Coronaviruset: – Vi vil evakuere, stenge eller droppe reisemål i en nødsituasjon

<p>Mens coronaviruset sprer seg over stadig større deler av verden, er mange nordmenn i ferd med å planlegge årets sommerferie. Turoperatører sier de vil følge utenriksdepartementets reiseråd for å unngå at turister rammes av det fryktede coronaviruset. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix/ NPK</p>
Mens coronaviruset sprer seg over stadig større deler av verden, er mange nordmenn i ferd med å planlegge årets sommerferie. Turoperatører sier de vil følge utenriksdepartementets reiseråd for å unngå at turister rammes av det fryktede coronaviruset. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix/ NPK Foto: Lise Åserud / NPK

Turoperatører har beredskapsplaner klare for coronautbrudd.

– Vi følger vi alltid de respektive utenriksdepartements reiseråd. Skulle coronaviruset bryte ut på noen av våre reisemål, så vil vi selvfølgelig følge disse retningslinjer. Vi har tidligere droppet et reisemål, eller lukket det midlertidig, så fremt det har vært en årsak til det. Det vil vi også gjøre med coronavirus, dersom utenriksdepartementet fraråder reiser, sier administrerende direktør Peder Hornshøj i TravelCo Nordic/Solia til ABC Nyheter.

– Helt forferdelig med coronaviruset

Han viser til at det i øyeblikket ikke foreligger restriksjoner for reiser til deres destinasjoner, men at de følger utviklingen fra dag til dag. Reiseselskapet har en beredskapsplan som vil tre i kraft i tilfelle de må evakuere sine turister.

- Akkurat nå ser vi ingen frykt for å reise, hverken i Danmark eller Norge, så det påvirker ikke reiselysten eller folks ferieplaner i år. Det er jo alltid andre virus, som influensa, som er langt mer utbredt enn corona, og det lever vi jo fint med i det daglige, uten at det har innflytelse på reisemønsteret. Det er jo klart helt forferdelig med coronaviruset, men vi er ikke rammet av det. La oss håpe at det ikke kommer lenger enn det er nå, sier Hornshøj.

Turister nektes å forlate hotellet

Mens coronaviruset sprer seg over stadig større deler av verden, er mange nordmenn i ferd med å planlegge årets sommerferie.

Senest i dag, tirsdag, kom det melding om at om lag tusen turister, blant dem flere svensker og dansker, er satt i karantene på et hotell på Tenerife etter at virussmitte ble påvist hos en italiensk gjest.

Væpnede styrker har opprettet en sikkerhetssone rundt hotellet for å hindre at noen slipper inn eller ut.

To norske gjester skulle etter planen ha ankommet hotellet tirsdag, men avbestilte da de fikk kjennskap til karantenen.

Les også: Ingen særbehandling av nordmenn som har bodd på samme hotell som virussmittet italiener

Tenerife er fortsatt et av de mest populære feriemålene for solhungrige nordmenn.

50.000 innbyggere bedt om å holde seg hjemme

I Italia er en rekke områder i nord er sperret av etter flere dødsfall og og hundrevis er bekreftet smittet av covid-19-viruset. Flere store arrangement er avlyst, og det er iverksatt strenge sikkerhetstiltak.

Tirsdag meldes det om ett smittetilfelle i Palermo på Sicilia. Det kan tyde på at viruset er i ferd med å spre seg til sørlige deler av Italia.

Rundt 50.000 innbyggere i elleve byer er bedt om å holde seg hjemme. Politiet og hæren har fått ordre om å gripe inn dersom noen forsøker å forlate eller ta seg inn i de avsperrede områdene.

Myndighetene i Kroatia har registret et tilfelle av covid-19-viruset. Tilfellet er det første på Balkan. Det meldes også om smitte i Østerrike.

Apollo: – Vi har en solid beredskapsgruppe

ABC Nyheter har spurt flere av de ledende turoperatørene i Norge om frykten for corona-viruset har påvirket nordmenns reiselyst og ferieplaner i år. Svarene tyder på at nordmenn bestiller sommerferie som før.

– Foreløpig ser det ikke ut til at frykten for coronaviruset påvirker nordmenns reiselyst og ferieplaner i år. Hos oss ligger salget på samme nivå som fjoråret, og får nærmest ingen henvendelser vedrørende dette, sier PR- & innholdsansvarlig i Apollo, Beatriz Rivera.

Kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera. Foto: Apollo Reiser
Kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera. Foto: Apollo Reiser

Hun viser til at det er avgjørende med jevnlig og oppdatert informasjon om situasjoner som oppstår rundt omkring i verden, enten det er snakk om politisk uro, naturkatastrofer, sykdommer eller annet.

