Ukraina: Wagner Gruppens hovedkvarter ødelagt i presisjonsangrep med HIMARS

I dette utdelingsbildet tatt fra video og utgitt av det russiske forsvarsdepartementets pressetjeneste lørdag 30. juli 2022, forlater russiske soldater et militærhelikopter under et oppdrag på et ikke avslørt sted i Ukraina. (Det russiske forsvarsdepartementets pressetjeneste via AP)
I dette utdelingsbildet tatt fra video og utgitt av det russiske forsvarsdepartementets pressetjeneste lørdag 30. juli 2022, forlater russiske soldater et militærhelikopter under et oppdrag på et ikke avslørt sted i Ukraina. (Det russiske forsvarsdepartementets pressetjeneste via AP) Foto: AP

Mer enn 100 russiske leiesoldater skal ha blitt drept i angrepet.

Flere internasjonale medier melder mandag kveld at den beryktede Wagner Gruppen skal ha blitt påført et stort militært nederlag.

Rakettangrepet skal ha funnet sted i helgen og rammet leisoldatenes hovedbase i Popasna i Luthansk oblast hvor harde kamper mellom russiske og ukrainske styrker pågår.

– Slo igjen fiendens hovedkvarter med suksess

– De væpnede styrker i Ukraina slo igjen fiendens hovedkvarter med suksess, skriver ukrinform.net.

Russland har tidligere ikke formelt anerkjent eller bereftet at Wagner Gruppen opererer på russisk side i angrepskrigen, men den siste tiden er båndene til Putin-regimet blitt stadig tydeligere.

Gruppen skal blant annet ha deltatt i flere av de viktige militæroperasjonene så langt i krigen. I tillegg skal de ha oppgaver innen vakthold og rekruttering av nye soldater. Den paramilitære gruppen er mest kjent fra sine operasjoner i Libya, Mali og Syria.

Basen ødelagt av HIMARS-raketter

Ifølge Kyiv Independent skal en kjent russisk blogger og propagandist ha lagt ut nyheten på Telegram 14. august, og vist til at ukrainske styrker brukte HIMARS-missiler for å treffe den strategisk viktige basen.

Guvernøren i Luthansk-regionen i Øst-Ukraina Serhiy Haidai, har også uttalt at basen ble «ødelagt i et presisjonsangrep» etter at gruppens hemmelige oppholdssted ble avslørt «takket være en russisk journalist» som skal ha lagt ut bilder under et besøk ved basen.

Bildene skal ha vært lett å geolokalisere, noe som igjen gjorde det mulig å angripe hovedkvarteret med langtrekkende presisjonsraketter, skriver The Guardian.

«Putins kokk» kan være drept

Ifølge nyhetsnettstedet Ukrainska Pravda var det en militærkorrespondent fra Kreml, som hadde besøkt leiesoldatens hovedkvarter 8. august, som ufrivillig røpet basens skjulested.

I etterkant av angrepet er det blitt spekulert i om Yevgeny Prigozhin, en russisk oligark kjent som «Putins kokk», kan ha oppholdt seg i Wagner-basen da den ble angrepet, men dette er ikke bekreftet, skriver New York Post og BBC.

Prigozhin eier en rekke restauranter og cateringselskap, som skal ha arrangert overdådige middagsselskaper for president Putins indre krets.