Ny studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden

<p>Bier og sommerfugler er blant insektene som er mest utsatt for det naturvernere beskriver som en insektapokalypse. Foto: M.M.art / Shutterstock / NTB scanpix</p>
Bier og sommerfugler er blant insektene som er mest utsatt for det naturvernere beskriver som en insektapokalypse. Foto: M.M.art / Shutterstock / NTB scanpix

– Den ubemerkede insektapokalypsen burde fått alarmklokkene til å ringe for lengst, sier naturverner som mener det vil få alvorlige konsekvenser for alt liv på jorden om den negative utviklingen ikke stanses.

Halvparten av verdens samlede insektbestand kan ha gått tapt siden 1970 som et resultat av ødelagte leveomårder kombinert med økt bruk av plantevernmidler, antyder ny rapport.

40 prosent av de godt og vel én million insektartene vi kjenner til er utrydningstruet, slår rapporten fast.

Analysen er gjennomført av en av Storbritannias ledende økologer og har et særlig fokus på Storbritannia der insektene er de mest studerte i verden.

Rapporten forteller at det i løpet av det forrige århundret er blitt utryddet 23 bie- og vepsearter, mens antallet sprøytemiddelapplikasjoner er nær doblet de siste 25 årene. Antallet sommerfugler som på de britiske øyer har spesialisert seg på bestemte habitater, har stupt med 77 prosent siden midten av 1970-tallet, samtidig som sommerfugler generelt har gått ned 46 prosent.

Videre i rapporten heter det at nedgangen i antallet insekter har hatt markant innvirkning på andre arter i økosystemet. Et eksempel er svarthvitfluesnapperen som utelukkende lever av insekter den fanger i luften. Her har antallet sunket med enorme 93 prosent siden 1967.

(Saken fortsetter under)

Svarthvitfluesnapperen er en av flere arter som opplever sterk nedgang i antall som følge av minkende mengde insekter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
Svarthvitfluesnapperen er en av flere arter som opplever sterk nedgang i antall som følge av minkende mengde insekter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

– Kan være snakk om store tall

Men det er fremdeles mulig å kunne snu den negative trenden, skal vi forstå naturvernere. Insektpopulasjoner kan reddes ved å innføre strengere krav tilknyttet plantevernmidler som vil kunne redusere bruken, samt gjøre byparker og hager mer viltvennlige. Forskere sier at insekter er viktige for alle økosystemer – for pollinering, som mat for andre skapninger og resirkulering av næringsstoffer.

– Helt sikre kan vi ikke være, men siden 1970 har vi mistet 50 prosent eller mer av insektene våre – og det kan være snakk om enda større antall, sier professor Dave Goulson ved Universitet i Sussex til The Guardian . Goulson er en av forskerne bak studien som er utført for Wildlife Trusts.

– Det er det at vi ikke vet sikkert som er så skummelt. Hvis vi ikke stopper nedgangen i antallet insekter, vil det få dyptgripende konsekvenser for alt liv på jorden og for menneskers velvære, fortsetter han.

– Jeg blir virkelig bekymret

Goulson forteller at det er gjort få studier av insektpopulasjoner som strekker seg over flere tiår er knappe.

– Men den overveldende mengden bevis som foreligger, antyder at den raske nedgangen er et reelt fenomen. Jeg blir virkelig bekymret når jeg hører folk si at vi trenger flere langtidsstudier for å være sikre. Ja, det ville være fint med flere studier, men vi kan ikke vente i ytterligere 25 år før vi gjør noe. Da vil det være for sent, sier han.

(Saken fortsetter under)

Flere parker og grøntarealer i byene er blant tiltakene som ifølge forskere vil kunne bidra til å få insektbestanden tilbake på bena igjen. Her fra Hampton Court Gardens i London. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
Flere parker og grøntarealer i byene er blant tiltakene som ifølge forskere vil kunne bidra til å få insektbestanden tilbake på bena igjen. Her fra Hampton Court Gardens i London. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

Gary Mantle er administrerende direktør i Wiltshire Wildlife Trust. Han beskriver det hele som en insektapokalypse og mener alarmklokkene burde ha ringt allerede.

– Vi har lagt press på noen av mest grunnleggende byggesteinene i livet på Jorden. Men antallet insekter og andre virvelløse dyr kan raskt stabilisere seg dersom vi slutter å drepe dem og om vi gjenoppretter habitatene de trenger for å trives. Vi er alle nødt til å ta grep i hagene, parkene, gårdene og arbeidsstedene våre, sier han til The Guardian.

