Ny studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden

<p>Bier og sommerfugler er blant insektene som er mest utsatt for det naturvernere beskriver som en insektapokalypse. Foto: M.M.art / Shutterstock / NTB scanpix</p>
Bier og sommerfugler er blant insektene som er mest utsatt for det naturvernere beskriver som en insektapokalypse. Foto: M.M.art / Shutterstock / NTB scanpix

– Den ubemerkede insektapokalypsen burde fått alarmklokkene til å ringe for lengst, sier naturverner som mener det vil få alvorlige konsekvenser for alt liv på jorden om den negative utviklingen ikke stanses.

Halvparten av verdens samlede insektbestand kan ha gått tapt siden 1970 som et resultat av ødelagte leveomårder kombinert med økt bruk av plantevernmidler, antyder ny rapport.

40 prosent av de godt og vel én million insektartene vi kjenner til er utrydningstruet, slår rapporten fast.

Analysen er gjennomført av en av Storbritannias ledende økologer og har et særlig fokus på Storbritannia der insektene er de mest studerte i verden.

Rapporten forteller at det i løpet av det forrige århundret er blitt utryddet 23 bie- og vepsearter, mens antallet sprøytemiddelapplikasjoner er nær doblet de siste 25 årene. Antallet sommerfugler som på de britiske øyer har spesialisert seg på bestemte habitater, har stupt med 77 prosent siden midten av 1970-tallet, samtidig som sommerfugler generelt har gått ned 46 prosent.

Videre i rapporten heter det at nedgangen i antallet insekter har hatt markant innvirkning på andre arter i økosystemet. Et eksempel er svarthvitfluesnapperen som utelukkende lever av insekter den fanger i luften. Her har antallet sunket med enorme 93 prosent siden 1967.

(Saken fortsetter under)

Svarthvitfluesnapperen er en av flere arter som opplever sterk nedgang i antall som følge av minkende mengde insekter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
Svarthvitfluesnapperen er en av flere arter som opplever sterk nedgang i antall som følge av minkende mengde insekter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

– Kan være snakk om store tall

Men det er fremdeles mulig å kunne snu den negative trenden, skal vi forstå naturvernere. Insektpopulasjoner kan reddes ved å innføre strengere krav tilknyttet plantevernmidler som vil kunne redusere bruken, samt gjøre byparker og hager mer viltvennlige. Forskere sier at insekter er viktige for alle økosystemer – for pollinering, som mat for andre skapninger og resirkulering av næringsstoffer.

– Helt sikre kan vi ikke være, men siden 1970 har vi mistet 50 prosent eller mer av insektene våre – og det kan være snakk om enda større antall, sier professor Dave Goulson ved Universitet i Sussex til The Guardian . Goulson er en av forskerne bak studien som er utført for Wildlife Trusts.

– Det er det at vi ikke vet sikkert som er så skummelt. Hvis vi ikke stopper nedgangen i antallet insekter, vil det få dyptgripende konsekvenser for alt liv på jorden og for menneskers velvære, fortsetter han.

– Jeg blir virkelig bekymret

Goulson forteller at det er gjort få studier av insektpopulasjoner som strekker seg over flere tiår er knappe.

– Men den overveldende mengden bevis som foreligger, antyder at den raske nedgangen er et reelt fenomen. Jeg blir virkelig bekymret når jeg hører folk si at vi trenger flere langtidsstudier for å være sikre. Ja, det ville være fint med flere studier, men vi kan ikke vente i ytterligere 25 år før vi gjør noe. Da vil det være for sent, sier han.

(Saken fortsetter under)

Flere parker og grøntarealer i byene er blant tiltakene som ifølge forskere vil kunne bidra til å få insektbestanden tilbake på bena igjen. Her fra Hampton Court Gardens i London. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
Flere parker og grøntarealer i byene er blant tiltakene som ifølge forskere vil kunne bidra til å få insektbestanden tilbake på bena igjen. Her fra Hampton Court Gardens i London. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

Gary Mantle er administrerende direktør i Wiltshire Wildlife Trust. Han beskriver det hele som en insektapokalypse og mener alarmklokkene burde ha ringt allerede.

