Gavebom? Dette er rådene til deg som vil bytte julegaver

<p>Nordmenn bruker mer penger på julegaver enn noen gang tidligere. Cirka to av fem nordmenn bytter minst én gave. </p>
Nordmenn bruker mer penger på julegaver enn noen gang tidligere. Cirka to av fem nordmenn bytter minst én gave.  Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

To av fem nordmenn bytter julegaver. – Det er ergerlig og lite miljøvennlig at gaver havner i skapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

38 prosent av nordmenn har byttet en eller flere julegaver de siste to årene, ifølge en undersøkelse Forbrukerrådet gjorde etter fjorårets julefeiring.

Folk mellom 18 og 44 år er minst fornøyde med gavene, mens de over 60 år er mest fornøyde.

– Det er ergerlig og lite miljøvennlig at gaver havner i skapet. Bruk romjulen til å bytte gavene som ikke passer. Har du fått en bukse i feil størrelse, eller dobbelt opp av samme bok, har vi rådene til deg for et sømløst bytte, sier Thomas Iversen, seniorrådgiver og jurist i Forbrukerrådet.

27. desember er alle butikker åpne som normalt, og mange benytter anledningen til å bytte julegaver.

Les også: Slik er Vinmonopolets åpningstider i julen

Forbrukerrådet kommer med følgende bytteråd:

  • Ta vare på byttelappen eller kvitteringen.
  • Bytt så raskt du kan. Da går det ikke i glemmeboken, og du slipper å bryte frister.

  • De fleste butikker lar deg få bytte det du har kjøpt i romjula, så sant det er ubrukt og uskadet. Ta vare på kvitteringen eller byttelappen, og hold fristen som står på den. Det er opp til butikken å sette betingelsene. Hygieniske artikler, og kroppsnære plagg, er som regel unntatt.

  • En del store kjeder gir svært rause byttevilkår. Noen steder kan du få tilbake pengene for en ubrukt vare etter et halvt år. Andre lar deg teste det du har kjøpt i en måned, før du kan levere det inn og få pengene tilbake.

  • Dersom gaven er kjøpt på døra, nett, eller et julemarked, har du stor sett angrerett. Ved dørsalg og julemarked så er det et krav at gaven kostet over 300 kroner. Angreretten gjelder i fjorten dager etter at kjøper fikk varen, slik at du må sjekke om fristen har gått ut før du tar kontakt med firmaet eller butikken.

Nordmenn handler julegaver som aldri før. Ifølge prognosene fra handelsorganisasjonen Virke kommer nordmenn til å handle for 58 milliarder kroner i desember. Det er en økning på 1,5 milliarder fra 2017, og fem milliarder fra 2013.

Gaver bør gis med byttelapp der det er mulig for å gjøre en eventuell byttehandel enklere. For å være sikker på at du får byttet de gavene du ønsker, bør du også sørge for at merkelapper, originalemballasje og eventuell forsegling er intakt.

Nettbutikker kan operere med andre byttefrister og annet byttereglement enn fysiske butikker.

Forbrukerøkonom: Besteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver

Personvernpolicy