire biler brant på Hovseter i Oslo06:36 Tankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35 Hjelmseth imponert av innsats og vilje06:30 Ap ønsker ikke å endre asylforliket06:26 Asiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05 Retten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50 Dette skjer i dag05:42 Geolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30 Dette skjedde i natt05:06 HRW: Ber FN etterforske Mursis død05:00 FN: 11 milliarder innbyggere i verden i 210004:54 Norge når ikke opp i kåring av Europas mest innovative regioner04:35 NHO-topp refser pelsdyrvedtak04:06 Tvangslovutvalget legger fram innstilling03:17 Brasiliansk entreprenørkjempe søker konkursbeskyttelse02:19 Swedbank fjerner toppledere i Estland01:57 Mann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33 USA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27 Abbasi-søsknene returneres til Norge01:07 Sør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40 Sjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30 Menn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09 Optimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33 Skytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20 DN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16 Amnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54 Caro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30 Mystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08 USA advarer mot å gi etter for Iran21:58 SV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55 Kristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33 Jordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02 To trakk seg da Giske fikk styreverv21:00 Østfoldbanen åpnet for trafikk20:59 Kassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30 Trump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50 Trump har satt seg på bakbena: – Norge er bekymret19:17 Kallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35 Regjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21 Ekspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09 FNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08 Kristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06 Stor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58 Brann ved toglinje i Østfold17:42 – Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32 Vinstra-saken: – Å drepe virket interessant
Siste nytt
15:37KulturDurek om prinsesse Märtha Louise: – Vi har snakket om ekteskap15:27SportRosenborg møter Linfield i mesterligakvalifiseringen15:04ReiseMillion-toalett med dritt-problemer14:46Helse– Denne utviklingen burde regjeringen stoppe14:43Helse og livsstilLegemiddelmangel kan ramme opptil en halv million ganger i året14:38PolitikkSkjelven Merkel vekker oppmerksomhet14:10NorgeForeslår at prøveløslatte nektes pass14:06NorgeNorgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03KulturFilmregissør Knut Andersen er død13:51NorgeBane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51PengerDraghi åpner for nye rentekutt13:48NorgeVaraordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18SportLandslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04NorgeFamilien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36KulturNorsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36MotorStrammer inn regler for bommer på sideveier12:21ReiseNå snakker hele verden om denne norske bygda12:13SportLeddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12VerdenEU risikerer å bomme på klimamålene11:57PengerEUs handelsoverskudd med USA øker11:57Helse og livsstilForskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36KulturSnart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34Norge– Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33NorgeJemtlands ektemann viste retten hvordan han mener skuddet gikk av11:31PengerFacebook lanserer egen kryptovaluta10:55VerdenDanske forskere fant «nytt» folkeslag10:37Sport– Platini pågrepet i korrupsjonssak om Qatar-VM10:37SportHegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23VerdenJournalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22PolitikkNy elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20PolitikkKlima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05MotorEU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59VerdenTo indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58Helse og livsstilFærre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56NorgeTruende mann skutt i beinet av politiet i Oslo09:45KulturOmsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39VerdenKina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07VerdenMaur setter livet på spill for å redde søsken09:06MotorBomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03PolitikkStøtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30NorgeRaymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23NorgeHavprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14SportSterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12VerdenPakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05PolitikkBompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54VerdenTrump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51NorgeLegeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43PolitikkRaymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35NorgeMiljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33NorgeEVRY og Tieto fusjonerer07:22NorgeNRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20VerdenTolv døde i jordskjelv i Kina07:11SportOffensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56SportAlle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41NorgeFire biler brant på Hovseter i Oslo06:36PolitikkTankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35SportHjelmseth imponert av innsats og vilje06:30PolitikkAp ønsker ikke å endre asylforliket06:26PengerAsiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05NorgeRetten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50NorgeDette skjer i dag05:42NorgeGeolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30NorgeDette skjedde i natt05:06VerdenHRW: Ber FN etterforske Mursis død05:00VerdenFN: 11 milliarder innbyggere i verden i 210004:54VerdenNorge når ikke opp i kåring av Europas mest innovative regioner04:35PolitikkNHO-topp refser pelsdyrvedtak04:06NorgeTvangslovutvalget legger fram innstilling03:17VerdenBrasiliansk entreprenørkjempe søker konkursbeskyttelse02:19PengerSwedbank fjerner toppledere i Estland01:57NorgeMann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33VerdenUSA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27NorgeAbbasi-søsknene returneres til Norge01:07SportSør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40SportSjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30NorgeMenn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09SportOptimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33SportSkytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20NorgeDN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16VerdenAmnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54SportCaro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30VerdenMystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08PolitikkUSA advarer mot å gi etter for Iran21:58PolitikkSV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55SportKristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33NorgeJordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02PolitikkTo trakk seg da Giske fikk styreverv21:00ReisenyheterØstfoldbanen åpnet for trafikk20:59SportKassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30VerdenTrump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50PolitikkTrump har satt seg på bakbena: – Norge er bekymret19:17NorgeKallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35NorgeRegjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21VerdenEkspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09PolitikkFNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08SportKristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06ReisenyheterStor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58ReisenyheterBrann ved toglinje i Østfold17:42Politikk– Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32NorgeVinstra-saken: – Å drepe virket interessant
Populært