– Vi følger situasjonen tett og har jevnlig kontakt med UD. På konsernnivå har vi også en solid beredskapsgruppe som alltid står forberedt til å håndtere enhver situasjon, både nordisk og her i Norge. Om det vil oppstå utbrudd på våre destinasjoner ønsker vi ikke å spekulere i. Men vi følger alltid UDs reiseråd, og er altså forberedt på alle mulige scenarier foran enhver sesong, forsikrer Apollos PR-ansvarlig.

Ving: – Vi følger utviklingen nøye

Også i Ving følges spredningen av coronaviruset tett, men turoperatøren overlater til norske helsemyndigheter å gi råd til de reisende.

Fakta om viruset covid-19:

* En ny type coronavirus ble i desember oppdaget i Wuhan i Kina. Byen har over 11 millioner innbyggere og er hovedstad i Hubei-provinsen.

* Kinesiske myndigheter varslet Verdens helseorganisasjon (WHO) 31. desember.

* Virussykdommen kan arte seg som en mild forkjølelse eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang. Blant symptomene er feber, tørr hoste og lungebetennelse.

* WHO tror viruset først kan ha oppstått hos flaggermus. Det kan først ha blitt overført til en annen dyreart, før mennesker ble smittet på et marked i Wuhan. Viruset har deretter spredt seg til en rekke andre steder i Kina.

* 13. februar endret myndigheten måten de diagnostiserer smittede på, noe som førte til en økning i både antall smittede og døde. 1.355 mennesker er nå bekreftet døde og nær 60.000 smittet.

* Utenfor Kina er det foreløpig påvist over 460 tilfeller fordelt på nesten 30 land.

* Hvor stor andel av de smittede som blir alvorlig syke og risikerer å dø, er fortsatt uklart.

* WHO betegner situasjonen som en internasjonal folkehelsekrise. Det nye viruset har fått det offisielle navnet covid-19.

– Vi i Ving har ikke den faglige ekspertisen til å veilede våre kunder i helsemessige forhold. Derfor følger vi som alltid det myndighetene anbefaler. I dette tilfellet med corona-virus er det UDs Reiseråd som vi som reiseoperatør følger. Vi holder oss oppdaterte og følger utviklingen nøye ved å ta del av informasjon fra de nordiske utenriksdepartementenes anbefalinger og oppdateringer fra andre folkehelsemyndigheter, sier pressetalskvinne i Ving Norge, Marie-Anne Zachrisson, til ABC Nyheter.

WHO: – Verden må forberede seg

30. januar erklærte Verdens helseorganisasjon (WHO) at utbruddet av det nye coronaviruset fra Wuhan er en internasjonal folkehelsekrise. Dette innebærer økt internasjonalt samarbeid.

– Vi er nå sammen om dette, og vi kan bare stanse det om vi samarbeider, uttalte WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

19. februar meldte WHO om positive nyheter i kampen mot covid-19. Amerikanske forskere skal også være i ferd med å gjøre et gjennombrudd i arbeidet med å kartlegge det nye viruset, noe som kan være et viktig skritt for å utvikle en effektiv vaksine.

– Vi har gjort enorm framgang på kort tid, trenden er oppmuntrende, men vi er ikke ved et vendepunkt ennå, sier Richard Brennan, WHOs direktør for regionale kriser, på en pressekonferanse i Kairo.

Mandag denne uken kom imidlertid WHO med en ny advarsel, og det ble uttrykt stor bekymring for de nye virusutbruddene i Iran, Italia og Sør-Korea.

– Verden må forberede seg på at utbruddet av covid-19-viruset kan bli en pandemi.

PR-manager i Momondo, Line Schjelde, sier selskapet ikke ønsker å kommentere hvordan coronaviruset påvirker deres virksomhet, eller hvilken beredskap de har på det nåværende tidspunkt.

