Straffedømt nordmann jobbet som politi i USA

Artikkelen fortsetter under annonsen

En 39 år gammel norsk mann fikk i juni sparken som politibetjent i Cleveland i USA etter at Kripos meldte fra om at han var tidligere straffedømt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et bilde på Facebook av politimannen sammen med Clevelands borgermester og politimester avslørte 39-åringen. Det var en tjenestemann i norske Kripos som oppdaget bildet etter at flere Hells Angels-medlemmer skal ha lagt igjen kommentarer under bildet, skriver VG.

«Dette er ikke en dere ønsker i deres rekker, tro meg», skrev den Kripos-ansatte i en epost til amerikanske myndigheter.

Fordi nordmannen ikke opplyste om at han var tidligere straffedømt i Norge, har han nå fått sparken. Det viser en intern gransking i Cleveland-politiet, ifølge avisen.

39-åringen ble ansatt i politiet i Cleveland i delstaten Ohio i juni 2018 og ble etter kursing tatt i ed 18. januar i år. Kun dager etterpå kom bekymringsmeldingen fra Norge, og nordmannen ble suspendert. 1. juni i år fikk han sparken.

I 2008 ble nordmannen dømt til seks måneders fengsel i Agder lagmannsrett for medvirkning til trusler for økonomisk vinning i en større utpressingssak. Både han og flere av de medtiltalte utga seg for å være politietterforskere, ifølge dommen. I 2015 ble han dømt til å betale 37.719 kroner i erstatning i Oslo tingrett. Nordmannen var sammen med to andre tiltalt for å i 2010 ha utgitt seg for å være sivile polititjenestemenn som «anholdt» en mann på Romsås i Oslo.

I intervjuet med VG sier nordmannen at årsaken til at han ikke oppga at han er straffedømt, var fordi det hadde skjedd et annet sted enn i USA, og at han derfor ikke trodde det måtte opplyses om. Dette var også hans forklaring i avhør.