Tidligere general og sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster: – Er vi vitne til en russisk kollaps?

Den tidligere amerikanske generalen og sikkerhetsrådgiveren advarer Kyiv mot å senke skuldrene.
Den tidligere amerikanske generalen og sikkerhetsrådgiveren advarer Kyiv mot å senke skuldrene. Foto: Yuri Gripas / Reuters/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere amerikanske generalen og sikkerhetsrådgiveren Herbert Raymond McMaster tror verden nå er vitne til starten på en russisk kollaps i Ukraina, men han advarer mot å senke skuldrene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukrainske styrker raser tilsynelatende gjennom okkuperte områder av Ukraina og røsker dem, ett etter ett, ut av Putins grep. Ukrainske soldater og innbyggere forteller om russiske soldater som nærmest legger på sprang når de ukrainske styrkene ankommer området.

Verden og Vestens myndigheter følger nøye med på situasjonen, i håp om å komme utviklingen i forkjøpet og kunne forberede seg.

– Er vi vitne til en russisk kollaps?

Ifølge den pensjonerte amerikanske generalen H. R. McMaster er russiske styrker i trøbbel.

– Det er vi er vitne til nå kan rett og slett være en total russisk kollaps i Ukraina. De må virkelig være på bristepunktet nå, sier McMaster på CBS News-programmet «Face of the Nation».

I løpet av de siste dagene har ukrainske styrker tatt tilbake en rekke områder, deriblant byen Lyman i hardt rammede Donetsk. Gjenerobringen kan åpne for en videre ukrainsk fremrykning østover.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under russisk okkupasjon var Lyman et viktig sentrum for logistikk og transport.

Ukraina melder om fremrykking også i Luhansk. Der hevder guvernør Serhij Hajdaj at landsbyen Torske, 20 kilometer fra byen Kreminna, er gjenerobret. Ifølge den ukrainske militæranalytikeren Oleh Zjdanov er området avgjørende for kontrollen av hele Luhansk fylke.

(Saken fortsetter under bildet).

To ukrainske soldater går langs veien i utkanten av byen Lyman, på leting etter omkomne ukrainske soldater. Foto: Evgeniy Maloletka / AP/NTB
To ukrainske soldater går langs veien i utkanten av byen Lyman, på leting etter omkomne ukrainske soldater. Foto: Evgeniy Maloletka / AP/NTB

– Nå kommer de harde kampene

Donetsk og Luhansk utgjør en del av mye omtalte Donbas, som Kreml hevder rettmessig er en del av Russland.

– Dette er en enorm seier for ukrainerne, som jeg tror kan utvikle seg til et ras av gjenerobringer, sier McMaster.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men amerikanske sikkerhetsmyndigheter advarer Kyiv mot å senke skuldrene, og minner om at russiske styrker fremdeles har viktige områder. Det er også ventet at kampene vil trappes opp i løpet av de kommende dagene og ukene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå kommer de harde kampene, sier en ikke-navngitt kilde fra det amerikanske forsvarsdepartementet til den amerikanske medieorganisasjonen Politico.

Ifølge kilden, som ber om anonymitet, er gjenerobringene svært viktig, men likevel trolig ikke begynnelsen på slutten.

– Det er avgjørende strategisk sett, men de har en lang vei å gå, sier forsvarskilden.

Ifølge amerikansk etterretning, som følger utviklingen tett, har russiske styrker trukket seg østover etter tapet av Lyman, og i retning byen Kreminna. Lyman har fungert som et logistikksenter for de russiske styrkene, som derfra har forsynt styrkene i Kharkiv og Kherson med våpen og utstyr. Derfor er gjenerobringen av nettopp Lyman en enorm strategisk seier for Ukraina.

Nå er det ventet at de russiske styrkene vil bruke Kreminna som et nytt senter for mobilisering i møte med kommende ukrainske offensiver.

Se video: Det ukrainske forsvaret deler «en annen side av krigen»: