USA:Nye brutale videoer av politivold og maktmisbruk opprører amerikanere

Artikkelen fortsetter under annonsen

Levende bilder av det som fremstår som brutal maktbruk fra politiet, opprører amerikanere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

** En 34 år gammel kvinne ble arrestert, stripset på hendene, bundet fast med remmer til en stol, iført såkalt spyttmaske og utsatt for elektrosjokkvåpen av flere politibetjenter i Colorado.

Grunn: Hun nektet å vedta en bot etter å ha røkt på forbudt område og ikke hatt sin tjenestehund – «service dog» – i bånd.

** En farget mann ble arrestert, fikk en pistol mot hodet sitt og ført bort i håndjern fra en togstasjon utenfor San Francisco i California av flere politibetjenter.

Grunn: Han spiste en sandwich på plattformen – noe som ikke er tillatt.

** En 15 år gammel jente ble slengt i bakken, iført håndjern på ryggen og skal ha blitt påført hodeskader av en politibetjent på en spesialskole i Florida.

Grunn: Jenta hadde dultet borti baksiden av kneet hans da han snakket i mobiltelefon med ryggen til. Politimannen er nå tatt ut av tjeneste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Videoer av episodene har ført til et voldsomt engasjement og fordømmelse av politiets metoder både i tradisjonelle og sosiale medier.

– Slik ser fascismen ut

– Slik ser fascismen ut, skriver en mann på Twitter, og deler en nyhetsvideo av Lauren Gotthelf, som i november 2017 ble arrestert av politiet på et kjøpesenter i Boulder i nord-øst i Colorado.

Det er sheriffen i Boulder som har offentliggjort bildene, tatt opp av polititjenestemenns kroppskamera. Nå har Gotthelf saksøkt politiet for blant diskriminering av en funksjonshemmet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var 25. november 2017 Lauren Gotthelg ble arrestert. I videoen opptrer hun tilsynelatende rolig, men sier hun er frustrert, fordi politiet har tatt fra henne tjenestehunden.

Begrepet benyttes om hunder som er trent for å hjelpe personer som har en funksjonshemming, for eksempel nedsatt syn, hørselshemming, diabetes eller en mental lidelse, som posttraumatisk stresslidelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tjenestehunder skal følge sine eiere over alt, og de er beskyttet av lovverket. Domstolene kan ilegge bøter til dem som forsøker å krenke hundenes rettigheter.

Politiets påstander ikke filmet

I opptakene argumenterer Gotthelf mot politi- og fengselsbetjentene, og situasjonen synes å eskalere. Plutselig sier politibetjent Chris Reiss at Gotthelf må under selvmordsovervåkning «på bakgrunn av hennes selvmordsuttalelser».

Disse uttalelsene er imidlertid ikke på videoopptakene, og Gotthelf benekter hardnakket at hun skal ha truet med selvmord.

– Dere er gale, sier kvinnen da tjenestemennene sier hun skal iføres selvmordsdrakt, folkelig kalt «skilpaddedrakt», et trangt kroppshylster som gjør at en person ikke kan bevege seg.

Da hun i stedet ber om å bli fraktet til sykehus, sier Reiss tydelig irritert:

– Du skal ikke på sykehus, da skal behandles etter selvmordsprotokollen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruker elektrosjokkvåpen

Hun presses ned i en stol med makt av flere betjenter og tjores fast. En av de uniformerte holder hodet hennes som i en skrustikke, mens kolleger trer en spyttmaske over hodet kvinnens hode. Da hun gjør motstand og synes å få panikk, bli hun av Reiss utsatt for elektrosjokkvåpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Knitringen fra våpenet høres tydelig i videoen, og Reiss truer med å bruke den flere ganger om Gotthelf ikke roer seg.

Advokat Mari Newman har på vegne av Gotthelf saksøkt politiet. Ifølge søksmålet skal 34-åringen ha tilbragt mer enn fire timer i stolen i fengselscellen.

