– Norge kan tjene 210 eksport-milliarder på å elektrifisere

<p>EL-FERJER: Landets første hel-elektriske ferge "Ampere" på vei til Opped i Sognefjorden. Blir heleketriske skip en ny eksportsuksess for Norge?</p>
EL-FERJER: Landets første hel-elektriske ferge "Ampere" på vei til Opped i Sognefjorden. Blir heleketriske skip en ny eksportsuksess for Norge? Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Men da må vi våge å snakke om elefanten i rommet, sier EL og IT-leder Jan Olav Andersen

ARENDAL (ABC Nyheter): Hvis norske virksomheter satser tilstrekkelig på forskning og utvikling (FoU), vil landet ikke bare ha elektrifisert mye av det som i dag drives med fossile energikilder – men også ha skapt store eksportinntekter i ny industri.

Faktisk hele 210 milliarder kroner fram til 2040.

Det er konklusjonen i rapporten «Fra elektrifisering til eksporteventyr? Verdiskapingsvirkninger av en fremskyndet elektrifisering av norsk økonomi», laget av Menon Economics på oppdrag av kraftbransjens organisasjon Energi Norge.

– Energi Norge ønsker Norge skal ta en posisjon som første elektrifiserte og utslippsfrie landet i verden, sa Energi Norges administrerende direktør Knut Kroepelien under Arendalsuka, kort etter at organisasjonen la fram sin sluttrapport om elektrifisering av landet.

ELEKTRIFISERING: – Skal vi få til forskning og utvikling, er vi avhengig av at det offentlige sikrer et forutsigbart marked gjennom sine anbud, sier Knut Kroepelien. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
ELEKTRIFISERING: – Skal vi få til forskning og utvikling, er vi avhengig av at det offentlige sikrer et forutsigbart marked gjennom sine anbud, sier Knut Kroepelien. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Elektrifisering av transport og annen virksomhet som drives fossilt, er som kjent ett av grepene myndighetene ønsker å ty til for å oppfylle Norges klimamål.

Med en bevisst strategi blir ikke dette et utgiftssluk – men kilde til store eksportinntekter hvis man bruker anledningen til å utvikle nye verdikjeder – for eksempel i elektrifisering av skip og offshore-installasjoner.

– Eksport krever eget hjemmemarked først

Målet er leder i fagforbundet EL og IT, Jan Olav Andersen, enig i. Men han mener det krever noen tøffe veivalg:

– Vi har praksis i Norge med raskt å opprette leverandørindustri. Erfaringen er at det da er fryktelig viktig å etablere et hjemmemarked for sånt som offshore vindkraft og elektrifisering av skip, påpeker han og konkluderer:

– Da må vi ha myndigheter som bidrar til å utvikle et hjemmemarked før det er lønnsomt, sa han under arrangementet.

Knut Kroepelien påpeker at det offentliges anbuds- og innkjøpsmakt i ferjetrafikk, kollektivtrafikk og bygg, er en veldig viktig faktor.

– Stortingsmeldingen om offentlige anbud viser at i kun en tredjedel av innkjøpene av kollektivtrafikk blir miljø vektlagt, fortalte han.

Direktøren tok også et selvkritisk blikk på kraftbransjen:

– Er vi som kraftnæring, som kjøper enorme mengder bygg- og transporttjenester gode nok på innkjøp?

Elefanten i rommet

EL-SATSING: Det er ikke nok penger til FoU både til olje og gassbransjen og fornybarbransjen, mener Jan Olav Andersen i EL og IT. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
EL-SATSING: Det er ikke nok penger til FoU både til olje og gassbransjen og fornybarbransjen, mener Jan Olav Andersen i EL og IT. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Skal man utvikle nye industrimuligheter i kraftbransjen, i elektrifisering av sjøtransport, olje- og gassinstallasjoner, lufttransport og industri, vil det kreve mye penger til FoU.

Ifølge Menon-rapporten brukes nå 2,7 av i alt 29,3 milliarder kroner til årlig forskning og utvikling (FoU) på elektrifisering.

