Rapport: Vladimir Putin er bekymret over alkoholkonsumet blant sine støttespillere

Russlands statsminister Vladimir Putin, under et tidligere møte med fotballfans på en restaurant i St. Petersburg i januar 2012.
Russlands statsminister Vladimir Putin, under et tidligere møte med fotballfans på en restaurant i St. Petersburg i januar 2012. Foto: Yana Lapikova / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere i den russiske eliten har vent seg til høyt alkoholinntak for å roe nervene sine under den brutale krigen mot nabolandet Ukraina. Det liker ikke Putin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ministrene, deres underordnede, og til og med noen visestatsministre, medlemmer av presidentadministrasjonen og sikkerhetsrådet, sjefer i statseide selskap og guvernører har begynt å drikke mer, heter det i en rapport fra det uavhengige russiske mediet Meduza, som siterer kilder i Kreml.

Den negative utviklingen skal eskalert da invasjonen startet 24. februar. Deretter skal flere høystående tjenestemenn ha økt alkoholkonsumet.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina

President Vladimir Putin skal i lengre tid ha vært urolig for mye drikking, spesielt blant «visse mennesker i hans indre krets» i Kreml.

Ifølge rapporten skal økt alkoholinntak ha resultert i delvis «kollaps i disiplinen». Høytstående embetsmenn skal ha opptrådt beruset og snøvlet med ordene i ulike sammenheng. Noen skal ha kommet for sent til viktige begivenheter av samme grunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har bedt guvernører ta grep

Også ute i distriktene er det kommet meldinger om høyere alkoholforbruk, og Putin skal ha gitt flere guvernører beskjed om ta grep for å stanse dette.

Årsaken til det økende alkoholproblemet i de høyere politiske sjikt settes i sammenheng med Russlands mange militære nederlag og det konstante presset den russiske ledelsen har stått i siden krigen startet.

Det er ikke kjent om Putin skal ha sparket noen av sine medarbeidere som har gått over streken, men det utelukkes ikke at det allerede kan ha skjedd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Invasjonen kom som et sjokk på medarbeidere

Ifølge Meduza-rapporten stilles det spørsmålstegn ved Putins strategi om å holde kortene så tett til brystet. før krigen brøt ut. Kun noen få høytstående tjenestemenn visste om presidentens planer om fullskala invasjon av nabolandet før krigen var et faktum. Dette skal ha bidratt til høyt stressnivå blant mange medarbeidere i etterkant.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange mente med rette at denne strategien var gal, ser det ut til. De tilbrakte de påfølgende månedene i sjokk og forvirring. De tok til flasken og noen av dem vil ikke slutte, forteller en av kildene, skriver Daily Mail.

– Det er ikke tiden for å feie ting under teppet

«Hovedårsaken til stresset er den innenlandske skaden forårsaket av Russlands krig i Ukraina og sanksjonene som fulgte», heter det i rapporten.

Det vises blant annet til en episode hvor Putin skal ha gitt fungerende guvernør i Kirov-regionen, Alexander Sokolov, beskjed om å tak i problemet i egne rekker.

– Det er ikke tiden for å feie ting under teppet. Det er på tide å håndtere våre mest presserende problemet og vie litt oppmerksomhet til dette, skal Putin ha sagt til Sokolov.

Russland er ett av landene i verden med høyest alkoholkonsum.