Danske medier: Prins Joachim innlagt med blodpropp i hjernen

Prins Joachim og prinsesse Marie av Danmark fotografert i Paris i september 2019. Foto: AFP
Prins Joachim og prinsesse Marie av Danmark fotografert i Paris i september 2019. Foto: AFP

Prins Joachim (51) ble operert like etter innleggelsen i Frankrike. Tilstanden skal være stabil.

Lørdag ble danske prins Joachim innlagt på grunn av en blodpropp i hjernen. Prinsen ble operert umiddelbart etter innleggelsen på Universitetshospitalet i franske Toulouse. Det danske kongehuset opplyser i en pressemelding at operasjonen skal være vellykket, ifølge Ekstra Bladet.

Tilstanden til dronning Margrethes yngste sønn skal være stabil og prinsesse Marie skal være hos sin mann. Kongehuset har gitt beskjed om at de ikke har ytterligere opplysninger å gi.

Det skal være dronning Margrethes ønske at familien får ro fra offentligheten mens prinsen er innlagt på sykehus i Frankrike.

Første danske

51-åringen flyttet til Frankrike i fjor, hvor han begynte på den høyest rangerte lederutdannelsen i det franske forsvaret ved militærakademiet Ecolé Militaire, som første danske noensinne. Men da coronaviruset for alvor rammet i mars, vendte familien raskt hjem for å få testet yngstesønnen prins Henrik, som hadde blitt tungpustet.

(Saken fortsetter under)

Prins Joachim og resten av familien var onsdag samlet på familiestedet Château de Cayx i Sør-Frankrike for å feire 18-årsdagen til prins Felix (bakerst i midten). Foto: Det danske kongehuset
Prins Joachim og resten av familien var onsdag samlet på familiestedet Château de Cayx i Sør-Frankrike for å feire 18-årsdagen til prins Felix (bakerst i midten). Foto: Det danske kongehuset

I juni opplyste forsvarsdepartementet i København at Joachim blir ny forsvarsattaché i Paris fra 1. september. Utnevnelsen var ledd i innsatsen for å styrke det sikkerhetspolitiske og diplomatiske samarbeidet mellom Danmark og Frankrike.

For et par dager siden feiret prinsens familie at prins Felix, som er sønn av Joachim og grevinne Alexandra (56), fylte 18. Begivenheten ble markert på slottet Cayx i Frankrike. Både Felix' far, stemor og mor var til stede.

– Et sjokk

Blodpropp er vanligste årsak til hjerneslag. Proppen stopper blod- og oksygentilførsel til hjerneceller i blodkarets forsyningsområde, og kan gi plutselige halvsidige lammelser i ansikt, armer og ben. Andre vanlige symptomer er språkforstyrrelser og synstap.

Til Ekstra Bladet sier den danske kongehuseksperten Søren Jakobsen at nyheten om Joachims innleggelse og operasjon er uventet ettersom det ikke er noen andre i familien som har hatt blodpropp i hjernen.

– Det er tydelig at det har vært mye fordi han skulle avslutte sin utdannelse ved det franske militærakademiet, men jeg tror det kommer som et sjokk. Ikke bare for familien, men for hele Danmark, sier kongehuseksperten til avisa.

I et intervju med VG sier overlege og leder i Norsk nevrologisk forening, Anne Hege Aamodt, at prins Joachim er i gode hender.

– Toulouse har lang erfaring med denne typen operasjoner. Det er ofte en kortvarig operasjon, der blodproppen ofte er fjernet i løpet av en halvtime, noen ganger under et kvarter. På Toulouse-sykehuset og andre erfarne steder går det vanligvis veldig fort, sier hun til VG.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden