Alcoa undertegnet kjøp av vindkraft i 15 år - regnes ikke som fornybar etter EU-regler

OPPRINNELSESGARANTIER: Alcoa, her med sitt aluminiumsverk i Mosjøen, har akkurat kjøpt vindkraft i 15 år i tillegg til sin vannkraft. Men er ikke godkjent som fornybar energiforbruker etter EUs ordning med opprinnelsesgarantier.
OPPRINNELSESGARANTIER: Alcoa, her med sitt aluminiumsverk i Mosjøen, har akkurat kjøpt vindkraft i 15 år i tillegg til sin vannkraft. Men er ikke godkjent som fornybar energiforbruker etter EUs ordning med opprinnelsesgarantier. Foto: Morten Eriksen / Alcoa
Artikkelen fortsetter under annonsen

28. juni signerte Alcoa Norway en 15-årig kraftkontrakt om å kjøpe hele produksjonen fra den planlagte vindkraftparken Gulesletten. Men Alcoa kjøpte ikke opprinnelsesgarantiene som skal til i EU og Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjøp og salg av kraftgarantier:

Når året er omme oppsummerer Norges vassdrags- og energidirektorat NVE hvor mye kraft som er produsert i Norge, hvor mange opprinnelsesgarantier som er solgt innenlands og utenlands, og lager en varedeklarasjon.

Varedeklarasjonen av kraft beregnes ved å summere hvor mye kraft som er solgt med opprinnelsesgarantier. I 2017 stammet kun 16 prosent av norsk kraftforbruk etter dette fra fornybare kilder.

Varedeklarasjonen har en annen sammensetning enn den norske produksjonsmiksen fordi den tar hensyn til kjøp og salg av opprinnelsesgarantier.

Når en kraftprodusent har solgt en opprinnelsesgaranti for fornybar kraft separat fra kraftproduksjonen, kan ikke kraften lenger deklareres til kunden som fornybar.

Hovedandelen av opprinnelsesgarantiene som utstedes for norsk kraftproduksjon selges til utlandet. Dette gir ekstra inntekter til norske produsenter av fornybar kraft.

(Kilde: NVE)

Les om opprinnelsesgarantier hos NVE

– Skulle EUs ordning med opprinnelsesgarantier for fornybar kraft virkelig ta av, ville aluminiumsindustrien i Norge og AS Norge tape, selskaper som Google og Facebook som ikke er så energiintensive, vinne.

Det sier det multinasjonale selskapet Alcoas energidirektør Norden, Toini Løvseth, til ABC Nyheter.

Selskapet driver smelteverk i Mosjøen og Lista, og har investert ikke minst takket være tilgangen til rikelig, fornybar kraft.

Nå reises det i klimakampens navn krav om at Alcoa og andre forbrukere av fornybar strøm i tillegg til kraftprisen skal betale for garantier om at strømmen er ren.

Det kan ifølge beregninger gjort av konsulentselskapet OsloEconomics for Olje- og energidepartementet, øke Alcoas kostnader i Norge med 3-5 prosent.

Skriver vindkraftkontrakter

ALCOA: Alcoa kjøper vindkraft i bøtter og spann, men energidirektør Toini Løvseth nekter å kjøpe garantier for at det er fornybar kraft, slik EU og Stortinget vil. Foto: Privat
ALCOA: Alcoa kjøper vindkraft i bøtter og spann, men energidirektør Toini Løvseth nekter å kjøpe garantier for at det er fornybar kraft, slik EU og Stortinget vil. Foto: Privat

Men Alcoa oppfatter seg, som sant er, som en stor kraftkunde som kun bruker fornybar kraft til sin aluminiumsproduksjon, og bruker det i sin markedsføring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag denne uka kunne selskapet også gå ut med en pressemelding om at det har inngått en 15-årig kraftkontrakt som utløser bygging av en helt ny vindkraftpark, Gulesletten. Alcoa kjøper hele deres kraftproduksjon i perioden.

– Aluminium spiller en strategisk rolle i europeiske verdikjeder, og for avkarboniseringen av Europa, sier Kai Rune Heggland, som er Alcoas Norgessjef, i pressemeldingen.

– Denne kontrakten viser at Alcoa forplikter seg til å utvikle en bærekraftig aluminiumindustri, og til å sikre konkurransedyktig, fornybar energi til smelteverket i Mosjøen, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kontrakten er den tredje av sitt slag Alcoa i Norge har inngått på kort tid.

Trodde kontrakten ga avkarbonisering

Men ifølge EUs fornybardirektiv skal påstander om bruk av fornybar kraft dokumenteres ved at kjøperne i tillegg til strømmen betaler kraftverket for opprinnelsesgarantier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Har dere kjøpt opprinnelsesgarantier fra Gulesletten?

– Nei, bekrefter energidirektør Toini Løvseth.

– Etter ordningen med opprinnelsesgarantier må dere vel tenneskjærende innrømme at dere ikke kan innestå for fornybarheten?

– Vi sier at disse kontraktene er ledd i vår fornybarsatsing. Du inngår kontrakt som er utløsende for investering i ny vindkraft. Så sier andre at du må kjøpe opprinnelsgarantier i tillegg, svarer Løvseth og legger til:

– At meglere som kjøper og selger slike garantier ikke tjener penger på oss, tror jeg ikke forandrer realitetene.

Les også: – NVEs kraftgarantier gjør norsk industri skitten

Vil aldri kjøpe frivillig

Hvor viktig er så en margin på 3-5 prosent i økte kostnader til opprinnelsesgarantier, som OsloEconomics antyder for Alcoa?

– Kraft er vår viktigste kostnad og betyr veldig mye for hvor man putter investeringsmidler. Dette avgjør hvor mye utbytte vi kan gi til eierne våre. Det er derfor jeg kan si klart fra at vi aldri noensinne frivillig vil kjøpe dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da kan Alcoa være hvor som helst

– Opprinnelsesgarantier for strøm undergraver norske arbeidsplasser, advarte Nelfo-direktør Tore Strandskog i ABC Nyheter i dag.

Hvordan fortoner det seg sett med et multinasjonalt selskaps øyne?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For Alcoa er det attraktivt å produsere aluminium med lavest mulig klimafaktor. Opprinnelsesgarantier vil gjøre fornybarheten i Norge og Island til et omsettelig verdipapir. Hvis alle brukte dette, trengte man ikke å være i Norge eller på Island for å påberope seg å bruke fornybar strøm, sier Toini Løvseth til det.

– Dette er et større problem for AS Norge, enn for oss. Alcoa kan som globalt konsern bruke fornybargaranti hvor som helst i verden dersom opprinnelsesgarantiene måtte brukes og dette ble utbredt, svarer Løvseth.

Øker danske CO2-utslipp

Det siste er giganter som Apple, Google og Facebook i full gang med å gjennomføre. De etablerer seg i Danmark og Sverige med store datasentraler som krever mye kraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så kjøper de opprinnelsesgarantier fra Norge og framstår som klimanøytrale.

Men paradoksalt nok frykter regjeringen i Danmark at tilstrømningen av store datasentraler dit vil øke danske klimautslipp med 10 prosent.

For uansett hvor mange garantier de kjøper fra Norge, finnes det fossile kraftkilder i Danmark.

Det ble avdekket i avisa Politiken 16. desember på grunnlag av et notat fra regjeringen om landets klimaavtale.

Fredag 29. juni ble det for øvrig vedtatt en skjerpelse av de danske klimautslippene fra 4-5 millioner tonn kutt, til 10-11.