– Vi har lagt press på noen av mest grunnleggende byggesteinene i livet på Jorden. Men antallet insekter og andre virvelløse dyr kan raskt stabilisere seg dersom vi slutter å drepe dem og om vi gjenoppretter habitatene de trenger for å trives. Vi er alle nødt til å ta grep i hagene, parkene, gårdene og arbeidsstedene våre, sier han til The Guardian.

Ny masseutryddelse

Det er påvist fem tidligere store masseutryddelser på kloden vår, i tillegg til et ukjent antall mindre hendelser. Den mest kjente av disse førte til dinosaurenes tilintetgjørelse for omkring 65 millioner år siden.

I 2016 hevdet direktør i Artsbanken Ivar Myklebust og professor ved NTNU-Vitenskapsmuseet Hans K. Stenøien i en kronikk på forskning.no at verdens arter utryddes 1000 ganger raskere enn det som er naturlig.

– Dette kan ha dramatiske konsekvenser for naturens evne til å forsyne menneskeheten med livsnødvendige goder og tjenester, mente de.

Jorden er kommet i startfasen av en sjette masseutryddelse, med store tap som allerede er rapportert hos større dyr som er lettere å studere. Men insekter er utvilsomt de mest varierte og rikholdige dyrene, med et samlet antall som oppveier menneskeheten hele 17 ganger.

Kollaps i insektbestander er rapportert i Tyskland og Puerto Rico. Den første globale vitenskapelige gjennomgangen ble publisert i februar. Rapporten sier at omfattende nedgang i antallet insekter bærer med seg trusselen om en «katastrofal kollaps av naturens økosystemer».

Må få jordbrukerne med på laget

Goulson forteller at insektbestander kan gjenopprette dersom vi gjenoppretter urbane hager og parker.

– Det er potensiale for et stort nettverk av insektvennlige habitater over hele landet. Mange mennesker er allerede innforstått med idéen om at de kan gjøre hagene sine mer dyrevennlige ved å for eksempel gi litt slipp på ønsket om å trimme gress, blomster og busker.

Men den største utfordringen er å finne i jordbruket.

– 70 prosent av Storbritannia er jordbruksland. Uansett hvor mange hager vi gjør dyrevennlige, vil vi ikke kunne klare å snu nedgangen i antallet insekter dersom 70 prosent av landsbygda forblir mer eller mindre insektfiendtlig.

(Saken fortsetter under)

Bruken av insektmidler har økt markant de siste tiårene, med katastrofale følger for insektlivet. På dette bildet ser vi traktorer i ferd med å sprøyte kjemikalier. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
Bruken av insektmidler har økt markant de siste tiårene, med katastrofale følger for insektlivet. På dette bildet ser vi traktorer i ferd med å sprøyte kjemikalier. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

Rapporten etterlyser innføring av bindende mål for reduksjon av plantevernmidler i jordbruk og samtidig økt støtte til bønder for å kunne realisere målene. Dette mener forskerne kan finansieres gjennom en skatt på kjemikaliene og viser til at Sverige har hatt en slik avgift siden 1984. Frankrike, Italia og Danmark har innført liknende gebyrer.

Brexit kan åpne for nye muligheter

En studie fra 2017 viste at så godt som samtlige gårder i Storbritannia kunne redusere bruken av plantevernmidler betydelig og fremdeles være i stand til å produsere like mye mat. Forskningen viste samtidig at kutt i bruken av kjemiske midler ikke hadde noen innvirkning på fortjenesten til tre fjerdedeler av gårdene.

– Det siste som er kommet av forskning viser at kvalitetshabitater i Storbritannia er så isolerte at de fleste virvelløse arter ikke klarer å komme seg til områder der de kan overleve, forteller Matt Shardlow, administrerende direktør for veldedighetsorganisasjonen Buglife.

