Frikjenner bilfri-politikk for «sentrumsdøden»

Jernbanetorget en vintermorgen. Byrådets politikk har fått skylda at flere butikker må legge ned.
Jernbanetorget en vintermorgen. Byrådets politikk har fått skylda at flere butikker må legge ned. Foto: Martin Jacob Kristoffersen

Virke-direktør mener butikkdøden i indre Oslo skyldes mer enn MDGs parkering av bilen. – Regjeringens hjelp til utenlandske aktører bekymrer mer, sier Harald Andersen.

MDG har fått kritikk fra alle kanter for politikken om å fjerne flest mulig parkeringsplasser og biler fra Oslo sentrum. Butikksjef etter butikksjef , og gårdeiere og deler av bransjen legger ansvaret for skrumpende marginer på dørstokken til miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg.

Det er også sjeldent å komme unna kritikken av Berg og MDG i kommentarfeltene hver gang noen publiserer en artikkel om butikkdød.

– Selvfølgelig har fjerningen av parkeringsplasser og redusert tilgjengelighet til sentrum med bil gjort livet vanskeligere for sentrumshandelen. Men det er mange andre, underliggende årsaker, sier direktør i Virke handel, Harald Andersen til ABC Nyheter.

Les også: FNB Oslo: – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil

«Sentrum» skrumper inn

Årsakene er sammensatte, påpeker Andersen. Kundene vil ha det stadig mer lettvint. Det gjør at hva som anses som attraktive sentrumsområder for varehandelen er i ferd med å skrumpe inn. Gårdeiere har samtidig forventninger til leieinntekter.

Saken fortsetter under

Mesteparten av veksten i varehandelen havner i utlandet, viser Virkes prognoser. Flere parkeringsplasser og veier inn til Oslo sentrum vil gjøre lite for å endre på det. Foto: Virke
Mesteparten av veksten i varehandelen havner i utlandet, viser Virkes prognoser. Flere parkeringsplasser og veier inn til Oslo sentrum vil gjøre lite for å endre på det. Foto: Virke

Mesteparten av veksten i varehandelen havner i utlandet, viser Virkes analyser. Flere parkeringsplasser og færre bommer i Oslo sentrum vil gjøre lite for å endre på det.

Kombinert med konkurranse fra stadig nye handelskonsepter i Norge og netthandel i utlandet og regjeringens politikk for høyere toll- og avgiftsfrie grenser, får vi «den perfekte stormen».

– Jeg tror ikke politikere på Stortinget forstår hvor utsatt varehandelen har blitt. Og det burde de forstå, med tanke på at den sysselsetter 360.000 personer og en fjerdedel av de under 24 år, sier han.

I 2014 økte Solberg-regjeringen grensa for toll- og avgiftsfrihet fra 200 til 350 kroner. Varehandelsnæringen har lenge advart mot virkningene for norsk varehandel. Fra neste år foreslår regjeringen avgifter på all import, men økt tollfrihet på klær opp til 3000 kroner.

Les også: Virke advarer mot «apokalypse» innen varehandelen

– Forbrukerpopulisme!

I tillegg skal mva håndteres gjennom et forenklet regelverk, der regjeringen satser på at de utenlandske nettbutikkene og plattformene frivillig mva-registrerer seg i Norge.

Virke frykter imidlertid at de utenlandske aktørene i liten grad kommer til å gjøre dette. Samtidig er kontrollen per i dag såpass dårlig at Virke mener at utenlandske nettaktører som sender store mengder billige varer til Norge slipper unna i 95 prosent av tilfellene uansett.

– Dette er rå forbrukerpopulisme fra regjeringen som jeg frykter mye mer enn mangel på parkeringsplasser Oslo i sentrum og skrinlegging av flere bilfelt til Drammen, sier han.

Virkes siste handelsrapport viser kraftig nedgang i fysiske utsalgssteder over hele landet bort sett fra i Akershus. Bedrifter som selger klær og sportsartikler er den delen av handelen som har hatt størst antall konkurser i 2018 og 2019, og er bransjene som er sterkest utsatt for konkurranse fra utenlandske aktører.

Utvikling i antall fysiske butikker 2008-2017 Foto: SSB / Virke Analyse
Utvikling i antall fysiske butikker 2008-2017 Foto: SSB / Virke Analyse

– Økende netthandel til utlandet og avgiftsfriheter vil sende penger ut av landet og føre til et vanvittig press på marginene i norsk handel. I neste omgang tvinger dette handelen til å redusere sin kostnadsbase, hvor arbeidskraftkostnader og leiepriser er de største komponentene, mener han.

Kundene vil ha alt innen rekkevidde

Imidlertid sier Andersen at næringen også har en jobb å gjøre med å forstå kundene.

Harald Andersen, direktør i Virke handel. Foto: Martin Jacob Kristoffersen
Harald Andersen, direktør i Virke handel. Foto: Martin Jacob Kristoffersen

– Vi er i starten av en stor omstilling i varehandelen. Kundene forventer at alt er raskt, enkelt og tilgjengelig hele tiden.

– Derfor øker netthandelen. Derfor har riktig beliggenhet i byene aldri vært mer viktig. Et lokale som ligger bare et par hundre meter på feil side fra der publikum vanligvis beveger seg, så stuper omsetningen, sier Andersen.

– Vi har ikke gode nok data for det, men det kan være med å forklare den såkalte «sentrumsdøden».Satt på spissen betyr det at kampen om de beste lokasjonene blir hardere, mens «kampen» om de nest beste lokasjonen blir mindre hard

– En annen ting vi ser, er at mange shopper i utlandet. Folk reiser jo stadig mer og benytter muligheten.

Kundene foretrekker opplevelser fremfor varer

– Vi tror det er high-end butikkene som spesielt rammes av mangel på parkeringsplasser, siden de har få utsalgssteder og er gjerne avhengige av å ligge i sentrum, sier Andersen.

Virkes analyser viser at Ola og Kari Nordmanns forbruk av tjenester vokser raskere enn forbruket av varer. Det er helt naturlig når vi har blitt så velstående som vi har blitt. Behovspyramiden er på mange måter fylt opp. Noen av oss står sågar på tærne på toppen av pyramiden. Dette representerer samtidig også en mulighet for handel gjennom å kombinere klassisk salg av varer med tjenester.

Forbrukeren ønsker i større grad opplevelser. De vil bli inspirert og overrasket og emosjonelt stimulert. Dette henger også til en viss grad sammen med bevisste valg om å oppsøke steder som verdsetter bærekraft, miljø og etikk.

– Ingen vet helt hvor utviklingen ender. Det er mulig de fysiske butikkene ender opp som fremskutte lagre, sier Andersen.

Les også: Stenseng med spark til Høyre: – Prøver å nærme seg Arbeiderpartiet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært