USA:

Nye brutale videoer av politivold og maktmisbruk opprører amerikanere

Levende bilder av det som fremstår som brutal maktbruk fra politiet, opprører amerikanere.

** En 34 år gammel kvinne ble arrestert, stripset på hendene, bundet fast med remmer til en stol, iført såkalt spyttmaske og utsatt for elektrosjokkvåpen av flere politibetjenter i Colorado.

Grunn: Hun nektet å vedta en bot etter å ha røkt på forbudt område og ikke hatt sin tjenestehund – «service dog» – i bånd.

** En farget mann ble arrestert, fikk en pistol mot hodet sitt og ført bort i håndjern fra en togstasjon utenfor San Francisco i California av flere politibetjenter.

Grunn: Han spiste en sandwich på plattformen – noe som ikke er tillatt.

** En 15 år gammel jente ble slengt i bakken, iført håndjern på ryggen og skal ha blitt påført hodeskader av en politibetjent på en spesialskole i Florida.

Grunn: Jenta hadde dultet borti baksiden av kneet hans da han snakket i mobiltelefon med ryggen til. Politimannen er nå tatt ut av tjeneste.

Videoer av episodene har ført til et voldsomt engasjement og fordømmelse av politiets metoder både i tradisjonelle og sosiale medier.

– Slik ser fascismen ut

– Slik ser fascismen ut, skriver en mann på Twitter, og deler en nyhetsvideo av Lauren Gotthelf, som i november 2017 ble arrestert av politiet på et kjøpesenter i Boulder i nord-øst i Colorado.

Det er sheriffen i Boulder som har offentliggjort bildene, tatt opp av polititjenestemenns kroppskamera. Nå har Gotthelf saksøkt politiet for blant diskriminering av en funksjonshemmet.

Det var 25. november 2017 Lauren Gotthelg ble arrestert. I videoen opptrer hun tilsynelatende rolig, men sier hun er frustrert, fordi politiet har tatt fra henne tjenestehunden.

Begrepet benyttes om hunder som er trent for å hjelpe personer som har en funksjonshemming, for eksempel nedsatt syn, hørselshemming, diabetes eller en mental lidelse, som posttraumatisk stresslidelse.

Tjenestehunder skal følge sine eiere over alt, og de er beskyttet av lovverket. Domstolene kan ilegge bøter til dem som forsøker å krenke hundenes rettigheter.

Politiets påstander ikke filmet

I opptakene argumenterer Gotthelf mot politi- og fengselsbetjentene, og situasjonen synes å eskalere. Plutselig sier politibetjent Chris Reiss at Gotthelf må under selvmordsovervåkning «på bakgrunn av hennes selvmordsuttalelser».

Disse uttalelsene er imidlertid ikke på videoopptakene, og Gotthelf benekter hardnakket at hun skal ha truet med selvmord.

– Dere er gale, sier kvinnen da tjenestemennene sier hun skal iføres selvmordsdrakt, folkelig kalt «skilpaddedrakt», et trangt kroppshylster som gjør at en person ikke kan bevege seg.

Da hun i stedet ber om å bli fraktet til sykehus, sier Reiss tydelig irritert:

– Du skal ikke på sykehus, da skal behandles etter selvmordsprotokollen, sier han.

Bruker elektrosjokkvåpen

Hun presses ned i en stol med makt av flere betjenter og tjores fast. En av de uniformerte holder hodet hennes som i en skrustikke, mens kolleger trer en spyttmaske over hodet kvinnens hode. Da hun gjør motstand og synes å få panikk, bli hun av Reiss utsatt for elektrosjokkvåpen.

Knitringen fra våpenet høres tydelig i videoen, og Reiss truer med å bruke den flere ganger om Gotthelf ikke roer seg.

Advokat Mari Newman har på vegne av Gotthelf saksøkt politiet. Ifølge søksmålet skal 34-åringen ha tilbragt mer enn fire timer i stolen i fengselscellen.

– Hvis de faktisk trodde at Lauren var suicidal, ville den beste responsen ha vært medfølelse og medmenneskelighet. I stedet nører de umiddelbart opp under situasjonen, og utsetter henne for unødvendig brutalitet, sier advokat Newman.

Sheriffkontoret forsvarer maktbruk

I en pressemelding, forsvarer sheriffkontoret i Boulder behandlingen av kvinnen.

