Ukraina: Russland planlegger å innkalle opptil 700.000 nye soldater i januar

Russiske rekrutter går om bord i et tog på en jernbanestasjon i Prudboi i Volgograd-regionen i Russland, 29. september 2022. Nå hevder en rådgiver for de ukrainske myndighetene at Russland er i ferd med eskalere konfliktene ytterligere, og at Kreml trolig innkaller 500.000-700.000 nye soldater fra og med januar 2023.
Russiske rekrutter går om bord i et tog på en jernbanestasjon i Prudboi i Volgograd-regionen i Russland, 29. september 2022. Nå hevder en rådgiver for de ukrainske myndighetene at Russland er i ferd med eskalere konfliktene ytterligere, og at Kreml trolig innkaller 500.000-700.000 nye soldater fra og med januar 2023. Foto: AP

Krigen i Ukraina går ikke slik Putin planla. Etter flere militære tilbaketog står de russiske styrkene foran en vinter hvor de kan gå på nye nederlag og ukrainske offensiver.

Desperasjonen kan være i ferd med å Kreml etter store tap på slagmarken.

Etter først å ha samlet 130.000 russiske soldater på grensen til Ukraina natt til 24. februar, ga Putin ordre om invasjon. Et drøyt halvår ut i krigen ga han en ny ordre: 300.000 russiske menn skulle mobiliseres for å tette hullene etter titusenvis av falne og sårede soldater.

Nå skal en ny ordre være underveis. Det kan bety en ny russisk mobilisering av en størrelse som verden ikke har sett siden Den røde armé kjempet under 2. verdenskrig.

– Gjør seg klar for den andre mobiliseringsbølgen i januar

I dette utdelingsbildet utgitt av det russiske forsvarsdepartementets pressetjeneste skyter det russiske militærets Uragan-rakettkastere raketter mot ukrainske tropper på et ikke avslørt sted. (Det russiske forsvarsdepartementets pressetjeneste via AP, fil)
I dette utdelingsbildet utgitt av det russiske forsvarsdepartementets pressetjeneste skyter det russiske militærets Uragan-rakettkastere raketter mot ukrainske tropper på et ikke avslørt sted. (Det russiske forsvarsdepartementets pressetjeneste via AP, fil)

Ifølge rådgiver for Ukrainas innenriksdepartement, Anton Herasjtsjenko, forbereder Kreml-regimet en ny runde med masseinnkallinger: Planen er å rekruttere opptil 700.000 menn, skriver The Guardian.

– Russland gjør seg klar for den andre mobiliseringsbølgen i januar. Planen er å rekruttere 500.000-700.000 nye soldater. 300.000 som er innkalt tidligere, er allerede drept, såret eller demoralisert, skriver Herasjtsjenko i en tweet.

Nyheten om en utvidet mobilisering av dette omfanget vil være oppsiktsvekkende. Ukraina kan ha interesse av å overdrive truslene fra den russiske kjempen i øst for å øke de vestlige våpenleveransene og annen støtte i krigen som er helt avgjørende for den ukrainske offensiven.

Ny mobilisering kan utløse ny masseflukt

Tidligere denne uka avviste Putin-talsmann Dmitrij Peskov påstander om at en ny mobilisering var på gang, meldte Reuters. Han tok også avstand fra anklager om at Russland driver «skjult» mobilisering, blant annet med rapporter om russiske fanger rekrutteres til fronten.

– Jeg kan ikke snakke på vegne av forsvarsdepartementet, men det er ingen diskusjoner i Kreml om dette, uttalte Peskov.

Les alt om krigen i Ukraina her

Kreml kan også ha interesse av ikke å flagge en mobilisering høyt da den forrige mobiliseringen var svært upopulær i befolkningen. Flere hundre tusen russiske menn flyktet fra landet av frykt for å bli sendt til fronten som «kanonføde».

Det samme kan skje igjen dersom Putin gjør alvor av å innkalle opptil 700.000 nye soldater. Da kan også grensene bli stengt for å unngå at folk prøver å komme seg unna i tide.

– Russere kan ikke forstå de store tapene i den russiske hæren

President Vladimir Putin og Kreml-talsmann Dmitrij Peskov. Foto: Maxim Shemetov / Reuters
President Vladimir Putin og Kreml-talsmann Dmitrij Peskov. Foto: Maxim Shemetov / Reuters

Den amerikanske tankesmia Institute for the Study of War hevdet forrige helg at russiske tjenestemenn forbereder seg på ytterliggere, skjulte mobiliseringstiltak i Ukraina.

Dersom etterretningen er riktig tyder det på at Russland forbereder seg på en langvarig konflikt, og også at Moskvas krig i Ukraina ikke går som Putin hadde forutsett, skriver britiske aviser.

Den nye, storstilte mobiliseringen skal trolig bli iverksatt allerede på nyåret, i januar, skriver Sky News.

– Russere begynner å bli misfornøyde med myndighetene, de kan ikke forstå tapene i den hyllede hæren, skriver Anton Herasjtsjenko.

Enorme russiske tap

De russiske tapene fortsetter å øke. De høyeste anslagene opererer med 85.000 døde russiske soldater. Pentagon har tidligere anslått at om lag 100.000 russiske soldater enten er drept, såret, tatt til fange, desertert eller på annen måte forsvunnet i den ni måneder lange krigen.

Skulle Putin gjøre alvor av å mobilisere så mange hundretusener nye soldater, vil det bety en alvorlig eskalering av krigen.

For Nato, som har flere medlemsland på østflanken som grenser til Ukraina og Russland, vil en så omfattende russisk mobilisering innebære en ny sikkerhetstrussel, og vil trolig bli møtt med nye forsterkede tiltak langs grensen.

Video: Russlands forsvarsminister om detaljene rundt mobiliseringen