Rekordbeslag av haifinner i Hong Kong: – Mørketallene er store

Et større utvalg av haifinner fra ulike arter hos en forhandler i Hong Kong. Foto: Jessica King/Marine Photobank
Et større utvalg av haifinner fra ulike arter hos en forhandler i Hong Kong. Foto: Jessica King/Marine Photobank

26 tonn med tørkede haifinner ble i dag avslørt av tollere i millionbyen. – Nok et eksempel på hvor omfattende det ulovlige fisket etter hai er verden over, mener Fredrik Myhre i Hjelp Havets Haier

South China Morning Post melder at det i går at tollere i Hong Kong beslagla 26 tonn haifinner. De tørkede haifinnene ble oppdaget i to store containere og antas å være skåret av fra så mange som 38.500 utrydningstruede haier, først og fremst ulike arter innen revehaier og silkehaier. Verdien på haifinnene skal være på så mye som 11,5 millioner norske kroner.

Fredrik Myhre er leder av organisasjonen Hjelp Havets Haier. Han mener dette beslaget er nok et eksempel på omfanget av ulovlig haifiske internasjonalt og hvor stort markedet fremdeles er for haifinner i Hong Kong og Kina.

– Både silkehaien og de tre medlemmene av revehaifamilien er i dag utrydningstruet nettopp på grunn av et stort overfiske. Vi er nødt til å stanse denne rovdriften på havets rovdyr dersom naturen skal kunne opprettholde sin livsviktige funksjon, sier Myhre.

(Saken fortsetter under)

En hai har fått sine finner kappet av og blitt kastet tilbake i havet. Foto: Nancy Boucha/Marine Photobank
En hai har fått sine finner kappet av og blitt kastet tilbake i havet. Foto: Nancy Boucha/Marine Photobank

Haifinner på norske restauranter

Én fjerdedel av alle verdens hai- og skatearter er i dag truet av utryddelse, og i løpet av de siste tretti år har mange av verdens bestander av hai sunket med opptil 70 prosent. Noen arter er redusert med over 90 prosent.

Den kanskje viktigste grunnen til at haibestanden er på full fart mot stupet, skyldes haifinnesuppe - et populært «statusmåltid» i mange deler av Asia. Også her hjemme i Norge kan vi finne haifinnesuppe på enkelte menykart.

– Dessverre er det enkelte restauranter, og da spesielt med asiatisk bakgrunn, som fremdeles har haifinnesuppe på menyen her i Norge. Du kan også finne haifinner på noen asiatiske markeder i Norge , har Fredrik Myhre fortalt til ABC Nyheter tidligere.

(Saken fortsetter under)

Bilde av en norsk restaurantmeny der haifinnesuppe står på menyen. Bildet er tatt for tre år siden. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter
Bilde av en norsk restaurantmeny der haifinnesuppe står på menyen. Bildet er tatt for tre år siden. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

Hjelp Havets Haier (HHH) er en norsk organisasjon, startet av Myhre i 2010, som jobber for en bærekraftig forvaltning av verdens haipopulasjoner.

– Vi ønsker ikke at haisuppe skal kunne serveres på grunn av overhengende risiko for at det stammer fra et haifinnefiske som ulovlig fisker hai og bidrar sterkt til at mange av haiartene er utrydningstruet.

– Stortinget har ikke fulgt opp

Stortinget bestemte i 2015 at Norge skulle komme frem til løsninger som sørger for at utrydningstruede haier ikke ender opp på det norske markedet. Myhre mener vi de siste årene har gjort mye bra for å fronte den generelle kampen mot ulovlig fiske internasjonalt.

– Men – og det er et stort men – norske myndigheter har ikke fulgt opp hva stortinget har bestemt, nemlig å finne frem til strengere regler for import av haiprodukter for å sikre at ingen haier som fiskes ulovlig ender opp på det norske markedet. Vi forventer at den nye fiskeriministeren nå tar tak i hva hans mange forgjengere ikke har klart og dermed får på plass en bedre beskyttelse av havets truede haier, sier Myhre.

Haifinnene som ble funnet i går, ble sendt fra Ecuador i januar og utenpå containerne var den ulovlige lasten merket som tørrfisk. Tollerne ble ifølge South China Morning Post mistenksomme ettersom merkingen var skrevet på spansk og ikke engelsk. Tollerne var dessuten ekstra oppmerksomme ettersom det ikke er første gang ulovlige haifinner har blitt sendt fra Ecuador.

(Saken fortsetter under)

En arbeider samler sammen tørkede haifinner på et tak i Hong Kong. Så mange som 1/4 av alle verdens ca. 450 haiarter er i dag direkte utrydningstruet. Svært mange av haifiskeriene er uregulerte, urapporterte og ulovlige (UUU-fiske). Foto: AP/Kin Cheung
En arbeider samler sammen tørkede haifinner på et tak i Hong Kong. Så mange som 1/4 av alle verdens ca. 450 haiarter er i dag direkte utrydningstruet. Svært mange av haifiskeriene er uregulerte, urapporterte og ulovlige (UUU-fiske). Foto: AP/Kin Cheung

– Oppi alt dette tragiske ved at så mange utrydningstruede haier har blitt drept og fjernet fra havet, så er det flott å se at myndighetene i Hong Kong av og til klarer å avdekke når slikt som dette skjer. Mørketallene for denne type saker vet vi er store og så mange som 100 millioner hai er antatt å bli drept på verdensbasis hvert år, sier Myhre.

Kan gi skader på fosteret

Haifinner benyttes flittig innenfor klassisk kinesisk medisin, der rovdyrenes finner har rykte på seg for å kunne motvirke impotens og være bra for forplantningsevnen. Det var også antatt at haier ikke kunne få kreft, og at haiprodukter kunne hjelpe mot kreftsykdommer.

Fredrik Myhre, som selv er marinbiolog, har tidligere uttalt til ABC Nyheter at haikjøttet og finnene ofte er sterkt forurenset av kvikksølv og andre tungmetaller - ofte på nivåer langt over det som er anbefalt for menneskemat.

– Kvikksølv er en av de mest miljøfarlige stoffene vi kjenner til. Hvis man får i seg kvikksølv kan dette gi alvorlige skader på nerve- fordøyelses- og immunsystemet vårt. Også skader på lunger, nyrer, hud og øyne er vanlig, forklarer Myhre før han fortsatte:

– Det er også sånn at kvikksølv utgjør en alvorlig trussel for utvikling hos foster og barn. For eksempel kan kvikksølv forstyrre utviklingen av sentralnervesystemet hos barn.

I Kina skattes haifinnesuppe for sin gelatinaktige konsistens som får den til å minne om svaleredesuppe, og fordi den i folkemedisinen anses for å styrke livskraft og indre organer. Foto: AP Photo/Jeff Chiu
I Kina skattes haifinnesuppe for sin gelatinaktige konsistens som får den til å minne om svaleredesuppe, og fordi den i folkemedisinen anses for å styrke livskraft og indre organer. Foto: AP Photo/Jeff Chiu

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært