– Opprinnelsesgarantier for ren kraft truer elektrifiseringen av Norge

OPPRINNELSESGARANTIER: Arbeiderpartiet ved Terje Lien Aasland (til høyre) er uenig med klima- og miljøminister Ola Elvestuen om opprinnelsesgaranti-salg for ren kraft.
OPPRINNELSESGARANTIER: Arbeiderpartiet ved Terje Lien Aasland (til høyre) er uenig med klima- og miljøminister Ola Elvestuen om opprinnelsesgaranti-salg for ren kraft. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Arbeiderpartiet advarer mot ordningen med kjøp og salg av opprinnelsesgarantier for ren kraft, som gir inntrykk av at forbruk av strøm i Norge er fossilt.

Kjøp og salg av opprinnelsesgarantier for kraft:

Opprinnelsesgarantier er en merkeordning for elektrisitet for å vise strømkunden at en mengde kraft er produsert fra en spesifisert energikilde. Ordningen ble innført med EUs første fornybardirektiv (Direktiv 2001/77/EC) i 2001 for å gi forbrukere et valg mellom fornybar kraft og ikke-fornybar kraft. Kraftprodusenter som selger opprinnelsesgarantier får samtidig en ekstra inntekt fra sin fornybare kraftproduksjon.

Når året er omme oppsummerer Norges vassdrags- og energidirektorat NVE hvor mye kraft som er produsert i Norge, hvor mange opprinnelsesgarantier som er solgt innenlands og utenlands, og lager en varedeklarasjon.

Varedeklarasjonen av kraft beregnes ved å summere hvor mye kraft som er solgt med opprinnelsesgarantier. I 2017 stammet kun 16 prosent av norsk kraftforbruk etter dette fra fornybare kilder.

Varedeklarasjonen har en annen sammensetning enn den norske produksjonsmiksen fordi den tar hensyn til kjøp og salg av opprinnelsesgarantier.

Når en kraftprodusent har solgt en opprinnelsesgaranti for fornybar kraft separat fra kraftproduksjonen, kan ikke kraften lenger deklareres til kunden som fornybar.

Hovedandelen av opprinnelsesgarantiene som utstedes for norsk kraftproduksjon selges til utlandet. Dette gir ekstra inntekter til norske produsenter av fornybar kraft.

(Kilde: NVE)

Les om opprinnelsesgarantier hos NVE

ARENDAL (ABC Nyheter): Kraftselskapenes interesseorganisasjon Energi Norge gikk under Arendalsuka ut med et initiativ for å elektrifisere Norge, for å lage eksportprodukter bygd på «ren norsk kraft».

Problemet er at med opprinnelsesgarantiene har de «solgt ut» mesteparten av renheten i norsk kraft til utlandet.

– Hvis en selger ut opprinnelsesgarantier for all norsk kraft til utlandet, har en jo solgt ut all dokumentasjonen på at norsk fornybar energi er i Norge. Og den er jo i Norge, sier Arbeiderpartiets Terje Lien Aasland til ABC Nyheter.

Han er 2. nestleder i Stortingets næringskomité.

– Vi må sørge for at den kvaliteten og de mulighetene det gir oss som samfunn, og ikke minst stimulansen til å erstatte fossil kraft med fornybar, ikke blir sendt ut i form av opprinnelsesgarantier, sier Aasland.

Aasland deltok under Arendalsuka i en debatt arrangert av industriklyngen Powered by Telemark.

– Vi skal elektrifisere for å gjøre Norge fornybart. Men hvis varedeklarasjonen på rein, norsk kraft viser at vi har et teknisk innslag på 50-60 prosent kull, blir motivasjonen for de elektriske løsningene borte, sier han.

Aasland mener en slik dobbelttelling av renheten i krafta er problematisk.

For norsk industri kan ett konkurransefortrinn glippe dersom verdensmarkedene i framtida vil forlange opprinnelsesgarantier også fra norsk kraftkrevende industri, som dermed må ut og handle garantier på det internasjonale auksjonsmarkedet - på lik linje med industri som bruker kullkraft, mener han.

Norske strømkunder anklages

Stortinget har sluttet Norge til en EU-ordning som gjør at strømforbrukerne, enten det er deg eller meg eller næringslivet, for å kunne si at vi bruker fornybar strøm, må betale en tilleggsavgift til kraftselskapet for en såkalt opprinnelsesgaranti.

Det betyr at også vi i Norge, der vi vet det er overskudd av fornybar vann- og vindkraft, må punge ut hvis vi ikke ønsker å bli stilt ansvarlig for forbruket av kullkraft.