Ny masseutryddelse

Det er påvist fem tidligere store masseutryddelser på kloden vår, i tillegg til et ukjent antall mindre hendelser. Den mest kjente av disse førte til dinosaurenes tilintetgjørelse for omkring 65 millioner år siden.

I 2016 hevdet direktør i Artsbanken Ivar Myklebust og professor ved NTNU-Vitenskapsmuseet Hans K. Stenøien i en kronikk på forskning.no at verdens arter utryddes 1000 ganger raskere enn det som er naturlig.

– Dette kan ha dramatiske konsekvenser for naturens evne til å forsyne menneskeheten med livsnødvendige goder og tjenester, mente de.

Jorden er kommet i startfasen av en sjette masseutryddelse, med store tap som allerede er rapportert hos større dyr som er lettere å studere. Men insekter er utvilsomt de mest varierte og rikholdige dyrene, med et samlet antall som oppveier menneskeheten hele 17 ganger.

Kollaps i insektbestander er rapportert i Tyskland og Puerto Rico. Den første globale vitenskapelige gjennomgangen ble publisert i februar. Rapporten sier at omfattende nedgang i antallet insekter bærer med seg trusselen om en «katastrofal kollaps av naturens økosystemer».

Må få jordbrukerne med på laget

Goulson forteller at insektbestander kan gjenopprette dersom vi gjenoppretter urbane hager og parker.

– Det er potensiale for et stort nettverk av insektvennlige habitater over hele landet. Mange mennesker er allerede innforstått med idéen om at de kan gjøre hagene sine mer dyrevennlige ved å for eksempel gi litt slipp på ønsket om å trimme gress, blomster og busker.

Men den største utfordringen er å finne i jordbruket.

– 70 prosent av Storbritannia er jordbruksland. Uansett hvor mange hager vi gjør dyrevennlige, vil vi ikke kunne klare å snu nedgangen i antallet insekter dersom 70 prosent av landsbygda forblir mer eller mindre insektfiendtlig.

(Saken fortsetter under)

Bruken av insektmidler har økt markant de siste tiårene, med katastrofale følger for insektlivet. På dette bildet ser vi traktorer i ferd med å sprøyte kjemikalier. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
Bruken av insektmidler har økt markant de siste tiårene, med katastrofale følger for insektlivet. På dette bildet ser vi traktorer i ferd med å sprøyte kjemikalier. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

Rapporten etterlyser innføring av bindende mål for reduksjon av plantevernmidler i jordbruk og samtidig økt støtte til bønder for å kunne realisere målene. Dette mener forskerne kan finansieres gjennom en skatt på kjemikaliene og viser til at Sverige har hatt en slik avgift siden 1984. Frankrike, Italia og Danmark har innført liknende gebyrer.

Brexit kan åpne for nye muligheter

En studie fra 2017 viste at så godt som samtlige gårder i Storbritannia kunne redusere bruken av plantevernmidler betydelig og fremdeles være i stand til å produsere like mye mat. Forskningen viste samtidig at kutt i bruken av kjemiske midler ikke hadde noen innvirkning på fortjenesten til tre fjerdedeler av gårdene.

– Det siste som er kommet av forskning viser at kvalitetshabitater i Storbritannia er så isolerte at de fleste virvelløse arter ikke klarer å komme seg til områder der de kan overleve, forteller Matt Shardlow, administrerende direktør for veldedighetsorganisasjonen Buglife.

– Å gjenopprette et nettverk av naturlige habitater for insekter må være en av de viktigste prioriteringene, fortsetter han.

Dave Goulson ved Universitet i Sussex mener britenes forestående løsrivelse fra EU gjør det mulig å gjennomføre endringer i stor skala.

– Uansett hva folk måtte mene om Brexit, gir det oss en potensiell mulighet til å fullstendig revidere jordbrukssystemet vårt. Det å gi midler til å styrke naturen og andre offentlige goder, snarere enn å bare eie land, er en virkelig spennende mulighet, avslutter han.

