– Opprinnelsesgarantier for ren kraft truer elektrifiseringen av Norge

OPPRINNELSESGARANTIER: Arbeiderpartiet ved Terje Lien Aasland (til høyre) er uenig med klima- og miljøminister Ola Elvestuen om opprinnelsesgaranti-salg for ren kraft.
OPPRINNELSESGARANTIER: Arbeiderpartiet ved Terje Lien Aasland (til høyre) er uenig med klima- og miljøminister Ola Elvestuen om opprinnelsesgaranti-salg for ren kraft. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Arbeiderpartiet advarer mot ordningen med kjøp og salg av opprinnelsesgarantier for ren kraft, som gir inntrykk av at forbruk av strøm i Norge er fossilt.

Kjøp og salg av opprinnelsesgarantier for kraft:

Opprinnelsesgarantier er en merkeordning for elektrisitet for å vise strømkunden at en mengde kraft er produsert fra en spesifisert energikilde. Ordningen ble innført med EUs første fornybardirektiv (Direktiv 2001/77/EC) i 2001 for å gi forbrukere et valg mellom fornybar kraft og ikke-fornybar kraft. Kraftprodusenter som selger opprinnelsesgarantier får samtidig en ekstra inntekt fra sin fornybare kraftproduksjon.

Når året er omme oppsummerer Norges vassdrags- og energidirektorat NVE hvor mye kraft som er produsert i Norge, hvor mange opprinnelsesgarantier som er solgt innenlands og utenlands, og lager en varedeklarasjon.

Varedeklarasjonen av kraft beregnes ved å summere hvor mye kraft som er solgt med opprinnelsesgarantier. I 2017 stammet kun 16 prosent av norsk kraftforbruk etter dette fra fornybare kilder.

Varedeklarasjonen har en annen sammensetning enn den norske produksjonsmiksen fordi den tar hensyn til kjøp og salg av opprinnelsesgarantier.

Når en kraftprodusent har solgt en opprinnelsesgaranti for fornybar kraft separat fra kraftproduksjonen, kan ikke kraften lenger deklareres til kunden som fornybar.

Hovedandelen av opprinnelsesgarantiene som utstedes for norsk kraftproduksjon selges til utlandet. Dette gir ekstra inntekter til norske produsenter av fornybar kraft.

(Kilde: NVE)

Les om opprinnelsesgarantier hos NVE

ARENDAL (ABC Nyheter): Kraftselskapenes interesseorganisasjon Energi Norge gikk under Arendalsuka ut med et initiativ for å elektrifisere Norge, for å lage eksportprodukter bygd på «ren norsk kraft».

Problemet er at med opprinnelsesgarantiene har de «solgt ut» mesteparten av renheten i norsk kraft til utlandet.

– Hvis en selger ut opprinnelsesgarantier for all norsk kraft til utlandet, har en jo solgt ut all dokumentasjonen på at norsk fornybar energi er i Norge. Og den er jo i Norge, sier Arbeiderpartiets Terje Lien Aasland til ABC Nyheter.

Han er 2. nestleder i Stortingets næringskomité.

– Vi må sørge for at den kvaliteten og de mulighetene det gir oss som samfunn, og ikke minst stimulansen til å erstatte fossil kraft med fornybar, ikke blir sendt ut i form av opprinnelsesgarantier, sier Aasland.

Aasland deltok under Arendalsuka i en debatt arrangert av industriklyngen Powered by Telemark.

– Vi skal elektrifisere for å gjøre Norge fornybart. Men hvis varedeklarasjonen på rein, norsk kraft viser at vi har et teknisk innslag på 50-60 prosent kull, blir motivasjonen for de elektriske løsningene borte, sier han.

Aasland mener en slik dobbelttelling av renheten i krafta er problematisk.

For norsk industri kan ett konkurransefortrinn glippe dersom verdensmarkedene i framtida vil forlange opprinnelsesgarantier også fra norsk kraftkrevende industri, som dermed må ut og handle garantier på det internasjonale auksjonsmarkedet - på lik linje med industri som bruker kullkraft, mener han.

Norske strømkunder anklages

Stortinget har sluttet Norge til en EU-ordning som gjør at strømforbrukerne, enten det er deg eller meg eller næringslivet, for å kunne si at vi bruker fornybar strøm, må betale en tilleggsavgift til kraftselskapet for en såkalt opprinnelsesgaranti.

Det betyr at også vi i Norge, der vi vet det er overskudd av fornybar vann- og vindkraft, må punge ut hvis vi ikke ønsker å bli stilt ansvarlig for forbruket av kullkraft.

