Russiske soldater holdes fanget av sine egne: – Total ignorering av menneskeliv

Russiske soldater gjør seg klare til å kjempe om bord på et militærhelikopter under et oppdrag på et ikke avslørt sted i Ukraina. Bildet er frigitt av det russiske forsvarsdepartementets pressetjeneste lørdag 30. juli 2022.
Russiske soldater gjør seg klare til å kjempe om bord på et militærhelikopter under et oppdrag på et ikke avslørt sted i Ukraina. Bildet er frigitt av det russiske forsvarsdepartementets pressetjeneste lørdag 30. juli 2022. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russiske soldater anklager overordnede for å fengsle dem fordi de nekter å slåss i Putins angrepskrig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kampmoralen blant de russiske soldatene fortsetter å slå sprekker.

Ifølge Maxim Grebenyuk, en advokat som driver den Moskva-baserte advokatorganisasjonen Military Ombudsman, skal minst fire russiske soldater ha sendt inn skriftlige klager til etterforskningskomiteen.

140 russiske soldater i fangenskap

Soldatene krevder at deres overordnede befal som hadde tilsyn med deres internering, blir straffet.

– Vi har allerede en liste over 70 russiske soldater som ble holdt som fanger. Totalt ble rundt 140 soldater holdt tilbake, forteller Grebenyuk til avisen The Guardian, som har sett de skriftlige dokumentene som er sendt til den russiske etterforskningskomiteen.

En av soldatene forteller hvordan han, etter å ha nektet å returnere til slagmarken, ble fengslet i mer enn en uke i forskjellige celler i det russiskkontrollerte territoriet Luhansk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De ble drevet ut til ukjente destinasjoner, de har ikke blitt sett siden

– Som et resultat av det jeg tror var taktiske og strategiske feil gjort av befalene mine, og deres totale ignorering av menneskeliv, tok jeg beslutningen om ikke å fortsette i militæroperasjonen, sier en av de fengslede soldatene.

Sammen med 25 andre soldater fra sin egen kampenhet skal han blitt holdt som fange av russiske styrker. De skal i perioder ikke ha fått tilgang på mat. Deres offiserer skal ha forsøkt å overtale soldatene til å kjempe videre på ukrainsk jord.

– Noen soldater, under trussel om vold, ble rett og slett drevet ut til ukjente destinasjoner, de har ikke blitt sett siden, forteller soldaten.

Minelagt for å hindre flukt

Etter noen dager ble soldatene flyttet til byen Bryansk i Luhansk. Her var en tidligere skole omgjort til en militærbase hvor om lag 80 andre soldater fra forskjellige enheter var holdt fanget etter å ha nektet å adlyde ordre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leiren skal ha blitt bevoktet av leiesoldater fra den beryktede Wagner-gruppen. Fangene ble fortalt at det var utplassert miner var plassert utenfor militærbasen, og at de som forsøkte å flykte ville bli ansett som en fiende og skutt på stedet.

Russlands forsvarsdepartement har ikke besvart kritiske spørsmål fra The Guardian.