Krigsveteraner raser mot Putin: – Idioten har sendt oss inn i en krig med resten av verden

Det er ikke alle krigsveteraner som støtter Kremls opptrapping av krigen i Ukraina. For flere av dem har protestene ført til bøter og utestengelser. Her er en krigsveteran under seiersdagsparaden i Moskva i forbindelse med seieren over Nazi-Tyskland. Bildet er tatt i 2019.
Det er ikke alle krigsveteraner som støtter Kremls opptrapping av krigen i Ukraina. For flere av dem har protestene ført til bøter og utestengelser. Her er en krigsveteran under seiersdagsparaden i Moskva i forbindelse med seieren over Nazi-Tyskland. Bildet er tatt i 2019. Foto: Maxim Shemetov / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krigsveteranen, som nå har blitt aktivist mot krigen i Ukraina, risikerer fengsel for å ha tatt bilder av ferske soldatgraver.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Putin har ødelagt dette landets militære mobiliseringsressurser med sine egne hender og nå har denne idioten sendt oss inn i en krig med resten av verden!

Den knallharde uttalelsen kommer fra en tidligere oberstøytnant i det russiske luftforsvaret. Vitalij Votanovskij (50) tjenestegjorde 23 år i det russiske forsvaret, men har i dag blitt politisk aktivist i byen Krasnodar sør i Russland, ikke langt fra grensen til Ukraina.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina

I et intervju med The Moscow Times er han en sjelden motstemme mot regimet. Det er ikke uten risiko. Han har flere ganger blitt pågrepet og havnet i fengsel for å ha tatt bilder av ferske soldatgraver, et forsøk på å dokumentere ofrene for Putins krig i nabolandet.

– Han har gjort det umulig for oss å vinne, konkluderer han overfor avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Drar heller i fengsel

Den uavhengige russiske avisen har pratet med flere russiske krigsveteraner som er imot krigen, og spesielt den siste utviklingen der 300.000 reservister mobiliseres for å bistå Russlands vikende front på slagmarken i Ukraina.

– Jeg vet ikke om jeg blir kalt inn. Men jeg kommer i alle fall ikke til å kjempe mot Ukraina. Da drar jeg heller i fengsel, sier Sergeij Guljajev, en krigsveteran fra Sovjetunionens krig i Afghanistan. Der ble han reddet av en medsoldat fra Ukraina. Nylig fikk han vite at redningsmannens sønn ble drept av russiskstøttede styrker i Donetsk i 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette fikk han vite da han møtte sin redningsmann igjen på et stevne for krigsveteraner.

– Man kunne føle hatet og det var klart at det var mye raseri mot hva Russland har gjort med Krim og Donbas. Jeg forsto at vi sitter sammen, men landet mitt har drept sønnen hans, sier han til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En 70 år gammel kvinne gråter 16. april ved kisten av sønnen som ble drept av russiske soldater i Butsja drøyt to uker tidligere. Foto: Rodrigo Abd / AP
En 70 år gammel kvinne gråter 16. april ved kisten av sønnen som ble drept av russiske soldater i Butsja drøyt to uker tidligere. Foto: Rodrigo Abd / AP

Får bøter for kritikk

4. mars innførte Russland en ny lov som kan føre til opptil 15 års fengsel for «falske nyheter» om det russerne omtaler som en «militær spesialoperasjon» i Ukraina. Flere av krigsveteranene som The Moscow Times var i kontakt med hadde fått bøter for sine uttalelser.

Gulijaevs kritikk mot landets president førte til at han mistet stillingen som leder for Afghanistan-veteranene i hjembyen St Petersburg.

– Jeg sa til dem: gutter, jeg vil ikke følge ham (Putin) ut i krigen. Han leder ikke styrkene våre på en hvit hingst, men han sitter i en bunker i Kreml eller i et palass i Gelendzjik med sine yachter og horer.