Selskapet Ishavskraft beskylder norske husholdninger som ikke betaler for opprinnelsesgaranti i tillegg til den ordinære strømregninga, for å stå bak enorme klimautslipp.

«Selv om strømmen som kommer ut av stikkontakten er den samme, er miljøbelastningen ulik. En husholdning som ikke har strøm med opprinnelsesgaranti, har et årlig CO2-utslipp tilsvarende 106.000 km i en bensinbil, 10,4 tonn.», hevder Ishavskraft i en pressemelding.

Det dominerende meglerselskapet som har oppstått for å kjøpe og selge opprinnelsesgarantier, ECOHZ, ønsker ikke å kommentere Ishavkrafts påstand.

Mye fossilt norsk, ifølge NVE

Ishavskraft viser til den offisielle oversikten Norges vassdrags- og energidirektorat, NVE, årlig lager, kalt nasjonal varedeklarasjon.

Den viser at kraftselskapene i 2018 hadde solgt så mye opprinnelsesgarantier til utlandet, at bare 35,5 TWh av norsk strømforbruk kan kalle seg fornybar.

Det i et år der 98 prosent av de 147 TWh strøm som ble produsert i landet var fornybar, og forbruket her hjemme var mindre enn det, nemlig 137 TWh.

Til gjengjeld kan industri og husholdninger i andre land, hvor som helst i verden, kjøpe norske opprinnelsesgarantier og påberope seg å være ansvarlige forbrukere av ren kraft, selv om deres strøm i virkeligheten stammer fra kullkraftverk.

Og både kraftselskapene og meglerselskapene som handler med opprinnelsesgarantier, får fortjeneste.

Skitten norsk elektrifisering?

Energi Norges administrerende direktør Knut Kroepelien talte tidligere på Arendalsuka for elektrifisering av Norge, som ifølge en rapport kan utløse eksportinntekter på 210 milliarder kroner fram mot 2040.

– Mye av strømmen som skal brukes til elektrifisering er jo formelt sett fossil energi fordi kraftselskapene har solgt renheten til utlandet. Kan det svekke poenget med å elektrifisere for å skaffe Norge ny eksportindustri basert på en fornybar verdikjede?

LIKE BRA: For klimaet er fornybar kraft ifølge administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge, like bra om en har opprinnelsesgaranti eller ikke. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
LIKE BRA: For klimaet er fornybar kraft ifølge administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge, like bra om en har opprinnelsesgaranti eller ikke. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Nei, man må skille mellom ren produksjon og det å kutte utslipp ved ren energibruk. Det som er fokus her, er at vi i Norge skal kutte veldig store utslipp på fossil energibruk i transport og husholdninger. Da kan vi skape eksportindustri rundt det, sier Knut Kroepelien til ABC Nyheter.

– Men selve strømmen man bruker til å erstatte fossilt drivstoff, er jo formelt sett fossil også så lenge opprinnelsesgarantier er solgt ut av landet?

– Nei, det er et galt utgangspunkt for diskusjonen. Situasjonen er at mange kunder, la oss si et rederi, ønsker å gå over til miljøvennlige løsninger. Og de bruker mye strøm. Da er det noen av dem som syns det er bra å være i nærheten av noe som er fornybar produksjon av strøm, som vi har i Norge. Men noen kunder trenger da dokumentasjon på dette. Den dokumentasjonen kan vi ikke gi fysisk. Derfor har dette systemet med opprinnelsesgarantier oppstått.

– Like bra for klimaet uten

– Betyr det kort og godt at norsk kraftesektor kan selge renhet to ganger, først med opprinnelsesgarantier til utlandet, deretter til bruk i elektrifiseringsstrategien dere går inn for i Norge?

– Vi selger ikke dette to ganger. Men vi har en situasjon der kundene har et valg. De kan velge enten å etablere seg et sted hvor produksjonen er ren, som i Norge, eller så kan de velge å bruke disse opprinnelsesgarantiene, svarer Kroepelien.

– Kjernepunktet er at det ikke står i motsetning til elektrifisering. Selv om du som rederi skulle gå bort fra diesel til strøm, er det like bra for klimaet med eller uten opprinnelsesgarantien, slår Kroepelien fast.

NHO: – Grus i skoa til industrien

For NHO er den mulige interessekonflikten mellom industrien og kraftselskapene, som begge er NHO-medlemmer, kinkig.

Kraftselskapene tjente i fjor ca. 2 milliarder kroner på å selge ut renheten i mesteparten av norsk kraft.