VIDEO: Tusenvis av cruisepassasjerer i karantene etter virusutbrudd

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:01 Svenske hyttekommuner ønsker norske tilstander09:43 Ungarsk unntakslov kan gi enevelde på ubestemt tid08:06 En hel generasjon kjenner ingen annen virkelighet enn Putin som «den naturlige lederen»07:02 Nord-Korea sendte opp to nye raketter06:51 Saudi-Arabia skjøt ned raketter over Riyadh06:34 Hellandsbygd fortsatt isolert etter steinras05:52 Vedum vil granske beredskapen etter viruskrisen05:52 Kona til Canadas statsminister friskmeldt fra covid-1905:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Forhandlinger om ny OL-dato i siste fase04:45 Den maritime næringen tror ikke krisepakke vil hjelpe04:45 4.107 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26203:08 Over 20.500 studenter og ansatte klare til å hjelpe helsevesenet03:05 Grønland forbyr alkohol under koronakrisen01:15 Studentsamskipnaden SiO permitterer 350 ansatte00:56 Koronanyheter kan gi ny omtalerekord i norske medier22:38 Klopp om Liverpool-Atletico Madrid: Kampen burde aldri blitt spilt22:35 Neville foreslår tiltak for å fullføre fotballsesongen i England22:09 Saudi-Arabia har avskåret raketter over Riyadh21:55 Få nordmenn har tillit til at Nav klarer å håndtere coronakrisen21:25 Mann i 40-årene antatt omkommet etter snøskred ved Rjukan21:24 Over 30.000 coronadødsfall i verden21:22 Eldre person med coronasmitte døde på omsorgssenter i Kristiansand20:56 Svensk studie: Mye pollen øker corana-faren20:22 Langrenn: Dyrhaug vraket fra landslaget20:20 – Gi Israel beskjed om å fjerne restriksjonene som rammer Gazas helsevesen19:58 Spania innfører to ukers karantene19:57 319 nye coronadødsfall i Frankrike19:27 Glem dorullene - nå bør du kanskje hamstre kondomer19:27 Uvær stenger veier i Nord-Norge18:58 Trump vurderer å sette New York og omegn i karantene18:38 Person tatt av ras ved Rjukan18:36 «Vi balanserer på en knivsegg»: Kappløpet mot en corona-vaksine18:23 Over 10.000 coronadødsfall i Italia18:21 70–80 personer isolert etter steinras18:20 Meny kaller tilbake kyllingrett etter listeriafunn17:58 Krenket portforbud, ble satt i hundebur17:34 To OL-vinnere mistenkt for doping, Russland stopper all testing17:08 I New York tar coronaviruset livet av én innbygger hvert 17. minutt17:06 Finvær i Oslo – mye folk ute på tur16:56 Arbeiderpartiet krever garantilønn for fastleger16:41 Kina har sendt corona-hjelp til Pakistan16:40 I natt stilles klokkene én time fram16:33 Tenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp16:30 Usedvanlig spilleroppfølgning i Röslers Düsseldorf: De roper og skriker på webkamera16:20 Eldre coronasmittet kvinne døde på sykehjem i Drammen16:12 Putin stenger alle grenser16:10 Tre personer til sykehus etter frontkollisjon i Troms15:47 Over 100 coronasmittede døde i Sverige15:40 Første corona-dødsfall i Telemark15:06 De rødgrønne blokkerer kriseforskrifter14:54 Norge takket ja til smittevern-donasjon fra Kinas rikeste mann13:50 Tenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp13:31 Nærmer seg Italia: Hvorfor er det så ille i Spania?12:44 Høyre og Arbeiderpartiet fram etter virusutbruddet12:20 Forskere skal prøve å gi coronasyke blod fra folk som har blitt friske av viruset11:02 Ett år siden Solskjær ble fast ansatt i United – her er fasiten10:06 Uvær stenger veier i Troms og Finnmark09:25 Spillet om Northconnect inn i sluttfasen: Sp, Rødt, SV og Frp får ikke med seg Ap09:09 Erna Solberg glad for å ha oljefondet i krisen: Vi er i en veldig gunstig posisjon08:49 Coronakrisen: «Firerbanden» på Stortinget kvesser knivene08:09 Helt i det blå om coronakrisen rammer sommerferien08:08 Ingen mistenkt etter bilbrann i Oslo07:58 Forsvaret i Canada vil verne landet mot virus07:39 Etterforskningen av overgrepssiktet idrettsdommer er ferdig07:00 Melby utreder utvidet skoleåpning06:50 Legendarisk borgerrettsforkjemper i USA er død06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:45 3.845 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26404:43 Serbisk mann fengslet i tre