Medier: Russland har stjålet korn fra Ukraina for mer enn fem milliarder

Russlands president Vladimir Putin.
Russlands president Vladimir Putin.  Foto: AP / NTB

Pengene skal ha blitt brukt til å fylle opp Vladimir Putins krigskasse. 

Undersøkelser gjort av nyhetsbyrået AP og kanalen PBS viser at Russland har stjålet korn fra Ukraina for enorme summer.

Ifølge mediene har russerne stjålet korn for minst 530 millioner dollar, som tilsvarer over 5,3 milliarder kroner.

Pengene har blitt brukt til krigsmaskinen til president Vladimir Putin, skriver AP.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina

Smugleroperasjon

I juli klarte imidlertid FN og Tyrkia å megle fram en ordning som gjorde at skipstransporten kom i gang igjen. Både Ukraina og Russland inngikk avtaler med FN som muliggjorde eksport av landbruksprodukter.

Men Kreml skal ikke ha fulgt avtalene helt etter boka, ifølge AP. Russland skal ha endret informasjon om skipene, hvilken havn skipene seiler fra og lasten på skipene, slik at det har fremstått som lovlig russisk transport.

AP skal ha brukt satellittbilder, maritim radiokommunikajson og samtaler med ukrainske bønder til å avsløre russernes smugleroperasjon. Nyhetsbyrået har fulgt med på 36 skip på mer enn 50 seilturer.

I sommer tok libanesiske myndigheter et syrisk-registrert skip lastet med korn fra Ukraina i arrest. Den ukrainske ambassaden i Beirut mente kornet var stjålet.

Den ukrainske ambassaden i landet hevdet kornet om bord i skipet stammet fra et russiskokkupert område i Ukraina. Myndighetene i Kyiv anklaget de russiske styrkene for å stjele korn fra ukrainske lagre.

Rammet fattige land hardt

Innhøsting av hvete i landsbyen Zghurivka i Ukraina tidligere denne måneden. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB
Innhøsting av hvete i landsbyen Zghurivka i Ukraina tidligere denne måneden. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB

Ukraina har lenge vært en av verden største eksportører av hvete, mais, bygg og solsikkeolje. Før invasjonen av landet i februar lå eksporten på fem millioner tonn i måneden.

Det russiske angrepet har fått store konsekvenser for landbruket, og skipstransporten i Svartehavet stanset opp. Dette har bidratt til en kraftig økning i de globale matprisene som har rammet fattige land hardt.