«Porten i nord»: Russland feiret tvillingbyenes fall – så mistet de Lyman

Ukrainske styrker smiler fra øre til øre over gjenerobringen av «porten i nord».
Ukrainske styrker smiler fra øre til øre over gjenerobringen av «porten i nord». Foto: Anatolii Stepano / AFP/NTB

Gjenerobringen av Lyman er langt større enn bare «Ukraina som har tatt en by tilbake». Den relativt lille byen regnes som den nordlige porten inn til Donbas, og er et avgjørende område.

Vi advarer om sterke bilder i saken.

Før krigen brøt ut i Ukraina var Lyman et av de administrative sentrene i regionen Donetsk i Ukraina. Donetsk har stått midt i stormen mellom ukrainere og pro-russiske separatister i flere år, og i 2014 ble lille Lyman åstedet for kamphandlinger som har fått navnet «slaget om Krasnyi Lyman». Krasnyi Lyman betyr «Røde Lyman», er byens tidligere navn, som har røtter i Sovjetunionens tid.

Den ukrainske flukten fra Lyman begynte før Russlands invasjon, og i løpet av 2021 dalte innbyggertallet i byen fra i overkant av 28.000 til 20.000 innbyggere. Nå er det estimerte innbyggertallet 5000.

Lørdag kom nyheten om at ukrainske styrker hadde omringet Lyman. Ifølge guvernør i nabofylket Luhansk, Serhij Hajdaj, er det det største antallet russiske soldater som har blitt omringet til nå i krigen.

– Nå har de tre muligheter: Enten kan de bryte gjennom linjene, overgi seg eller dø alle sammen, var beskjeden fra Hajdaj.

De valgte å rømme fra området, som har fungert som et sentralt logistisk knutepunkt for de russiske styrkene. Herfra har de forsynt russiske styrker i områder utenfor Luhansk og Donetsk med våpen og utstyr.

(Saken fortsetter under bildet).

Ukrainske soldater leter etter sine drepte medsoldater langs veiene rundt Lyman. Foto: Evgeniy Maloletka / AP/NTB
Ukrainske soldater leter etter sine drepte medsoldater langs veiene rundt Lyman. Foto: Evgeniy Maloletka / AP/NTB

– Russiske offiserer sviktet sine soldater

Allerede dagen etter det ukrainske inntoget kunngjorde presidenten Volodymyr Zelenskyj at Lyman nå skal være tømt for russiske styrker.

Ifølge en ukrainsk offiser som bærer kallenavnet «flaggbæreren», ble soldatenes kjennskap til området rundt byen helt avgjørende. Mens de russiske styrkene holdt seg langs veier og grusveier, valgte de ukrainske styrkene å snike seg innpå byen fra de mange skoger som omkranser Lyman.

– Det brøt først ut harde kamper, og mange av de russiske soldatene har erfaringer fra Sovjets tid, på lik linje med meg. Men de russiske offiserene sviktet sine soldater, og vi vet at de ba soldatene om å trekke seg tilbake, sier «flaggbæreren» til britiske The Guardian.

Men byens sår etter flere måneder med okkupasjon er langt fra leget, og nå går soldater gatelangs på leting etter sine omkomne medsoldater.

(Saken fortsetter under bildet).

Døde russiske soldater ligger langs veiene rundt byen Lyman. – Offiserene sviktet dem, sier den ukrainske offiseren kjent som «flaggbæreren». Foto: Evgeniy Maloletka / AP/NTB
Døde russiske soldater ligger langs veiene rundt byen Lyman. – Offiserene sviktet dem, sier den ukrainske offiseren kjent som «flaggbæreren». Foto: Evgeniy Maloletka / AP/NTB

«Porten i nord»

Nå gjelder det å tviholde på kontrollen over «byen som er langt mer enn en by». Den bærer nemlig kallenavnet «porten i nord» til fylkene Donetsk og Luhansk, som sammen utgjør hardt rammede Donbas, et område Kreml forsøker å gjøre til en del av Russland. I tillegg ligger Lyman svært nært de mye omtalte tvillingbyene Lysytsjansk og Sievjerodonetsk.

De to industribyene havnet i hele verdens søkelys da det ble klart at russiske styrker hadde utpekt byene som «sitt neste store mål» i juni. Ukrainske styrker jobbet på spreng med å evakuere innbyggere i frykt for at et stort russisk angrep var under oppseiling. De som ikke kom seg ut søkte tilflukt i det kjemiske anlegget Azot, som ligger i Sievierodonetsk. Russland endte opp med å ta tvillingbyene, og siden sommeren har de ligget trygt i Putins hule hånd.

Gjenerobringen av Lyman er imidlertid svært dårlig nytt for de russiske soldatene i tvillingbyene. Det går nemlig en viktig togskinne fra «porten i nord» og inn i tvillingbyene, som ligger lengre inn i Donbas. Nå som Lyman ikke lengre er i russiske hender, er det sentrale jernbaneknutepunktet plutselig ubrukelig, og styrkene blir tvunget til å snu om på strategien i Donbas. Samtidig rykker de ukrainske styrkene fram og regelrett jager russiske styrker ut av det ene området etter det andre.

(Saken fortsetter under bildet).

ABC Nyheters kart viser hvor nært byen Lyman ligger tvillingbyene og industrigigantene Sievierodonetsk og Lysytsjansk. Den røde fargen viser de okkuperte områdene per onsdag 5. oktober. Foto: Grafikk: Magnus Fossen
ABC Nyheters kart viser hvor nært byen Lyman ligger tvillingbyene og industrigigantene Sievierodonetsk og Lysytsjansk. Den røde fargen viser de okkuperte områdene per onsdag 5. oktober. Foto: Grafikk: Magnus Fossen

Putin har offisielt godkjent annekteringen

Til tross for tap av områder undertegnet Russlands president Vladimir Putin onsdag loven som fullfører annekteringen av Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja-regionene. Per i dag kontrollerer Russland bare deler av territoriet i de fire aktuelle ukrainske fylkene, og de ukrainske styrkene ser ikke ut til å si seg fornøyd med gjenerobringene de så langt har fått til.

– Våre soldater stopper ikke, og det er kun et spørsmål om tid før vi forviser okkupanten fra alt vårt territorium, sa Zelenskyj.

Neste på blokka er sannsynligvis tvillingbyene Lysytsjansk og Sievjerodonetsk, samt nærliggende Bakhmut.

Bakhmut ligger om lag 80 kilometer nord for regionhovedstaden Donetsk, som er markert på kartet i saken.