– Å gjenopprette et nettverk av naturlige habitater for insekter må være en av de viktigste prioriteringene, fortsetter han.

Dave Goulson ved Universitet i Sussex mener britenes forestående løsrivelse fra EU gjør det mulig å gjennomføre endringer i stor skala.

– Uansett hva folk måtte mene om Brexit, gir det oss en potensiell mulighet til å fullstendig revidere jordbrukssystemet vårt. Det å gi midler til å styrke naturen og andre offentlige goder, snarere enn å bare eie land, er en virkelig spennende mulighet, avslutter han.

Oversatt av Roger Grosvold / ABC Nyheter © Guardian News & Media Limited.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:15 UDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor05:59 Dette skjer i dag05:32 Dette skjedde i natt05:32 Bøhler mener straffene for æresmotivert vold må skjerpes05:30 Ikke beviser for at e-sigaretter gjør røykekutt enklere05:29 Valgforsker: Distriktsminister kan komme til å styre et nytt tulledepartement05:23 Sjef i legemiddelfirma dømt for opioid-krise i USA04:51 Storbritannia irettesetter USA for utleveringsnekt04:51 India på innvandrertoppen04:32 Flere i Frp ville ikke trekke partiet ut av regjering04:05 Departement avviser grunnlag for søksmål fra nordiske folkekirker03:46 Kina bekrefter flere virusdødsfall03:38 Frp garanterer ikke støtte til E18-prosjektet03:36 Australia etterforsker flyulykke der tre brannmenn døde02:33 Oslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31 Dommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:10 Kallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08 Eksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02 Trump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24 Byrådet i Bergen går av00:05 Styremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01 Tidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56 Russere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34 Medier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29 VG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55 Wolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11 Putin besøkte Abbas i Betlehem21:56 Ny jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18 DNB advarer mot svindel på Finn.no21:04 Byrådet i Bergen går av20:34 Trump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49 WHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05 Skuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59 Statsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34 Abid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30 DN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13 «Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå bygges det på Holmenkollen17:50 SV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49 Aftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45 VG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38 KrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34 Vaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20 NRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11 Minst ni døde i uvær i Spania16:55 Erfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51 Dronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30 36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30 TV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08 Anniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04 Hauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59 Tre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54 Linda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39 Ulykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31 Eurorenten blir stående på 0 prosent15:29 Thingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12 Frode Berg får millionerstatning fra staten15:02 Turoperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02 Snøskred i turområde i Kirkenes14:46 66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42 Rømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33 VG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19 Kong Harald er friskmeldt14:11 Stadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02 Mann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58 Slik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40 Medier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57 Influensautbruddet har stagnert12:25 Flere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25 Russlands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13 «Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03 Falun sliter tungt med desperat snømangel12:03 Død person funnet i branntomt11:48 Gris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28 En fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23 Norwegian med nye regler for håndbagasje10:50 Folket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49 Været endrer programmet under ski-NM10:24 NAF: – Hva som skjer med bilavgiftene er nå svært usikkert10:07 Fortsatt ingen endring i styringsrenten09:35 Virusfrykt rammer Asia-børsene09:28 Norge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16 Mye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15 Brækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14 Barn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14 – 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12 Laila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46 Arbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45 Stadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05 Eksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar07:30 Intense spekulasjoner om Hareide-comeback07:10 Rio Ferdinand: – Jeg er flau07:06 – 1,5 graders-målet i Paris-avtalen er komplett urealistisk07:00 Norge undertegner finansieringsavtale med FNs klimafond06:47 Tre døde da brannfly styrtet i Australia06:35 Savnede etter vulkanutbruddet på New Zealand erklært døde06:08 Studie: Ungdommer med angst blir friskere av gruppeterapi på skolen06:07 Boeing utsetter testflyging på grunn av dårlig vær06:00 Veiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren
