Seks måter krigen i Ukraina kan utvikle seg på

President Vladimir Putin avbildet under et besøk til et russisk militært treningssenter i Rjazan oblast i Russland.
President Vladimir Putin avbildet under et besøk til et russisk militært treningssenter i Rjazan oblast i Russland. Foto: Sputnik / Kreml / Reuters / NTB

– Putin har forpliktet altfor mye politisk og militær kapital til å trekke seg ut av krigen uten veldig klare suksesser, mener utenriksekspert.

Krigen i Ukraina er nå inn i sin åttende måned. Russland har okkupert deler av Sør- og Øst-Ukraina, og ulovlig annektert regionene Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizjzja.

Samtidig har Ukraina de siste månedene vist stor fremgang, og har gjenerobret store deler av de tidligere russisk-okkuperte områdene, mens Russland har lidd store tap.

Les alt om Ukraina-krigen her!

Det ser tilsynelatende ikke ut som blodbadet skal ende.

Business Insider har sammen med Seth Jones, direktøren for Senter for strategiske og internasjonale studiers (CSIS) internasjonale sikkerhetsprogram, skissert seks ulike måter krigen kan utvikle seg på fremover.

1 og 2: Våpenhvile eller fredsavtale

Skulle krigen komme til en fastlåst tilstand, tror Jones det kan bli forhandlet en midlertidig våpenhvile mellom nabolandene. Dette vil naturligvis ikke være en slutt på krigen, men aktiv krigføring vil midlertidig avta, sier Jones. Dermed vil vi ble stående igjen med en frossen konflikt.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Ukrainske våpen skyter mot russiske stillinger ved frontlinjen. Foto: Evgeniy Maloletka / AP / NTB
Ukrainske våpen skyter mot russiske stillinger ved frontlinjen. Foto: Evgeniy Maloletka / AP / NTB

I dette scenariet kan Russland håpe at Vesten mister interessen for konflikten og for å støtte Ukraina.

Men krigen kan også fortsatt ende med en fredsavtale, selv om Russlands og Ukrainas ulike mål gjør en slik avtale vanskelig.

I tillegg mener Jones at Russlands president Vladimir Putin sitter litt for dypt i det til å gå for en fredsavtale nå.

– Han har forpliktet altfor mye politisk og militær kapital akkurat nå til å trekke seg ut av krigen uten veldig klare suksesser, sier Jones til Business Insider.

3 og 4: Russisk seier eller russisk retrett

Russlands opprinnelige mål med å invadere Ukraina var å overta hele landet. Dette måtte de tidlig gå tilbake på da de ukrainske styrkene ble for tøffe for russerne.

Jones mener det derfor er usannsynlig at Russland skal kunne snu krigen helt og nå sine opprinnelige mål. I stedet tror han at Putin kan akseptere en «seier» hvis Russland ender med å ta mer territorium enn det de hadde før invasjonen startet.

Russisk retrett har ikke Jones like stor tro på. I alle fall så lenge Putin sitter i sjefsstolen.

5: Langvarig krig

Det er også en sjanse for at krigen vil fortsette i mange år fremover.

Krigen har allerede utviklet seg til en utmattelseskrig, hvor Russlands mål ser ut til å handle mer om å svekke Ukrainas ressurser, økonomi og hær, enn å ta mer territorium.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Ukrainske soldater i fronten. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB
Ukrainske soldater i fronten. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB

En videre langvarig krig kan innebære spesialstyrker som kjemper frem og tilbake på kontaktlinjer, geriljaaksjoner fra Ukraina i russisk-kontrollerte territorier, og langdistansebombing av ukrainsk territorium fra Russland eller Hviterussland, sier Jones.

Hvem av dem som da vil holde ut lengst er uklart.

6: Atomkrig og/eller Nato-innblanding

Til slutt peker Jones på faren for atomkrig.

Putin har gjentatte ganger kommet med atomtrusler, og under en tale i september gjorde han det klart at han ikke bløffet.

Jones mener det også er store risikoer forbundet med bruk av atomvåpen for Russland. Blant annet er det fare for atomnedfall på russisk territorium på grunn av nærhet. I tillegg er det politiske og diplomatiske risikoer knyttet til å gå over den streken. Han tror derfor bruk av atomvåpen sannsynligvis ville oppveie eventuelle fordeler.

Det knyttes også stor spenning til om Nato vil involvere seg i konflikten, noe bruk av atomvåpen kan sette i gang.

Jones tror imidlertid at hvis Nato skulle erklære en krig mot Russland, ville det kunne utløse en storkrig, som trekker inn andre land som for eksempel Kina. Det ønsker nok forsvarsalliansen å unngå, mener Jones.

Oberstløytnant: – Alle er teknisk sett mulige

Oberstløytnant Palle Ydstebø fotografert på Akershus festning. Foto: Terje Pedersen / NTB
Oberstløytnant Palle Ydstebø fotografert på Akershus festning. Foto: Terje Pedersen / NTB

Oberstløytnant Palle Ydstebø ved Forsvarets høgskole sier til ABC Nyheter at alle de seks mulige måtene teknisk sett er mulig, men at graden av sannsynlighet er vanskelig å forutse.

– Jeg vurderer allikevel russisk seier eller atomkrig og Nato-innblanding som minst sannsynlige, sier Ydstebø.

Han vurderer også våpenhvile eller fredsavtale som lite sannsynlige så lenge det fortsatt står russiske styrker igjen på ukrainsk territorium.

– Da er langvarig krig mer sannsynlig.

Oberstløytnanten vurderer derfor russisk tilbakegang og ukrainsk seier som mest sannsynlig.

– Men ikke nødvendigvis slik at Putin går med i dragsuget, legger han til.