Tidligere CIA-direktør: Putin har malt seg inn i et hjørne – og det finnes ingen vei ut

Tidligere CIA-direktør David Petraeus hevder at Putin sitter fast i den ukrainske hengemyra, og må pent strekke ut en hånd til Zelenskyj om han ønsker å komme seg ut.
Tidligere CIA-direktør David Petraeus hevder at Putin sitter fast i den ukrainske hengemyra, og må pent strekke ut en hånd til Zelenskyj om han ønsker å komme seg ut. Foto: Karen Bleier / AFP/NTB

Den tidligere CIA-direktøren og pensjonerte offiseren David Petraeus hevder at ingen annekteringer eller trusler om bruk atomvåpen kan redde Putin ut av den ukrainske hengemyra. 

Beskjeden fra den tidligere CIA-direktøren er klar.

– Dette er rent hypotetisk, men dersom Putin velger å bruke taktiske atomvåpen, så vil Nato kunne utslette samtlige av Russlands styrker i Ukraina og senke hele Svartehavsflåten, sa Petraeus til ABC News søndag.

Situasjonsbildet den tidligere CIA-direktøren maler ble pent og pyntelig hengt på veggen få dager etter at Vladimir Putin nok en gang truet med å ta i bruk atomvåpen i krigen i Ukraina. En påstand mange oppfatter som en trussel om storkrig mellom Russland og Vesten.

Forsvarsprofessor Tormod Heier er klar på at bruk av taktiske våpen på ukrainsk jord, med den potensielle radioaktive forurensningen det medfører i nabolandene, vil ikke kunne utløse Natos Artikkel 5. Dette sier Petraeus seg enig i.

– Dette er irreversibelt

Men det vil likevel utløse en kraftig respons fra Vesten, noe den tidligere CIA-direktøren hevder Putins krigsmaskin ikke vil tåle. Ifølge Petraeus har Putin allerede malt seg så godt inn i et hjørne at det ikke finnes en vei ut, annet enn å stille opp ved president Volodymyr Zelenskyjs bord.

– Faktum er at dette er irreversibelt. Ingen halvhjertet mobilisering, ingen annekteringer og ingen trusler om atomvåpen vil kunne redde ham ut av denne situasjonen. Det er på tide at han innser det, og velger å forhandle med Zelenskyj, sier Petraeus.

Selv om bruk av taktiske atomvåpen, ifølge ham, ikke vil kunne endre Putins situasjon, så mener han at det likevel er viktig å ta truslene på alvor, og utarbeide en tiltaksplan dersom det skulle skje.

(Saken fortsetter under bildet).

Vladimir Putins bilde på en storskjerm bak russiske flagg under den storstilte feiringen av at Russland har annektert nye regioner fredag. Dagen etter gikk russerne på et nytt nederlag i Ukraina. Foto: AP / NTB Foto: NTB
Vladimir Putins bilde på en storskjerm bak russiske flagg under den storstilte feiringen av at Russland har annektert nye regioner fredag. Dagen etter gikk russerne på et nytt nederlag i Ukraina. Foto: AP / NTB Foto: NTB

Etterretning med innrømmelse: Det kan «være for sent»

Amerikansk etterretning var tidlig ute og kunngjorde at de har trappet opp sin overvåkning av russisk aktivitet i kjølvannet av Putins trusler, men de frykter at innen de klarer å identifisere de «første tegnene» til det være for sent, skriver den amerikanske medieorganisasjonen Politico.

De fleste av Russlands militærfly og rakettsystemer er i stand til å bære og skyte ut taktiske atomvåpen. Disse våpnene har ikke samme funksjon som et ballistisk interkontinentalt missil, og krever ikke samme omfattende og svært synlige typen mobilisering. De vil også derfor være langt vanskeligere å fange opp før det allerede er for sent.

– Vi følger nøye med, sier Washington til Politico.

Man kan vanskelig forestille seg hva Putin eventuelt har å vinne ved å bruke taktiske atomvåpen på ukrainsk jord, og forsvarsprofessor Tormod Heier tror tvert i mot at den russiske presidenten har langt mer å tape, deriblant sitt samarbeid med Kina og omdømme i verden generelt.