Putin forfremmer Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov til generaloberst

Leder av Den tsjetsjenske republikk Ramzan Kadyrov, innenriksminister Ruslan Alkhanov og Russlands statsduma-medlem Adam Delimkhanov under en militærparade på Seiersdagen i den tsjetsjenske hovedstaden Grozny, Russland 9. mai 2022.
Leder av Den tsjetsjenske republikk Ramzan Kadyrov, innenriksminister Ruslan Alkhanov og Russlands statsduma-medlem Adam Delimkhanov under en militærparade på Seiersdagen i den tsjetsjenske hovedstaden Grozny, Russland 9. mai 2022. Foto: Chingis Kondarov / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

For få dager siden gikk Kadyrov hardt ut mot den russiske retretten i deler av Ukraina. Nå blir den brutale krigsherren belønnet av Russlands president.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil gjerne dele en hyggelig nyhet med deg. Russlands president tildelte meg rangen som generaloberst. Dekretnummeret er 709. Vladimir Vladimirovich informerte meg og gratulerte meg personlig, forteller Kadyrov på sin Telegram-kanal onsdag.

Det skriver det statlig kontrollerte russiske nyhetsbyrået TASS.

Generaloberst er Russlands tredje høyeste militære rang.

Skrøt på Telegram: – Statsoverhodet ringte meg

Russlands president Vladimir Putin Foto: Gavriil Grigorov / AP
Russlands president Vladimir Putin Foto: Gavriil Grigorov / AP

Putin skal dessuten ha gitt Kadyrov gratulasjoner med dagen for feiringen av byen Groznyj, lærernes dag og den tsjetsjenske ungdomsdagen.

– Statsoverhodet ringte meg og ba om å ønske alle folket i Tsjetsjenia velferd, lykke og suksess i hans navn! Til tross for hans arbeidsmengde, glemmer den øverstkommanderende aldri viktige datoer i vår region, la Kadyrov til, ifølge Moscow Times.

Den tsjetsjenske lederen er en av Putins mest lojale støttespillere. Han har brukt store ord om krigen i Ukraina, og stilt tusenvis av tsjetsjenske soldater til disposisjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tsjetsjenske styrker skal ha mistet mange soldater

Men krigen har ikke gått slik hverken Kadyrov, Putin eller andre sentrale aktører i den blodige nabokrigen tenkte. I stedet for en rask lynkrig og triumfferd til Kyiv, er de russiske og tsjetsjenske styrkene jaget på flukt flere ganger i krigen, som nå er inne i sin åttende måned.

Dette har ført til stor frustrasjon blant Putins støttespillere.

Både russiske militærbloggere, konservative russiske politikere og Ramzan Kadyrov har kommet med sterk kritikk av hvordan de russiske styrkene opptrer på slagmarken. Ikke minst har generalene fått unngjelde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ber Putin bruke taktiske atomvåpen

Kadyrov er i dag fungerende statsminister i den russiske delrepublikken Tsjetsjenia. Han er sønn av den tidligere presidenten Akhmad Kadyrov, som ble myrdet i et attentat 9. mai 2004.

Den 46 år gamle tsjetsjeneren er kjent for å ha gjort seg skyldig i omfattende brudd på menneskerettighetene under sitt styre i Tsjetsjenia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige uke tok Tsjetsjenias leder til orde for bruk av såkalte taktiske atomvåpen i Ukraina for å snu krigens gang.

– Min personlige mening er at mer drastiske tiltak bør settes i verk, som innføring av unntakstilstand i grenseområdene og bruk av taktiske atomvåpen, alt for å avslutte den spesielle militæroperasjonen raskt, sa Kadyrov i et innlegg på sin Telegram-kanal.

Andre kritikere fengsles – Kadyrov kan si hva han vil

Mens vanlige russere, som har kritisert krigen, pågripes av brutale opprørspoliti, havner bak lås og slå og risikerer strenge fengselsstraffer, er det andre toner når Kadyrov snakker.

Så populær er den krigerske Kadyrov at Putin like godt har gitt ham en ny militær tittel.

Hva det konkret betyr at Putin har gått til dette skrittet, og om det kan indikere at Russland er nærmere bruk av taktiske atomvåpen, er fortsatt et åpent spørsmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kadyrov har også sendt sin egen milits, kjent som Kadyrovtsy, som kjemper side om side med russiske styrker, skriver The Sun. Nylig varslet Kadyrov at han ville sende sine egne tenåringssønner til slagmarken.

Grove menneskerettighetsbrudd: Bortføring og tortur

Kadyrov er blitt kritisert av flere internasjonale organisasjoner en rekke brudd på menneskerettigheter.

Human Rights Watch anser bortføring og tortur så utbredt at det utgjør forbrytelser mot menneskeheten. Han har stått for begrensning av kvinners rettigheter, og han har ledet utrensking og forfølgelse av homofile, ifølge Wikipedia.

Kadyrov poserer ofte med våpen og militært utstyr, og viser gjerne fram sin rikdom. Kadyrov-familien skal ha beriket seg kraftig under sitt styre i Tsjetsjenia.