Siste nytt
06:15NorgeUDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor05:59NorgeDette skjer i dag05:32NorgeDette skjedde i natt05:32NorgeBøhler mener straffene for æresmotivert vold må skjerpes05:30VerdenIkke beviser for at e-sigaretter gjør røykekutt enklere05:29NorgeValgforsker: Distriktsminister kan komme til å styre et nytt tulledepartement05:23VerdenSjef i legemiddelfirma dømt for opioid-krise i USA04:51VerdenStorbritannia irettesetter USA for utleveringsnekt04:51NorgeIndia på innvandrertoppen04:32NorgeFlere i Frp ville ikke trekke partiet ut av regjering04:05NorgeDepartement avviser grunnlag for søksmål fra nordiske folkekirker03:46VerdenKina bekrefter flere virusdødsfall03:38NorgeFrp garanterer ikke støtte til E18-prosjektet03:36VerdenAustralia etterforsker flyulykke der tre brannmenn døde02:33NorgeOslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31VerdenDommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:10NorgeKallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08NorgeEksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02VerdenTrump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24NorgeByrådet i Bergen går av00:05NorgeStyremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01NorgeTidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56VerdenRussere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34NorgeMedier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29NorgeVG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55SportWolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11PolitikkPutin besøkte Abbas i Betlehem21:56PolitikkNy jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18PengerDNB advarer mot svindel på Finn.no21:04PolitikkByrådet i Bergen går av20:34PolitikkTrump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49VerdenWHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05PolitikkSkuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59PolitikkStatsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34NorgeAbid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30PolitikkDN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13Norge«Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå bygges det på Holmenkollen17:50PolitikkSV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49PolitikkAftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45PolitikkVG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38PolitikkKrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34VerdenVaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20PolitikkNRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11VerdenMinst ni døde i uvær i Spania16:55NorgeErfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51PolitikkDronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30Norge36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30PolitikkTV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08NorgeAnniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04PengerHauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59NorgeTre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54PolitikkLinda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39NorgeUlykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31PengerEurorenten blir stående på 0 prosent15:29SportThingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12NorgeFrode Berg får millionerstatning fra staten15:02ReiseTuroperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02NorgeSnøskred i turområde i Kirkenes14:46Sport66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42VerdenRømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33PolitikkVG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19KulturKong Harald er friskmeldt14:11PengerStadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02VerdenMann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58VerdenSlik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40PolitikkMedier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57Helse og livsstilInfluensautbruddet har stagnert12:25NorgeFlere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25PolitikkRusslands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13Politikk«Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03SportFalun sliter tungt med desperat snømangel12:03NorgeDød person funnet i branntomt11:48VerdenGris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28Helse og livsstilEn fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23ReiseNorwegian med nye regler for håndbagasje10:50NorgeFolket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49SportVæret endrer programmet under ski-NM10:24MotorNAF: – Hva som skjer med bilavgiftene er nå svært usikkert10:07PengerFortsatt ingen endring i styringsrenten09:35PengerVirusfrykt rammer Asia-børsene09:28SportNorge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16SportMye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15SportBrækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14VerdenBarn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14Penger– 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12NorgeLaila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46PengerArbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45NorgeStadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05Helse og livsstilEksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar07:30PolitikkIntense spekulasjoner om Hareide-comeback07:10SportRio Ferdinand: – Jeg er flau07:06Norge– 1,5 graders-målet i Paris-avtalen er komplett urealistisk07:00NorgeNorge undertegner finansieringsavtale med FNs klimafond06:47VerdenTre døde da brannfly styrtet i Australia06:35VerdenSavnede etter vulkanutbruddet på New Zealand erklært døde06:08Helse og livsstilStudie: Ungdommer med angst blir friskere av gruppeterapi på skolen06:07VerdenBoeing utsetter testflyging på grunn av dårlig vær06:00MotorVeiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren
Populært