Det russiske luftvåpenet sliter: «Har underprestert i Ukraina»

Russiske Mi-28N-helikoptre flyr i formasjon i Dubrovichi-området nær Ryazan, Russland. Til tross for stor overlegenhet i antall luftstyrker, så har ikke russiske styrker oppnådd luftherredømme i Ukraina, ifølge britisk etterretning.
Russiske Mi-28N-helikoptre flyr i formasjon i Dubrovichi-området nær Ryazan, Russland. Til tross for stor overlegenhet i antall luftstyrker, så har ikke russiske styrker oppnådd luftherredømme i Ukraina, ifølge britisk etterretning. Foto: Maxim Shemetov / Reuters

Russland har en av verdens største kapasiteter når det gjelder kampfly. Likevel har de ikke klart å utnytte denne overlegenheten i krigen mot Ukraina.

Det slår britisk etterretning fast.

Årsaken til russernes mislykkede strategi skal være at det russiske luftvåpenet ønsker å unngå risiko og tap av fly.

Ukrainske styrker skal ha skutt ned en betydelig andel fly og helikoptre siden krigen startet. Leveranser av avanserte vestlige våpen har dessuten gjort det farligere for russiske fly å operere tett på ukrainske styrker.

«Vanskeligere å bryte de ukrainske forsvarslinjene»

Dermed har russerne i mindre grad enn ventet angrepet de ukrainske styrkene i et omfang som var forventet. Denne strategien har også gjort det vanskeligere å bryte de ukrainske forsvarslinjene, skriver Defence Intelligence, ifølge Newsweek.

I sin daglige oppdatering om krigen i Ukraina slår britisk etterretning fast at mangel på konsekvent tilførsel av luftkraft trolig er en av hovedfaktorene bak Russlands svært begrensede suksess hittil i krigen.

Dermed har det russiske flyvåpenet underprestert så langt i den blodige krigen, slås det fast.

«Designet for å imponere høytstående tjenestemenn»

Ved å velge en mer tilbakeholden og mindre risikovillige operasjoner, har ikke de russiske krigsflyene kunnet operere dypt inne på ukrainsk territorium av frykt for å bli skutt ned.

Dermed har ikke russerne oppnådd luftherredømme i en grad som har vært forventet. Det samme skjedde i krigens innledende fase da russerne forsøkte å omringe hovedstaden. Også da var det russiske flyvåpenet tilbakeholdne.

«I årevis har mye av Russlands luftkamptrening mest sannsynlig vært designet for å imponere høytstående tjenestemenn i stedet for å utvikle dynamisk initiativ blant flybesetninger,» heter det i analysen fra det britiske forsvarsdepartementet.

– Moralen blant russerne er sannsynligvis problematisk

I mangel av tilstrekkelig slagkraft i lufta har russerne i stedet pøst på med bakkestyrker for å kompensere for den manglende luftstøtten til sine styrker.

Men dette har også sin pris. Ifølge britisk etterretning er slitasjen stor i de russiske styrkene, og tapene enorme.

– Styrker fra begge sider er involvert i intense kamper i Donbas, og har sannsynligvis varierende kampvilje. Trolig har flere desertert fra ukrainske styrker de siste ukene, men moralen blant russerne er sannsynligvis spesielt problematisk, skriver det britiske forsvarsdepartementet i sin daglige etterretningsoppdatering om krigen i Ukraina.

Væpnede konfrontasjoner mellom offiserer og soldater

I tillegg er det mangel på avanserte kryssermissiler, noe som gjør at Russland nå i større grad bruker mer upresise våpen.

Ifølge britisk etterretning skal flere russiske enheter ha nektet å utføre ordre, og det skal også ha forekommet væpnede konfrontasjoner mellom offiserer og soldater.

Russland forsøker nå å verve nye soldater for erstatte de falne soldatene, også tidligere reservister helt opp i 60-årene, men kampanjen sliter med å få tak i frivillige som er villige til å ofre sitt liv for Putins blodige krig mot nabolandet.

Les også: Enorme tapstall på ukrainsk side: – Mister en bataljon hver eneste dag