<p>MASSIV: Trailerne som kjører gjennom Jasper utgjør femti prosent av all biltrafikk i nasjonalparken og denne delen av Canada. Men selv de gedigne kjøretøyene blir små i skyggen av de imponerende Rocky Mountains.</p>
<p>MASSIV: Trailerne som kjører gjennom Jasper utgjør femti prosent av all biltrafikk i nasjonalparken og denne delen av Canada. Men selv de gedigne kjøretøyene blir små i skyggen av de imponerende Rocky Mountains.</p>
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Canada: Inn i villmarken

MASSIV: Trailerne som kjører gjennom Jasper utgjør femti prosent av all biltrafikk i nasjonalparken og denne delen av Canada. Men selv de gedigne kjøretøyene blir små i skyggen av de imponerende Rocky Mountains.

Rocky Mountains ligger som et formidabelt stakittgjerde langs den nordamerikanske prærien, der bøffelflokkene la grunnlaget for en hel kultur. I dag er det nettopp fjellene, elvene og vannene som drar besøkende i hundre-tusentall hit.

Av Bjørn Moholdt 25. april 2018

ROCKY MOUNTAINS, CANADA (ABC Nyheter): Traileren som dundrer over sletten på vei mot Edmonton bringer tankene til historiene om da lyden av torden skyldtes noe helt annet.

– Tatanka, ville prærie-indianerne si med ærefrykt og håp i stemmen når jorden bevret, og de ettertraktede dyrene bare var en støvsky i det fjerne.

Bøffelen utgjorde hele deres livsgrunnlag, og før den store nedslaktingen begynte fordelte mer enn 60 millioner av dem seg over den enorme nordamerikanske prærien.

– Rundt 1880 var det knapt noen hundre igjen, forklarte Fern meg, en av guidene i Elk Island nasjonalpark en liten kjøretur utenfor storbyen Edmonton. Parken beskytter rundt tusen av dyrene som er igjen av de store flokkene som vandret mellom Canada i nord og Mexico i sør.

Ved foten av de mektige Rocky Mountains rundt fjellbyen Jasper er naturen rundt oss så overveldende stor av vi føler oss små og ubetydelig. At det var mulig å nesten utslette så mange dyr på så kort tid virker uendelig fjernt.

På elven

– Naturen tar deg, sier han som om det hele har vært en religiøs omvendelse.

Jeff Fox kom til Jasper for å stå på ski. Han skulle bli i ett år, som har blitt til 14.

– Naturen tar deg, sier han som om det hele har vært en religiøs omvendelse.

Det er lett å forstå. Fjellene rundt oss der vi farer nedover elvefaret i gummibåt står opp som søyler i en katedral. Den skyfrie himmelen over oss er kirkehvelvingen, og elven som foreløpig renner godmodig er bred som et kirkeskip.

Saken fortsetter under

PÅ ELVEN: For Jeff Fox er elverafting en fenomenal måte å oppleve Jaspers praktfulle natur på.
PÅ ELVEN: For Jeff Fox er elverafting en fenomenal måte å oppleve Jaspers praktfulle natur på.

– Det er noe spirituelt, sier han med en predikants hellige overbevisning.

– Den tar på en måte bolig i deg, forklarte sjåføren David Baker meg om sin egen «omvendelse» og tilværelsen i Jasper og fjellene rundt. Også han skulle vende tilbake til «sivilisasjonen» etter et par år. Det er 15 år siden nå, og han tror neppe han drar herifra.

– Det er noe spirituelt, sier han med en predikants hellige overbevisning.

Jeff er gummibåtfører på Athabasca-elven, som starter ved Columbia-isbreen dypt inne i Jasper nasjonalpark. Vannet skimrer turkis av kiselen vannet har tatt med seg fra isbreen 30 kilometer unna der vi befinner oss.

Før europeiske jegere kom og gradvis trengte dem ut tilhørte området ulike indianerstammer, som Sekani, Shiswap, Kootenay, Salish, Stoney og Cree. De levde av jakt og fiske, en næringsvei som med tiden tok slutt. I stedet er det turismen innbyggerne her nå lever av.

Elverafting er blant aktivitetene som erstattet den tidligere så lukrative pelshandelen, og det er fin måte å oppleve naturen på. Er du heldig dukker det opp både svartbjørn og hjort ved elvebredden, men ikke i dag.

Saken fortsetter under

POPULÆRT: Maligne Lake er blant Canadas mest populære utfluktsmål.
POPULÆRT: Maligne Lake er blant Canadas mest populære utfluktsmål.

– Været er for fint, mener Jeff med et glis mens han padler oss gjennom noen stryk som får gummibåten til å skumpe og litt vann til å sprute over siden, men ikke mer enn av vi knapt får noen dråper på ryggen.

– Alt ligger i håndlaget, sier Jeff litt stolt når vi flyter videre i smulere vann og han rutinert tar oss inn til bredden.

Da ukrainerne kom

De nordamerikanske urinnvånerne som regjerte på prærien nord i USA og i Alberta-territoriet var i konstant bevegelse. De jaktet først og fremst på bisonen. Det europeiske markedet var på den tiden umettelig på pelsverk, og indianerne visste hvordan de skulle skaffe det.

Etter hvert som de store slettene ble kolonisert endret bruken av den fruktbare jorden seg der indianerne før hadde regjert. Samtidig ble det en politisk målsetting å kolonisere prærien med bønder som kunne dyrke den, og tilbud om land ble markedsført over store deler av Europa, også i Norge.

