USA bekrefter: Ukraina får AMRAAM

AMRAAM-missilet er anskaffet av 40 land og USA, og har blitt integrert på F-15A/B/C/D/E Eagle/Strike Eagle, F-16 Fighting Falcon, F/A-18 Super Hornet, F-22 Raptor , Eurofighter Typhoon, JAS-39 Gripen, Tornado og Harrier.
AMRAAM-missilet er anskaffet av 40 land og USA, og har blitt integrert på F-15A/B/C/D/E Eagle/Strike Eagle, F-16 Fighting Falcon, F/A-18 Super Hornet, F-22 Raptor , Eurofighter Typhoon, JAS-39 Gripen, Tornado og Harrier. Foto: US Air Force
Artikkelen fortsetter under annonsen

Enda et avansert våpen er på vei til det ukrainske forsvaret. Det betyr mer trøbbel for Putins soldater.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå bekrefter Pentagon at de skal levere verdens mest slagkraftige luft-til-luft-våpen, som USA bruker på sine kampfly.

Les alt om krigen i Ukraina

Den nye våpenleveransen bekreftes på Pentagons egne hjemmesider.

Den nye kontrakten med Raytheon Missiles and Defense i Tucson i Arizona er del av en gigantavtale på 192.000.000 dollar, tilsvarende mer enn to milliarder norske kroner.

Leveransen fullført i november 2024

Produksjonen skal etter planen være ferdigstilt innen 29. november 2024. Det betyr at Ukraina må vente før de kan ta de avanserte rakettene i bruk i den brutale krigen mot Russland, som hittil har kostet flere hundre tusen liv.

Ukraina er lovet mer enn 60 F-16-fly fra flere Nato-land, blant annet Norge, Nederland og Danmark. Hvorvidt flyene skal utstyres med AMRAAM-raketter, er uvisst, men leveransene kommer samtidig som Ukraina vil få overført stadig flere F-16-fly.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Ukrainska Pravda er det ikke klart hvor mange raketter Ukraina får tilgang til, og tidsskjema for de løpende leveransene til landets flyvåpen.

(Artikkelen fortsetter under video)

Video: Zelenskyj: – Vi vil svare

Brukes av 40 land

AIM-120 Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile (AMRAAM), er et amerikansk luft-til-luft-missil utenom det visuelle rekkevidde som er i stand til alle værdager -og-nattoperasjoner, ifølge Wikipedia.

USA har brukt AMRAAM i flere militære operasjoner, blant annet i Irak, Bosnia, Kosovo, India og Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

AMRAAM-missilet er allerede anskaffet av 40 land, og har blitt integrert på fly som F-15A/B/C/D/E Eagle/Strike Eagle, F-16 Fighting Falcon, F/A-18 Super Hornet, F-22 Raptor , Eurofighter Typhoon, JAS-39 Gripen, Tornado og Harrier, skriver våpenmagasinet Raytheon.

Hovedvåpen på F-35

AMRAAM i aksjon (Foto: Våpenprodusenten Rayteon)
AMRAAM i aksjon (Foto: Våpenprodusenten Rayteon)

AMRAAM er også hovedvåpenet på National Advanced Surface-to-Air Missile System, også kjent som NASAMS, hvor også norske Nammo har bidratt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nyeste versjonen av AMRAAM er operativ på alle F-35 Joint Strike Fighter-varianter. Det er også det eneste radarstyrte luft-til-luft-missilet som er klarert for å fly på F-35.

I følge Raytheon kan ingen andre missiler sammenlignes med AMRAAM-missilet, skriver Defence Blog. Våpenets avanserte utstyr og operative evne gir flybesetningen en høy grad av kampfleksibilitet og dødelighet. Moderne søkerdesign gjør at rakettene raskt kan finne mål i de mest utfordrende kampmiljø og krigssoner.