– 2 milliarder er grus i skoa i forhold til mulighetene for industrien. Dette må vi løse. Ettersom det blir mer fokus på hva er det reelle innholdet i produktet, kommer man ikke unna at grønnvasking må bort, sa NHO-president, til daglig direktør i Hydro, Arvid Moss, under debatten.

– Selger ut konkurransefortrinnet

Elektroforeningens næringspolitiske direktør Per Øyvind Voie påpeker at norsk industris konkurransefortrinn har vært tilgang til billig og ren kraft.

– Opprinnelsesgarantien gjør at vi selger konkurransefortrinnet til utlandet. Skal vi gjøre Norge helelektrisk, må vi gjøre noe med dette systemet. De som tjener på dette, er kraftprodusenter som selger renhet to ganger og noen mellommenn som tjener store penger, sier Voie.

Arbeiderpartiet fremmet i juni et forslag Stortinget skal behandle i høst om å fremme industriens vilkår, blant annet med å få bort uheldige virkninger ved opprinnelsesgarantiordningen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:46 Frode Berg tilbake på norsk jord22:45 Uventede svingninger i oksygennivåene på Mars22:44 Båt med person om bord savnet i Hordaland22:05 Den siste overlevende fra Hindenburg-ulykken er død21:42 Frode Berg tilbake i Norge21:16 Obama advarer Demokratenes kandidater mot å bevege seg for langt til venstre20:52 90-åring omkom i traktorulykke i Hol i Hallingdal20:13 Ekspert om prinsesse Dianas død: – Hun kunne vært reddet19:38 Fly fra Vilnius landet i Oslo – uvisst om Berg var med19:18 Mysteriet i vikinggraven19:01 – Jeg er ganske opptatt av at jeg skal dø18:11 Anklager om valgfusk i Storbritannia vurderes av britisk politi18:04 Verden er et skumlere sted for Norge17:49 Trond (51) overlevde 1 /12 time under snøen: – Det skal egentlig ikke være mulig17:27 Kinesiske soldater ute i Hongkongs gater16:39 John (71): – Jeg er ikke som alle andre16:29 Sp vil gjenopprette 20 politikontorer15:52 Ny norsk skøytenedtur i Minsk: – Ikke gøy å gå sakte15:17 Flere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16 Koran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56 Bjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54 Brochmann sikret poeng for Sandviken14:53 Adserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52 Historisk sølvmedalje til Vålerenga14:52 Vålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52 Fart ble ydmyket av Klepp14:37 Tidligere E-sjef: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30 Bale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales13:55 Thingnes Bø gikk seg svimmel: – Det var grusomt13:52 «Paradise Hotel»-kjendis bedragerisiktet: – Beklager13:38 Danmark vil nekte danske fremmedkrigere hjelp i utlandet12:52 Store mengder snø og regn skaper vanskelige kjøreforhold på Østlandet12:34 Fylkeslegen åpner tilsynssak mot Helse Bergen etter drapet i Nattlandsveien12:07 Politiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter12:06 Haaland uaktuell til Malta-kampen11:20 EM-klare England uten Gómez og Henderson i siste kvalifiseringskamp11:10 Dansk mann som ble pågrepet etter drap i Malmö, er funnet død i fengsel11:09 En drept i demonstrasjoner i Iran etter økte bensinpriser11:04 Eckhoff gledet seg over «halvt norsk» overraskelse på tung dag10:49 Gressteppet i Parken slaktes: – Flaut hvis den er sånn under EM10:02 Høy valgdeltakelse på Sri Lanka til tross for en rekke voldelige hendelser10:00 35 vanviddsminutter ødela EM-kvalifiseringen for Norge09:40 Serbias president innlagt på sykehus09:30 Verdenscupfinalen i hopp avsluttes i Vikersund i 202009:17 Ni år gammel gutt var savnet i Oslo – har kommet til rette09:08 27 år gammel mann fra Øst-Europa siktet for drap i Florø08:43 Hitlers eiendeler auksjoneres bort08:21 Mistenkt for bibliotekbrann i Larvik ble ved en feil løslatt i forrige uke06:56 Israelske luftangrep mot Gazastripen06:50 Frode Berg et steg nærmere hjemreise06:20 Krimkommentator kritisk til politiets informasjonsflyt06:19 Fem Morales-tilhengere drept i sammenstøt i Bolivia06:01 Fortsatt mange branner i Australia06:00 Dette skjer i dag05:39 Dette skjedde i natt05:17 Ni år gammel gutt savnet i Oslo04:28 Tenåringer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen04:22 Lovende start for Hovland og Ventura i Mexico03:37 Trump benåder to