Bolton: Trump trodde Finland var en del av Russland

<p>John Bolton måtte i september gå av som USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver. Han levner ikke et smigrende bilde av sin tidligere arbeidsgiver president Donald Trump. Arkivfoto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix</p>
John Bolton måtte i september gå av som USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver. Han levner ikke et smigrende bilde av sin tidligere arbeidsgiver president Donald Trump. Arkivfoto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Donald Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton levner et lite flatterende bilde av presidentens kunnskaper i sin nye bok.

President Trump trodde Finland var en del av Russland, mente det ville være «kult» å invadere Venezuela og ante ikke at Storbritannia hadde atomvåpen, ifølge utdrag fra John Boltons nye bok om hans tid i Det hvite hus. Utdrag fra boken har blitt publisert i flere amerikanske medier, inkludert The Wall Street Journal , Washington Post og New York Times.

John Bolton var presidentens sikkerhetsrådgiver fra 2018 til september 2019. Han besatte stillingen i 17 måneder før han ble den tredje sikkerhetsrådgiveren til å få sparken under Trumps presidentskap. Bolton hevder at han ikke fikk sparken, men gikk av etter eget ønske.

Andre avsløringer: Bolton i ny bok: – Trump ba Xi om hjelp til gjenvalg

Pinlige møter

På et tidspunkt skal Trump ha spurt daværende stabsjef i Det hvite hus John Kelly om Finland var en del av Russland. Han skal også ha blitt overrasket av å få vite at Storbritannia har tilgang på atomvåpen under et møte med daværende statsminister i landet, Theresa May i 2018.

President Trump skal ha blitt oppriktig overrasket da han under et møte med Theresa May fikk vite at landet har atomvåpen. Foto: Pool / Reuters
President Trump skal ha blitt oppriktig overrasket da han under et møte med Theresa May fikk vite at landet har atomvåpen. Foto: Pool / Reuters

– Hva? Er dere en atommakt? skal ha vært Trumps reaksjon. Ifølge Bolton skal dette ha vært en oppriktig reaksjon fra presidenten og ikke et forsøk på en spøk.

Presidenten skal også internt ha uttalt at det ville være «kult» å invadere Venezuela for å avsette president Nicolas Maduro.

Her var det Russlands president Vladimir Putin som fikk ham på bedre tanker, ifølge Bolton.

Putin sammenlignet opposisjonsleder Juan Guaidó med Trumps rival Hillary Clinton, og dermed la Trump fra seg planene.

Les også: Trump-administrasjonen vil stanse bok fra tidligere sikkerhetsrådgiver Bolton

Mener Putin har Trump i sin hule hånd

Bolton omtaler dette som en «briljant propaganda som tatt rett fra Sovjet-tiden».

– Jeg tenker Putin tror han kan spille på [Trump] som en fløyte. Jeg tror Putin er smart, tøff, og han spiller sin rolle ekstremt godt. Og jeg tror han tenker at han ikke står overfor en stor motstander, sier Bolton i et intervju til ABC News om forholdet og utdyper

– Når du står overfor en mann som Putin, som har viet sitt liv til å forstå Russlands strategiske posisjon i verden, og holder ham opp mot Donald Trump, som ikke liker å lese eller lære om disse tingene, så setter det USA i en vanskelig posisjon, sier Bolton i intervjuet som skal vises søndag.

– Når du står overfor en mann som Putin, som har viet sitt liv til å forstå Russlands strategiske posisjon i verden, og holder ham opp mot Donald Trump, som ikke liker å lese eller lære om disse tingene, så setter det USA i en vanskelig posisjon, sier John Bolton i et intervju med ABC News.
– Når du står overfor en mann som Putin, som har viet sitt liv til å forstå Russlands strategiske posisjon i verden, og holder ham opp mot Donald Trump, som ikke liker å lese eller lære om disse tingene, så setter det USA i en vanskelig posisjon, sier John Bolton i et intervju med ABC News.

Les også: Bolton anklager Trump for flere overtramp i ny bok

Presidenten skal også ha brukt anledningen der han forsvarte den saudiarabiske kronprinsen Mahammed bin Salman etter drapet på journalisten Jamal Khasoggi, til å avlede oppmerksomheten fra datteren Ivanka Trumps bruk av personlige e-post i statlig virksomhet.

Trump: – Han er en løgner

Til Wall Street Journal slår presidenten knallhardt tilbake mot Bolton.

– Han er en løgner. Alle i Det hvite hus hatet John Bolton, sier presidenten til avisen.

På twitter har han heller ikke vært nådig.

«Boken er laget på løgner og falske historier», skriver han og omtaler Bolton som;

«En misfornøyd kjedelig tosk som bare ønsket å gå til krig. Han hadde aldri peiling, ble tilsidesatt og dumpet med glede. For en dust!»

Demokratene har kastet seg over avsløringene, selv om de fortsatt kritiserer Bolton for å ikke ha stått frem og vitnet under riksrettsaken mot Trump.

«Dersom John Boltons beretninger er sanne, er det ikke bare moralsk motbydelig, det er et brudd på Donald Trumps hellige plikt overfor det amerikanske folket for å beskytte USAs interesser og forsvare våre verdier», skriver Trumps motkandidat til presidentvalget i november, Joe Biden på Twitter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært