Russlands ambassadør til USA ut med advarsel: «Som om USA deltar i krigen»

Russlands ambassadør til USA frykter konflikt mellom Russland og USA.
Russlands ambassadør til USA frykter konflikt mellom Russland og USA. Foto: Mark Wilson / Getty Images/AFP/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs beslutning om å pøse millioner inn i bistand til Ukraina, samt fire eksemplarer av våpensystemet Himars, oppfattes som en direkte trussel mot Russland, advarer landets ambassadør til USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det fremstår som om USA deltar i krigen, sier ambassadør Anatolij Antonov, skriver BBC.

Ifølge den russiske ambassadøren til USA oppfatter Russland USAs bistand til Ukraina som «en direkte trussel». Nå ber han USA trø varsomt.

Tirsdag kunngjorde president Joe Biden at USA lover ytterligere tilsvarende 6,6 milliarder kroner i bistand til Ukraina, inkludert rakettsystemet Himars, artillerisystemer, ammunisjon og pansrede kjøretøy.

Pentagon opplyste i september at USA ville bidra med Himars, artilleriammunisjon og annet militært utstyr til drøyt seks milliarder kroner, men det er uklart om det er denne lovnaden Biden nå sikter til.

– Dette kan få uante konsekvenser

USA har vært blant verdens største bidragsytere til det ukrainske forsvaret siden krigens begynnelse, og Ifølge amerikansk UD har landet gitt militærhjelp for 184 milliarder kroner til Ukraina siden Biden overtok som president.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den enorme, og avgjørende bistanden bekymrer Russland-ambassadøren, som mener at faren for direkte konflikt mellom Russland og Nato-land øker jo flere hansken USA kaster inn i krigen.

– Å mate Kyiv-regimet med slike våpen bidrar kun til å høyne Washingtons status som deltaker i denne krigen, sier Antonov.

Nå ber han Biden-administrasjonen om å revurdere sin bistand til Ukraina.

– Jeg ber Washington om å avstå fra slike provokasjoner. Dette kan få uante konsekvenser av verste slag, sier ambassadøren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under bildet).

Slik ser våpensystemet Himars ut. Boksen på lasteplanet er fylt med raketter. Foto: Giuseppe Cacace / AFP/NTB
Slik ser våpensystemet Himars ut. Boksen på lasteplanet er fylt med raketter. Foto: Giuseppe Cacace / AFP/NTB

Zelenskyj og Biden diskuterte militært samarbeid

Etter å ha tapt okkuperte områder til ukrainske styrker, og dermed måttet trekke seg tilbake, har Russlands president Vladimir Putin sverget at landet vil ta i bruk alle tilgjengelige virkemidler for å sikre seg områder de hevder de har krav på. Atomvåpen utelukkes ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag undertegnet Putin loven som fullfører annekteringen av Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja-regionen til Russland, til tross for at Ukraina er iferd med å ta kontroll over flere områder i de nevnte fylkene.

Annekteringen har vekket sterke reaksjoner, og USA og EU avviste den umiddelbart som ulovlig og i strid med folkeretten.

I tillegg til den militære bistanden har president Joe Biden og visepresident Kamala Harris diskutert et mulig militært samarbeid med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Hva et slikt samarbeid innbefatter vites ikke.