soldater02:59 Sterke reaksjoner mot TV 2s Tonning Riise-episode02:43 Siktet skoleskytter i California er død02:30 Bolivia utviser cubanere og Venezuelas diplomater01:33 Mann til sykehus etter trafikkulykke i Moss00:54 Dansk mann pågrepet etter drap i Malmö00:53 Politiet ønsker tips etter voldtekt i Stavanger00:24 Prins Andrew: Dårlig dømmekraft å fortsette vennskapet med Epstein00:11 Frode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang22:49 Sverige klare for EM etter sterk borteseier over Romania22:08 Kvinne funnet drept i Florø22:04 Frode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang21:51 Anita Berg: – Kjempegodt å høre stemmen hans21:39 15-åring uten armer og bein brutalt behandlet av politiet i video21:13 Veksel-spøkelset: Kronestykket kan forsvinne20:59 Demokratene vurderer å se på Trumps tvitring i riksrettssaken20:46 Over 6.000 bedrifter i Norge har gått konkurs det siste året20:35 Mystisk stein i Odda avslører dato for «Ragnarok»19:51 Historisk kveld for Finland – til EM etter seier over Liechtenstein19:51 Sørloth-dobbel etter hasteinnhopp mot Færøyene19:25 Nå kan norske tog få to etasjer19:09 Bill Clinton til Trump: Gjør jobben din!18:42 Søreide: Det ble klart at Litauen var eneste mulighet i Frode Berg-saken18:04 Tidligere Trump-rådgiver Roger Stone kjent skyldig på alle punkter18:02 Haaland stoppet av vondt kne, norsk 4-0 over Færøyene17:56 Manshaus gikk rettens vei for å beholde kontrollen over formuen – tapte17:45 NRK vil ikke beklage til Treholt: – Viktig å beskrive handlingsmønsteret16:50 Høyesterett forkaster Svein Ludvigsens anke16:30 Gratis-taxi skal ta Oslo-kvinner trygt hjem fra julebord15:55 Tror Ødegaard kan rekke Real-kampen15:54 Følte seg truet av Trump under høringen15:15 Tyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul15:07 Kirkenes-ordfører om Berg-utveksling: – En gledens dag15:06 Skal investere 60 milliarder euro i elbiler14:11 Equinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02 Valg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01 Palestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52 Frode Berg løslatt i Litauen13:42 Helsesista får dialektpris13:11 Klæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10 Støttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56 Trumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken
Siste nytt
22:46VerdenFrode Berg tilbake på norsk jord22:45VerdenUventede svingninger i oksygennivåene på Mars22:44NorgeBåt med person om bord savnet i Hordaland22:05VerdenDen siste overlevende fra Hindenburg-ulykken er død21:42NorgeFrode Berg tilbake i Norge21:16VerdenObama advarer Demokratenes kandidater mot å bevege seg for langt til venstre20:52Norge90-åring omkom i traktorulykke i Hol i Hallingdal20:13VerdenEkspert om prinsesse Dianas død: – Hun kunne vært reddet19:38NorgeFly fra Vilnius landet i Oslo – uvisst om Berg var med19:18VerdenMysteriet i vikinggraven19:01Helse og livsstil– Jeg er ganske opptatt av at jeg skal dø18:11PolitikkAnklager om valgfusk i Storbritannia vurderes av britisk politi18:04NorgeVerden er et skumlere sted for Norge17:49Helse og livsstilTrond (51) overlevde 1 /12 time under snøen: – Det skal egentlig ikke være mulig17:27VerdenKinesiske soldater ute i Hongkongs gater16:39VerdenJohn (71): – Jeg er ikke som alle andre16:29PolitikkSp vil gjenopprette 20 politikontorer15:52SportNy norsk skøytenedtur i Minsk: – Ikke gøy å gå sakte15:17VerdenFlere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16NorgeKoran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56SportBjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54SportBrochmann sikret poeng for Sandviken14:53SportAdserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52SportHistorisk sølvmedalje til Vålerenga14:52SportVålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52SportFart ble ydmyket av Klepp14:37NorgeTidligere E-sjef: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30SportBale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales13:55SportThingnes Bø gikk seg svimmel: – Det var grusomt13:52Norge«Paradise Hotel»-kjendis bedragerisiktet: – Beklager13:38VerdenDanmark vil nekte danske fremmedkrigere hjelp i utlandet12:52NorgeStore mengder snø og