Selskapet Ishavskraft beskylder norske husholdninger som ikke betaler for opprinnelsesgaranti i tillegg til den ordinære strømregninga, for å stå bak enorme klimautslipp.

«Selv om strømmen som kommer ut av stikkontakten er den samme, er miljøbelastningen ulik. En husholdning som ikke har strøm med opprinnelsesgaranti, har et årlig CO2-utslipp tilsvarende 106.000 km i en bensinbil, 10,4 tonn.», hevder Ishavskraft i en pressemelding.

Det dominerende meglerselskapet som har oppstått for å kjøpe og selge opprinnelsesgarantier, ECOHZ, ønsker ikke å kommentere Ishavkrafts påstand.

Mye fossilt norsk, ifølge NVE

Ishavskraft viser til den offisielle oversikten Norges vassdrags- og energidirektorat, NVE, årlig lager, kalt nasjonal varedeklarasjon.

Den viser at kraftselskapene i 2018 hadde solgt så mye opprinnelsesgarantier til utlandet, at bare 35,5 TWh av norsk strømforbruk kan kalle seg fornybar.

Det i et år der 98 prosent av de 147 TWh strøm som ble produsert i landet var fornybar, og forbruket her hjemme var mindre enn det, nemlig 137 TWh.

Til gjengjeld kan industri og husholdninger i andre land, hvor som helst i verden, kjøpe norske opprinnelsesgarantier og påberope seg å være ansvarlige forbrukere av ren kraft, selv om deres strøm i virkeligheten stammer fra kullkraftverk.

Og både kraftselskapene og meglerselskapene som handler med opprinnelsesgarantier, får fortjeneste.

Skitten norsk elektrifisering?

Energi Norges administrerende direktør Knut Kroepelien talte tidligere på Arendalsuka for elektrifisering av Norge, som ifølge en rapport kan utløse eksportinntekter på 210 milliarder kroner fram mot 2040.

– Mye av strømmen som skal brukes til elektrifisering er jo formelt sett fossil energi fordi kraftselskapene har solgt renheten til utlandet. Kan det svekke poenget med å elektrifisere for å skaffe Norge ny eksportindustri basert på en fornybar verdikjede?

LIKE BRA: For klimaet er fornybar kraft ifølge administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge, like bra om en har opprinnelsesgaranti eller ikke. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
LIKE BRA: For klimaet er fornybar kraft ifølge administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge, like bra om en har opprinnelsesgaranti eller ikke. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Nei, man må skille mellom ren produksjon og det å kutte utslipp ved ren energibruk. Det som er fokus her, er at vi i Norge skal kutte veldig store utslipp på fossil energibruk i transport og husholdninger. Da kan vi skape eksportindustri rundt det, sier Knut Kroepelien til ABC Nyheter.

– Men selve strømmen man bruker til å erstatte fossilt drivstoff, er jo formelt sett fossil også så lenge opprinnelsesgarantier er solgt ut av landet?

– Nei, det er et galt utgangspunkt for diskusjonen. Situasjonen er at mange kunder, la oss si et rederi, ønsker å gå over til miljøvennlige løsninger. Og de bruker mye strøm. Da er det noen av dem som syns det er bra å være i nærheten av noe som er fornybar produksjon av strøm, som vi har i Norge. Men noen kunder trenger da dokumentasjon på dette. Den dokumentasjonen kan vi ikke gi fysisk. Derfor har dette systemet med opprinnelsesgarantier oppstått.

– Like bra for klimaet uten

– Betyr det kort og godt at norsk kraftesektor kan selge renhet to ganger, først med opprinnelsesgarantier til utlandet, deretter til bruk i elektrifiseringsstrategien dere går inn for i Norge?

– Vi selger ikke dette to ganger. Men vi har en situasjon der kundene har et valg. De kan velge enten å etablere seg et sted hvor produksjonen er ren, som i Norge, eller så kan de velge å bruke disse opprinnelsesgarantiene, svarer Kroepelien.

– Kjernepunktet er at det ikke står i motsetning til elektrifisering. Selv om du som rederi skulle gå bort fra diesel til strøm, er det like bra for klimaet med eller uten opprinnelsesgarantien, slår Kroepelien fast.

NHO: – Grus i skoa til industrien

For NHO er den mulige interessekonflikten mellom industrien og kraftselskapene, som begge er NHO-medlemmer, kinkig.

Kraftselskapene tjente i fjor ca. 2 milliarder kroner på å selge ut renheten i mesteparten av norsk kraft.

