Bilder avslører leveranse av svenske våpen: Skal stanse russisk invasjon av Ukraina

<p>En video frigitt av det ukrainske forsvarsdepartementet viser hvordan våpen losses. Ifølge Times skal det dreie seg om panservernraketten Robot 57, som er utviklet av Saab i samarbeid med Storbritannia. Foto: Det ukrainske forsvarsdepartementet</p>
En video frigitt av det ukrainske forsvarsdepartementet viser hvordan våpen losses. Ifølge Times skal det dreie seg om panservernraketten Robot 57, som er utviklet av Saab i samarbeid med Storbritannia. Foto: Det ukrainske forsvarsdepartementet

Dersom russiske tanks krysser den ukrainske grensen eller ruller inn i hovedstaden Kiev, risikerer de å bli tilintetgjort av svenskproduserte våpen med stor sprengkraft.

Da britiske fly tidligere denne uka landet i Kiev, var panservernraketter av typen Robot 57 i våpenlasten om bord i transportfly av typen C-17.

Våpnene skal gi det ukrainske forsvaret et fortrinn i møte med en eventuell russisk invasjonsstyrke, som nå teller 127.000 soldater, ifølge det ukrainske forsvarsdepartementet, melder CNN.

– Medier peker ut ett av produktene våre

En svensk soldat viser frem Robot 57. Foto: Försvarsmakten
En svensk soldat viser frem Robot 57. Foto: Försvarsmakten

– Jeg verken vil eller kan spekulere i hvilket materiell Storbritannia har valgt å levere til Ukraina. Jeg kan konstatere at det er medier som peker ut ett av produktene våre. Dette panservernvåpenet det er snakk om, det er et produkt vi har, som vi selger og eksporterer. Den ble utviklet i Sverige av Saab , bekrefter Mattias Rådström, pressesjef i Saab, til Expressen.

Det er bilder fra lossing av våpenlasten som dokumenterer at våpen utviklet i Sverige nå er fløyet inn til Ukraina av britiske Royal Air Force. Dette skjer samtidig som spenningen i grenseområdene er svært høy. Mange frykter krig.

Les også: Jakt på fremmede droner pågår i Sverige: – Minst to meter i vingebredde

– Utgjør ingen trussel mot Russland, skal brukes i selvforsvar

Ifølge The Times er det videoklipp publisert av det ukrainske forsvarsdepartementet som viser den siste våpenforsyningen. Bildene dokumenterer tydelige hvilke våpen det er snakk om.

– Dette er ikke strategiske våpen og de utgjør ingen trussel mot Russland, de brukes i selvforsvar. Hvis stridsvognene skulle rulle inn i Ukraina og invadere landet, ville de være en del av selvforsvaret, sier den britiske forsvarsministeren Ben Wallace til Reuters.

Robot 57 blir også omtalt som NLAW (Next Generation Light Antitank Weapon). Det er en lett antitankrakett med kort rekkevidde for bekjempelse av stridsvogner og panservernkjøretøy. Våpenet er utviklet av det svenske selskapet Saab Bofors Dynamics, og produseres i Storbritannia.

Saab: «The ultimate tank killer»

Robot 57 er en lett antitankrakett med kort rekkevidde for bekjempelse av stridsvogner og panservernkjøretøy. Våpenet er utviklet av det svenske selskapet Saab Bofors Dynamics, og produseres i Storbritannia. På bildet vises et annet rakettsystem, Robot 70. Foto: Försvarsmakten
Robot 57 er en lett antitankrakett med kort rekkevidde for bekjempelse av stridsvogner og panservernkjøretøy. Våpenet er utviklet av det svenske selskapet Saab Bofors Dynamics, og produseres i Storbritannia. På bildet vises et annet rakettsystem, Robot 70. Foto: Försvarsmakten

Våpenet har en tiltenkt kampavstand på 20-800 meter og kan også brukes i kamp i bygninger fordi det kan skytes innendørs. Robot 57 skal være effektiv selv mot de mest moderne stridsvogner. Også det norske Forsvaret bruker Robot 70 og Robot 57.

Saab beskriver NLAW som den «ultimate tank killer» og kan slå ut en stridsvogn med ett enkelt skudd. Ifølge Saab er det mulig å lære en soldat å bruke våpenet på under en time.

Våpenet veier 12,5 kilo og ble dessuten brukt i kampen mot Taliban i Afghanistan.

Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist ønsker ikke å si om det er svenskutviklede våpen som er fløyet inn til den ukrainske hæren.

Personvernpolicy