Les hele uttalelsen her.

Sheriffen forklarer at de benytter elektrosjokkvåpen dersom en person ikke er samarbeidsvillig, fordi det reduserer bruken av fysisk vold. De opplyser også at dersom arrestanter kommer med uttalelser om at de vil skade seg selv, må de iverksette prosedyren for selvmordskontroll, og iføre vedkommende selvmordstrøye.

– Når en person truer med å drepe seg selv, tar vi det svært alvorlig, og iverksetter alle tiltak for å forhindre det fra å skje, uttaler sheriffen.

Pågrepet fordi han spiste på perrongen

En fersk hendelse i California opprører også publikum. Der har folk aksjonert, og nå legger jernbaneselskapet BART (Bay Area Rapid Transit) seg langflate og beklager.

Mandag for halvannen uke siden ble Steve Foster tilsnakket og senere arrestert fordi han inntok resten av sin frokostsandwich på perrongen til Pleasant Hill Station (pleasant betyr «hyggelig», red.anm) utenfor San Francisco.

Politimannen D. McCormick sier rett ut på videoen, tatt opp av Fosters kjæreste, at han skal bøtelegges fordi han spiser. Da skal McCormick, ifølge Foster og kjæresten, først ha passert flere hvite som også spiste. I stedet gikk han rett bort til den fargede mannen, hevder de.

Hverken mat eller drikke er tillatt å innta på BARTs perronger.

Da Foster nekter å oppgi navnet sitt og vedta boten, griper politibetjenten fast i bagen hans, tilkaller forsterkninger, og Foster blir etter å ha fått en pistolmunning rettet mot hodet, ført bort i håndjern.

En video av seansen er delt over 13 millioner ganger bare på Twitter.

Publikum aksjonerte i solidaritet

– Jeg vet ikke om det var fire eller seks politibetjenter som kom løpende til på grunn av et smørbrød, men jeg ble nervøs da de snudde ham rundt og satte på ham håndjern, sier Fosters kjæreste Nicole Hernandez.

– Det hadde vært enklere om han hadde kommet til meg og sagt «hei, du kan ikke spise på BART eller på perrongen». Jeg burde blitt informert, fordi jeg ikke visste at jeg ikke kunne spise på plattformen, sier Foster ifølge flere medier.

Etter arrestasjonen av Foster 4. november, har en rekke mennesker lagt ut bilder og videoer på sosiale medier der de spiser smørbrød og kjøttboller på perrongen til Pleasant Hill. Blant dem er BARTs direktør Janice Li.

BARTs daglige leder kom sist mandag med en uforbeholden unnskyldning.

– Jeg er skuffet over hvordan situasjonen utspilte seg. Jeg beklager til herr Foster, våre passasjerer, ansatte og publikum som har reagert med følelse på videoen, opplyste Bob Powers i en uttalelse.

Til helgen er det varslet aksjon på stasjonen, der publikum oppfordres til å spise på stasjonen Pleasant Hill.

– La oss myldre på stasjonen og spise McMuffins, de kan ikke stoppe oss alle, står det i arrangementet som er publisert på Facebook.

13 ukers politiopplæring

Foster sier at han ikke godtar BARTs unnskyldning, og vurderer å gå til rettslige skritt mot togselskapet.

Mens politiets grunnutdanning i Norge er bachelor etter tre år på Politihøgskolen, kreves det langt mindre opplæring i USA, der det også varierer fra delstat til delstat, og hvilken politistyrke en tilhører.