– 2 milliarder er grus i skoa i forhold til mulighetene for industrien. Dette må vi løse. Ettersom det blir mer fokus på hva er det reelle innholdet i produktet, kommer man ikke unna at grønnvasking må bort, sa NHO-president, til daglig direktør i Hydro, Arvid Moss, under debatten.

– Selger ut konkurransefortrinnet

Elektroforeningens næringspolitiske direktør Per Øyvind Voie påpeker at norsk industris konkurransefortrinn har vært tilgang til billig og ren kraft.

– Opprinnelsesgarantien gjør at vi selger konkurransefortrinnet til utlandet. Skal vi gjøre Norge helelektrisk, må vi gjøre noe med dette systemet. De som tjener på dette, er kraftprodusenter som selger renhet to ganger og noen mellommenn som tjener store penger, sier Voie.

Arbeiderpartiet fremmet i juni et forslag Stortinget skal behandle i høst om å fremme industriens vilkår, blant annet med å få bort uheldige virkninger ved opprinnelsesgarantiordningen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån13:50 Benjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45 Sykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45 Mann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35 MDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01 Bertheussens VG-klage behandles i PFU13:00 Haaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53 Rundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43 Minst to døde i uvær i Texas12:39 Bjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20 Åpen Folkekirke beholder flertallet11:41 Google varsler nye investeringer i Europa10:59 Lekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53 Ropstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53 Bompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51 Norge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17 Sudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16 Jurist i UDI siktet for korrupsjon10:10 Her er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47 Hvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47 Ulv påkjørt i Elverum09:24 Hanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19 Over 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05 Interpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05 Enda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57 Equinor har fått verdens største vindkontrakt08:56 Godtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54 Global klimaprotest innledet i Australia08:53 Alvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39 FN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16 Myggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00 Seks personer er skutt i Washington07:57 Flere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30 Ødegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19 Solbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55 Raja avviser lederkamp i Venstre06:00 2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»05:57 Ny behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge05:50 Dette skjer i dag05:45 Amnesty: Hongkong-politiet bruker brutal vold mot demonstrantene05:30 Dette skjedde i natt05:30 Ordførerkartet snart ferdig tegnet05:15 Klart for byrådsforhandlinger i Oslo fredag05:10 Lyngdal kommune i tilsynssak etter dobbeltdrap i Trondheim04:40 Russisk sjaman på pilegrimsreise for å «fordrive» Putin pågrepet04:36 USAs ambassadør presser hardere på at Norge må nå NATOs mål03:32 Verdens første utslippsfrie hurtigbåter i Norge i 202403:09 Burgerkjede dropper plastleker i barnemenyer02:49 FN: 29 millioner barn ble født i konfliktområder i 201802:46 Tre personer med machete tok seg inn i bolig, to skadd02:13 Saudiledet koalisjon utførte angrep mot jemenittisk havneby02:10 Kvinne i 50-årene skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal01:37 Kvinne falt i sjøen ved Lysaker brygge, reddet av forbipasserende01:36 Diplomater fra Cubas FN-delegasjon utvist fra USA01:30 Nye salmonellatilfeller ved veterinærhøgskolen00:27 Greta Thunberg gir ut bøker i USA23:30 Ocean Viking plukket opp 36 mennesker i Middelhavet23:12 Britisk politi: Den raskest voksende terrortrusselen kommer fra høyreekstremister22:56 Svensson så rødt da AZ Alkmaar tok sterkt bortepoeng22:53 17-åring reddet Solskjær fra fiaskostart i Europaligaen22:13 Tønseth satte løyperekord i Bråtesten22:10 Colt avslutter midlertidig produksjonen av gevær for privatmarkedet21:57 Fugler forsvinner i USA og Canada: – Det går til helvete21:34 Abbas varsler valg i palestinske områder om kort tid20:55 Bistandsadvokat klager på henleggelsen av overgrepssak mot barnehageansatt20:54 Blytung europaligastart for Rosenborg – ble overkjørt av LASK20:41 Bekrefter: Videoer med uidentifiserbare objekter er ekte20:37 Fagforbundet ber regjeringen snu om pensjonskutt for uføre20:16 Dette kjennetegner toppidrettsutøvere som lykkes over tid20:05 Tolv drept i angrep mot flyktningleirer i Kongo19:54 Polio påvist på Filippinene19:25 Omtelling avdekket flere feil i Evenes – SV krever omvalg19:12 Erna jublet over elbil-Finnmark, men bygging av ladere kan ryke18:59 Person skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal18:43 Russland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria18:02 Frykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53 Lett Russland-seier for Ruud17:42 De rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40 Vinmonopolet får ny administrerende direktør17:25 Forbereder seg på mulig UFO-kaos i ørken17:03 Seks nye meldinger om syke hunder16:53 Pompeo vil ha «fredelig løsning»16:53 Tunisias tidligere diktator er død16:23 Tekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50 Vil be om halvannet års fengsel for Keshvari
