Ny studie fra Yale University: Russlands økonomi er katastrofal

Russlands president Vladimir Putin tenner et lys da han besøkte Peter og Paul-katedralen før han signerte dekretene som godkjenner sjøforsvarsdoktrinen og skipscharteret til den russiske marinen, før den viktigste marineparaden som markerer den russiske marinens dag i St. Petersburg søndag 31. juli 2022.
Russlands president Vladimir Putin tenner et lys da han besøkte Peter og Paul-katedralen før han signerte dekretene som godkjenner sjøforsvarsdoktrinen og skipscharteret til den russiske marinen, før den viktigste marineparaden som markerer den russiske marinens dag i St. Petersburg søndag 31. juli 2022. Foto: Mikhail Klimentyev / AP

De strenge vestlige sanksjonene mot Russland biter nå kraftig fra seg. Ifølge en ny analyse er den russiske økonomien på full fart fart utfor stupet.

– I realiteten trenger Russland Europa mer enn vi trenger dem. De mangler i stor grad gassledninger østover, og dermed har de ikke mulighet til å flytte store mengder gass andre steder enn til Europa, sier sjeføkonom i danske Sydbank, Søren Kristensen, til dansk TV 2.

Sanksjonene begynner å svi tross sterk rubel

Etter drøye fem måneder begynner sanksjonene mot Putins regime å svi. En rekke restriksjoner på import og eksport er nå i ferd med å sette russisk økonomi under hardt press.

Talspersoner for Kreml har imidlertid forsøkt å bagatellisere effekten av sanksjonene og i stedet vist til den sterke rubelen, samt at de russiske gass- og oljeinntektene har skutt i været.

Det skjer samtidig som en rekke vestlige land har startet nedskaleringen av russisk gass, samt at Russland selv har stengt igjen gasskranene til flere europeiske land som straff for Vestens sanksjoner og støtte til Ukraina.

«Ingen vei ut av økonomisk glemsel for Russland»

Men ifølge den nye studien fra Yale University i Connecticut i USA står det dårlig til med den russiske økonomien.

I en av studiens konklusjoner levnes Russland små sjanser til å komme seg unna sanksjonene og isolasjonen fra verdensmarkedene uten betydelige skader.

«Det er tydelig i vår analyse at de mange selskapene som trekker seg ut av landet og sanksjonene har lammet den russiske økonomien katastrofalt. Ser vi fremover, så lenge de allierte landene står sammen om sanksjonene, er det ingen vei ut av økonomisk glemsel for Russland,» heter det i rapporten.

«Putins vrangforestillinger»

Russisk industri skal allerede være i ferd med å gå tomme for kritiske reservedeler. Mange av komponentene til militært materiell og sivil industri kommer fra Vesten, men nå er disse leveransene fraværende.

I tillegg har en rekke store internasjonale selskap trukket seg helt ut av Russland.

Forskerne bak den nye studien skriver at russisk innenlandsk produksjon har stoppet fullstendig opp uten kapasitet til å erstatte tapte selskaper, produkter og talenter, til tross for det de omtaler som «Putins vrangforestillinger om selvforsyning og importsubstitusjon».