Bjørns reisetips:

Derfor bruker hotellene hvite sengeklær

Hoteller bruker hvite sengklær av helt bevisste grunner. Foto: Bjørn Moholdt
Hoteller bruker hvite sengklær av helt bevisste grunner. Foto: Bjørn Moholdt

Noe av det beste som fins er å bli servert frokost på senga på favoritthotellet. Dette er samtidig en viktig grunn til at verdens hoteller bruke hvite sengklær.

For noen ganger går det galt. Kaffekoppen velter, og den brune væsken forvandler den deilige hvite dynen til en liten slagmark i brunt. Det er pinlig, mest fordi det er så synlig i alt det hvite.

Men fortvil ikke, for nettopp det hvite er bevisst.

Det skal nemlig signalisere at hotellet tar renholdet seriøst. La oss ta for gitt at den gjennomsnittlige reisende ikke er manisk renslig. Da skulle man jo tro at hotellene ville brukt sengetøy i farger som dekket over noe av urensligheten, men den gang ei. Vi som gjester vil ikke sove i laken der brune flekker nevnt over er enklere å skjule. Vi vil ha det helt rent, og alt annet enn helt hvitt oppleves som rene kamuflasjen av dårlig renhold.

Hvite laken er hotellenes mest effektive måte bevise rensligheten på. Litt på samme vis rike mennesker som regel gikk i hvitt for å vise at de hadde råd til å holde klærne rene.

Slik sett er hvite sengklær hotellenes måte å vise sin «rikdom» på.

Om Bjørn Moholdt Har bakgrunn som journalist og fotograf i en rekke aviser og tidsskrifter, blant annet Finnmark Dagblad, Osloavisen, Vi Menn og Dagbladet. I åtte år var han ansvarlig redaktør for Norges største reisemagasin, Reiser & ferie. Senere har han som frilanser jobbet for ABC Nyheter, flere av de største magasinene i Norge, i tillegg til reisetidsskrifter som Reis og bransjebladet Travel News, hvor han også er ansvarlig redaktør.
Om Bjørn Moholdt Har bakgrunn som journalist og fotograf i en rekke aviser og tidsskrifter, blant annet Finnmark Dagblad, Osloavisen, Vi Menn og Dagbladet. I åtte år var han ansvarlig redaktør for Norges største reisemagasin, Reiser & ferie. Senere har han som frilanser jobbet for ABC Nyheter, flere av de største magasinene i Norge, i tillegg til reisetidsskrifter som Reis og bransjebladet Travel News, hvor han også er ansvarlig redaktør.

Det er angivelig hotellet The Westin som har fått æren av å gjøre hvite sengklær til standarden for hoteller verden rundt. Ifølge merkevarens designsjef skapte hvite sengklær en såkalt «glorie-effekt», som får gjestene til å tenke at rommet nylig er rengjort.

Når alt annet – som håndklær og badekåper – er hvite gjør det i tillegg vaskearbeidet langt enklere. Man kan kjøre alt i samme vaskemaskin uten å bekymre seg for at andre farger smitter.

Og skulle flekkene være såpass standhaftige at selv den hardeste vasken ikke fjerner dem er det relativt enkelt å bleke dem hvite.

Personvernpolicy