Siste nytt
17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån13:50PolitikkBenjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45VerdenSykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45NorgeMann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35PolitikkMDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01KulturBertheussens VG-klage behandles i PFU13:00SportHaaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53PengerRundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43VerdenMinst to døde i uvær i Texas12:39SportBjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20NorgeÅpen Folkekirke beholder flertallet11:41PengerGoogle varsler nye investeringer i Europa10:59PolitikkLekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53PolitikkRopstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53PolitikkBompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51NorgeNorge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17VerdenSudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16NorgeJurist i UDI siktet for korrupsjon10:10MotorHer er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47PengerHvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47NorgeUlv påkjørt i Elverum09:24SportHanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19KulturOver 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05VerdenInterpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05VerdenEnda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57PengerEquinor har fått verdens største vindkontrakt08:56PolitikkGodtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54VerdenGlobal klimaprotest innledet i Australia08:53VerdenAlvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39PolitikkFN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16VerdenMyggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00VerdenSeks personer er skutt i Washington07:57NorgeFlere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30SportØdegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19SportSolbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55PolitikkRaja avviser lederkamp i Venstre06:00Norge2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»05:57Helse og livsstilNy behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenAmnesty: Hongkong-politiet bruker brutal vold mot demonstrantene05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PolitikkOrdførerkartet snart ferdig tegnet05:15NorgeKlart for byrådsforhandlinger i Oslo fredag05:10NorgeLyngdal kommune i tilsynssak etter dobbeltdrap i Trondheim04:40VerdenRussisk sjaman på pilegrimsreise for å «fordrive» Putin pågrepet04:36NorgeUSAs ambassadør presser hardere på at Norge må nå NATOs mål03:32ReiseVerdens første utslippsfrie hurtigbåter i Norge i 202403:09VerdenBurgerkjede dropper plastleker i barnemenyer02:49VerdenFN: 29 millioner barn ble født i konfliktområder i 201802:46NorgeTre personer med machete tok seg inn i bolig, to skadd02:13VerdenSaudiledet koalisjon utførte angrep mot jemenittisk havneby02:10NorgeKvinne i 50-årene skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal01:37NorgeKvinne falt i sjøen ved Lysaker brygge, reddet av forbipasserende01:36VerdenDiplomater fra Cubas FN-delegasjon utvist fra USA01:30NorgeNye salmonellatilfeller ved veterinærhøgskolen00:27KulturGreta Thunberg gir ut bøker i USA23:30VerdenOcean Viking plukket opp 36 mennesker i Middelhavet23:12VerdenBritisk politi: Den raskest voksende terrortrusselen kommer fra høyreekstremister22:56SportSvensson så rødt da AZ Alkmaar tok sterkt bortepoeng22:53Sport17-åring reddet Solskjær fra fiaskostart i Europaligaen22:13SportTønseth satte løyperekord i Bråtesten22:10VerdenColt avslutter midlertidig produksjonen av gevær for privatmarkedet21:57VerdenFugler forsvinner i USA og Canada: – Det går til helvete21:34VerdenAbbas varsler valg i palestinske områder om kort tid20:55NorgeBistandsadvokat klager på henleggelsen av overgrepssak mot barnehageansatt20:54SportBlytung europaligastart for Rosenborg – ble overkjørt av LASK20:41VerdenBekrefter: Videoer med uidentifiserbare objekter er ekte20:37PengerFagforbundet ber regjeringen snu om pensjonskutt for uføre20:16Helse og livsstilDette kjennetegner toppidrettsutøvere som lykkes over tid20:05VerdenTolv drept i angrep mot flyktningleirer i Kongo19:54VerdenPolio påvist på Filippinene19:25PolitikkOmtelling avdekket flere feil i Evenes – SV krever omvalg19:12MotorErna jublet over elbil-Finnmark, men bygging av ladere kan ryke18:59NorgePerson skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal18:43VerdenRussland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria18:02NorgeFrykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53SportLett Russland-seier for Ruud17:42PolitikkDe rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40PengerVinmonopolet får ny administrerende direktør17:25VerdenForbereder seg på mulig UFO-kaos i ørken17:03NorgeSeks nye meldinger om syke hunder16:53PolitikkPompeo vil ha «fredelig løsning»16:53VerdenTunisias tidligere diktator er død16:23NorgeTekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50PolitikkVil be om halvannet års fengsel for Keshvari
Populært