år for å ha brutt isolasjon04:12 Ingen lokalt smittede i Kina02:22 Seks nordmenn på koronafritt kontinent02:01 Kombinert-ansatte permitteres01:39 Syrelekkasje stopper ikke Kavlis produksjon01:33 Omfattende politisperringer rundt Finlands hovedstad00:54 Tidligere general i Venezuela har meldt seg etter amerikansk narkosiktelse22:51 Lampard: – Vanskelig for Chelsea-spillerne å være motiverte i denne krisen22:39 Over 100.000 registrerte smittetilfeller i USA22:14 Trump tyr til krigslov: – Avgjørende for nasjonen21:51 Trump har signert omfattende krisepakke21:45 Ahus med nye retningslinjer for behandling av coronapasienter i livets siste fase21:21 Skolenes landsforbund ber kunnskapsministeren utsette innføring av skolereform: – Uansvarlig20:56 AUF: Norge må hente 3.500 Moria-flyktninger20:26 Fem nye coronadødsfall meldt i Norge fredag20:18 Svensk syklist vil avlyse Tour de France om rittet går uten tilskuere19:37 Fire døde på nederlandsk cruiseskip19:21 Oddbjørn overlevde norgeshistoriens verste arbeidsulykke: – Venner ble delt i to19:13 EU-rådgiver ut mot corona-strategien: – Vi skyver epidemien foran oss18:36 Serviceteknikere i Coca-Cola vant: Reisetid er arbeidstid, slår Høyesterett fast18:23 Mann dømt til 45 dagers fengsel etter kollisjon med Sigvart Dagsland18:18 Derfor er dødstallene i Sverige og Danmark høyere enn i Norge17:40 Historisk høy oppslutning om Trump17:39 Syklist omkom etter påkjørsel i Holmestrand17:14 «Supermennesker»: Slik vi forskere utnytte de som er friske fra corona17:13 Märtha Louise åpner om sorgen: – Vanskeligste vi har vært gjennom16:45 Ødegaards lagkompis om viruskrisen i Spania: – Blir verre og verre16:40 Giske raser mot Raja: – Virker helt misforstått16:33 Oljeprisen på det laveste siden 2003
Siste nytt
10:01VerdenSvenske hyttekommuner ønsker norske tilstander09:43VerdenUngarsk unntakslov kan gi enevelde på ubestemt tid08:06VerdenEn hel generasjon kjenner ingen annen virkelighet enn Putin som «den naturlige lederen»07:02VerdenNord-Korea sendte opp to nye raketter06:51VerdenSaudi-Arabia skjøt ned raketter over Riyadh06:34NorgeHellandsbygd fortsatt isolert etter steinras05:52NorgeVedum vil granske beredskapen etter viruskrisen05:52VerdenKona til Canadas statsminister friskmeldt fra covid-1905:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27SportForhandlinger om ny OL-dato i siste fase04:45NorgeDen maritime næringen tror ikke krisepakke vil hjelpe04:45Norge4.107 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26203:08NorgeOver 20.500 studenter og ansatte klare til å hjelpe helsevesenet03:05VerdenGrønland forbyr alkohol under koronakrisen01:15NorgeStudentsamskipnaden SiO permitterer 350 ansatte00:56NorgeKoronanyheter kan gi ny omtalerekord i norske medier22:38SportKlopp om Liverpool-Atletico Madrid: Kampen burde aldri blitt spilt22:35SportNeville foreslår tiltak for å fullføre fotballsesongen i England22:09VerdenSaudi-Arabia har avskåret raketter over Riyadh21:55PrivatøkonomiFå nordmenn har tillit til at Nav klarer å håndtere coronakrisen21:25NorgeMann i 40-årene antatt omkommet etter snøskred ved Rjukan21:24Helse og livsstilOver 30.000 coronadødsfall i verden21:22Helse og livsstilEldre person med coronasmitte døde på omsorgssenter i Kristiansand20:56Helse og livsstilSvensk studie: Mye pollen øker corana-faren20:22SportLangrenn: Dyrhaug vraket fra landslaget20:20Politikk– Gi Israel beskjed om å fjerne restriksjonene som rammer Gazas helsevesen19:58Helse og livsstilSpania innfører to ukers karantene19:57Helse og livsstil319 nye coronadødsfall i Frankrike19:27Helse og livsstilGlem dorullene - nå bør du kanskje hamstre kondomer19:27NorgeUvær stenger veier i Nord-Norge18:58Helse og livsstilTrump vurderer å sette New York og omegn i karantene18:38NorgePerson tatt av ras ved Rjukan18:36Helse og livsstil«Vi balanserer på en knivsegg»: Kappløpet mot en corona-vaksine18:23Helse og livsstilOver 10.000 coronadødsfall i Italia18:21Norge70–80 personer isolert etter steinras18:20Mat og drikkeMeny kaller tilbake kyllingrett etter listeriafunn17:58Helse og livsstilKrenket