Oversatt av Roger Grosvold / ABC Nyheter © Guardian News & Media Limited.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:25 Statens vegvesen advarer om glatte veier på Østlandet06:13 Strømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02 Hergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55 Flere naust totalskadd i brann i Arna05:53 Samoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50 Dette skjer i dag05:41 Bilbrann i Oslo05:39 Dette skjedde i natt05:08 Pilene peker nedover for Ap05:04 Utålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53 Trump avviser at han vil møte til høringer om riksrett04:42 Dale forsvarer ferjefri E3902:27 Høyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27 VG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53 Fotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29 Polfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09 Ericsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46 Elon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker23:53 Lie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40 Trump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33 Politiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07 Listhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40 Pearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23 Mann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10 Christiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07 Kilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05 Drapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09 Aktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07 Hvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57 Lørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27 Mann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19 Forsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09 Greta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59 Merkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32 Konkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29 Bosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13 Saudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13 Tennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44 Frp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25 Pasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24 Mann funnet død i Trondheim13:53 VM-smell for Norge mot Nederland13:50 Gasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49 Thorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43 Sundby: – Tror ikke på et mirakel13:04 Oslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32 Chelsea kan handle spillere i januar12:31 Senterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14 Narkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06 Finansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50 Turistenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44 Norsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38 Solskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19 Tre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01 Partene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00 Mann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55 Politiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09 Ljungberg: – Spillerne så redde ut10:08 Svært glatte veier på Østlandet09:55 Frankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53 Mot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29 Greta Thunberg framme i Madrid09:27 Eldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01 Ny rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59 Politiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40 Lagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15 Fireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37 Petter Dass-prisen til Arne Viste07:31 Vegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24 Kasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24 Høyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53 Zuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19 Brrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02 Fire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00 Nav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00 Norsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57 Politiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50 Dette skjer i dag05:44 Enorme skogbranner omringer Australias største by05:33 Dette skjedde i natt05:05 To på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00 SPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23 SAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11 Fire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06 Ny avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02 Helikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56 En omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37 Vaksinemotstander arrestert på Samoa02:15 En kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09 Én av ti sykepleiere har sett overgrep01:42 Mann til sykehus med stikkskader01:23 Bloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02 Putin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57 Flere fjelloverganger åpnet igjen23:35 Arsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15 Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14 Nytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23 Facebook med søksmål etter svindelannonser22:11 Mann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep
Siste nytt
06:25NorgeStatens vegvesen advarer om glatte veier på Østlandet06:13VerdenStrømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02SportHergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55NorgeFlere naust totalskadd i brann i Arna05:53VerdenSamoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeBilbrann i Oslo05:39NorgeDette skjedde i natt05:08NorgePilene peker nedover for Ap05:04VerdenUtålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53VerdenTrump avviser at han vil møte til høringer om riksrett04:42NorgeDale forsvarer ferjefri E3902:27VerdenHøyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27NorgeVG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53NorgeFotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29NorgePolfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09VerdenEricsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46VerdenElon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker23:53SportLie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40VerdenTrump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33NorgePolitiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07PolitikkListhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40SportPearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23NorgeMann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10SportChristiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07SportKilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05NorgeDrapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09VerdenAktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07SportHvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57NorgeLørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19VerdenForsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09VerdenGreta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59VerdenMerkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32SportKonkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29VerdenBosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13VerdenSaudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13SportTennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44PolitikkFrp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25Helse og livsstilPasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24NorgeMann funnet død i Trondheim13:53SportVM-smell for Norge mot Nederland13:50VerdenGasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49KulturThorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43SportSundby: – Tror ikke på et mirakel13:04NorgeOslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32SportChelsea kan handle spillere i januar12:31PolitikkSenterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14NorgeNarkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06PengerFinansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50ReiseTuristenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44SportNorsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38SportSolskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19VerdenTre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01VerdenPartene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00NorgeMann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55NorgePolitiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09SportLjungberg: – Spillerne så redde ut10:08NorgeSvært glatte veier på Østlandet09:55VerdenFrankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53MotorMot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29VerdenGreta Thunberg framme i Madrid09:27PengerEldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01PolitikkNy rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59NorgePolitiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40SportLagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15NorgeFireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37NorgePetter Dass-prisen til Arne Viste07:31NorgeVegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24VerdenKasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24PolitikkHøyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53SportZuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19SportBrrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02VerdenFire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00NorgeNav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00SportNorsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57NorgePolitiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenEnorme skogbranner omringer Australias største by05:33NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeTo på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00PolitikkSPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23PengerSAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11VerdenFire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06PengerNy avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02VerdenHelikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56NorgeEn omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37Helse og livsstilVaksinemotstander arrestert på Samoa02:15NorgeEn kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09NorgeÉn av ti sykepleiere har sett overgrep01:42NorgeMann til sykehus med stikkskader01:23PolitikkBloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02VerdenPutin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57NorgeFlere fjelloverganger åpnet igjen23:35SportArsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15VerdenFrankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14SportNytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23KulturFacebook med søksmål etter svindelannonser22:11NorgeMann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep
Populært