Innen 2040 må satsingen for å oppnå elektrifisering øke til 6,7 milliarder.

Og her har EL og IT-leder Andersen en bekymring:

– Jeg frykter at de investeringene som er nødt til å komme her, ikke kan komme i tillegg til alle andre investeringer. Da er vi nødt til å snakke om elefanten i rommet. Vi kan ikke opprettholde investeringer i petroleum og samtidig tro vi skal få tilstrekkelige investeringer til grønn sektor, hevder han.

Andersen mener også at det ikke er nok at regjeringen bare åpner områder for vindkraft til havs, slik de har varslet.

– Det er å kaste blår i øynene på folk hvis man ikke har et opplegg for å støtte utviklingen av det.

Ferjeanbud på el-vei

Torstein Sole-Gärtner som leder for Offshore og Marine Center i Siemens Norge påpeker at Norge er store på kjøp av elbiler, men ikke tar særlig del i verdikjeden av produksjon. Annerledes er det med elektrifisering av skip.

VERDENS FØRSTE: Verdens største plug-in hybridskip M/S Color Hybrid ble 1. august overtatt fra Ulstein Verft av Color Line. Foto: UAVPIC
VERDENS FØRSTE: Verdens største plug-in hybridskip M/S Color Hybrid ble 1. august overtatt fra Ulstein Verft av Color Line. Foto: UAVPIC

– I 2015 var Siemens med på levere den første batteriferja, «Ampere». Vi så det var fare for første og eneste. Men i 2015 vedtok Stortinget i alle ferjeanbud skal det være krav om lave eller nullutslipp, forteller han.

Innen 2022 vil det være 70 batteriferjer i Norge og halvering av utslippene – på seks år!

– Det har krevd mye innovasjon både om bord og i ladingen på land. Og i disse dager tas Color Hybrid, verdens første hybridskip, i bruk, forteller Sole-Gärtner.

Den har batterikapasitet nok til å seile med 2000 passasjerer og 500 biler utslippsfritt inn og ut av Sandefjordsfjorden.

I spiss på el-båter - hva nå?

Siemens har også bidratt til den første utslippsfrie fiskebåten og har opprettet en fullrobotisert batterifabrikk i Trondheim.

– Det er ikke tilfeldig hvor Siemens legger sine fabrikker. Kompetansen og innovasjonsevnen i næringslivet og forskningsmiljøene, samt politisk vilje avgjørende, sier Sole-Gärtner.

– Det er nå vi har forspranget på elektrifisering av offshore marine, nå gjelder det å beholde forspranget og eksportere, sier Siemens-direktøren.

Det potensielle markedet er ikke småtterier. Den internasjonale sjøfartsorganisasjonen IMO har satt som mål redusere utslipp fra skipsfarten med 50 prosent. I dag befinner det seg 91.000 skip på verdenshavene, de aller fleste små eller mellomstore. Det gjør at de kan elektrifiseres med dagens teknologi.

Bellona og batteri i Innlandet

BATTERI-BELLONA: Frederic Hauge ivrer nå for batteriproduksjon i Innlandet. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
BATTERI-BELLONA: Frederic Hauge ivrer nå for batteriproduksjon i Innlandet. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Frederic Hauge, lederen for miljøstiftelsen Bellona, har kastet seg inn i et samarbeid om å opprette avansert produksjon av batterier sammen med Eidsiva Energi, kalt Innlandet Battery Initiative.

Batteriselskapet har mål om å skape et miljø som vil tiltrekke seg næringsliv til Norge.

– Det er mye energi i Innlandet og mye teknologi på Raufoss, sier Frederic Hauge.

Han ser det også som et stort sikkerhetsproblem hvordan Kina nå dominerer produksjonsutstyret for batteriproduksjon.

