ISW: Russland deeskalerer atomtrusler – USA i hemmelige samtaler med Putin-rådgivere

Russlands president Vladimir Putin overvåker militærøvelsen Vostok 2022 utenfor Vladivostok, tirsdag 6. september 2022. Putin har flere ganger signalisert at han kan være villig til å ty til atomvåpen for å beskytte de russiske interessene i Ukraina. Nå komemr det nye signaler fra Kreml, ifølge ISW.
Russlands president Vladimir Putin overvåker militærøvelsen Vostok 2022 utenfor Vladivostok, tirsdag 6. september 2022. Putin har flere ganger signalisert at han kan være villig til å ty til atomvåpen for å beskytte de russiske interessene i Ukraina. Nå komemr det nye signaler fra Kreml, ifølge ISW. Foto: Mikhail Klimentyev / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

I flere måneder har Vladimir Putin og flere av hans sentrale støttespillere advart Ukraina og Vesten om bruk av atomvåpen. Nå tyder nye opplysninger på at Kreml har endret strategi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kreml vil ikke være i stand til å tvinge Kyiv direkte til å forhandle gjennom atomtrusler. ISW vurderer at russisk atombruk i Ukraina fortsatt er usannsynlig. Kreml tar for tiden skritt for å deeskalere sin atomretorikk, skriver tankesmien Institute of the study of war (ISW) i sin nyeste oppdatering

Ifølge ISW har ikke Putin-regimets alvorlige atomtrusler klart å undergrave eller knekke motstandsviljen i det ukrainske folket eller endret kursen blant landets ledere til å bøye av for Kremls krav.

Dermed ser det ut til at Russlands gjentatte atomtrusler, som har pågått i september og oktober, nå er lagt til side inntil videre. Russernes mål har trolig vært å presse Ukraina til forhandlingsbordet og å redusere den vestlige støtten til Kiev.

Les alt om krigen i Ukraina her!

Ingen av delene har vist seg å være vellykket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Xi legger press på Putin – motsetter seg trusler og bruk av atomvåpen

Russlands president Vladimir Putin i samtale med Kinas pesident Xi Jinping under Shanghai Cooperation Organization (SCO) i Samarkand i Uzbekistan, 16. september, 2022. (Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
Russlands president Vladimir Putin i samtale med Kinas pesident Xi Jinping under Shanghai Cooperation Organization (SCO) i Samarkand i Uzbekistan, 16. september, 2022. (Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

I forrige uke kom det klare signaler fra en av Russlands få støttespillere, Kina, om at de advarer mot bruk av atomvåpen og tar avstand fra trusler om dette.

Kina støtter EUs arbeid med å få til forhandlinger som kan stanse krigen i Ukraina. President Xi Jinping advarer mot bruk av atomvåpen. Kina støtter arbeidet med å få til «en balansert, effektiv og varig europeisk sikkerhetsordning», melder AP.

– Det internasjonale samfunnet må appellere til alle berørte parter om å utvise fornuft og tilbakeholdenhet, samt opprette direkte kontakt så raskt som mulig. Partene må legge til rette for forhandlinger og i fellesskap motsette seg enhver bruk, eller trussel om bruk, av atomvåpen, melder CCTV, ifølge The Guardian.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Det finnes ikke vinnere i en atomkrig»

Sentrale embetsmenn i Kreml skal kollektivt ha begynt å dempe retorikken angående bruken av atomvåpen. 2. november kom det russiske utenriksdepartementet (MFA) med en uttalelse som går på tvers av tidligere sabelrasling:

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Russland ledes konsekvent av postulatet om at det ikke finnes vinnere i en atomkrig, og at den aldri må slippes løs».

Russisk UD uttalte i tillegg at Russland er forpliktet til å redusere og begrense atomvåpen.

Dermed kan det foreløpig se ut til at de siste måneders eskalering, hvor høytstående russiske tjenestemenn har snakket høyt om atomvåpen, nå kan være over.

Putin: – Aldri diskutert muligheten for å bruke atomvåpen

Allerede 27. oktober uttalte Russlands president, Vladimir Putin, at Russland ikke har noe behov for å bruke atomvåpen mot Ukraina. Han hevdet dessuten at Russland aldri har diskutert muligheten for å bruke atomvåpen, og mente det var Vesten som nøret opp under dette.

Dette står i sterk kontrast til de offisielle signalene fra Russland.

Ifølge amerikanske tjenestemenn er det ikke observert noen indikatorer på at Russland har flyttet sine atomvåpen eller tatt noen forberedende skritt for å forberede seg på en angrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hemmelige samtaler

Den amerikanske avisen Wall Street Journal skriver mandag at president Joe Bidens øverste nasjonale sikkerhetsrådgiver, Jake Sullivan, de siste månedene har gjennomført flere fortrolige samtaler med flere av Putins viktigste støttespillere, blant andre Nikolai Patrushev.

Disse møtene har så langt vært hemmelige for offentligheten.

Målet med den uofisielle dialogen har vært å redusere risikoen for en bredere konflikt med Ukraina og faren for en storkrig mellom Russland og Nato. Sullivan skal også ha advart Moskva mot å bruke atomvåpen eller andre masseødeleggelsesvåpen.

Video: Putin langer ut mot USA: – Hegemoniet vil ikke vare