Saken fortsetter under

EFFEKTIVT SKUESPILL: «Ekteparet» Aksenia og Hryhonie Grekul har gjort det godt etter at de ankom sitt nye land. – Vi er svært lykkelig, sier de to, som på denne effektive måten forteller om hvordan det var å komme til denne delen av verden for mer enn hundre år siden.
EFFEKTIVT SKUESPILL: «Ekteparet» Aksenia og Hryhonie Grekul har gjort det godt etter at de ankom sitt nye land. – Vi er svært lykkelig, sier de to, som på denne effektive måten forteller om hvordan det var å komme til denne delen av verden for mer enn hundre år siden.

Det er årsaken til at storbyen Edmonton i dag har den største kolonien av ukrainere i Canada. En av byens forretningsmenn produserer for eksempel én millioner piroger om dagen – et bilde på den enorme ukrainske innflytelsen.

– Mellom 1892 og 1930 kom det rundt 250 000 ukrainere til denne delen av landet, forklarer David Makowski, fjerde generasjon ukrainer. Han viser oss rundt i det gedigne, prisbelønte friluftsmuseet Ukranian Cultural Heritage Village utenfor Edmonton. Det er sludd i luften, og inne i de enkle jordgammene kan man fornemme hvor tøft livet var for de første innvandrerne.

– Vi hadde omtrent ingenting da vi kom, men her er vi fri. For oss er dette luksus, forklarer Hryhonie Grekul på gebrokkent engelsk. Sammen med «kona» Aksenia illuderer han ukrainsk nybygger i den grad at jeg faktisk føler meg hensatt til begynnelsen av 1900-tallet.

– De kanadiske myndighetene søkte spesielt ukrainske bønder, fordi de var hardføre og arbeidsomme, og satte friheten de fikk – og ikke minst gratis land – svært høyt, forklarer David mens Hryhonie kløyver ved og kona hans mater hønsene.

Vinteren er på vei, det er sludd i luften, og mye arbeid å gjøre før snøen legger seg.

Blant ville dyr

– Husk at det er vi som er gjestene her, sier Rick forsiktig når vi stopper opp for å ta bilder av det selsomme opptrinnet.

The Fairmont Jasper Park Lodge ligger vakkert til i hjertet av de kanadiske Rocky Mountains-fjellene. Gjestene drar ofte ikke lenger enn til bredden av den idylliske lille innsjøen den ligger inntil. Langt av gårde kom heller ikke den engelske dronningen da hun var her for noen år tilbake.

VILLMARK: Du kommer ofte tett på dyrelivet i Jasper.
VILLMARK: Du kommer ofte tett på dyrelivet i Jasper.

Den klare luften og utsikten til de majestetiske fjellene rundt Fairmont var nok.

Rick Buck, som er tre-kvart Cree og født i området, synes likevel vi bør dra lenger innover i Maligne-dalen, som er en sentral del av Jasper National Park. Dalen følger elven med samme navn opp til Medicine Lake, og videre sørover inntil den stopper ved Maligne Lake. Herfra må vi ta beina fatt om vi skal lenger inn i villmarken.

Langs veien beiter hjorten uforstyrret, og underveis må vi sikksakke gjennom en flokk med longhorn-geiter.

– Husk at det er vi som er gjestene her, sier Rick forsiktig når vi stopper opp for å ta bilder av det selsomme opptrinnet.

– Det skjer av og til at grizzly-bjørnene kommer helt ned i hagene til folk. De er i grunnen ikke farlige, men kom for all del ikke mellom mora og ungene hennes, da kan det gå deg ille, advarer Rick.

Saken fortsetter under

BADETUR: Flere steder i området rundt Jasper ligger det badeanlegg bygget opp rundt områdets varme kilder.
BADETUR: Flere steder i området rundt Jasper ligger det badeanlegg bygget opp rundt områdets varme kilder.

Vi tar han på alvor når vi tar beina fatt og begir oss inn i skogen. Kanskje vi støter på en svartbjørn eller sågar en grizzly. Sikkert ikke, men vi slipper likevel ikke fjellhytten av syne.

Sånn for sikkerhets skyld.

Turistinformasjon

Nyttig turistinformasjon finner du på Explore edmonton og

Jasper Travel.

Slik kommer du dit

Icelandair har en gunstig rute til Edmonton via Reykjavik.

Andre flyselskaper som Air Canada, British Airways, Air France/KLM og Lufthansa har ruter til Edmonton via sine partnere og hovedflyplasser.

Sov godt

I Edmonton er designhotellet Matrix Hotel et godt alternativ midt i sentrum. The Fairmont Jasper Park Lodge er en av Canadas lekreste lodger, og for mange et reisemål i seg selv.

Spis godt

Wildflower Grill på Matrix Hotel i Edmonton serverer nydelige kjøttretter. På Sabor i samme by serverer kjøkkensjefen Lino retter inspirert av spansk og portugisisk cuisine. I Jasper er Evil Dave’s Grill blant de mest populære. For øvrig er kjøkkensjefen Christopher Chafe fra Southampton i England et funn for Fairmont Jasper Park Lodge, der du blant annet kan oppleve hans kunster på Cavell’s Restaurant & Terrace. SnowDome i Jasper by, oppkalt etter fjellet med samme navn, serverer byens beste kaffe, og du kan få vasket klærne dine der i samme slengen.

Populært
Mer fra ABC Nyheter