– Veldig mye informasjon vil i framtida gå gjennom batterisystemer. Skal vi klare dette, må vi lage nytt utdanningssystem, framholder han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån13:50 Benjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45 Sykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45 Mann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35 MDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01 Bertheussens VG-klage behandles i PFU13:00 Haaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53 Rundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43 Minst to døde i uvær i Texas12:39 Bjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20 Åpen Folkekirke beholder flertallet11:41 Google varsler nye investeringer i Europa10:59 Lekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53 Ropstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53 Bompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51 Norge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17 Sudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16 Jurist i UDI siktet for korrupsjon10:10 Her er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47 Hvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47 Ulv påkjørt i Elverum09:24 Hanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19 Over 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05 Interpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05 Enda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57 Equinor har fått verdens største vindkontrakt08:56 Godtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54 Global klimaprotest innledet i Australia08:53 Alvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39 FN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16 Myggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00 Seks personer er skutt i Washington07:57 Flere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30 Ødegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19 Solbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55 Raja avviser lederkamp i Venstre06:00 2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»05:57 Ny behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge05:50 Dette skjer i dag05:45 Amnesty: Hongkong-politiet bruker brutal vold mot demonstrantene05:30 Dette skjedde i natt05:30 Ordførerkartet snart ferdig tegnet05:15 Klart for byrådsforhandlinger i Oslo fredag05:10 Lyngdal kommune i tilsynssak etter dobbeltdrap i Trondheim04:40 Russisk sjaman på pilegrimsreise for å «fordrive» Putin pågrepet04:36 USAs ambassadør presser hardere på at Norge må nå NATOs mål03:32 Verdens første utslippsfrie hurtigbåter i Norge i 202403:09 Burgerkjede dropper plastleker i barnemenyer02:49 FN: 29 millioner barn ble født i konfliktområder i 201802:46 Tre personer med machete tok seg inn i bolig, to skadd02:13 Saudiledet koalisjon utførte angrep mot jemenittisk havneby02:10 Kvinne i 50-årene skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal01:37 Kvinne falt i sjøen ved Lysaker brygge, reddet av forbipasserende01:36 Diplomater fra Cubas FN-delegasjon utvist fra USA01:30 Nye salmonellatilfeller ved veterinærhøgskolen00:27 Greta Thunberg gir ut bøker i USA23:30 Ocean Viking plukket opp 36 mennesker i Middelhavet23:12 Britisk politi: Den raskest voksende terrortrusselen kommer fra høyreekstremister22:56 Svensson så rødt da AZ Alkmaar tok sterkt bortepoeng22:53 17-åring reddet Solskjær fra fiaskostart i Europaligaen22:13 Tønseth satte løyperekord i Bråtesten22:10 Colt avslutter midlertidig produksjonen av gevær for privatmarkedet21:57 Fugler forsvinner i USA og Canada: – Det går til helvete21:34 Abbas varsler valg i palestinske områder om kort tid20:55 Bistandsadvokat klager på henleggelsen av overgrepssak mot barnehageansatt20:54 Blytung europaligastart for Rosenborg – ble overkjørt av LASK20:41 Bekrefter: Videoer med uidentifiserbare objekter er ekte20:37 Fagforbundet ber regjeringen snu om pensjonskutt for uføre20:16 Dette kjennetegner toppidrettsutøvere som lykkes over tid20:05 Tolv drept i angrep mot flyktningleirer i Kongo19:54 Polio påvist på Filippinene19:25 Omtelling avdekket flere feil i Evenes – SV krever omvalg19:12 Erna jublet over elbil-Finnmark, men bygging av ladere kan ryke18:59 Person skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal18:43 Russland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria18:02 Frykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53 Lett Russland-seier for Ruud17:42 De rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40 Vinmonopolet får ny administrerende direktør17:25 Forbereder seg på mulig UFO-kaos i ørken17:03 Seks nye meldinger om syke hunder16:53 Pompeo vil ha «fredelig løsning»16:53 Tunisias tidligere diktator er død16:23 Tekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50 Vil be om halvannet års fengsel for Keshvari
Siste nytt
