Putin avsetter sjefen for Svartehavsflåten: Viktor Sokolov overtar ansvaret etter Igor Osipov

Hva som ligger bak utskiftingen av toppledelsen i Svartehavsflåten midt under Russlands angrepskrig mot nabolandet Ukraina, er uvisst, men president Putin har flere ganger vraket flere av sine generaler. Ifølge vestlige etterretning er årsaken trolig manglende fremgang på slagmarken og strategiske feil.
Hva som ligger bak utskiftingen av toppledelsen i Svartehavsflåten midt under Russlands angrepskrig mot nabolandet Ukraina, er uvisst, men president Putin har flere ganger vraket flere av sine generaler. Ifølge vestlige etterretning er årsaken trolig manglende fremgang på slagmarken og strategiske feil. Foto: Mikhail Klimentyev / AP

Utskiftingen kommer samtidig som russiske styrker på Krimhalvøya, hvor Svartehavsflåten har en av sine største baser, blir angrepet av det som trolig er ukrainske spesialstyrker.

Viseadmiral Viktor Sokolov er 60 år gammel. Han har tjenestegjort i stillehavs- og nordflåtene. Siden 17. januar 2020 har han ledet Sjøforsvarsakademiet oppkalt etter admiralen fra Sovjetunionens flåte M. H. Kuznetsov.

Sokolov erstatter dermed Igor Osipov. Dette markerer en av de mest fremtredende avskjedigelsene av en militær tjenestemann så langt i en krig der Russland har lidd store tap av menn og utstyr, skriver Reuters.

Svartehavsflåten ydmyket av Ukraina

Svartehavsflåten ble påført et stort nederlag da flaggskipet, krysseren «Moskva», ble senket 15. april. Ukraina hevder krysseren ble truffet av deres Neptun-raketter.

Skipet sank etter en brann om bord og eksplosjon i ammunisjonen som var på skipet. Dette er det største krigsskipet som er senket i kamp på 40 år.

Svartehavsflåten ble også påført et ydmykende nederlag da de valgte å rømme Snake Island i Donau-deltaet i juni etter at ukrainske styrker hadde gjennomført en rekke angrep mot øya.

Hva som ligger bak utskiftingen midt under Russlands angrepskrig mot nabolandet Ukraina, er uvisst, men president Putin har flere ganger vraket flere av sine generaler. Ifølge vestlige etterretning er årsaken trolig manglende fremgang på slagmarken og strategiske feil.

Har vraket flere generaler

Viseadmiral Viktor Sokolov (60) har tjenestegjort i stillehavs- og nordflåtene. Siden 17. januar 2020 har han ledet det russiske Sjøforsvarsakademiet. (Foto: Forsvarsepartementet i Russland)
Viseadmiral Viktor Sokolov (60) har tjenestegjort i stillehavs- og nordflåtene. Siden 17. januar 2020 har han ledet det russiske Sjøforsvarsakademiet. (Foto: Forsvarsepartementet i Russland)

Svartehavsflåten har de siste ukene blitt rammet av det som antas å være en serie ukrainske angrep, inkludert eksplosjoner på Saki-flybasen og et droneangrep på Svartehavsflåtens hovedkvarter i havnebyen Sevastopol, skriver Moscow Times.

Ifølge det britiske forsvarsdepartementet utgjør tapet av kampflyene bare en mindre andel av den samlede flyflåten Russland har tilgjengelig. Men ettersom Saki er hovedbasen for å støtte den russiske marinen i Svartehavet, rammer angrepet Russlands kapasitet og evne til å operere effektivt i dette området.

«Hendelsen vil sannsynligvis få det russiske militæret til å revidere sin trusseloppfatning. Det kan også føre til en revurdering av trusselen mot Krim, som sannsynligvis har blitt sett på som et sikkert bakområde,» skriver departementet, ifølge CNN.

En av de største russiske militære omstillingene siden invasjonen

Fjerningen av Igor Osipov blir av flere medier omtalt som en av de største russiske militære omstillingene siden invasjonen av Ukraina startet i slutten av februar.

Svartehavsflåten er en del av den russiske marine som er stasjonert i Svartehavet og opererer primært i Azovhavet og Middelhavet. Flåtens hovedkvarter ligger i Sevastopol.

Viseadmiral Viktor Sokolov skal ifølge RIA Novosti allerede ha blitt introdusert for medlemmene av militærrådet, melder Sky News.

Russerne flytter fly og helikoptre fra Krim

Slangeøya ble berømt da de ukrainske forsvarerne over radio ba den russiske krysseren Moskva «dra til helvete». Skipet sank i Svartehavet 15. april etter å ha blitt truffet av ukrainske Neptun-raketter. Foto: AP
Slangeøya ble berømt da de ukrainske forsvarerne over radio ba den russiske krysseren Moskva «dra til helvete». Skipet sank i Svartehavet 15. april etter å ha blitt truffet av ukrainske Neptun-raketter. Foto: AP

Svartehavsflåten er tungt tilstedeværende på Krimhalvøya som Russland erobret fra Ukraina i 2014. Krim er hovedforsyningsveien for russiske styrker i Sør-Ukraina, hvor Kiev planlegger en motoffensiv i ukene som kommer.

Ifølge ukrainsk militær etterretning skal russiske styrker raskt ha flyttet noen av sine fly og helikoptre dypere inn på halvøya og til flyplasser inne i Russland for å unngå nye tap av materiell.

President Volodymyr Zelenskiy har oppfordret ukrainere som bor i de russiskokkuperte områdene om å styre unna russiske militærbaser og ammunisjonslagre i tiden som kommer, ifølge Kyiv Independent.