portforbud, ble satt i hundebur17:34SportTo OL-vinnere mistenkt for doping, Russland stopper all testing17:08Helse og livsstilI New York tar coronaviruset livet av én innbygger hvert 17. minutt17:06NorgeFinvær i Oslo – mye folk ute på tur16:56NorgeArbeiderpartiet krever garantilønn for fastleger16:41VerdenKina har sendt corona-hjelp til Pakistan16:40NorgeI natt stilles klokkene én time fram16:33VerdenTenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp16:30SportUsedvanlig spilleroppfølgning i Röslers Düsseldorf: De roper og skriker på webkamera16:20Helse og livsstilEldre coronasmittet kvinne døde på sykehjem i Drammen16:12Helse og livsstilPutin stenger alle grenser16:10NorgeTre personer til sykehus etter frontkollisjon i Troms15:47Helse og livsstilOver 100 coronasmittede døde i Sverige15:40Helse og livsstilFørste corona-dødsfall i Telemark15:06NorgeDe rødgrønne blokkerer kriseforskrifter14:54NorgeNorge takket ja til smittevern-donasjon fra Kinas rikeste mann13:50VerdenTenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp13:31VerdenNærmer seg Italia: Hvorfor er det så ille i Spania?12:44PolitikkHøyre og Arbeiderpartiet fram etter virusutbruddet12:20Helse og livsstilForskere skal prøve å gi coronasyke blod fra folk som har blitt friske av viruset11:02SportEtt år siden Solskjær ble fast ansatt i United – her er fasiten10:06NorgeUvær stenger veier i Troms og Finnmark09:25PolitikkSpillet om Northconnect inn i sluttfasen: Sp, Rødt, SV og Frp får ikke med seg Ap09:09NorgeErna Solberg glad for å ha oljefondet i krisen: Vi er i en veldig gunstig posisjon08:49NorgeCoronakrisen: «Firerbanden» på Stortinget kvesser knivene08:09ReiseHelt i det blå om coronakrisen rammer sommerferien08:08NorgeIngen mistenkt etter bilbrann i Oslo07:58VerdenForsvaret i Canada vil verne landet mot virus07:39NorgeEtterforskningen av overgrepssiktet idrettsdommer er ferdig07:00NorgeMelby utreder utvidet skoleåpning06:50VerdenLegendarisk borgerrettsforkjemper i USA er død06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:45Norge3.845 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26404:43VerdenSerbisk mann fengslet i tre år for å ha brutt isolasjon04:12VerdenIngen lokalt smittede i Kina02:22NorgeSeks nordmenn på koronafritt kontinent02:01SportKombinert-ansatte permitteres01:39NorgeSyrelekkasje stopper ikke Kavlis produksjon01:33VerdenOmfattende politisperringer rundt Finlands hovedstad00:54VerdenTidligere general i Venezuela har meldt seg etter amerikansk narkosiktelse22:51SportLampard: – Vanskelig for Chelsea-spillerne å være motiverte i denne krisen22:39VerdenOver 100.000 registrerte smittetilfeller i USA22:14NorgeTrump tyr til krigslov: – Avgjørende for nasjonen21:51NorgeTrump har signert omfattende krisepakke21:45NorgeAhus med nye retningslinjer for behandling av coronapasienter i livets siste fase21:21VerdenSkolenes landsforbund ber kunnskapsministeren utsette innføring av skolereform: – Uansvarlig20:56NorgeAUF: Norge må hente 3.500 Moria-flyktninger20:26NorgeFem nye coronadødsfall meldt i Norge fredag20:18NorgeSvensk syklist vil avlyse Tour de France om rittet går uten tilskuere19:37VerdenFire døde på nederlandsk cruiseskip19:21Helse og livsstilOddbjørn overlevde norgeshistoriens verste arbeidsulykke: – Venner ble delt i to19:13Helse og livsstilEU-rådgiver ut mot corona-strategien: – Vi skyver epidemien foran oss18:36NorgeServiceteknikere i Coca-Cola vant: Reisetid er arbeidstid, slår Høyesterett fast18:23NorgeMann dømt til 45 dagers fengsel etter kollisjon med Sigvart Dagsland18:18NorgeDerfor er dødstallene i Sverige og Danmark høyere enn i Norge17:40NorgeHistorisk høy oppslutning om Trump17:39NorgeSyklist omkom etter påkjørsel i Holmestrand17:14Helse og livsstil«Supermennesker»: Slik vi forskere utnytte de som er friske fra corona17:13NorgeMärtha Louise åpner om sorgen: – Vanskeligste vi har vært gjennom16:45SportØdegaards lagkompis om viruskrisen i Spania: – Blir verre og verre16:40PengerGiske raser mot Raja: – Virker helt misforstått16:33NorgeOljeprisen på det laveste siden 2003
Populært