17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån13:50PolitikkBenjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45VerdenSykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45NorgeMann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35PolitikkMDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01KulturBertheussens VG-klage behandles i PFU13:00SportHaaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53PengerRundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43VerdenMinst to døde i uvær i Texas12:39SportBjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20NorgeÅpen Folkekirke beholder flertallet11:41PengerGoogle varsler nye investeringer i Europa10:59PolitikkLekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53PolitikkRopstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53PolitikkBompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51NorgeNorge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17VerdenSudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16NorgeJurist i UDI siktet for korrupsjon10:10MotorHer er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47PengerHvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47NorgeUlv påkjørt i Elverum09:24SportHanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19KulturOver 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05VerdenInterpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05VerdenEnda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57PengerEquinor har fått verdens største vindkontrakt08:56PolitikkGodtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54VerdenGlobal klimaprotest innledet i Australia08:53VerdenAlvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39PolitikkFN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16VerdenMyggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00VerdenSeks personer er skutt i Washington07:57NorgeFlere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30SportØdegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19SportSolbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55PolitikkRaja avviser lederkamp i Venstre06:00Norge2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»05:57Helse og livsstilNy behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenAmnesty: Hongkong-politiet bruker brutal vold mot demonstrantene05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PolitikkOrdførerkartet snart ferdig tegnet05:15NorgeKlart for byrådsforhandlinger i Oslo fredag05:10NorgeLyngdal kommune i tilsynssak etter dobbeltdrap i Trondheim04:40VerdenRussisk sjaman på pilegrimsreise for å «fordrive» Putin pågrepet04:36NorgeUSAs ambassadør presser hardere på at Norge må nå NATOs mål03:32ReiseVerdens første utslippsfrie hurtigbåter i Norge i 202403:09VerdenBurgerkjede dropper plastleker i barnemenyer02:49VerdenFN: 29 millioner barn ble født i konfliktområder i 201802:46NorgeTre personer med machete tok seg inn i bolig, to skadd02:13VerdenSaudiledet koalisjon utførte angrep mot jemenittisk havneby02:10NorgeKvinne i 50-årene skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal01:37NorgeKvinne falt i sjøen ved Lysaker brygge, reddet av forbipasserende01:36VerdenDiplomater fra Cubas FN-delegasjon utvist fra USA01:30NorgeNye salmonellatilfeller ved veterinærhøgskolen00:27KulturGreta Thunberg gir ut bøker i USA23:30VerdenOcean Viking plukket opp 36 mennesker i Middelhavet23:12VerdenBritisk politi: Den raskest voksende terrortrusselen kommer fra høyreekstremister22:56SportSvensson så rødt da AZ Alkmaar tok sterkt bortepoeng22:53Sport17-åring reddet Solskjær fra fiaskostart i Europaligaen22:13SportTønseth satte løyperekord i Bråtesten22:10VerdenColt avslutter midlertidig produksjonen av gevær for privatmarkedet21:57VerdenFugler forsvinner i USA og Canada: – Det går til helvete21:34VerdenAbbas varsler valg i palestinske områder om kort tid20:55NorgeBistandsadvokat klager på henleggelsen av overgrepssak mot barnehageansatt20:54SportBlytung europaligastart for Rosenborg – ble overkjørt av LASK20:41VerdenBekrefter: Videoer med uidentifiserbare objekter er ekte20:37PengerFagforbundet ber regjeringen snu om pensjonskutt for uføre20:16Helse og livsstilDette kjennetegner toppidrettsutøvere som lykkes over tid20:05VerdenTolv drept i angrep mot flyktningleirer i Kongo19:54VerdenPolio påvist på Filippinene19:25PolitikkOmtelling avdekket flere feil i Evenes – SV krever omvalg19:12MotorErna jublet over elbil-Finnmark, men bygging av ladere kan ryke18:59NorgePerson skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal18:43VerdenRussland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria18:02NorgeFrykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53SportLett Russland-seier for Ruud17:42PolitikkDe rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40PengerVinmonopolet får ny administrerende direktør17:25VerdenForbereder seg på mulig UFO-kaos i ørken17:03NorgeSeks nye meldinger om syke hunder16:53PolitikkPompeo vil ha «fredelig løsning»16:53VerdenTunisias tidligere diktator er død16:23NorgeTekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50PolitikkVil be om halvannet års fengsel for Keshvari
Populært