regn skaper vanskelige kjøreforhold på Østlandet12:34NorgeFylkeslegen åpner tilsynssak mot Helse Bergen etter drapet i Nattlandsveien12:07VerdenPolitiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter12:06SportHaaland uaktuell til Malta-kampen11:20SportEM-klare England uten Gómez og Henderson i siste kvalifiseringskamp11:10VerdenDansk mann som ble pågrepet etter drap i Malmö, er funnet død i fengsel11:09VerdenEn drept i demonstrasjoner i Iran etter økte bensinpriser11:04SportEckhoff gledet seg over «halvt norsk» overraskelse på tung dag10:49SportGressteppet i Parken slaktes: – Flaut hvis den er sånn under EM10:02PolitikkHøy valgdeltakelse på Sri Lanka til tross for en rekke voldelige hendelser10:00Sport35 vanviddsminutter ødela EM-kvalifiseringen for Norge09:40VerdenSerbias president innlagt på sykehus09:30SportVerdenscupfinalen i hopp avsluttes i Vikersund i 202009:17NorgeNi år gammel gutt var savnet i Oslo – har kommet til rette09:08Norge27 år gammel mann fra Øst-Europa siktet for drap i Florø08:43VerdenHitlers eiendeler auksjoneres bort08:21NorgeMistenkt for bibliotekbrann i Larvik ble ved en feil løslatt i forrige uke06:56VerdenIsraelske luftangrep mot Gazastripen06:50NorgeFrode Berg et steg nærmere hjemreise06:20NorgeKrimkommentator kritisk til politiets informasjonsflyt06:19VerdenFem Morales-tilhengere drept i sammenstøt i Bolivia06:01VerdenFortsatt mange branner i Australia06:00NorgeDette skjer i dag05:39NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeNi år gammel gutt savnet i Oslo04:28NorgeTenåringer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen04:22SportLovende start for Hovland og Ventura i Mexico03:37VerdenTrump benåder to soldater02:59NorgeSterke reaksjoner mot TV 2s Tonning Riise-episode02:43VerdenSiktet skoleskytter i California er død02:30VerdenBolivia utviser cubanere og Venezuelas diplomater01:33NorgeMann til sykehus etter trafikkulykke i Moss00:54VerdenDansk mann pågrepet etter drap i Malmö00:53NorgePolitiet ønsker tips etter voldtekt i Stavanger00:24VerdenPrins Andrew: Dårlig dømmekraft å fortsette vennskapet med Epstein00:11NorgeFrode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang22:49SportSverige klare for EM etter sterk borteseier over Romania22:08NorgeKvinne funnet drept i Florø22:04NorgeFrode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang21:51NorgeAnita Berg: – Kjempegodt å høre stemmen hans21:39Verden15-åring uten armer og bein brutalt behandlet av politiet i video21:13PengerVeksel-spøkelset: Kronestykket kan forsvinne20:59VerdenDemokratene vurderer å se på Trumps tvitring i riksrettssaken20:46PengerOver 6.000 bedrifter i Norge har gått konkurs det siste året20:35NorgeMystisk stein i Odda avslører dato for «Ragnarok»19:51SportHistorisk kveld for Finland – til EM etter seier over Liechtenstein19:51SportSørloth-dobbel etter hasteinnhopp mot Færøyene19:25ReiseNå kan norske tog få to etasjer19:09PolitikkBill Clinton til Trump: Gjør jobben din!18:42NorgeSøreide: Det ble klart at Litauen var eneste mulighet i Frode Berg-saken18:04VerdenTidligere Trump-rådgiver Roger Stone kjent skyldig på alle punkter18:02SportHaaland stoppet av vondt kne, norsk 4-0 over Færøyene17:56NorgeManshaus gikk rettens vei for å beholde kontrollen over formuen – tapte17:45NorgeNRK vil ikke beklage til Treholt: – Viktig å beskrive handlingsmønsteret16:50NorgeHøyesterett forkaster Svein Ludvigsens anke16:30NorgeGratis-taxi skal ta Oslo-kvinner trygt hjem fra julebord15:55SportTror Ødegaard kan rekke Real-kampen15:54PolitikkFølte seg truet av Trump under høringen15:15VerdenTyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul15:07NorgeKirkenes-ordfører om Berg-utveksling: – En gledens dag15:06MotorSkal investere 60 milliarder euro i elbiler14:11PengerEquinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02PolitikkValg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01VerdenPalestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52VerdenFrode Berg løslatt i Litauen13:42KulturHelsesista får dialektpris13:11SportKlæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10NorgeStøttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56PolitikkTrumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken
Populært