I Boulder i Colorado, der den 34 år gamle kvinnen ble fengslet, er politiopplæringen på 13 uker, vel tre måneder, ifølge myndighetene i Boulders egen nettside.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:25 Statens vegvesen advarer om glatte veier på Østlandet06:13 Strømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02 Hergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55 Flere naust totalskadd i brann i Arna05:53 Samoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50 Dette skjer i dag05:41 Bilbrann i Oslo05:39 Dette skjedde i natt05:08 Pilene peker nedover for Ap05:04 Utålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53 Trump avviser at han vil møte til høringer om riksrett04:42 Dale forsvarer ferjefri E3902:27 Høyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27 VG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53 Fotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29 Polfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09 Ericsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46 Elon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker23:53 Lie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40 Trump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33 Politiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07 Listhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40 Pearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23 Mann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10 Christiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07 Kilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05 Drapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09 Aktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07 Hvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57 Lørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27 Mann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19 Forsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09 Greta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59 Merkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32 Konkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29 Bosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13 Saudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13 Tennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44 Frp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25 Pasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24 Mann funnet død i Trondheim13:53 VM-smell for Norge mot Nederland13:50 Gasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49 Thorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43 Sundby: – Tror ikke på et mirakel13:04 Oslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32 Chelsea kan handle spillere i januar12:31 Senterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14 Narkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06 Finansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50 Turistenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44 Norsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38 Solskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19 Tre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01 Partene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00 Mann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55 Politiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09 Ljungberg: – Spillerne så redde ut10:08 Svært glatte veier på Østlandet09:55 Frankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53 Mot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29 Greta Thunberg framme i Madrid09:27 Eldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01 Ny rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59 Politiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40 Lagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15 Fireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37 Petter Dass-prisen til Arne Viste07:31 Vegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24 Kasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24 Høyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53 Zuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19 Brrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02 Fire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00 Nav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00 Norsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57 Politiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50 Dette skjer i dag05:44 Enorme skogbranner omringer Australias største by05:33 Dette skjedde i natt05:05 To på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00 SPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23 SAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11 Fire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06 Ny avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02 Helikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56 En omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37 Vaksinemotstander arrestert på Samoa02:15 En kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09 Én av ti sykepleiere har sett overgrep01:42 Mann til sykehus med stikkskader01:23 Bloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02 Putin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57 Flere fjelloverganger åpnet igjen23:35 Arsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15 Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14 Nytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23 Facebook med søksmål etter svindelannonser22:11 Mann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep
Siste nytt
06:25NorgeStatens vegvesen advarer om glatte veier på Østlandet06:13VerdenStrømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02SportHergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55NorgeFlere naust totalskadd i brann i Arna05:53VerdenSamoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeBilbrann i Oslo05:39NorgeDette skjedde i natt05:08NorgePilene peker nedover for Ap05:04VerdenUtålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53VerdenTrump avviser at han vil møte til høringer om riksrett04:42NorgeDale forsvarer ferjefri E3902:27VerdenHøyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27NorgeVG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53NorgeFotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29NorgePolfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09VerdenEricsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46VerdenElon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker23:53SportLie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40VerdenTrump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33NorgePolitiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07PolitikkListhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40SportPearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23NorgeMann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10SportChristiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07SportKilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05NorgeDrapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09VerdenAktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07SportHvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57NorgeLørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19VerdenForsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09VerdenGreta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59VerdenMerkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32SportKonkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29VerdenBosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13VerdenSaudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13SportTennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44PolitikkFrp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25Helse og livsstilPasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24NorgeMann funnet død i Trondheim13:53SportVM-smell for Norge mot Nederland13:50VerdenGasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49KulturThorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43SportSundby: – Tror ikke på et mirakel13:04NorgeOslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32SportChelsea kan handle spillere i januar12:31PolitikkSenterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14NorgeNarkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06PengerFinansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50ReiseTuristenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44SportNorsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38SportSolskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19VerdenTre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01VerdenPartene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00NorgeMann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55NorgePolitiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09SportLjungberg: – Spillerne så redde ut10:08NorgeSvært glatte veier på Østlandet09:55VerdenFrankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53MotorMot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29VerdenGreta Thunberg framme i Madrid09:27PengerEldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01PolitikkNy rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59NorgePolitiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40SportLagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15NorgeFireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37NorgePetter Dass-prisen til Arne Viste07:31NorgeVegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24VerdenKasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24PolitikkHøyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53SportZuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19SportBrrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02VerdenFire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00NorgeNav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00SportNorsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57NorgePolitiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenEnorme skogbranner omringer Australias største by05:33NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeTo på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00PolitikkSPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23PengerSAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11VerdenFire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06PengerNy avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02VerdenHelikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56NorgeEn omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37Helse og livsstilVaksinemotstander arrestert på Samoa02:15NorgeEn kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09NorgeÉn av ti sykepleiere har sett overgrep01:42NorgeMann til sykehus med stikkskader01:23PolitikkBloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02VerdenPutin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57NorgeFlere fjelloverganger åpnet igjen23:35SportArsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15VerdenFrankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14SportNytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23KulturFacebook med søksmål etter svindelannonser22:11NorgeMann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep
Populært