– Hvis de faktisk trodde at Lauren var suicidal, ville den beste responsen ha vært medfølelse og medmenneskelighet. I stedet nører de umiddelbart opp under situasjonen, og utsetter henne for unødvendig brutalitet, sier advokat Newman.

Sheriffkontoret forsvarer maktbruk

I en pressemelding, forsvarer sheriffkontoret i Boulder behandlingen av kvinnen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les hele uttalelsen her.

Sheriffen forklarer at de benytter elektrosjokkvåpen dersom en person ikke er samarbeidsvillig, fordi det reduserer bruken av fysisk vold. De opplyser også at dersom arrestanter kommer med uttalelser om at de vil skade seg selv, må de iverksette prosedyren for selvmordskontroll, og iføre vedkommende selvmordstrøye.

– Når en person truer med å drepe seg selv, tar vi det svært alvorlig, og iverksetter alle tiltak for å forhindre det fra å skje, uttaler sheriffen.

Pågrepet fordi han spiste på perrongen

En fersk hendelse i California opprører også publikum. Der har folk aksjonert, og nå legger jernbaneselskapet BART (Bay Area Rapid Transit) seg langflate og beklager.

Mandag for halvannen uke siden ble Steve Foster tilsnakket og senere arrestert fordi han inntok resten av sin frokostsandwich på perrongen til Pleasant Hill Station (pleasant betyr «hyggelig», red.anm) utenfor San Francisco.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politimannen D. McCormick sier rett ut på videoen, tatt opp av Fosters kjæreste, at han skal bøtelegges fordi han spiser. Da skal McCormick, ifølge Foster og kjæresten, først ha passert flere hvite som også spiste. I stedet gikk han rett bort til den fargede mannen, hevder de.

Hverken mat eller drikke er tillatt å innta på BARTs perronger.

Da Foster nekter å oppgi navnet sitt og vedta boten, griper politibetjenten fast i bagen hans, tilkaller forsterkninger, og Foster blir etter å ha fått en pistolmunning rettet mot hodet, ført bort i håndjern.

En video av seansen er delt over 13 millioner ganger bare på Twitter.

Publikum aksjonerte i solidaritet

– Jeg vet ikke om det var fire eller seks politibetjenter som kom løpende til på grunn av et smørbrød, men jeg ble nervøs da de snudde ham rundt og satte på ham håndjern, sier Fosters kjæreste Nicole Hernandez.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det hadde vært enklere om han hadde kommet til meg og sagt «hei, du kan ikke spise på BART eller på perrongen». Jeg burde blitt informert, fordi jeg ikke visste at jeg ikke kunne spise på plattformen, sier Foster ifølge flere medier.

Etter arrestasjonen av Foster 4. november, har en rekke mennesker lagt ut bilder og videoer på sosiale medier der de spiser smørbrød og kjøttboller på perrongen til Pleasant Hill. Blant dem er BARTs direktør Janice Li.

BARTs daglige leder kom sist mandag med en uforbeholden unnskyldning.

– Jeg er skuffet over hvordan situasjonen utspilte seg. Jeg beklager til herr Foster, våre passasjerer, ansatte og publikum som har reagert med følelse på videoen, opplyste Bob Powers i en uttalelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til helgen er det varslet aksjon på stasjonen, der publikum oppfordres til å spise på stasjonen Pleasant Hill.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– La oss myldre på stasjonen og spise McMuffins, de kan ikke stoppe oss alle, står det i arrangementet som er publisert på Facebook.

13 ukers politiopplæring

Foster sier at han ikke godtar BARTs unnskyldning, og vurderer å gå til rettslige skritt mot togselskapet.

Mens politiets grunnutdanning i Norge er bachelor etter tre år på Politihøgskolen, kreves det langt mindre opplæring i USA, der det også varierer fra delstat til delstat, og hvilken politistyrke en tilhører.

I Boulder i Colorado, der den 34 år gamle kvinnen ble fengslet, er politiopplæringen på 13 uker, vel tre måneder, ifølge myndighetene i Boulders egen nettside.